Stressz ellen módszerek-életvitel

most témája a 'Alternatív gyógymódok' fórumban , 2010 Október 3.

 1. most

  most Állandó Tag

  segítsünk magunkon kinek mi jön be ?

  Napi 8 ölelés egy átlagos xxi századi ember életvitele sima hétköznapra

  futás ... vannak kocogó és rohanó alkatok a stressz ellen rohanni kéne.... napi átlag kb 20 perc


  kiabálás sikitás éneklés ... éneklés napi félóra teljes hangerővel ...

  favágás napi 20 perc

  párna verés 25 perc .. kimelegedve !

  tánc legfőképpen sztepp napi 10 perc

  csapat sport napi kosár röp stb 15 perc

  dobolás napi félóra kimelegedve
   
 2. amandala

  amandala Állandó Tag

  És milyen igaz!!!! Nincs egyetlen működő gyógymód, mint ahogy nincs csak egyetlen működő vallás, mint ahogy egyetlen helyes hegycsúcsra vezető út sincs. Rengeteg út van szerencsére!!! Kinek mi segít, mikor mi segít. Van úgy hogy fel kell mennem a youtube-ra, és meg kell néznem a "Ministry of silly walks"-t, és ilyenkor visítva nevetek, de olyan is van hogy el kell vonulnom jógázni, sőt olyan is, hogy az elvonulástól csak rosszabbul érzem magam, és ilyenkor el kell mennem "együttjógázni". :)
   
 3. amandala

  amandala Állandó Tag

  Az élet maga tele van stresszel, a stresszt magát megszűntetni nem lehet. Minél inkább küzdünk valami ellen, annál inkább erősítjük a jelenlétét, a hatását. De valamit tenni kell, hogy ne hagyjon nyomot a testünkben, tudatunkban, tudattalanunkban. Amikor tíz éve elkezdtem jógázni úgy éreztem, hogy az összes idegszálam fel van göndörödve, össze van gubancolódva. Aztán jött a jóga, és úgy éreztem, mintha egy szerető anya fésülné szépen lassan, türelemmel a kócos idegeimet.
   
  lenardmira és barbernadett kedveli ezt.
 4. elke

  elke Vendég

  Én szoktam nagyot kiáltani pl bicajozás közben az nagyon jó
  régen füldhözvágtam pár tányért megnyugtató volt összeszedegetni:):p
   
 5. illúzió

  illúzió Állandó Tag

  Egy jó szó sokszor csodát tesz.
   
 6. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Engem a meditáció tud teljesen megnyugtatni,amit a csendben tudok leginkább megtenni.Akkor minden gondolatot száműzök a fejemből.Lehet,hogy eztán "bealszom",ami önmagában jelzi a megnyugvást!

  Az életvitel egy más kérdés,mert valami módon mindannyian próbáljuk kiküszöbölni az "ártó" tényezőket,sajna nem mindig sikerül.
  De legalább próbáljuk elfogadni!
  Mert meglátásom szerint az ellenállásból (a nem elfogadásból) vannak a szenvedések.

  Mert mit érünk,ha mérgelődünk(?),
  csak még többet kapunk belőle.
  Ezért tartom fontosnak,hogy fogadjuk el a kialakult helyzetet(mert úgy sincs más választásunk,ha már egyszer megtörtént),
  aztán lépjünk,ha úgy látjuk (de azon sem rágódjunk),
  és fogadjuk el mostmár azt!
   
  Balogh Judit és barbernadett kedveli ezt.
 7. elke

  elke Vendég

  kimaradt a szex mint stresszoldó és ön- egymást jutalmazó módszer :)
   
 8. oliyboty

  oliyboty Vendég

  Nekem az szokott segíteni, ha olyasmi dolgokat végzek, csinálok, amik feltöltenek pozitív energiákkal. Pl. nagyon sok zongora szólót hallgatok, szoktam énekelni, rengeteg meditációs zenét hallgatok, szeretek dohányozni (oldja ám a stresszt :D ), vagy elkezdem átrendezni a szobámat, ezzel is vezetem a feszültséget. Szerencsére én olyan ember vagyok, hogy semmit sem tartok magamban és mindent kiadok, nem fojtom el a dolgokat. Ez már önmagában egy nagy segítség.

