SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...

Sakkozzunk:) témája a 'Dumcsi' fórumban , 2013 Augusztus 19.

 1. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Sziasztok, a fórum főadminja javasolta, hogy nyissak 1 fórumot a blogomnak ha aktívan szeretném csinálni, úgy döntöttem megpróbálom! Bátran kommenteljétek a gondolataimat ha van hozzáfűzni valótok! Előre jelezném, ha már ez a lehetőség adódott le fogom írni a napi 1-2 szavas nyügjeimet és gondolataimat is ha épp olyanom van, mert ide befér .
   
  csome, MneKata és echan kedveli ezt.
 2. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Minden most kezdődik el :)
  Az élet olyan mint a sakk, küzdelem, harc és ha nyerünk jutalom van a végén. Nem kell tennünk semmi mást csak soha nem feladni, minden lépést jól meggondolni és körmünk szakadtáig harcolni az ellenféllel, aki vagy maga az élet, vagy 1 fizikai ellenfél akivel sakkozunk (most idevéve a neten is a sakkpartnert,)

  Emberi vagy gépi ellenfél ellen természetesen teljesen más sakkozni mint az élet ellen, én úgy érzem Isten ellen játszunk, más aki nem vallásos sorsnak nevezi, ez legyen mindenki saját döntése. A lényeg megtalálni a megfelelő legjobb és legoptimálisabb lépést amivel mi kerülhetünk előnybe.


  Én legalábbis így szoktam tenni, bármi is van megkeresem a lehető legoptimálisabb lépést és lépek, ha jót léptem előnybe kerülhetek még a saját sorsommal szembe is, mert válasz lépést kell tennie, hogy mit lép a jövő rejtélye , de biztosan meglesz az én válaszom is 1 lépés formájában.

  Szerintem ha mindenki így gondolkodna sokkal kevesebb szenvedő ember lenne, mert mindenki meggondolná mielőtt cselekszik vagy dönt, az élet sakktábláján az optimális e nem lesz e belőle nagy bonyodalom vagy gond.

  A sakk olyan mint az élet az élet sakktáblája maga az életterünk ahol vagy nyerünk vagy vesztünk de mi döntünk a lépések következménye is a mi "puttonyunk".

  Mielőtt lépünk gondoljuk meg jó alaposan.... Természetesen lesznek az élettel vívott parti sorozatban vesztes partijaink is, de ebből lehet tanulni, nem az a nagy hős aki folyamatosan nyer és veri a mellét, hanem az aki képes felállni a vesztes helyzetből és újra és újra felvenni a kesztyűt és csak azért is tovább játszani az élet elleni sakkot, mert ha tanulunk a vesztes partikból , egy idő után jóval több nyertes partink lesz, és sikeres életünk tele optimális döntéssel , aminek élvezhetjük a gyümölcseit . :)
   
  Poci48 és (deleted member) kedveli ezt.
 3. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Merre tovább?

  Néha ez is megesik, hogy a katonák (bábok) kint vannak a táblán, a harc már javában zajlik,de bizony olykor előfordul, hogy az állás reménytelennek látszik nem tudjuk merre tovább. Ilyenkor mit tegyünk? Mindenekelőtt nyugodjunk meg! Az idegesség sem a sakktáblán sem az életben nem jó segítő partner!

  Ha ez meg van kezdjük el átnézni módszeresen a lépési lehetőségeket, higgadtan nyugodtan a kapkodás itt sem segít .Majd ha higgadtan és tényleg szigorúan nyugodt vérmérséklettel átgondoltunk minden szóba jöhető lehetőséget , azt is hogy melyik lépésnek mi lesz a lehetséges válaszlépése és annak következménye lépjünk, és cselekedjünk.

  Természetesen ha már meghoztuk a döntést ragaszkodjunk hozzá mert annál rosszabb nincs sem a sakkban sem az életben ha nekiállunk tökölni és tehetetlenkedni! Abból csak a baj lesz! Ha már lépni kell akkor lépjünk, mert bizony az élet lépéskényszerrel jár ez van. Így teremtette az Isten  Ha meg van a lépés ismét tekintsük át az egész táblát, vagy a szituációt. Gondoljuk végig mi volt és most mi lett, de legfőképp azt, hogy mit szeretnénk és mi várható,ha megint lépünk. Nézzük meg természetesen azt is mik az ellenfél lehetséges válasz lépése a mi lépésünkre (vagy természetesen magáé az életé) ha ezzel megvagyunk, gondoljuk át mit nyerhetünk a parti végén és törekedjünk az okos higgadt és megfontolt lépésekre. Senki nem siettet, még 1 gyors partiban sem, bár az óra ketyeg de egy meggondolatlan lépés, csúnyán megbosszulhatja magát, tehát bármilyen kevés is az idő mindig arra gondoljunk, hogy senki nem sürget és gondolkodjunk......


