Salzburgi csúcs Orbánék nélkül

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 23.

Melitta - 2017 Augusztus 23, 14:31
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Közép-Európára irányítja figyelmét Emmanuel Macron francia elnök, aki ma Ausztriába, holnap Romániába, pénteken Bulgáriába látogat. Budapest és Varsó kimaradt.

  Emmanuel Macron francia elnök beiktatása óta először látogat el Közép-Európába. A minivizittel is jelezni kívánja: nemcsak Németországot tartja fontos partnernek, hanem más államokkal is szoros együttműködésre törekszik. Nem adta fel azon terveit, amelyek szerint gondoskodni kell arról, hogy az Unió jobban védje meg állampolgárait, mert így hatékonyabban lehet visszaszorítani a populistákat. Egyedül mindenről nem tud dönteni a német-francia tengely, más országok bevonására is szükség van.

  Macron egyik tanácsadója azt közölte, az út célja jelképes: azt kívánja üzenni a térség vezetőinek, hogy Párizs ismét fontosnak tartja őket, szemben a korábbi évekkel. Ezzel két elődje, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande politikájára utalt. Az is igaz ugyanakkor, hogy Macron – saját szempontjából - a lehető legjobbkor hagyhatja el az Elysée-palotát, s fordíthatja figyelmét a nemzetközi politikára, hiszen két hónapja aggasztóak a megítélését mérő közvélemény-kutatási adatok. Augusztus közepén, az Ifop ügynökség azt jelentette, hogy már csak 36 százalék elégedett a tevékenységével. Ez azért is lehet egyenesen ijesztő számára, mert az Ötödik Köztársaság legnépszerűtlenebbnek tartott köztársasági elnöke, Francois Hollande még 46 százalékos támogatottságnak örvendett hivatalba lépése után száz nappal.

  A visszaesés okait sokan boncolgatták már, ebben kissé diktatórikus, illetve elitista fellépése, a média sajátos kezelése, illetve a felesége, Brigitte Macron státuszával kapcsolatos vita éppen úgy szerepet játszik, mint a hadsereg költségeinek jelentős megkurtítása. Az Elysée-palotában azonban abban bíznak, hogy a külpolitikai kérdések ügyes kezelésével Macron elindulhat felfelé a lejtőn. Három országot keres fel, Ausztriát, Romániát, majd Bulgáriát. Júliusban híre ment, hogy Budapesten vizitál majd, a magyar főváros felkeresése azonban kimaradt a programból, s Varsó sem szerepel úti céljai között.

  A salzburgi vizitre egy az osztrák belpolitika szempontjából kényes pillanatban kerül sor: Ausztriában október közepén rendezik meg a parlamenti választást. Szakértők azonban úgy vélik, Macron nem választási segítséget akar nyújtani Christian Kern szociáldemokrata osztrák kancellár számára. Ez azért sem logikus, mert Macron már évekkel ezelőtt elhagyta a szocialistákat, Kern pedig nem nevezhető a hagyományos szociáldemokrata irányvonal követőjének.

  Az osztrák látogatásnak több célja is lehet. Macron alighanem magyarázni próbálja Kernnek, miért került szembe Ausztria szomszédjával, Olaszországgal. Róma eddig nagyon elégedetlen a francia elnökkel, akitől jóval több szolidaritásra számított a menekültkérdés kezelésében. Macron álláspontjának kifejtésére kedvező alkalmat nyújt a Salzburgi Ünnepi Játékok. Vendéglátójával emellett megosztja az eurózóna reformját illető elképzeléseit, s azt a hónapok óta hangoztatott tervét, hogy a közös európai valutát alkalmazó országok számára egy közös pénzügyminisztert kell kinevezni. Ennek megvalósításához is szövetségesekre van szüksége.

  A salzburgi találkozón Kernen kívül a Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák kormányfő is részt vesz. Arról nem érkezett eddig jelentés, hogy két utóbbi kormányfő ragaszkodna a visegrádi formátumhoz, ahhoz, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök is jelen legyen. Amint arról sem, hogy a Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel kormányfő távolléte miatt ne utaznának el az osztrák városba. Az, hogy valahogy „kifelejtették” a vendégek közül Orbánt és Szydlót, talán nem véletlen. A francia elnök egy még júniusban közölt interjúban a budapesti és varsói jogsértésekre utalva azt közölte, „Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség”.