  Szép napot nektek drágáim!
  Sok puszi mindenkinek!
  kisskisskiss
   
  lenardmira kedveli ezt.
 9. most

  most Állandó Tag

  jah köszönöm , egészségükre


  jó téma valóban ! szeretném ha többen tudnák h stressz megelőzésre jó a - jóga, meditáció, jó szó, stb de ha már elért a stressz az az ha már mult ...
  akkor muszáj kimozogni a a stressz "üss vagy fuss energia "ehelyett sztem nem lehet meditálni ....

  legjobb az ha a megfelelőhelyen adjuk vissza az energiát de ha ott nem lehet akkor egy kiadós rendrakás is gyógyít
  alapvetően aszt hiszem nagyon keveset tudunk a stressz energiáról

  -akinek állata van talán kicsit érti.... az állat pl azonnal lerázza magáról a stresszt-

  a stressz energiája az életösztön energiája is ha rangsorolni kéne akkor a legerősebb energia figyeljünk rá ismerjük ki fordítsuk a javunkra ...

  valóban a szex kimaradt
   
  Balogh Judit és barbernadett kedveli ezt.
 10. Wiener Walzer

  Wiener Walzer Vendég

  A fenti idézet Selye János: Stressz distressz nélkül című könyvéből való. Rettenetesen zavar, hogy a köznyelvbe - slendrián módon - a stressz nem a fogalom megalkotójának elmélete szerint került át... Ezen az sem változtat, hogy ez a módi lassan "hivatalossá" vált...

  Szóval a felhalmozódott, káros mértékű feszültségektől a légzésemre koncentrálva szoktam megszabadulni: elképzelem, amint a kilégzéssel távozik a felesleges feszültség, belélegezni meg nyugalmat és békét szoktam ilyenkor :).
   
 11. daibo

  daibo Állandó Tag

  Ezt én is, ha feszültnek érzem magam, használom, kiegészítve pár pohár vízzel, homlok tarkó tartással (egyik kéz a homlokon, másik a tarkón) és minden kilégzésre távozik a feszültség és elemeire esik szét. Ha már kijött, más ne szedje össze, ne szennyezzem a levegőt.
  Nem az a baj, hogy stressz van, szerintem nélküle nem is tudnánk létezni ebben a dimenzióban, hanem az, hogy elmarad a levezető szakasz.
  A macska, ha meglátja az egeret stresszes állapotba kerül, egy csomó kémiai folyamat indul be, cselekvőképes állapotba hozza magát. felfele ívelő görbe. a csúcson megfogja, megeszi, majd elmegy aludni, lefele ívelő görbe. Alvás helyett nem fog elmenni még egy és még egy és még egy egeret fogni.
  Ezzel szemben mi mit csinálunk, egyik egeret hajszoljuk a másik után, ott a sok stresszhormon, ami a csúcspont után már méreg és akkor csodálkozunk, hogy annyi fizikai tünet üti fel a fejét.
   
  most, barbernadett és atmanandajee kedveli ezt.
 12. most

  most Állandó Tag

  ne haragudj szerintem ilyenkor csak magadhoz térsz a stressz után...

  ha nem ártalmas miért szabadulsz meg tőle? ill az a gond h ez cselekvő energia ha érted...

  daibo hasonlatod nagyon jó csak épp elindulunk az egér után de nem fogjuk meg!
  megígéred a testednek h harc lesz de az túl antiszociális
   
  atmanandajee kedveli ezt.
 13. Sziszusz

  Sziszusz Állandó Tag

  Sziasztok,

  a stressz kezelése voltaképp az önmegfigyelésen alapszik. Érzelmi töltet és célja, hogy magával ragadjon, de nem csak önmagunkat, hanem a környezetünket is. Ezért ragadós :). pl. egy probléma megoldása sem oldható meg a keletkezett helyzet szintjén, csakis fölé emelkedve. Ha már szembe nézünk vele, fölötte állunk.
  Bocs de nem megy zenei aláfestés nélkül;) másold ki a böngésződbe...//www.youtube.com/watch?v=bVRnMrl2oj8

  Üdv.


  linktelenítette: elke;)
   
  atmanandajee kedveli ezt.
 14. elke

  elke Vendég

  stresszűző- csökkentő ételek

  Keserű csokoládé


  Flavonoidokban gazdag, melyeket nyugtató hatásukért dicsérnek (másik nagyszerű forrásuk a kamillatea). A csokoládé emellett feniletilamint is tartalmaz, egy olyan kémiai anyagot, mely javítja a hangulatot. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb, ezért válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládékat.
  Tej


  Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet fogyasztanak el minden nap, fele akkora részben tapasztaltak a PMS tüneteivel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint 1 adagot isznak hetente.