  Működő stratégia az életben és a sakkban is :)
   
 4. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Feladni vagy nem feladni?
  Megéri feladni az adott partit?  Ez elgondolkodtató kérdés több okból is!

  Előfordul,hogy reménytelennek látszik minden,ilyenkor vagy a "merre tovább" című post szerint járunk el vagy pedig mindent feladva felállunk és veszni hagyjuk a partit és MINDENT AMIT ADDIG ABBAN A PARTIBAN ÉPÍTETTÜNK!
  Ez mind a táblán lévő játszmára igaz mind pedig az élettel szemben játszott partira is.
  Miért is? Mert ha a táblán lévö játékot adjuk fel akkor az akár órák óta épített hadállásunkat is bukhatjuk a belefektetett agyi melóval együtt,kérdés megéri-e és mikor kell ezen elgondolkodni,szerintem ez egyénfüggő,függhet többek között a pillanatnyi elmeállapottól,lelkiállapottól és sorolhatnám...
  Én akkor dobok el egy sakk játszmát ha már az ellenfélnek akkora az anyagi és/vagy minőségi előnye,hogy biztosan veszítek és a további lépegetés már csak formaság... Ez az a helyzet amikor méltóságunkat megőrizve kezet kell nyújtani az ellenfélnek és gratulálni mert okosabb volt és becsületes játékkal győzött. (A JOBBTÓL KIKAPNI SAKKBAN SOSE SZÉGYEN!! [szerintem pókerben sem de ez privát vélemény])


  No de persze az élettel szemben játszott parti az teljesen más!!
  Más az ellenfél is,én úgy gondolom maga az Isten,de más meg sorsot mond satöbbi ez nem vitatéma mindenki úgy hívja ahogy lelke diktálja.


  Szóval az élet ellen vívott parti "kicsit keményebb" mint a táblán játszott sakkjáték (direkt így írom mert a táblán JÁTÉK van az élet tábláján viszont a bőrünkre megy játszma és ez nem játék minden lépésnek nagyon komoly tétje van,nevezetesen az életünk további alakulása) ha az Isten ellen vétünk hibás lépést annak sokkal keményebb következménye lesz mintha egy mezei sakkjátékban hibáznánk utóbbiba kezet nyújtunk feldolgozzuk a vereséget és jöhet az új parti,előbbinél viszont hibánál nem állhatunk fel kezet nyújtva,hogy majd a visszavágón jobb leszek,,, a sors keményen fog büntetni ha nyer velünk szembe,mert ha nyert az jelenti valamiben rosszul döntöttünk. Vajon érdemes e az akár éveken át épített hadállásunkat eldobni?


  Megérné ezt átgondolni mert a sakkjátékban még idővel újra is építhetjük az eldobott állást az élet tábláján viszont ha eldobunk bármiféle állást amit akár évekig építettünk az már többet nem jön vissza! Akkor volt lehetőségünk eldönteni mit lépjünk ha a már léptünk a megtett lépés már csak történelem...
  Amennyiben egy komplett partit dobunk el az élettel (vagy Istennel) szemben az is történelem marad mindenféle benne rejlő és akár még ki sem bontakozott lehetőséggel is!
  Tehát mielőtt felpattanunk és mindent feladunk,gondoljuk át nem érdemes e mégis inkább tovább játszani...
   
 5. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Film ajánló : Pókerarcok


  Nos igen nem csak a sakkért rajongom, hanem a pókerért is (texas holdem) szerintem nem szerencsejáték, hanem logikai stratégiai, természetesen jellegénél fogva van beépített szerencsefaktor is de a játékban az ész dominál.

  A Póker ha odafigyelsz rá és komolyan veszed nagyon de nagyon sok mindenre megtaníthat, csak úgy mint a sakk. Hogy mást ne említsek én a pókertől tanultam meg az önfegyelmet, azt hogy bármi is van uralkodj magadon! Uralkodni kell magunkon és a játékra koncentrálni, akkor is ha épp megütjük a főnyereményt és akkor is ha épp bukunk, bármi is történjen, az idegesség nem segít viszont a minden helyzetben higgadt nyugodt és megfontolt gondolkodás igen. (pont mint a sakkban is)


  Engem megtanított a póker arra is, hogy feladni sem szabad, mert bármi is van a következő kőrben ,leosztásban amit még nem ismerünk, hisz a jövő homálya fedi bármi benne lehet, ismétlem bármi, a totális győzelem is,tehát soha nem feladni és mindig küzdeni az utolsó zsetonig, mert amíg zseton van előttem játékban vagyok..... ezt is megtanultam a pókerből ( volt,hogy az utolsó zsetonomról nyertem meg 1 kisebb 10 fős verseny!)

