Sugárzás

daniel0201 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2009 Március 27.

 1. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Ózon lyukról jut eszembe: Tudtátok, hogy a fénymásoló ózont termel? Tehát fénymásoljunk minél többet az ózonlyuk ellen. :cool:
   
 2. Santane

  Santane Állandó Tag

  Ezt nagyon érdemes megnézie mindenkinek!!!!

  <EMBED id=VideoPlayback style="WIDTH: 400px; HEIGHT: 326px" src=http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-3739057535742805133&hl=hu&fs=true type=application/x-shockwave-flash allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true"> </EMBED>
   
 3. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

 4. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

  Globális Felmelegedés.... Velük mi lesz?

  [​IMG]
   
 5. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

 6. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

 7. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

 8. fülesmaci93

  fülesmaci93 Vendég

  BÉKÉT A FÖLDNEK, S A VILÁGNAK!

  [​IMG]


  [​IMG]
   
 9. Tibi16

  Tibi16 Állandó Tag

  szia Dani! jó a topicod!mindenki és minden változik a tanulások árán is a jó felé halad az emberiség,bármennyi probléma is van az életben!
   
 10. daniel0201

  daniel0201 Állandó Tag

  Sziasztok!

  MA VAN A FÖLD NAPJA!

  Szerintem tenni kell valamit bolygónk egészségéért,mert a saját környezetük
  az egész Föld védelemre szorul! Földünk ahol élünk a Naptól számított harmadik bolygó ami hasonlit egy nagy űrhajóra amibe több milliomyi ember belefért és akik most születnek is.Az iskolában megtanultuk, hogy bolygónk felszínét a szél, a víz, a hőmérsékleti változások együttesen alakítják. Hasonló fontos dolgokat megtanítanak nekünk az iskolában. Elméletben mindent tudunk a Földről, amit egy jó diáknak tudni kell,mert mi gyerekek még jó diákjai vagyunk a Földünknek,környezetünknek ahol élünk. Az a baj és én is látom sokszor,hogy azért sokan megfeledkeznek ám arról,hogy mennyi sok kárt tesznek a mérgező gázok, az állatok és növények pusztításával,a sok sok szemeteléssel! Ezért csak pusztul a Földünk tovább!
  Tudjátok jó sok mindent kibirnak az emberek és Mi gyerekek akiknek még jó lenne felnőnünk,de szerintetek a Föld meddig birja még ki a sok fájdalmat,pusztitást amit az emberek felelőtlenül okoznak a Földnek,természetnek?

  Védeni kell a növényeket, állatokat,mindent magunk körül és figyelmeztetni kell
  másokat is,hogy tegyék ezt,ne rongálják,pusztitsák a természetet a Földet ami élőhelyünk űrhajója!

  Mi gyerekek ma gyerekek szemetet szedtünk az iskolánk környékén, és délután most vetélkedő lesz a természettel,Földünkkel kapcsolatban!
  Mi most ma ennyivel és igy járultunk és járulunk hozzá a természet védelméhez, a Föld Napjának Évfordulóján!

  Mi gyerekek lehajoltunk egy szemetet felvenni, Ti sem szégyeljetek valamit ma megtenni ami a Földünk az élőhelyünk megóvásáért történhet!

  Köszönöm figyelmeteket! Most készülők a Föld Napja vetélkedőre a suliba.

  Sziasztok! Dani.


  [​IMG]
   
 11. daniel0201

  daniel0201 Állandó Tag

  Sziasztok!

  A növények és állatok tömeges irtása, pusztítása...

