Sakk

luja001 témája a 'Sport' fórumban , 2010 Június 15.

 1. dedianyus

  dedianyus Állandó Tag

  Judit abba a csoportba tartozó, nemzetközi szintű hungarikum, melyben Puskást Ferencet, Papp Lászlót vagy akár Rubik Ernőt szoktuk emlegetni.
   
  Melitta kedveli ezt.
 2. dedianyus

  dedianyus Állandó Tag

  A magyar férfi válogatott éremért játszik Ukrajna csapata ellen az utolsó fordulóban! Jelenleg a 2. helyen áll, 1 ponttal lemaradva az élen álló Kína együttesétől, és 1 ponttal megelőzve a követő bolyt.
  Győzelem esetén biztos az ezüstérem, ha a lengyelek megverik a kínaiakat - amire kicsi az esély - akkor akár még arany is lehet. Döntetlen esetén valószínűleg ezüstérem, a több mérkőzéstől függően esetleg bronzérem lehetséges.
   
 3. dedianyus

  dedianyus Állandó Tag

  Óriási magyar siker a sakkolimpián! A magyar sakkválogatott (Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit) ezüstérmet szerzett!
  Utoljára 2002-ben sikerült érmet szereznünk sakkolimpián, akkor is ezüstöt.
   
 4. Andi_HU

  Andi_HU Állandó Tag

  Fantasztikus siker! Kár, hogy Polgár Judit visszavonul.
   
 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Polgár Judit Prima Primissima

  Sport kategóriában a világranglista-vezetőként nyáron visszavonult Polgár Judit nemzetközi sakknagymester lett 2014 Prima Primissimája.

  A nyári visszavonulása óta a Sakkpalota című oktatási programján dolgozó Polgár Judit nemzetközi sakknagymester 9 éves korában nyerte első nemzetközi versenyét, 12 évesen és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk között. 12 éves volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval a magyar sakktörténelem során első ízben női olimpiai bajnokságot nyertek.

  Ezt az eredményt 1990-ben megismételték. A második olimpiai győzelem óta férfiversenyeken indul. 13 éves volt, amikor először teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri normát, 15 évesen pedig minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere lett. Hétszer a férficsapatban is képviselte Magyarországot sakkolimpián, 2002-ben és 2014-ben ezüstérmet nyertek. 2011-ben férfi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Nyolcszor kapott sakk-Oscar-díjat, és többek között az évszázad sakkozónőjének választották. 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát.
   
  dedianyus kedveli ezt.
 6. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A sakk királynője vezeti a férfiakat

  upload_2015-6-12_13-8-59.jpeg  Polgár Juditot nevezték ki a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának.  Seszták Tamás, a Magyar Sakk Szövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának. A 39 éves Polgár Judit játékosként kétszer - 1988-ban és 1990-ben - nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek. Az élversenyzéstől tavaly vonult vissza, a kapitányi poszton a 64 esztendős Horváth Tamás helyét foglalja el, aki elmondása szerint maga kezdeményezte a váltást. Polgár Judit bevallotta, kicsit furcsán viszonyult hozzá, amikor először, tavaly ősszel, egy baráti társaságban felmerült, hogy ő legyen a kapitány, de azóta már hozzászokott a gondolathoz. Felidézte, hogy már gyerekként megismerkedett a sakkolimpiák légkörével, így pontosan tudja, hogy egy világversenyen mik lehetnek a nehézségek, és milyen komplikációk merülhetnek fel.

  "Tudom, milyen feszített a tempó és szoros a mezőny, de úgy érzem, a magyar csapatnak kedvez a nemrég bevezetett szabály, hogy minden meccset meg kell nyerni, vagyis fordulónként legalább két és fél pontot kell szerezni" - fogalmazott az frissen kinevezett kapitány.

  Horváth Tamás kifejtette, azért mostanra időzítették a váltást, hogy Polgár Juditnak a jövő évi sakkolimpia előtt legyen egy felvezető versenye. Ez pedig nem más, mint a november 12. és 22. között az izlandi Reykjavikban sorra kerülő csapat Európa-bajnokság.Seszták Tamás szerint az elnökség konkrét célt nem fogalmazott meg az Eb-n a magyar válogatottal szemben, de személy szerint örülne, ha az első háromba kerülne a csapat. Polgár Judit ezt azzal egészítette ki, az a legfontosabb, hogy szakmailag a maximumot kell nyújtani, s akkor abból jó eredmény jöhet ki. "Mindig szeretnénk a dobogóra kerülni, ehhez pedig az kell, hogy az utolsó két forduló előtt ott legyünk az első öt vagy hat csapat között" - jelentette ki.

  Az új kapitány jelezte, tisztában van vele, hogy a sakk alapvetően egyéni sportág, ugyanakkor híve az edzőtáboroknak, és szeretné, ha a játékosok minél több időt töltenének együtt, mert a szakmai eszmecserék elősegíthetik a jó csapatszereplést.
   
 7. mejutka

  mejutka Állandó Tag

  Sziasztok! Aki le tudta tölteni ezt a Remek gyűjteményt (az egészet) fel tudná tenni az osztott.com-ra vagy el tudná hozzám juttatni privátban? Nagyon köszönöm! Szeretettel:Jutka:)
   
 8. villosa

  villosa Új tag

  Sziasztok!
  Sajnos nem sikerült letölteni a könyveket, a megaupload halott :(
  Valaki segítene?
   
 9.  
  gabi39 kedveli ezt.
 10. ppix

  ppix Állandó Tag

  Sakk könyvek gyűjteménye 6. rész - Sakk problémák, sajnos már nem érhető el.

  Esetleg tudtok hasonló linkeket:
  http://gorgonian.weebly.com/pgn.html

  ahonnan PGN formátumban tölthetők le feladványok, mint például a fentebbi linkről az Auerswald Collection.
   
  Utoljára módosítva: 2017 November 14

Megosztás