  És még megannyi dolog tanulható belőle...

  Akik ismernek személyesen azok közül van aki azt mondja a póker megváltoztatott, komolyabb és megfontoltabb lettem, mielőtt kinyitom a szám vagy cselekszek, előtte gondolkodom, , ezt is a pókerből tanultam, mielőtt bármit teszünk átgondolunk minden következményt. Egyetlen rossz tétrakásnak is borzasztó következménye lehet.


  Szóval szerintem a pókernek is ugyanolyan személyiség fejlesztő hatása van mint a sakknak. Sőt én úgy érzem ha mindkettőt komolyabb szinten űzzük e téren kiegészítik egymást.


  No és akkor jöjjön a film :


  Pókerarcok
  (Rounders)
  színes, magyarul beszélő, amerikai krimi, 116 perc, 1998

  tartalom :


  A profi zsugások azt vallják: a megélhetésért játszani van olyan meló, mint bármi más. Nem hazardírozol. Tutira mész. A cél, hogy óránként bekaszálj egy nagy tétet. Ennyi. Ha jól jár a lap, beszeded a pénzt, ha rosszul jár, ülsz rajta. Nem kockáztatsz. Így fizettem két évig a jogi egyetemet. Ilyen az igazi verklis. A New York-i pókeralvilágban játszódó történet egy fiúról szól, aki álmát a kártyaasztalnál próbálja valóra válni. A zsugás Mike McDermott (Matt Damon) feladja pókerszenvedélyét. Beiratkozik a jogi egyetemre, mert számára ez a biztos út a sikeres életbe. Csakhogy hiányzik belőle a titkos hátsó szobák pókercsatáinak izgalma, és amikor régi barátját, Férget (Edward Norton)kiengedik a börtönből, Mike-nak szembe kell néznie a nehéz és kockázatos dilemmával, hogy visszatérjen-e a zsugások világába a barátja kedvéért.  A filmről tudni kell, hogy ez volt az első komoly pókerfilm, tehát ami a pókerre helyezi a hangsúlyt, és nem csak épp látunk 1 filmben pár leosztást és kész. Külön érdekesség, hogy a film az úgynevezett póker boom előtti időkből származik, tehát még az előtt, hogy az online póker elkezdett világszerte népszerű len ni . (ha jól tudom kb 2005-ben kezdődött a póker ma is tapasztalható népszerűsége).  Maga a film szerintem igen sokatmondó és mélyen elgondolkodtató, legalábbis azok számára akik át tudják érezni és be tudják fogadni a pókeres világ feelingjét . Elgondolkodtató mert 1 pókeres vívódik a között, hogy egyetemre járjon és ügyvéd legyen biztos és jó fizetéssel stb... vagy pedig szenvedélyének a pókernek szentelje e az életét, amiből vagy nagyon sok pénz jön vagy nagy bukta van, vagy épp csak megél belőle. Egy biztos semmiképpen sem annyiira beton biztos jövő mint 1 ügyvédi állás.


  Főhősünk, mivel a frissen szabadult barátja befolyásolja (azért annyira persze nem kell....) természetesen a póker felé indul el.

  Mivel mindfent alá rendel a pókernek, egyetemet és barátnőt szép lassan összeomlik körülötte minden, mivel persze a póker nem hozza az elvárt és remélt hozamot, magyarul emberünk elbukik mindent barátnőjét is… mindennek tetejében még a barátja adóssága is rámarad a "helyi gengszter" felé mivel kezességet vállalt jó barátjáért aki a főnök pénzével játszott, és miután persze mindet elvesztette eltűnt. Mivel a főszereplő kártyásunk kezességet vállalt érte elég komoly bajban van tekintve hogy, gengszterúr követeli a jussát. És itt jön a megható rész a filmben, főhősünk egyetemi professzora látva diákja kicsit sem derűs helyzetét, minden megtakarított pénzét a fiúnak adja, hogy az kimászhasson a bajból. Persze ez az összeg jóval kevesebb mint amit a rossz bácsinak vissza kell adni. Jack természetesen pókerezni kezd, a filmben mutatnak különböző helyszíneket ahol játszik és persze, mivel tud játszani nyer is.

