Stressz ellen módszerek-életvitel

most témája a 'Alternatív gyógymódok' fórumban , 2010 Október 3.

 1. daibo

  daibo Állandó Tag

  Sziasztok!

  Felelősség. az egyik alaposan félreértett fogalom. Legalábbis szerintem. Mert mit is jelent úgy, hogy tudjak is kezdeni vele valamit. Nem arra az aspektusára gondolok, amikor rendesen elvégzem a munkám, tartom az ígéretem, stb. Ezt sokan tudják, csinálják.

  Arra fajta felelősségre gondolok, ami rám vonatkozik, a belső világomra, a saját tapasztalataimért vállalt felelősségre gondolok. A saját állapotomért vállalt felelősségre gondolok. Őszinteség magammal szemben. Ej de nehéz néha. Vagy inkább gyakran?

  Az alapfeltételezés: minden belőlem indul ki, mindennek, amit tapasztalok én vagyok az okozója. Persze többnyire tudattalanul, a tanult minták, hiedelmek alapján. Na ezeknek a felismeréséről szól az önismeret. Nem is a nyilvánvaló dolgok okoznak nehézséget, hanem a rejtett, háttérben működők.

  pl. van aki hallgat, hogy elkerülje a sérülést, van aki nem osztja meg fájdalmait, kétségeit, nehogy teher legyen mások számára. Szépen, szinte észrevétlenül kialakul egy áldozat mentalitás. A szegény. meg nem értett, a szegény mindent eltűrő, pedig én olyan nagyszerű ember vagyok. Miért nem látják ez mások is? Miért nem ismerik el?
  Hova helyezem a felelősséget ilyenkor? A külvilágra: a páromra, a gyerekre, a főnökre, a kormányra és lehet folytatni, nagy a kreativitás e téren. Le lehet élni így is egy életet, ha elég sokat gyakoroljuk, előbb az alaphiedelemnek megfelelő fizikai tüneteket produkálunk, majd ha nem változunk hat láb mélyen kötünk ki.

  Lehet azonban mást is választani, igaz ez azzal jár, hogy elhagyjuk a kényelmi zónánkat, és végre kezünkbe vesszük a dolgainkat. A valódi felelősség itt kezdődik.

  Felteszem a kérdést, hogy vagyok én ok abban amit tapasztalok? Kezdetben lehet ágálok, hisz ötletem sincs, de előbb vagy utóbb jönnek a válaszok, és szembe is nézek velük. Nem biztos, hogy azonnal, de ez nem számít, hiszen az első lépést már megtettem.

  Én szoktam olyat játszani, hogy mindenre és mindenkire úgy tekintek, mint saját teremtményemre. Ezzel oldom a hibáztatási kényszeremet, ha már túlzásba viszem. Volt olyan, hogy a körülöttem lévő embereket vettem számba és bizony nem tetszett az eredmény, hiszen senkivel se cseréltem volna, mindenkiben találtam valamit, amit nem szerettem volna magamnak. Továbblépve megnéztem mi az ami a leginkább nem tetszik benne és hogy vagyok én azzal a kérdéssel magamban. Ez könnyített valamit eredményen, azt vettem észre, hogy több megértés lett bennem, elfogadás, tolerancia. Érdekes "játék". sokat tanulok magamról. Olyanokat fedezek fel, amiről nem is gondoltam, hogy bennem van, hogy az nekem is probléma. Számomra valami ilyesmit jelent a felelősség.
   
  vali1, Kiss Ida és swenson kedveli ezt.
 2. swenson

  swenson Állandó Tag

  Szeretettel: Swen
   
 3. daibo

  daibo Állandó Tag

  Jaj kedves Swenson! Megint félreértettél, persze biztos én nem voltam pontos. A példákat a folyamat megértése kedvéért írtam, az egyiket tőled vettem, a másik a sajátom volt. Hangsúlyozni kellett volna, hogy ha a folyamatot megértjük, már olyan tartalommal töltjük meg, amilyennek akarjuk. Azonosultál a példákkal és ez védekezésre késztetett.
  Erről eszembe jut a Négy egyezség, ami azt tanítja nem azonosulj semmivel. Nekem rengeteget segített és segít ma is, ha észreveszem, hogy valamilyen tartalomban nagyon elvesztem.
  üdv daibo
   
