Se szegénység, se gyermekéhezés

Ille István (HaR)

Állandó Tag
Állandó Tag
Legalábbis, képlet szerint.

Tipikus fideszes sunyiság: ha már segíteni nem tudnak rajtuk, megváltoztatják a képletet, eltüntetik a szegényeket…mármint, kimutatásilag. Attól, persze, még létezni fognak, de már nem mutathatók ki. Holt lelkek. A következő az lesz, hogy a halálokok közül kivezetik az alultápláltság, vitaminhiány, elégtelen táplálkozás kórisméket. Ezek után – étkezéssel kapcsolatban - a KSH vette magának a bátorságot, és kijelentette, szerintük 1800cal is elég egy napra.

1800cal egy napra? Még sok is. Auschwitzban napi 1700-1300cal volt a norma. Az eredmény ismert.

Ja, különben manapság nem cal-ban, hanem kcal-ban mérnek. Nem ártana tisztában lenni a mértékegységekkel, még ha Statisztikai Hivatal is az ember fia. A kalória (cal) az energiamértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. A kalóriát ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. A táplálkozástudomány ennél ezerszer nagyobb egységet nevez kalóriának, pórias nevén kcal-nak.

Amúgy egy pihenő ember napi energiaszükséglete 2064kcal. Szóval, miről is beszéltek, okoskák?
100g hízott liba 392kcal-t, 100g sertés dagadó 441kcal-t ad a szervezetnek. 1800 kcal-hoz tehát legalább 400g dagadó szükségeltetik, a többit adja a burgonya, 100g/88kcal értékben.

Ja, hogy a dagadó ára 1390ft/kg, vagyis 556ft/400g + a krumpli? Pech. Akkor hozza ki a pór az 1800 kcalt értéktelen és egészségtelen töltelékanyagokból, ne flancoljon, különben se telik neki ilyen luxusra, csináljon gányicát, puliszkát, kukoricagölödint, tömje meg a pulyát oszt kussoljon, mert hát, megmondták, ő nem szegény, csak nem fér bele a statisztikába.

Ha marad a KSH-ilag meghatározott 1800cal-nál, amúgy se lesz sokáig statisztikai adat, hacsak nem egy másik kimutatásban.

Azt hinné az ember, hogy ennél azért megáll a kormány, de nem, van még alább: 320ezer gyermek eshet el – inkább esik el, mert kétségtelen, hogy a szociálisan végtelenül érzékeny kormánypárti többség meg fogja szavazni – jövőre a szünidőben számukra juttatott ingyen ebédtől. Ugyanis a kormányzó honatyák szűkíteni kívánják a juttatásra jogosultak körét. Azt ugyebár, mérvadó megmondó emberektől tudjuk, hogy gyermekéhezés amúgy sincs, a reggeli nélkül iskolába menő gyerek egy életforma rabja, ha meg otthon nincs mit ennie, az meg a szülői felelőség hiánya. Egy országban, ahol mindenért a másik a hibás, egy kormányzatnál, ami mindig másra mutogat. http://huppa.hu/sebestyen-eszter-egy-orszag-ahol-mindenert-a-masik-a-hibas/

gyermeketkeztetes.jpg

Mostani húzásukkal csak a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek étkezését kívánják ingyenessé tenni. Itt is működött a képlet: 2012-ben 395ezer, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket tartottak nyilván, ami erre az évre 80ezerre csökkent. 300ezer gyerek meg sutty, eltűnt az ellátórendszerből. Talán megszűnt volna a hátrányos helyzetük? Rossebet, csak megváltoztatták a számítási képletet.

Lássuk akkor a definíciókat.

Hátrányos helyzet: a szülő, vagy a gyám alacsony iskolai végzettsége, vagy a szülő, ill. a gyám alacsony foglalkoztatottsága, vagy a gyermek rossz lakáskörülményei. Halmozottan hátrányos helyzet: a fenti három vagylagos körülmény közül kettőnek megléte.

Namármost: ha ezek után valaki azt meri mondani, hogy csak kb. 80ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek van az országban, az hazudik, festi magát és porokat szed. De megengedem, legyen csak annyi, elvégre a KSH okosai mégiscsak jobban tudják.

Hanem, az ellátatlanul maradt 300ezer gyerek most kitől kap enni? Ja, hogy pénzért, a menzán? Aligha. Valamiért eddig is ingyen étkezésre voltak jogosultak, most egyszerre megváltoztak volna a szociális körülményeik? Gyaníthatóan nem, tehát a menzára továbbra sincs pénzük. Akkor hát? Akkor hát az új képlet szerint családjuk már nem sorolható a szegénységi küszöb alatt élők közé, így ők sem rászorulók többé. Két legyet egy csapásra.

By side: idén a nyári étkeztetésre költött 3 milliárd forintból készített étel a rászoruló 550 ezer gyermekből csak 140 ezerhez jutott el, közel 400 ezren továbbra sem jutottak napi egy meleg ételhez. Hogy’ is van ez? Balog miniszter szerint 1,5mrd forinttal bővítik a keretet, és ezzel – szerinte – megoldják a szünidei étkeztetést. Most akkor mi van? Nincs itt valami összevissza hablatyolás? Attól tartok, van, és nem is kevés.