  Megszerzi a pénzt, sőt még többet is ami kell , nem lenne happy end a vége a filmnek ha Jack ne tudná kifizetni a kölcsönt a csúnya bácsinak, a professzornak, és ne maradna még neki is épp annyi amiből eljuthat és indulhat a póker világbajnokságon.
  Merthogy ez a film vége, Jack átadja a professzor pénzét a volt barátnőjének , akit meg kér adja át neki, majd taxiba ül és elindul megvalósítani az álmát, hogy profi pókeres legyen.  Szerintem, kihagyhatatlan film, mely arról szól , hogy soha ne adjuk fel az álmainkat, és mindig merjünk érte küzdeni, mert az csak a miénk mi tudjuk mit és miért szeretnénk !

  Nincsenek megjegyzések:
  Küldés e-mailbenBlogThis!Megosztás a TwitterenMegosztás a Facebookon
  A bejegyzésre mutató linkek

  Vélemények:
  Feladni vagy nem feladni?[/paste:font]

  Megéri feladni az adott partit?  Ez elgondolkodtató kérdés több okból is!

  Előfordul,hogy reménytelennek látszik minden,ilyenkor vagy a "merre tovább" című post szerint járunk el vagy pedig mindent feladva felállunk és veszni hagyjuk a partit és MINDENT AMIT ADDIG ABBAN A PARTIBAN ÉPÍTETTÜNK!
  Ez mind a táblán lévő játszmára igaz mind pedig az élettel szemben játszott partira is.
  Miért is? Mert ha a táblán lévö játékot adjuk fel akkor az akár órák óta épített hadállásunkat is bukhatjuk a belefektetett agyi melóval együtt,kérdés megéri-e és mikor kell ezen elgondolkodni,szerintem ez egyénfüggő,függhet többek között a pillanatnyi elmeállapottól,lelkiállapottól és sorolhatnám...
  Én akkor dobok el egy sakk játszmát ha már az ellenfélnek akkora az anyagi és/vagy minőségi előnye,hogy biztosan veszítek és a további lépegetés már csak formaság... Ez az a helyzet amikor méltóságunkat megőrizve kezet kell nyújtani az ellenfélnek és gratulálni mert okosabb volt és becsületes játékkal győzött. (A JOBBTÓL KIKAPNI SAKKBAN SOSE SZÉGYEN!! [szerintem pókerben sem de ez privát vélemény])


  No de persze az élettel szemben játszott parti az teljesen más!!
  Más az ellenfél is,én úgy gondolom maga az Isten,de más meg sorsot mond satöbbi ez nem vitatéma mindenki úgy hívja ahogy lelke diktálja.


  Szóval az élet ellen vívott parti "kicsit keményebb" mint a táblán játszott sakkjáték (direkt így írom mert a táblán JÁTÉK van az élet tábláján viszont a bőrünkre megy játszma és ez nem játék minden lépésnek nagyon komoly tétje van,nevezetesen az életünk további alakulása) ha az Isten ellen vétünk hibás lépést annak sokkal keményebb következménye lesz mintha egy mezei sakkjátékban hibáznánk utóbbiba kezet nyújtunk feldolgozzuk a vereséget és jöhet az új parti,előbbinél viszont hibánál nem állhatunk fel kezet nyújtva,hogy majd a visszavágón jobb leszek,,, a sors keményen fog büntetni ha nyer velünk szembe,mert ha nyert az jelenti valamiben rosszul döntöttünk. Vajon érdemes e az akár éveken át épített hadállásunkat eldobni?


  Megérné ezt átgondolni mert a sakkjátékban még idővel újra is építhetjük az eldobott állást az élet tábláján viszont ha eldobunk bármiféle állást amit akár évekig építettünk az már többet nem jön vissza! Akkor volt lehetőségünk eldönteni mit lépjünk ha a már léptünk a megtett lépés már csak történelem...
  Amennyiben egy komplett partit dobunk el az élettel (vagy Istennel) szemben az is történelem marad mindenféle benne rejlő és akár még ki sem bontakozott lehetőséggel is!
  Tehát mielőtt felpattanunk és mindent feladunk,gondoljuk át nem érdemes e mégis inkább tovább játszani...
   
 6. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Hány perces sakkfajtát játszunk?
  Mert bizony több fajta is létezik.