  swenson kedveli ezt.
 4. swenson

  swenson Állandó Tag


  Kedves Daibo!
  Kérlek ne szabadkozz. Kell nekem az őszinteséged, még akkor is, ha akkor, amikor olvasom, rosszul esik, viszont ha átgondolom elkezdelek kedvelni:))
  Úgyhogy ne csinálj magadnak ebből nagy dolgot, te csak segíteni akarsz, s nem szeretném, ha emiatt rosszul éreznéd magad, mert az nekem is rossz.
  Nem tudom mióta levelezek már veletek, de a véleményetek számomra nagyon fontosak. S egy "kivülálló" jobban rálát a dolgaimra. Szívesen fogadok bármilyen kritikát is. Úgyhogy ne fogd vissza magad:))
  Nem emlékszem ki is írta, hogy nőjek fel. Igaza van. A gyerekkor elmúlt, ideje lenne elfelejteni, túllépni rajta, és ez már (nektek köszönhetően) kezd sikerülni.
  Mi az a Négy egyezség?
  Nem azonosulni semmivel.....hát, ez nem biztos, hogy sikerül. A betegeknél nem valószínű. Képes vagyok 300 km-t utazni, hogy meglátogassak egy leukémiás kislányt. Ilyen vagyok,és ez nem biztos, hogy jó. (De majd te megmondod:)))

  Szóval 2 napja egész jól érzem magam, és ezt nektek köszönhetem. Most és Te: a két virtuális pszichológusaim:))

  Nagyon sok szeretettel: Swen

  Kellettek nekem, mert nem is tudjátok, mennyi sokat segítettetek. Sőt, időnként a pofon is kell, úgyhogy csak bátran:))
   
  vali1 és daibo kedveli ezt.
 5. most

  most Állandó Tag

  megint kérdések

  pofon ?
  ej ha tudnád mennyire nem pofonnak szánjuk?
  miért érzed mégis pofonnak?????

  pszichológus?
  egyszerű önzés:p ha mindenki ... minnél több ember boldog, mert szeret élni annál boldogabb örömtelibb az élet

  "Csak ma,nem fogok félni,

  főleg attól nem félek,

  hogy boldog legyek,élvezzem a szépet, szeressek,

  és higgyem, hogy akiket szeretek,

  viszontszeretnek."

  (Sybil F.Partridge)
   
  daibo kedveli ezt.
 6. swenson

  swenson Állandó Tag

   
  daibo kedveli ezt.
 7. daibo

  daibo Állandó Tag

  Azt tudjátok hogyan kreáljuk magunknak a "pofonokat"
  Alap és hangsúlyozom, hogy folyamatban gondolkodunk. A tartalom másodlagos, sőt sok esetben teljesen lényegtelen.
  Tehát, mi ia a folyamat? Van egy elvárásunk (többnyire rejtett, nem biztos, hogy tudunk róla), melynek a másik ember nem akar vagy nem tud megfelelni. Az elvárás nem teljesülése miatt csalódást érzünk, ami lehet az egészen enyhétől a tragikus megélésig.
  Hogy szoktuk ezt kommunikálni? Érzelmi zsarolással, bírálattal, kritikával, szemrehányással, hibáztatással, és ki tudja még mi mindent sorolhatunk fel, igazán nagy a tárház. A lényeg, hogy ilyenkor nem vállalunk felelősséget (az állapotunkért érzéseinkért), szépen átnyomjuk a másik emberre, az imént említett viselkedésekkel. Kétségtelen ez könnyebb, mint feltenni a kérdést, hogy vagyok én ok abban , amit tapasztalok. Mi az eredmény? A résztvevők mindegyike rosszul érzi magát, fogalmuk sincs, mi történik valójában, hogy programokat futtatnak, és arról se, hogy szálljanak ki belőle.
  Viszont, ha másik utat, és nem feltétlen a könnyebet választjuk, észrevehetjük, hogy hoppá! itt volt egy elvárásom, és hogy nem teljesült , amiatt érzek csalódást, vagy azt, amit, akkor érzem úgy, hogy mások bántanak, pofonokat osztogatnak a "szegény én"-nek és maradok abban a boldog, illetve boldogtalan tudatlanságban, hogy nekem semmi közöm az egészhez.
  Lehet ezt így érteni?
  üdv daibo
   
  swenson kedveli ezt.
 8. most

  most Állandó Tag

   
  swenson kedveli ezt.
 9. atakam

  atakam Állandó Tag

  A stressz a fejben dol el
   
 10. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

  Van egy feltétele annak, hogy képesek legyünk elfogadni a felelősséget saját állapotunkért: a mély önismeret.
   