  Macron feleségével szerda délután 2 órakor érkezik Ausztriába, s kora este tárgyal a közép-európai vezetőkkel. Ezután a salzburgi játékok keretében Mozart és Debussy műveit hallgatja. Nagy kérdés, zene lesz-e Klaus Johannis román elnök és Mihai Tudose kormányfő füleinek mindaz, amit másnap, Macrontól hallanak Bukarestben. A két ország közötti feszültségek hátterében egy 1996-os uniós irányelv áll, amely a külhonba küldött dolgozókról szól. A direktíva egy adott cég számára lehetővé teszi azt, hogy egy másik országba küldje munkatársát, aki azonban az anyaország előírásai szerint adózhat tovább. Franciaország szerint ez „szociális dömpinget” idézhet elő, s a vállalatokat igazságtalanul hozza előnyösebb helyzetbe. Macron ezen változtatna. Javaslata értelmében az érintett munkavállalókkal az eddigi két év helyett csak egy évre köthetnének szerződést. A közép-európai államok azonban úgy vélik, hogy ez protekcionista politikát feltételez, amely szembemegy az EU alapértékeivel, a munkaerő és szolgáltatások szabad áramlásának alapelvével. Az EU munkaügyi miniszterei októberben sorsdöntő ülésen dönthetnek a kérdésről.

  Macron arról próbálja meggyőzni bukaresti, majd pénteki bulgáriai, várnai vendéglátóját, Bojko Boriszov miniszterelnököt, hogy nem a közép-európai országoknak kíván keresztbe tenni, hanem a csalással akar leszámolni.


  A Le Monde szerkesztőségi cikkében külön kiemeli, hogy Macron közép-európai minicsúcsán nem lesz jelen sem Magyarország, sem pedig Lengyelország miniszterelnöke, illetve nem látogat el sem Budapestre, sem Varsóba. A lap emlékeztet arra, hogy „az ultrakonzervatív” Orbán Macront „új fiúnak” nevezte júniusban, másfél hónappal köztársasági elnökké való kinevezése után. Párizs a ma kezdődő vizit előtt azt hangoztatta, nem a közép-európai országok megosztása a francia államfő célja. A Le Monde rámutat, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország ugyan elutasították a menekültek kvóták szerinti befogadását, de Prága és Pozsony az utóbbi hónapokban elhatárolódott a két országtól.

  Rónay Tamás

  00497532.jpeg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 23.

  1. gandi13
   gandi13
   Erdekes hir.

   Franciaorszag hosszu ido elteltevel ujra megprobalja megosztani kelet-europat.
   Clemanceaunak remekul sikerult.
   A hazai kemeny visszaeses utan ugy latszik ezzel probalja visszaszerezni a nepszeruseget.

   Remenykedjunk, hogy nem lesz belole uj Trianon
  2. kein
   kein
   lehet más oka is a romániai és bulgáriai látogatásnak .... még emlékszem az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán a francia belügyminiszter többször emlegette, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, lehet megint bonyadalmak vannak
  3. gandi13
   gandi13
   Ne csak ezt a hirt nezd,hanem az elmult idoszakot is.
   Franciaorszag dominanciaja az EU-ban soha nem valosult meg.
   Anglia kilepese utan itt a lehetoseg, hogy a nemetek helyett ok diktaljanak. Sokadszor probaljak meg europa tortenete soran Szerencsere Nagy Karoly ota nem sikerult.
   cdurmol, Jaszladany és vazonosito kedveli ezt.
  4. Melitta
   Melitta
   Nem tul jo hir ez Mo szamara. Franciak 2.legerosebb tagja az Unionak.
   Csodalkozni nem kell rajta mert Orban plakatok ezrein ment az Eu ellen. MInden eszkozzel az Eus menekult megoldasokkal szembe ment, ugyan akkor 600ezer magyar ment viszont ki az Eu orszagaiba. Egyszer vegeter a pava tanc is es egyaltalan nem biztos hogy ezt mas orszagok ertekeltek.
   Az osszes ellenzeki politikusnak ezen kene dolgozni , hogy ne vezesse ki az Eubol a kormany az orszagot,mert a ber felzarkozas es minden ilyen ugy halalra van itelve ha kikerulunk az Eu bol.
   vazonosito és Georgina Bojana kedveli ezt.
  5. gandi13
   gandi13
   Melitta, ne legy ennyire naiv!
   A franciakat sosem erdekelte mi folyik magyarorszagon, mit tesz Orban.
   Oket egyes-egyedul a sajat dolguk erdekli.
   Az hogy az orszaguknak minel elokelobb helyet vivjanak ki az EU nemzetei kozott.