  Alapból van a rendes normál sakk ami végtelen addig megy a parti még az egyik király meg nem hal vagy döntetlenig. Viszont van hogy nincs idő, vagy türelem 1 hosszú órákig tartó (esetleg napokig ...) sakkjátszmához.

  Erre jelenthet megoldást az időre játszott sakk, melynek szintén több verziója létezik melyeknél természetesen a gondolkodási idő más és más.


  Bullet azaz lövedék sakk


  minden játékosnak csupán 1 perc áll rendelkezésére , ismétlem 1 azaz 1 darab (60 másodperc) perc van gondolkodni. Természetesen itt nem lehet mély sakk kombinációkat kialakítani, a cél nyerni minél gyorsabban beadni a mattot vagy elérni, hogy az ellenfél túl gondolkodja az idejét. Szeretem ezt a sakk fajtát, felpezsdíti az embert :) Aki gondolja próbálja ki, de leszögezném nem árt némi sakk tapasztalat....


  Gyors blitz. Játékosonként 3 perc gondolkodni való idő. Személy szerint nem szeretem ezt a sakkfajtát, mert az 1 percesnél lassúbb itt nem játszhatok a gyorsaságra (a 3 perc is gyors természetesen de nem annyira mint az 1 perc) viszont az 5 percesnél meg , ahol azért van idő agyalni,gyorsabb. Valahogy nem találom a helyem a 3 percesben, ritkán játszom ilyet.
  Blitz . Játékosonként maximum 15 perc felhasználható idő van. Nagyon gyakori az 5-5 perces parti. Szeretem a Blitz sakkot mert nem tart a végtelenségig, szorít az idő ami garantálja, hogy az ellenfél is lépni fog, de mégis elég sok idő van gondolkodni. 10-15 perces játszmában már nem ritka a mattadás sem, én is sokszor kapok és velem is megesik, hogy beadom a mattocskát :) (végülis már 5 percesnél is mondhatjuk, hogy inkább a matt dominál, mint az , hogy lejár az idő)


  Rapid sakk . 15-60 perc játékidő. Természetesen ez már a "nyugisabb" sakk, van idő bőven kombinálni, és gondolkodni, de mégis itt is garantál, hogy a parti nem tart a végtelenségig.
  Megeshet az is, hogy a Blitz és a Rapid sakkban lépésenként idő jutalom is jár.  Mindenki válasszon kedvének és vérmérsékletének való sakkot :) Egy a lényeg, sakkozzunk, mert sakkozni jó! Megdolgoztatja az agyat :)
   
 7. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Hol játszunk a neten sakkot?

  A neten millió számra vannak online sakkoldalak ahol emberek és/vagy (csak)gépek ellen sakkozhatunk, de ezek közül szerintem kevés a minőségi darab. Én magam 2 oldalon játszom, komolyabban , vagyis inkább úgy mondom szinte kizárólag ezeken az oldalakon sakkozok ezek pedig a chess.com és a sakkbaratok.hu.


  Előbbi 1 nagy oldal több millió regisztrált taggal amiből több 10ezer állandóan online, utóbbi 1 jóval kisebb oldal, de emberek itt is vannak , családias barátságos oldal . Mindkettőn játszhatunk online sakkot emberek ellen és gépi sakkot a számítógép ellen (sakkbarátokon én még nem tudtam a gép ellen játszani de elvileg lehet).


  Mindkét oldalon valódi élő pontokért is sakkozhatunk ami alapján az oldal felhasználói között bekerülünk 1 ranglistába a pontjaink szerinti helyezésre.

  A sakkbarátok csak 50 minősített partit engedélyez 1 hónapban ha nem vagyunk fizetős tagok, de a nem élő pontokra menő , csak barátságos sakk partik száma korlátlan a chess.com-nál ha jól tudom a tétre játszható partik száma sem limitált . (én legalábbis volt hogy napi 20-30 tétmeccset játszottam és sose szólt, hogy ennyi volt e hónapra)