  Tudjátok,hogy a szennyezett talajban a növények élete lecsökken, megrövidül? A talajszennyezés mellett az emberek sajnos letépik, eltapossák az akár védett növényeket is?! Mi emberek és a környezet is közrejátszik a növények pusztulásában. Nagy baj,hogy az üvegházhatás és a savaseső növények sokaságát írtja ki és ez hatalmas csapás a természetre.Sok ember talál örömöt a kártevésben,pedig Ők is itt és ebben a környezetbenélnek!Azt Tudjátok,hogy ma már az állatok ok nélküli írtása a legnagyobb mértékű a világban? Miért??? Napjainkban a a vizekben a legjelentősebba pusztulás a ciánszennyezödéstől és nem csak az állatvilágra veszélyes ez,hanem miránk emberekre is! Ivóviz!
  Sajnos az emberek,gyárak nagyon szennyezik a vizet és nem törödnek annak késöbbi hatásaival,hogy milyen pusztitást csinálnak amit nem biztos,hogy helyre lehet majd állitani!
  Szerintem ha az emberek,gyárak visszafognák magukat és nem szennyeznék,nem pusztitanák a természetet az állatokat talán még nem lenne késő a már pusztulásnak indultakat megóvnunk!

  [​IMG]

  Az emberiség minden pusztítása ...
  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Védjük mi a természetet és védjük eggyütt az állatokat!

  "A természet az egyedüli, melyet a fantázia nem szépíthet, nem nagyíthat, csak törpíthet."

   
 12. daniel0201

  daniel0201 Állandó Tag

  EMLÉKEZZÜNK!

  Ma 23 éve 1986. április 26. A csernobili atomkatasztrófa ...

  23 éve a szovjetunióbeli, ma ukrajnai Csernobilban a helyi atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt,hajnali 1 óra 24 perckor, amely felszakította az épület tetejét és falait, s tűz keletkezett. 3,5 millió ember szenvedett egészségkárosodást!

  [​IMG]

  Radioaktív anyag került a levegőbe.Több mint kétszázan azonnal meghaltak! 1,5 millió kisgyermek szenvedett egészségkárosodást!!!
  Az atomenergia-ipar eddigi legnagyobb katasztrófája!

  "A csernobili négyes reaktorban a felszaporodott reaktorméreg miatt a szabályzat szerint megengedettnél jóval nagyobb mértékben kiemelték a legtöbb szabályozórudat."
  "Ilyen állapotban a reaktor üzemeltetését még a miniszterelnöknek sincs joga engedélyezni"

  A reaktor belsejében a hőmérséklet elérte a 3000 °C-ot. A hasadási termékek az üzemanyagból az égő grafitba diffundáltak, onnan pedig a levegőbe jutottak!!!
  A grafittűz 10 napon át égett!

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Elgondolkodtató kérdések a szörnyüségekről,mert van sok azóta és mindennap!

  Hol voltál Csernobil napján? Hol voltál és mit csináltál, amikor meghallottad a szeptember 11-i terrortámadás hírét?
  Milyen "emberek" kik e szörnyüségeket teremtik és ártanak az Emberiségnek,a Természetnek a Földünknek?

  Az atom!
  Úgy látszik megint egyre több atomerőmű épül a világon. Jó ez nekünk?  [​IMG]
  A csernobili katasztrófa áldozatainak emlékére állított emlékmű, a moszkvai Mityino temetőben.

  IN MEMORIAM CSENOBIL

  [​IMG]

  "Legbelül...

  Valaki keserves könnyeket nyeldekel,
  arcizmaira kényszerített mosolya
  elfáradt, míg ő küzd a nagy szenvedéssel,
  de mosolyog, mert azt hiszi, ez a dolga.
  Ha kell, segítő kezeit odanyújtja,
  Mert együtt érez mindenkivel, aki sír,
  szívét, lelkét, és mindenét odaadja,
  mindenkinek mindenben segít, amit bír.
  Csaljunk szívbéli mosolyt két orcájára,
  hogyha kínja bántja, nyújtsunk felé kezet,
  mikor bánata van, ne hagyjuk magára,
  örüljünk örömének, ha szívből nevet."

  Veszélyes dolog csíráztatni az atommagot!
   
 13. daniel0201

  daniel0201 Állandó Tag

  Sziasztok! Megérkezett a nyár a Napsütés! A napsugárzásának veszélyei...