   Persze ezt is fel lehet hasznalni a jelenlegi kormany ellen, de nagyon jo lenne ha sokan latnak, hogy ez nem Orban ellen van, hanem Macron mellett :)

   Attol itt nem kell felni, hogy Magyarorszag kikerulne az eu-bol.
   Amig viszonylag kemeny kormany van azert mert igy meg mindig "felugyelet" alatt lehet tartani a dolgokat Brusszelbol, uj hatalom eseten pedig, amelyik az EU kritikatlan tamogatia, szoval ha ilyen akkor meg minek:)
   cdurmol, Jaszladany és udvarfy kedveli ezt.
  6. kein
   kein
   bérfelzárkózás .... a lejobban a gazdag nyugat akadályozza, ha nincs olcsó munkaerő nincs nagy profit, lehet szállítani a gyárakat még keletebbre
   a 10 milliós piac kicsi, de az is kell a nyugatnak, ha nics Keleteurópa kinek adják el a selejtet
   cdurmol, Jaszladany és Gomboc57 kedveli ezt.
  7. Melitta
   Melitta
   Fico azt mondta egyetert a V4 kel respektalja de az orszaga erdeke az Euval szorosabb kapcsolat.
   Nem en vagyok naiv ,mert a nemzetkozi sajto pontosan kozli ezeket a hireket es nem mindneki hulye,meg ha annak is akarjak nezni.
   Veletlenul se probalsz meg a masik fel szemuvegen keresztul enzni.
   MAcronnak erdeke es kotelessege az orszaga erdeket kepviselni. Ezt teszi.
   Meg csak megosztasrol se lehet beszelni mert az alapjan valasztott akik elfogadjak az Eu menkeult politikajat akik nem supermarketnek nezik az Eut. MInden orszag befogadta a menekulteket a magyar es a lengyel nem.O veluk nem targyal .
   Lehet majd kesobb vagy mas temakba.
   NEki az az erdeke hogy valami kozos megallapodasra jusonak a migracioval a keleti blokbol a olcso aruk, ipar megoldasokat talalni mert a franciaknak is kell hogy elvezzek jobb eletet eljenek hamar igen nagy befizetest adnak az Eunak.

   Az a naivsag azt hinni ,hogy az Eu penzen Eu ellen plakatolni es minden mediat felhasznalni es tovabbra is valtozatlanul varni a moneyt es minden egyeb meg ra jon a sok kotelezettsegi eljaras.
   tornando kedveli ezt.
  8. gandi13
   gandi13
   Egyetlen dolgon gondolkodj el:
   Ha valaki meg szeretne gyozni a masikat, targyal vele.
   Ha le szereetne gyozni(es ez nem ugyan az!), es sajat magat szeretne eloterbe tolni, akkor elsosorban intrikal(ezt ma ugy nevezik, hogy politizal).
   Ha Orbant szeretne meggyozni az igazarol, akkor Orbannal kellene targyalnia, es nem egyfajta koaliciot letrehozni min t annakidejen a kisantant volt
   cdurmol, Jaszladany és udvarfy kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   Akkor selejtet csinaltok ? Selejtes munkara miert fizetnenek magasabb bereket? A z Eun belul kaptatok a Mashall segelynyi penzt felzarkozasra, az unio nelkul is igen jol mukodott a Kozos Piac ami a nyugat europa gazdasagat fogta ossze.
   Veletlenul se mi vagyunk a hibasak hanem mindig mas. Senki nem mondta hogy egy faluba halom kilato kell , vagy az orosz metro kocsit vegyetek meg,ami leall minden nap. HA igy lesz a Paks 2 vel is megnezhetjuk magunkat.NEm volt kotelezo a felcsuti kisvasut se hogy eloirtak meg kell epitenetek.
   Orban skrizofen /o maga nyilatkozta nem en talaltam ki/maniainak lehet eleget tenni de hogy nem az orszag erdeke abban 100% lehetsz.
  10. Melitta
   Melitta
   NEm az Eu valtozott hanem az Orban csereli a velemenyet mint mas a gatyajat. Targyaltak vele emgszavazta alairta es par honapra feljeletette az eut. Megtagadta amit alairt.
   A sajat part csaladja is helyre tette, mindenki hulye? Merkel az utolso pillanatig vedte.
   Az egesz vilaggal szembe megyunk akkor nem nalunk van a baj? Pozitiv iranyba miert nem tud fordulni?
   HA igaz ismetli a tortenelem magat, hat az se lesz jo az orszagnak regen se valt be, nem a vezetot kene lecserelni?
  11. kein
   kein
   kicsit másképp látom a dolgokat... szerintem például Németorszg nem a "ráfizetésből él". A nyugati országoknak megéri, hogy fizetnek valamit, cserébe felvásárolhatták aprópénzért páldául az energiapiacot a bankszektort. Azt kell megnézni mekkora profitot visznek ki cserébe a befizetett összegekért. Megáll az ész például mikor a Norvég alapot vagy a Svájci alapot is segélyként emlegetik.
   cdurmol, Jaszladany és bubu kedveli ezt.
  12. Melitta
   Melitta
   Miert mindig a mas zsebebe kotoraszunk? Tudomasul kell venni 30 ev a kapitalizmusba semmi, toke hianyos es ezt behozni nem lehet ilyen rovid ido alatt.
   Van sok hiba en nem mondom nincs tokeletes tarsadalom es meg nem talaltak ki jobbat.
   Osszehasonlitani Svajccal ..........................
  13. gandi13
   gandi13
   Julius Caesar annak idejen ugy kezdte a palyajat, hogy az akkor mar ismert es sokak altal gyulolt politikusnak Sullanak rohant neki nyilvanosan azzal a cellal, hogy ismertte tegye a nevet.