  Megjelenésre szerintem mindkét oldal tetszetős, bevallom őszintén kedvemtől függően hol ez tetszik hol a másik, a chess-com-on ha nem vagyunk fizető prémium tagok akkor is több fajta tábla illetve figura dizájn közül válogathatunk, a sakkbarátok ezt is pénzhez köti de szerintem szép az alap skin-ük is nekem ingerem sincs rá, hogy ott skin-t cseréljek .
  Mindkét oldalnak van már androidos telefonra telepíthető kliense, tehát ha épp teszem azt nem a gépnél vagyunk, de ilyen telefonunk van és van rajta net, akkor a megszokott sakk játékunkat sehol sem kell nélkülöznünk, bármikor tolhatjuk a játékot . Ha esetleg elmegy a net vagy csak nincs kedvünk online játszani, ekkor sincs baj, mert mindkét kliensbe van gépi sakk ami offline azaz internet nélküli módban is játszató! Szerintem a sakkbarátok offline gépi sakkprogramja sokkal jobb mint a chess.com-é de ez csak szigorúan magánvélemény de én így érzem, nekem számít hogy a sakkbarátok kliensén a gépi játékerőnél több szint (azt hiszem 20) közül lehet választani, míg a chess.com gépi játékánál erre nincs módunk. (az online számítógépen játszható felületükön viszont választhatunk erősséget a gépi sakkhoz).


  Aki játék közbe magyarul szeretne beszélgetni annak mindenképpen a sakkbarátokat ajánlom ott sokkal több a magyar mint a másik játékoldalon, persze 1 sakkoldal nem cset site de ha valaki parti közben szeret beszélgetni és ezt magyarul tenné annak jól jöhet e tanács J

  Szerintem jó kis oldal mind a kettő aki szeret sakkozni, annak vagy ez vagy az esetleg mindkét oldal, rengeteg óra kikapcsolódást fog szerezni . J
   
 8. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Na ma is okosabb lettem :)
  Érdekes dolog ez a sakk. Mire az ember megtanulja normálisan játszani talán az élete is elmegy. Viszont szerintem megéri mert szép játék, komplikált és összetett, olyan "dolog" melyben nagyon sok minden benne lehet, és ha valaki nem csinálja a legnagyobb szakértelemmel, az veszíteni fog. Itt nem lehet csak úgy lépegetni ide meg oda.
  Amennyiben így teszünk szinte borítékolható a vesztés, csak úgy mint az élet tábláján, ott se lehet fel és alá előre eltervezett lépések sorozata nélkül lépegetni, mert az élet vissza csap, lehet nem azonnal de biztosan következménye lesz, ha csak tervezetlenül lépegetünk, így van ez a sakktáblán is, lehet , hogy úgy érezzük a hibás elkapkodott lépés nem jár semmivel, de mi van ha 20 lépés múlva látjuk meg a következményét a hibának ?

  Megmondom, egyszerű 20 lépéssel szeretnénk az időt visszaforgatni, viszont már nem lehet, ha letettük a bábot valahová léptünk. Ez van ami a lépés mögött van már történelem, ami előtte az a jövő érdemes lenne arra koncentrálni, miután levontuk a rossz lépésből a tanulságot!! Azt hogy nem kapkodunk, gondolkodunk, és aztán megint, majd lépünk. Ha léptünk megtettünk egy lépést a következmények majd jönnek, hogy jó e vagy rossz e az majd kiderül., de mi léptünk a felelősség is a miénk. (!!) És nem másé.


  Tessék szépen bele égetni az agyba előbb gondolkodunk, és aztán lépünk, így az életben is jobb esélyeink lesznek, az okos előre megtervezett lépéseket az élet meghálálja. Ez tapasztalat. Nem olyan nehéz ezt elsajátítani, csak 1 kis gyakorlás és már automatikusan menni fog minden egyes cselekedetünk előtt automatikusan át fogjuk tudni gondolni, hogy mit vesztünk és mit nyerünk, mert a sakktáblán is gondolkodunk, hogy megéri e az adott kockába lépni és az milyen kockázattal jár, mit nyerünk vagy vesztünk.

  Az élet is ilyen sok mindent lehet nyerni, de veszíteni is. Igyekezni kell sok jót lépni, és összességében az élet ellen játszott partiban is lehetünk nyertesek ;)  Mert az élet ellen nyert parti(k) behúzása fenomenális érzés, hogy miért?

  Mert jók voltunk és az élet kénytelen megadni magát, és megadni nekünk ami jár, a szeretetet a boldogságot és az örömet :)
  Nincsenek megjegyzések:
   
 9. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  sudoku

  Nem rég ismerkedtem meg ezzel a játékkal, régebben azt hittem baromság, meg csupa matek áá engem nem érdekel. Pár napja rávettem magam, hogy kipróbáljam. SZERENCSÉRE: hogy miért is? Mert nem matek, csak puszta logika, józan ész ennyi. Ha játszom érzem, hogy dolgozik az agyam, igen szó szerint érzem, szinte jobban zsibbad mint a sakktól, megdolgoztat az biztos! Ha játszom felfrissültnek érzem magam utána, tiszta fura érzést kelt az agyam.... :) A sakkot is jobban átlátom, szóval ez ismét 1 nagyon szuper lépés volt, hogy rávettem magam a játék kipróbálására, NAGYOT NYERTEM VELE ÚGYÉRZEM! :)
   