  Ártalmas napozás
  Az utóbbi években egyre több kutatási eredmény látott napvilágot, amelyek szerint a napozás ártalmas. Úgy tűnik ez a mai fiatalokat egy cseppet sem izgatja. Szerintük ugyanis, a napbarnított test nagyon szexi, és csak ez a lényeg!
  Az amerikai bőrbetegségekkel foglalkozó akadémia felmérésén 505 fiatal vett részt. A 12 és 19 éves fiatalok 80 százaléka tisztában volt a napozás káros hatásaival. A megkérdezettek 66 százaléka szerint a napbarnított test nagyon vonzó, és 50 százalék úgy gondolja, hogy a barna bőr egészségesebb ember látványát nyújtja, 60 százalékuk pedig legalább egyszer leégett a legutóbbi nyáron. Az akadémia eredményei kimutatták, hogy a lányok sokkal több bőrvédő szert használnak, mint fiú társaik. A szakértők elkeserítőnek tartják, hogy a fiatalok többsége fittyet hányva a veszélyre, meggondolatlanul napozik, nem gondolva a jövőre. Becslések szerint a megkérdezett fiatalok 20 százaléka rákbetegségben fog szenvedni a közeli jövőben, ha nem változtat szokásain.
  Az UV-B sugárzás, a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, jobb esetben is a bőr korai ráncosodása, elöregedése lehet a következménye. Ausztráliában az utóbbi tíz évben 20%-kal nőtt a bőrrák okozta halálesetek száma! Az UV fény az immunrendszerre is káros hatással van, gyengíti a szervezet védekezőképességét.
  Pillantsunk bele a tudomány világába: mi is áll a háttérben?
  A napfény jelentős szerepet játszik több bőrgyógyászati betegség kialakulásában.A fotobiológiai reakciókért felelős hullámhosszak közül az UV–sugarak fontosságát kell kiemelni. Három régiót különböztetünk meg a következő hullámhosszakon:
  - Az UV-A sugárzás (315- 400 nm): kis adagban sem bőrpírt, sem pigmentációt nem hoz létre. Nem irritálja a kötőhártyát és az üvegen is áthatol.
  - Az UV-B sugárzás (280- 315 nm): az előzőhöz hasonlóan ugyancsak része a természetes napfénynek, eléri a földfelszínt. Ezt a tartományt sok diagnosztikus és gyógyító készülék is sugározza, az előbbivel együtt. De ez irritálja a kötőhártyát és a szaruhártyát. Az UV-B biológiai hatásainak tudható be az erythema (napégés), amely 12-24 óra után jelenik meg. Szerepe van abban, hogy az epidermisben D3 vitamin képződik. Általánosságban negatív hatása van a szervezetre, amely a bőr idült és krónikus károsodásában nyilvánul meg. Az UV-B sugárzás által az epidermális sejtekre, a kötőszövetre és a kapillárisokra kifejtett károsító hatása magába foglalja a DNS-, RNS-, protein- és sejtmembránpusztítást, amelyek jelentős szerepet játszanak a carcinogenezisben (a rák kialakulásában).
  - az UV-C sugarak (180- 280 nm): nem érik el földfelszínt élettani körülmények között. Ugyanakkor fontos, hogy a xenonlámpa vagy pl. a higanygőzlámpa UV-C sugarakat sugároz ki.
  A fény által kiváltott biológiai reakciók: napégés, erythema, pigmentáció, fototoxikus reakció és tartós fénykárosodás eredményeképpen fellépő actinicus keratosisok, basalioma, spinalioma, lentigo maligna megjelenése elsősorban az egyén bőrtípusától függnek: Az I. és II. bőrtípusúak világos bőrszínűek, kékszeműek, világos vagy vörös hajúak és szeplős egyének. Elsősorban az ő bőrükön jelennek meg idült, fény által kiváltott károsodások. Az UV sugárzás a szemet is károsítja. A rövidebb hullámhosszú UV-sugárzásnak védőszemüveg nélkül kitett egyéneken a kötőhártya gyulladása alakul ki, hasonló károsodás alakul ki foglalkozási megbetegedésként pl. hegesztőkben. Ha az UV-sugárzás a szemlencsében nyelődik el, az pedig szürkehályog képződéshez vezet.

  [​IMG]káros ibolyántúli (UV) sugárzás ...