   En ebben a topicban befejeztem a vitat:)
   Egyszeruen az az erzesem, hogy kizarolag azert viselik el hogy irok, hogy ennek kapcsan ugyan azokat a dolgokat ismeteljek meg ujra es ujra.
   Ha valamikt sokszor elmondunk, elbb utobb ohatatlanul sokan elhiszik. Ennek nem szeretnek eszkoze lenni, ugyhogy tovabbra is csendes olvasoja leszek a forumnak mint meg egy hete is)
   cdurmol és Jaszladany kedveli ezt.
  14. szundi53
   szundi53
   Látom, bízol a minőségben. Ha a [email protected] nem kell senkinek, kinek adod el? Raktáron marad. :)
  15. johannsebastian
   johannsebastian
   „Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség”

   Hogy Európa mennyire sorsközösség, azt bizonyítja két világháború, Trianon (ide értve a magyar nemzetiségpolitika korábbi mulasztásait is), 56, Srebrenica stb. Közös sorshoz két dolog kell: közösség és sors, azaz hosszú időn át megélni egy szoros közösséget. A jelek szerint és a korábbi (történelmi) tapasztalatok alapján ez aligha lehetséges a közeljövőben. A lengyelek például feltehetően egy ideig nem akarnak sorsközösséget se a németekkel, se az oroszokkal. Sorsközösség helyett elég lenne a békés egymás mellett élés is! (Ebben a nagy felfordulásban!) Úgyhogy talán kevesebb hamis szentimentalizmussal és nagyhatalmi kioktatással többre jutnánk! Az EU érdekközösségként indult, s ma már olyan terjedelmes, hogy érdekek tekintetében is polarizált. Hogy Európának (nem az EU-nak) miféle közösnek nevezhető értékei vannak - Oroszországtól Portugáliáig -, erről persze érdemes lenne gondolkodni. Amit én látok: (1) egyre nagyobb vita bontakozik ki e körül (azaz nincs közösség); (2) korábbi kultúránknak épp a fundamentumait érintik a változások (az irány kérdéses); (3) a szavak és a tényleges gyakorlat között egyre nagyobb az ellentét.
  16. bubu
   bubu
   Ez egyertelmu 80%-ig a Magyar ipar nyugati kezben vannak!
   cdurmol, Jaszladany és udvarfy kedveli ezt.
  17. Ernoe
   Ernoe
   "A popularisták 7 legnagyobb trükje" cimmel jön egy müsor a demokratia sirásoirol és igymind Orbánrol
   ma este 20:15 kor a 3SAT-on, akit érdekel nézze meg.
  18. Gomboc57
   Gomboc57

   És hol nincs terror cselekmeny, teherutoval tomegbe hajtas , egy kis keseles?
   Lengyelorszagban nem sok van és Magyarorszagon sem.
   Igaz nem mindig az uj bevandorlok csinaljak, hanem Mar ott szulettek, ami meg rosszabb.
   De hat ez nem szamit.
   Ahogy Obama mondta, Az iszlam a beke vallasa.
   Erre kell gondolnom mikor a beke harcosa uldoz az autoval vagy vagjak belem a nagy kést.
  19. Gomboc57
   Gomboc57
   Ha Majd a demokracia el harcosairol less musor a muszlimokrol akkor szol , please

Megosztás