  MneKata kedveli ezt.
 10. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Hullámvölgyben

  Most sakkban is ugyan az történik mint a pókernél,amikor abban is kezdő voltam és csak a szárnyamat nyitogattam. NEM MEGY állandóan elvernek, a sakkpartijaim 90 százaléka vereség. Azt mondják ez az igazi próbatétel, nem az amikor napokig állandóan nyerek. Most kell vagy kiszállni és feladni vagy vért izzadva felállni és tovább küzdeni, mert ennél már csak feljebb van innen már rosszabb nem lehet hisz mindig vesztek, na jó néha mutatóba nyerek is :p. Úgy döntöttem felállok és azért is megtanulok játszani és én is nyerni fogok! Szóval felsorakoztatom a táblán a sereget és hajrá csata :) !
   
 11. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Játék és mégse...
  Játék és mégse, azért mondom ezt mert a sakk valahol játék, legalábbis ennek találták ki az emberek. Viszont személy szerint úgy érzem nem az sokkal több mindenre jó és fontosabb dolgokat tartogat magában mint 1 sima játék.

  Szerintem 1 komplett spirituális útmutatás van az egészben, hogy miért ? Csak meg kell nézni a játékot, és annak mondanivalóját, győzd le a gonoszt a másik királyt és seregét bármi áron, bármilyen figura "halálának" árán.
  És hogy ezt elérd azért harcolnod kell keményen vért izzadva, a csata az első lépéstől indul, ha már léptél nincs vissza út, ha feladod vesztettél, tehát nincs más választás harcolni kell és bármi áron elfogni a királyt és elfoglalni a csata mezőt. Ha ez megvan lehet örülni győztünk, a győzelem érzése kimondottan mámorító és felemelő legalábbis én abban párpercben még átérzem a győzelmet szabadnak érzem magam, a lelkem......Aztán jön a következő csata, vagy ugyan azzal az ellenféllel vagy 1 másikkal, vagy magával az élettel.

  A másik játékost ki tudod 1 idő után következtetni, nagyjából tudod mit lép mit reagál stb... ha sokat játszol 1 adott ellenféllel. Az élettel szemben ugyan ez nem igaz mert az kiszámíthatatlan, az életet az Úr Isten vezényli meg a többi "fenti felelős" gondolom még vannak páran, nem tudhatod mit lépnek az égi táblán, mert 1 jó játékoshoz mérten profin játszanak és 3-5 lépéssel legalább előrébb járnak a tervben mint az aktuális lépésük, jól fel van építve az egész élet nevű dolog és profin van vezényelve. Tehát sosem tudhatod, hogy az élet mit lép , abban a partiban amit az élet ellen játszunk maximálisan észnél kell lenni és teljesíteni kell mert ha nem pórul járunk. Furán hangzik tudom de mindig minden lépéssel sarokba kell szorítani az élet seregének királyát, mert ha mi kerekedünk fölé, garantált, hogy az történik amit mi szeretnénk . :)


  Ami természetesen nekünk nagyon jó hisz azért élünk, hogy élvezzük az életet még ha néha harcolni is kell... Viszont ha becsülettel küzdünk az "élet királya" ellen és minden lépésére a megfelelő választ adjuk, nem sok rosszat tud adni nekünk mert lezártuk a rossz összes útját.


  Azt hiszem,ha így küzdünk annak odafenn az a kedves bölcs ősz öregapó örül, mert nem legyőzni akar minket, csak ösztökélni arra hogy sose adjuk fel és a végsőkig küzdjünk, mert ha így teszünk meglesz a gyümölcs :).


  Jó stratéga az AtyaIsten de nem szeret nyerni :) .
   
 12. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  ez van...
  Vannak napok amik nem a táblán való csatározásra termettek a mai is ilyen. Ez van "szerencsére" nálam a sakk csakk hobbi,persze komolyan veszem,tanulgatom. is csiszolom a tudásom,de ha nyomott hangulatom van akkor a sakkal foglalom le magam,és nem érdekel ha veszítek,ilyenkor a játékért játszom beleteszem az aktuális hangulatom a sakk világába. Az esetek 90%ban működik!
   