  Az UV-sugárzás rosszindulatú daganatképző hatása tekinthető a legveszélyesebbnek. A laphámrák a második leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat (az összes bőrrák 20 %-a). 4-14% esélyünk van arra, hogy életünk során ilyen típusú daganatunk legyen. Etiológiájában a hosszas, kummulatív UV-sugárzás a leggyakoribb. Leggyakrabban idősebbek fején és nyakán jelentkezik, gyorsan növő, bőrszínű, vagy vöröses csomó formájában. Felszínén hámlás vagy pörkképződés látható.

  Sokszor elkerülhetetlen, sokszor pedig szándékos a napozás, de az alábbi szempontokat tartsuk szem előtt, amik a biztonságos napozást jelentik. A napsütés (ill. az UV-A- sugárzás) káros hatásai nem mindig jelentkeznek azonnal, így sokszor nem vesszük észre, hogy éppen leégünk. A következő módszerekkel azonban elkerülhetjük a leégést:
  1. amikor bőrünk napfénynek van kitéve, használjunk napkrémet.
  2. nyáron ne menjünk fedetlen bőrrel a szabadba a legerősebb napsütés időszakában (délelőtt 11 és délután 3 óra között).
  3. ne szoláriumozzunk.
  4. vízparton különösen vigyázzunk, mert ezek a felületek visszaverik a napfényt, így megemelik a leégés kockázatát.
  A túlzott napozás két leggyakoribb korai tünete a bőrpír és a leégés. Ha ez kialakult, az alábbiak segíthetnek tovább. Mi a teendőnk?
  A bőrpírt vagy enyhébb leégést a következő módszerekkel kezelhetjük. A bőrünk kevésbé fog fájni, és gyorsabb lesz a gyógyulásunk.

  Bőrpír
  1. lazítsuk meg, vagy vegyük le a ruhánkat, és vonuljunk hűs helyre. Ha lehet, kapcsoljunk be egy ventillátort, és kerüljünk minden olyan tevékenységet, amitől megizzadnánk.
  2. igyunk bőséges, hideg, alkoholmentes italt.
  3. a bőrpír területére tegyünk hidegvizes borogatást. Mártsunk hideg vízbe egy arckendőt vagy szivacsot, csavarjuk ki és helyezzük a bőrünkre. Szükség szerint cseréljük a borogatást.
  4. ha a bőrünk viszket és száraz, vegyünk langyos, zabpehelyolajos fürdőt. Bőrünket finoman itassuk le ezután.
  5. ha bőrpírunk van, ne használjunk izzadásgátló dezodort, parfümöt, krémet, testápolót, mert irritálhatják a bőrt és elzárhatják a pórusokat.
  6. meleg időben viseljünk laza, természetes szálból szőtt ruházatot.
  Leégés
  1. ha leégtünk, ne menjünk a napra. Ha kénytelenek vagyunk a szabadban tartózkodni, viseljünk laza ruházatot, amely lefedi a leégett bőrfelületet.
  2. a hámló bőrt ne tépkedjük, és hagyjuk, hogy a leégéstől keletkezett hólyagok maguktól kifakadjanak.
  3. vegyünk hideg fürdőt és adjunk a vízhez négy evőkanál szódabikarbónát. Fürdés után puha törülközővel itassuk szárazra a bőrünket.
  4. jót tehet egy hidegvizes borogatás is. Tegyünk a leégett területre egy hideg vízbe mártott kifacsart ruhadarabot. Ezt akár egész nap cserélgethetjük.
  5. a kamillaoldat jót tesz a leégett bőrnek.
  6. kipróbálhatunk egy aloé vera készítményt is. A hidratáló felvitelével várjunk, míg bőrünk lehűlt, mivel ezek a készítmények gátolják a hőleadást.
  A napfénykárosodás gyorsan kialakuló formája a bőrpír és leégés különösen könnyen kialakulhat nyáron, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Ha kialakul a leégés, és a bőr nagy részén kiütések keletkeznek, és/vagy ha rosszul vagyunk, hányás, láz, zavarodottság és fejfájás jelentkezik, kérdezzünk meg orvost.
   
 14. daniel0201

  daniel0201 Állandó Tag

  Sziasztok! Vigyázat a napozással!!!!!!!