  vali1 kedveli ezt.
 11. daibo

  daibo Állandó Tag

  Szia! Nem is tudom... Lehet épp fordítva van? Sőt... Önismeret ide, önismeret oda, e nélkül is vállalunk felelősséget. Mi van akkor, ha épp a felelősségvállalás (= érzéseimért, állapotaimért, reakcióimért) vezet mély önismerethez?
  Csak azt akartam mondani, szerintem nem ilyen kizárólagos ....
  üdv daibo
   
 12. most

  most Állandó Tag

  pontosan .....
  az önismeret épp a felelőség felvállalása miatt jönlétre ez a mellékhatása
  amig ez nincs, mások mondják meg jól- rosszul h milyenek is vagyunk nekik
   
 13. Francis30

  Francis30 Állandó Tag

  A tudatos légzés is sokat segíthet. Ősi, még az állatvilágból magunkkal hozott reflex ugyanis, hogy vészhelyzetben szervezetünk átáll a felszínes légzésre. Az idegesség, fáradtság, feszültség egyik biztos jele, ha felszínesen, kapkodva veszed a levegőt. A tudatos légzés könnyen megtanulható, és gyorsan, látványosan csökkentheted vele a modern életformából adódó stresszhelyzetek következményeit.
   
 14. Vicus 59

  Vicus 59 Állandó Tag

  A megfelelő légzés nagyon jó ötlet, nemrég hallottam, hogy minden harmadik levegővételnél vissza kell tartani egy kicsit a légzést és máris nyugodtabbak leszünk
   
 15. annailuJ

  annailuJ Állandó Tag

  Sziasztok!


  ami nekem bejött: magnézium citricum és a stessz-mudra :)

  mudra: bal kézL hüvelykujj begye a kisujj körmén, jobb kéz hüvelykujj, középsőujj és kisujj :)
   
  Horváthné Margó kedveli ezt.
 16. ildiko066

  ildiko066 Állandó Tag

  A mai világba nem nagyon lehet kikerülni a stresszt.:(
   
 17. spinko

  spinko Új tag

  Biorezonanciális állapotfelmérés

  Ma voltam biorezonanciális állapotfelmérésen. 15 ezer forint lett volna, de kupon akcióban megvettem magamnak meg a páromnak 2x 4ezerért. Gyönyörű dolgokat írtak le róla, csak sajnos semmit nem kaptam vissza belőle. Van valami gyulladás a szervezetemben, de hogy hol, mi és miért az nem derült ki. Vehetek rá csodaszert, 3db 17 ezer forint viszont majdnem 2 hónapig kitart. Illetve a kolléganő aki mellesleg pszichológus tud nekem segíteni, mert biztosan elfojtott problémáim vannak amin ő tudna segiteni. 7ezer ft alkalmanként és ugy 4 alkalom elég is lenne. Remek. Kössz a semmit.

  nem mondom hogy csodákat vártam de nagyon csalódott vagyok. :-(
   
 18. nmarie

  nmarie Silver Tag

  Tegnap, amikor éppen kezdett eszembe jutni az a dolog, amin rágtam magam, nagy levegőt vettem, és a gyomorideg elszállt a kilégzéssel együtt. Nyugodt maradtam, és ezt párszor alkalmaztam még, rögtön amikor a gondolathoz társuló rossz érzet kezdett megjelenni ... higgadtan tudtam végiggondolni amin rágódok.
   
  most kedveli ezt.
 19. marikik

  marikik Állandó Tag

  sziasztok szerintem tök jó, hogy itt így segítetek egymásnak
   
 20. hannah22

  hannah22 Állandó Tag

  kiss

  Anno, egy jóga gyakorlat akasztotta meg a képességeimet, ez a hasi légzés. Ki gondolta volna, hogy a hasamba is lélegezhetek????
  Egyszerűnek tűnt, ám a feszültséget a "hasában hordozó",emésztés-problémás, stresszelő embernek ez nem is olyan sitty-sutty....
  Pedig, ha megfigyelünk egy újszülöttet, bizony a pocija emelkedik a levegővételeknél.
  :confused::o:cool:;)
  Na, túljutottam a hasi dolgokon, automatikusan oda veszem a levegőt...
  Most meg a vállam merevedik, háát oda veszek levegőt....;):p
  Agymenés esetén a fejbe lélegzem.... de tényleg....;)

  :ph
   

Megosztás