 13. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Emberség
  Szép dolog a sakk,sokmindenre tanít,többek között emberségre! Bizony így van a legtöbb sakkozónak természetes,hogy ha kell másokon is segítsen. Tegnap is remek példát láttam erre a facebookon!Az egyik likeolt sakkoldalon láttam felhívást egy nyolc éves kisfiúnak kerestek okatót,akit nem mellesleg két testvérével együtt egyedül nevel az apjuk. Gondoltam megosztom a felhívást a chess.com portál "HUNGARYAN CHESS GROUP"csoportban ahol tag vagyok,ekkor jött a meglepetés az egyik főadmin szószerint két perc múlva ott volt a felhívást közzé tevő sakkportál közösségi oldalán és felajánlotta segítségét ingyen! Nos mi ez ha nem emberség?
   
  MneKata és (deleted member) kedveli ezt.
 14. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  már vagy jó 10 éve érdekel a sakk, de csak most szántam rá magam, hogy megtanuljam játszani 1 kb 3 hónapja :) kicsit bonyolult dolog, de szerintem briliánsan összepárosítható a játék "játék" és az élet közötti párhuzam! Természetesen lehet hogy van aki a sakkot csak 1 puccér mezei tábla játéknak gondolja ezt elfogadom, de azzal azért nem vagyok egy magam, hogy ez nem csak egy vacak játék mert sokkal több, megtanít élni létezni, küzdeni, harcolni győzni, és persze veszíteni is, mert minden parti nem lehet győztes, olyat még a vérprofi nagymester sakkozók se tudnak, hogy minden partit győzelemre hoznak, szerintem nem is kell, lehet fura gondolat de ha nem csúszna be egy két bukta parti akkor nem lenne miből tanulni, mert bizony a vesztes partiból sokkal több tanulság vonható le utólagos elemzésnél mint egy győztesből :) Szerintem egyértelmű hogy miért.
   
 15. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Amikor még a Sakkra gondolni is nehéz...
  Ilyen is van sajnos, ez van , ilyenkor az ember mindaz életbe mind a játékba belefásul, unalmas sablonos mindkettő, ezeket a szakaszokat túl kell élni! Az a kérdés, hogy hogyan?

  Véleményem szerint egyszerű, élni kell az életet és játszani a sakkot, vagy fordítva ? Ezt úgy gondolom mindenki döntse el maga, mert fordítva is lehet! A lényeg az, hogyha nehéz is és sablonos is, akkor is csinálni kell mert egy idő után megint jönnek a szép dolgok mind az életbe mind a sakkba :) Csak ki kell várni!

  A legjobb ezt egy kis sakkozással megtenni és addig is az agysejteket kondiztatni míg a táblán eljön a mi időnk , mert egyszer elfog ez biztos...
   
 16. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  ennyi gondolatot persze nem ma termeltem ki, átmásoltam az egész blogomat, csak leírom, mielőtt valaki nem értené hogy van ennyi gondolatom 1szerre :)
   
  MneKata kedveli ezt.
 17. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Sakkoztam egyet,sajnos elcszesztem,nem baj nem élő pontokra ment, ha megtanulok játszani jobban fog menni addig meg gyűjtöm a tapasztalatot, a sakkban is vannak nehézségek és az életben is.
   
 18. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

  Szerintem jó dolog a sakk engem megnyugtat, ha ideges vagyok mindig sakkozom általában és valahogy megnyugszom, attól hogy elképzelem a csatát beleérzem magam meg ilyesmik :) Persze ez egyénfüggő lehet, hogy mást még a sakktábla látványa is idegesít :)
   
 19. MaryAnn33

  MaryAnn33 Vendég

  Szia!
  "A sakk szépsége! A táblánál se kor, se nem, se faj, se társadalmi státusz nem számít."
  Tetszik ahogyan a sakkról írsz, hogyan bontakozik ki a gondolat, a sakk és az élet párhuzama. Jó volt olvasni. Gyerekkoromtól gimi végéig elég sokat játszottam, igen nagy kitartást, türelmet és maximális koncentrációt igényel. A kisfiam 5 évesen kezdett a sakkal ismerkedni, nagyon szereti, leköti a figyelmét, előre gondolkozik, előre vetít 3- 4 lehetséges lépést. Ma már vele játszom, és mindenkinek csak ajánlani tudom.

  Szerettem olvasni, gratulálok! Kitartást kívánok a sakkhoz és a bejegyzéseid írásaihoz is!

  /A filmet régen láttam, és kb. ennyi is a pókerról való ismeretem, de köszi az ajánlást./
   
  MneKata kedveli ezt.
 20. Sakkozzunk:)

  Sakkozzunk:) Állandó Tag

Megosztás