De miért is csodálkozunk mindezen, amikor a Nemzet Atyja, Orbán Viktor azt találta mondani, hogy Magyarországon három éves kortól nem éhezik az, aki naponta négyszer ingyen enni kap az óvodában. Ja, csakhogy 200 ezer gyerek nem kap enni az óvoda vagy iskola után, azaz délután 4 és másnap reggel 8 óra között.

Persze, ezek a gyerekek talán nincsenek is. Mármint, statisztikailag.
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Előbb magyarázza meg valaki mik a szegénység okai.És miért termelődik újra.
Éppen csak mert most elmélkedtem és próbáltam keresni a neten.
Nics egyértelmű válasz
Nem is magyarországi és gyermekélelmezési ügyként néztem.
Ez csak tünet de nem ok.
 

Denisam

Kitiltott (BANned)
A szegénység egyik oka egyértelműen az, hogy ellentétben a szocializmussal, ma már elveszett a "ha tanulsz el tudsz helyezkedni és meg tudsz élni a munkabéredből" című tény. Egész egyszerűen tök mindegy milyen szakmát tanulsz, nem biztos, hogy el tudsz benne helyezkedni, mert a) nincs lehetőséged szakmai gyakorlatot - valódit - szerezni, b) olyan környéken élsz, ahol nincs normális munkalehetőség, csak és kizárólag közfoglalkoztatás, illetve bolti munka tehát szolgáltatás és nem termelő jellegű foglalkoztatás van, c) mindent el kell vállalnod, mert különben nem tudsz hol lakni, hiszen az albérletek ára bőven több, mint a nettó fizetés, tehát gyakorlatilag azért élsz és dolgozol, hogy lakjál valahol, előrelépési lehetőség gyakorlatilag nulla. Mivel azért dolgozol, hogy legyen fedél a fejed felett, nincs lehetőség fejlődni, nincs lehetőség félretenni, és a társadalmi kapcsolatai is igen szűkösek. Ha ez azzal társul, hogy nem a szakmádban dolgozol, akkor plusz még elveszíted annak az értékét is.
Nincs normális lakás helyzet. Gyakorlatilag azt támogatják, akinek van már fedél a feje felett, és a befektetőket, miközben elfelejtődött, hogy az alacsonyabb iskolai végzettséghez kötött munkakörök nélkül nincs egészséges társadalom és ország sem. Mivel az albérletek árai magasabbak mint az elérhető nettó minimálbér, így gyakorlatilag lakhatási szegénység áll fenn. Innentől már rettenetesen vékony a határvonal aközött, hogy még megéri dolgozni és küzdeni és aközött, hogy nem éri meg, és inkább érdemes bűnözni, a formája a sima tolvajlástól a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésig már szélesebb, elkeseredettségtől és helyzettől függ, de a végeredmény egyértelmű: teljesen dugig tele vannak a börtönök, és hála az emberi jogok brüsszeli okoskáinak, még pénzt is kapnak érte, ha bekerülnek, lévén betarthatatlan a fogvatartás feltétele. Arról nem is beszélve, amikor a benti körülmények összkomfortosabbak a kintieknél, ki a frász akar visszakerülni a rosszabb körülmények közé?!
Hiányzik az állami bérlakás rendszer, ami ellensúlyozná a piacot. Lehet nyafogni, hogy piac gazdaság, csak akkor bele kell törődni abba is, hogy az csekély közbiztonsággal jár együtt.
Nem a megfelelő réteg vállal gyereket. Ahelyett, hogy a tanult, minimum középfokú végzettséggel, szakmával rendelkező rétegtől fölfelé vállalnának több gyereket, az a réteg vállal, melynek még az általános iskolája sincs meg, ez azzal jár, hogy az ifjabb generáció is abba szokik bele, hogy nem fontos a tanulás, és jól meg lehet élni a segélyekből és a bűnözésből.
Aki pedig vállalhatna gyereket, az inkább kutyát vállal, ha megunja, legalább beadhatja egy menhelyre, míg aki gyereket vállal, az csak elvben van támogatva, gyakorlatilag hiányzik a megfelelő bölcsöde, óvoda és iskola rendszer, nem beszélve a gyerekbarát munkaidőről, munkahelyről és közlekedésről. Gyakorlatilag természetes folyamatból úriluxussá vált a minőségi gyerekvállalás.
A legutolsó oka pedig az, hogy a kormányzat a saját hobbijára költ a gazdaságba való visszaforgatás helyett. Amennyiben a stadionok helyett bérlakás hálózatot építenének, a leépítések helyett fejlesztenék a mezőgazdaságot és a ráépülő feldolgozó ipart mi lehetnének Európa éléskamrája, és valódi polgári állam lehetnénk, az, hogy mindent alárendelnek a szolgáltató vállalatoknak - ami mint a nevéből is kitűnik - nem a termelésre hanem a szolgáltatásra, tehát fogyasztói igényre épül, ez mindig kereslet kérdése. És lássuk be kereslet csak akkor van, ha a széles rétegek számára elérhető valami, a gazdag nem itt fogja a mindennapi pénzét költeni...

Előbb magyarázza meg valaki mik a szegénység okai.És miért termelődik újra.
Éppen csak mert most elmélkedtem és próbáltam keresni a neten.
Nics egyértelmű válasz
Nem is magyarországi és gyermekélelmezési ügyként néztem.
Ez csak tünet de nem ok.
 
Oldal tetejére