  [​IMG]
  Hőgutát kapott a gyermek

  Napszúrás kezelése homeopátiával

  A nyári kánikulában súlyos gondot jelenthet a napszúrás és a hőguta, mely elsősorban gyermekeinket veszélyezteti. Fontos, hogy ne töltse gyermekünk minden idejét a tűző napon, főleg 12 és 15 óra között kerüljük a napozást.

  Ebben az időszakban árnyékos helyen töltse még a nagyobb gyermek is a csendes pihenőt. Mindig használjuk megfelelő védelmet nyújtó fényvédő szereket és legyen a gyerek fején világos sapka. Ezek az óvintézkedések sok kellemetlenségtől óvhatják meg a családot. Ha kialakulnak a napszúrás és hőguta tünetei, a gyermeket melegnek, száraznak és kipirultnak találjuk, zavart és gyenge is lehet, szédülhet, hányhat és el is ájulhat. Súlyos esetben izomgörcsök és légzési nehézség léphet fel, ebben az esetben azonnal hívjunk orvosi segítséget.
  Belladonna C30-at adjunk a gyorsan kialakuló tünetek kezelésére, mint melegség, pirosság, szárazság, fényérzékenység vagy lüktető fejfájás. 15 percenként adjunk egy adagot (5 golyócska), öt-hat alkalommal.
  Glonoinum C30-at akkor adjunk, ha a Belladonna két-három adagja után nem észlelünk javulást. Adagolása megegyezik a Belladonnáéval.
  Natrium carbonicum C30 hatása általában nem olyan intenzív, mint a Belladonnáé, és leginkább hőkimerülés kezelésére alkalmas. Akkor adjuk, ha a gyermek nagyon gyenge, szédül vagy hányingere és/vagy hasmanése van a túlzott napsütés miatt. Félóránkét adjunk egy adagot (5 golyócskát), míg javul a gyermek állapota.
  Cuprum metallicum C30 akkor adandó, ha napsütés utáni súlyos izomgörcs vagy rángás jelentkezik, verejtékezéssel. Félóránként egy adagot adjunk a segítség megérkezéséig.
   
 15. daniel0201

  daniel0201 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Mindenkinek kivánok kellemes hetet,sok pihenést és jó vizsgákat a tanulóknak!

  Tegnap olvastam és nagyon elkeseritő mennyi baj van a világunkban,földünkön ahol élünk! Sok mindent már megértek én is,de azt nem,hogy miért kell ártani,pusztitani az embereknek akik ezt teszik,ott ahol Ők is élnek!