  Zabkása


  A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben, valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat: a zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni. Meghosszabíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak és tudjuk, hogy a vércukorszintünk is rendben van.


  Lazac


  Egy kutatás kimutatta hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek visszafordítani a stressz tüneteit a szerotoninszint növelésével, továbbá az omega-3-ban gazdag étrend gátolhatja a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését.


  Dió


  Kimutatták, hogy a dió segíthet a vérnyomás csökkentésében, mely kritikus azoknál akiknek a szíve már a maximumon dolgozik a magas adrenalinszintnek köszönhetően. Valójában a kutatás annyira alátámasztja egészséges hatásukat, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) már napi két deka fogyasztását ajánlja.


  Napraforgómag


  Kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelésében.


  Spenót


  A tanulmányok szerint a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnéziumban javítja a szervezet stresszre adott reakcióját.


  Kékáfonya


  A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.


  Medipress-ből
   
  lenardmira kedveli ezt.
 15. Sziszusz

  Sziszusz Állandó Tag

  bocsika;)kiss
   
 16. Ekira

  Ekira Állandó Tag

  A stressz ellen szeretem a jó zenét, ha ahhoz van kedvem, akkor a nyugtatót, ha olyan a kedvem, akkor a jó rockzenét, énekelve vele, meg egy-egy szám erejééig jó hangosra feltekerni a hangerőt, ezek űzik a stresszt.
  Meg persze a macskám símogatása is nagyon nyugtató, a dorombolásáról nem is beszélve (macskadorombolásnál szebb zene nincs is!). Egyébként az orvosok szerint is jó a háziállatok közelsége a stresszre és egyéb betegségekre, a símogatásuk határozottan nyugtató és gyógyító.
   
  evapatocs kedveli ezt.
 17. Mistake

  Mistake Állandó Tag

  Mindenkinek más válik be stresszoldásra. Nekem például a kocogás, bármilyen hideg is van, eshet az eső, fújhat a szél, de az kikapcsol, hogy akkor csak önmagammal foglalkozom. A másik a rendrakás, és a pakolás. Valahogy mindig találok selejteznivalót akkor is, ha előtte 1 héttel már átforgattam az egész lakást.:) A harmadik dolog pedig ami beválik nálam, az pedig a zenehallgatás mellett az éneklés, pedig olyan hamis vagyok, hogy néha féltem az ablaküveget, de a szomszédok még nem szóltak érte.:)
   
 18. most

  most Állandó Tag

  oké aszem itt a kulcs
  rá kéne jönni hogy mikor kell megnyugodni és mikor kell levezetni.....

  a megnyugodni szerintem akkor kell ha nem tudjuk akarjuk levezetni

  levezetni ? sztem a stressz egy kifelé irányuló fizikai energia a változás energiája ha nem engedjük meg a változást
  magunknak ... akkor okoz gondot

  nézzük csak, stressz pl ha elkésel összegyűlik benned annyi energia h a helyszínig fuss ,de felszállsz a buszra .. mert mégis csak gyorsabb - s amint megérkeztél már nincs szükség az energiára ..
  de nincs kimozogva sem... ez-az az energia amit változásra vagy erősebb nehezebb de fizikai cselekvésre kell fordítani ...
  lehet meditálni is de az az nem az igazi megoldás erre olyankor inkább szembesítem magam azzal h elmúlt az a lehetőség ahol ez az energia kifejeződhetett volna...

  sokkal hathatósabb erre egy baráti bunyó is ... fizikai energia fizikai síkon kifejezve  igen a stressz energiái mellet szólok épp... ne akarjuk elkerülni a hiszen változás oly sok embernek okoz gondot ... szerintem ezért... keressük meg a helyét
   
  Pohánka kedveli ezt.
 19. Kalin

  Kalin Állandó Tag

  Sziasztok!

  Stressz témában
  nekem az autogén tréning alkalmazása/gyakorlása hozott javulást.

  Olvastam akkoriban könyveket is :)
  az egyik (Postinak hála) innen, a CH-ról is letölthető - jószívvel ajánlom:

  Dr. Pásztorfi János, Az életed egy kivételes lehetőség
  http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2248817&postcount=1109
   
 20. egopiros

  egopiros Állandó Tag

  Ha igazán stresszben él a lélek lehet pusztán önerővel, önakarással küzdeni, kiszálni?
   

Megosztás