  Méreg a földben

  A talajba szivárgott mérgező anyagok ma már az emberi életet is veszélyeztetheti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a növényvédő szerek a világon évente 1,5 millió mérgezést okoznak, amiből 30 ezer halálos kimenetelű.
  A talaj nélkülözhetetlen feltétele a növényi- és állati létnek és az emberi táplálék biztosításának is! A szárazföldek élővilága viszonylag új keletű, alig 4-500 millió éves. A szárazföldeket rövid időn belül, úgyszólván maradéktalanul meghódító növény- és állatvilág nem jöhetett volna létre a talaj mikroszkópikus élővilága (vírusok, baktériumok, gombák, algák, fonalállatkák) nélkül. A mikrolények nélkül a talajok ásványi és kémiai anyagai nem válhatnának növényi (ezen keresztül állati- és emberi-) táplálékká. Az élővilág hulladékai sem alakulhatnak hiányukban ismét talajjá és növényi táplálékká.
  A talaj élővilágát elpusztító szennyezésének is sokféle útja van. Az egyre intenzívebb mezőgazdasági tevékenység, ami sós pusztasággá teheti a földet csupán az egyik óriási probléma. A legnagyobb a savas eső hatósugara, gyakori előfordulása csökkenti a talaj pH-értékét és módosítja a talajban zajló kémiai- és mikrobiológiai folyamatokat. Az eső és más csapadékok nagy szerepét mutatja, hogy a csernobili katasztrófa után bekövetkezett esők - hazánkban is - a sugárzó anyagok nagy részét kimosták a levegőből, ezáltal növelték a talaj és a növényzet radioaktivitását.
  A szennyvizek is sokféle nemkívánatos anyagot juttatnak a talajba. Magyarországon a települések nagy része nincs csatornázva, a háztartások kommunális szennyvizét emésztőgödrökbe vezetik. Sok helyen szennyezett vízzel történik az öntözés. Jelentős az mezőgazdasági területeken intenzíven történő műtrágya- és növényvédőszer-használat. Ezek egészségkárosító hatását jól mutatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése, ami szerint a növényvédő szerek a világon évente 1,5 millió mérgezést okoznak, amiből 30 ezer halálos kimenetelű. Hollandiában állítólag 6 méter mélységig szennyezett a talaj, a mértéktelen műtrágya- és vegyszerhasználat miatt. Szerepet játszik a talaj mérgezésében a felszínen elhelyezett különféle hulladékok, a háztartási szeméttől kezdve az ipari hulladékon keresztül a meddőhányókig.
  Magyarországon a mai napig előfordul, hogy egy elhagyatott helyen egyszerűen kidobják a szemetet. Ez a mentalitás nemcsak az egyszerű emberekre jellemző, hanem a vállalatok, cégek is követik ezt a primitív szokást. Esztétikailag is nagyon bántó ez a látvány, és különösen kellemetlen, ha a szél, a csapadék széthordja a nemegyszer veszélyes anyagokat a tárolás helyéről. A veszélyes, ömlesztett anyagokat nem lenne szabad a felszínen nyitva tárolni. Előírások vannak - amelyeket nem mindig tartanak be - arra vonatkozólag, hogy milyen anyagot hogyan kellene tárolni. Egyszerűbb esetekben földréteggel kell bevonni a hulladékot, kényesebb, veszélyes anyagoknál silóba, bunkerbe, konténerbe helyezve kell megakadályozni a szennyező anyag talajba jutását. A vízben oldódó veszélyes anyagokat a csapadék nem csupán a felszínen tudja továbbítani, hanem a felszín alatti vízrendszerekbe is átszivárogtathatja, nem ritkán magukba az ivóvíznyerő forrásokba is.
  Nagyon sok problémát okoz a veszélyes hulladékok szakszerűtlen elhelyezése, tetőzve a savas esők, vegyszerek és a szennyvizek által már előidézett talajszennyezést. Ezt megelőzendő olyan tárolókra van szükség, amelyben a műszaki megoldások, a környezet geológiai és egyéb viszonyai megakadályozzák a hulladék kijutását a környezetbe. Egyébként a talaj minőségének megőrzésére és regenerálódására a legjobb módszer a természetes növénytakaró helyreállítása, óvása.

  A hulladéktermelés gigászi növekedése.A jelenség kritikussá vált!!!

  [​IMG]

  Ártalmas veszélyes hulladékok.
  [​IMG]

  A városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. A helyzetet súlyosbította, hogy óriási mennyiségben megjelentek az egészségre ártalmas veszélyes hulladékok. Az elmúlt évtized hihetetlen elektronikai és informatikai fejlődése elképesztő mennyiségben termeli az e-hulladékot.

  [​IMG]

  A hulladékcsökkentés érdekében azért kell rendkívüli erőfeszítéseket tenni, mert - hiába jó a hulladékkezelés és hasznosítás rendszere - a hulladéktermelés elpazarolja az erőforrásokat és környezetszennyezéssel jár. Sem a hulladék hasznosítása, sem a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő ártalmatlanítás nem helyettesítheti a megelőzést!!!

  Papír

  [​IMG] A papírgyártás az egyik legszennyezőbb, legkárosabb folyamat. Amíg a farostokból cellulóz lesz rengeteg víz, energia és vegyszer fogy el. Minél fehérebb egy papír, gyártása annál szennyezőbb a klóros fehérítés miatt. A gyorsan növekvő puhafa-ültetvények kiszipolyozzák a talajt és rengeteg műtrágyát és növényvédő szert igényelnek.
  A papírgyártáshoz több mint 2000 vegyületet használ az ipar; a nyomda még további ezret. Minden tonna nyers újságpapír 70 kg vegyszert tartalmaz. Mi magyarok fejenként 55 kg papírt fogyasztunk évente!!! Ez iszonyat!

  Üveghulladék

  Az üveg a természetben nem bomlik le. Csak akkor környezetbarát, ha a gyártási folyamatba visszaforgatjuk. Egy átlagos üveg 45-60 alkalommal újratölthető, és még a tisztítással, selejtezéssel együtt is 80%-os az energia-megtakarítás. Újraolvasztással is 20-30% megtakarítható.
  [​IMG]

  Fémhulladék

  Az alumínium gyártásakor minden tonna timföld előállításakor (a csontok törékenységét fokozó fluor felszabadulásán kívül) legalább egy tonna vörösiszap is keletkezik, ami a hazai veszélyes hulladékok 56%-át teszi ki!
  [​IMG]

  Műanyagok

  Az elmúlt években rohamosan nőtt az egy főre jutó műanyag-felhasználás. A legtöbb műanyag évszázadokig fog állni a lerakókban változatlanul. Tele vannak veszélyes segédanyagokkal, melyek a lassú bomláskor felszabadulhatnak.
  [​IMG]
  Újrahasznosítható műanyag
  Az Európai Unió minden eddiginél jobban szorgalmazza a hulladékok újrahasznosítását. 2012-re meg kell állítani, 2020-tól, pedig csökkenteni kell a hulladékmennyiség növekedését. Az európai képviselők által elfogadott keretdirektíva meghatározza a feldolgozási műveletek preferenciális sorrendjét: újbóli felhasználás, újraértékesítés, más értékesítési eljárások, és végül biztonságos, környezetkímélő megsemmisítés.
  A hulladékok újrahasznosítása ma Magyarországon kezdeti stádiumban van!!! SAJNOS ITT TARTUNK!
  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fenntartható fejlődés egyéb területeihez hasonlóan itt is a tudatformálás, a szemléletváltás az egyik legnehezebb feladat. A Körös- Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány ebben a munkában kíván részt venni. A Gyulavári Kastély Látogatóközpont terveinek összeállításakor kiemelt figyelmet kapott a fenntartható fejlődés. Tekintettel arra, hogy annak egyik meghatározó eleme a hulladékok kezelése, az Alapítvány a Kastély működtetése során a prioritások között kezeli ezt a témakört is.

  [​IMG] [​IMG]

  Az EU tagállamainak 2012-ig meg kell állítaniuk a hulladékmennyiség növekedését!  És a nem EU tagállamok vajon szerintetek mit fognak tenni?

  Gondoljatok bele most is pusztitják az ŐSERDŐKET,szennyezik az Óceánokat,mészárolják az ÁLLAT és ÉLŐVILÁGOT, az értelmetlen HÁBORUK és vegyifegyverek hány GYEREK és Ember életet oltanak ki! Ez mind mind szennyezés és pusztitása a Földünknek és Élőhelyünknek!

  Hulladékhierachia: megelőzés, újrahasználat, újrafeldolgozás, hasznosítás, és utolsóként a biztonságos ártalmatlanítás!  <!---->
   
 16. bodusbi

  bodusbi Állandó Tag

  Csernobil és elötte?

  Csernobili katasztrófa sajnos Magyarországot is érintette, de elötte is voltak katasztrófák.Terjedtek rémhírek is ,lehet ,hogy nem is alaptalanul.(Élelmiszer, fémipari termékek rádioaktív szennyezettek sőt ha jól emlékszem magyar kamion sofőrökkel is történtek relytélyes megbetegedések).---- Ne feleddjük el ezt a tragédiát!---------------------------------------------------------------- A rádioaktív anyagoknak sajnos van egy tulajdonságuk
  úgy hívják felezésiidő, természetes lebomlásnál fontos tudni, minnél nagyobb ez a szám annál veszékyesebb.És egy veszélyforrás maga az "ember", katonai kisérletezés.----A témára azért válaszoltam , mert ezt topicot mindenképp életben kell tartani
   
 17. Ronel123

  Ronel123 Állandó Tag

  szerintem is... Én elektrotechnikus suliba járok és azt mondta a tanár hogy egy biztonsági rendeszer miatt történt ez csernobilban. Szóval ha nemlett volna a biztonsági rendszer akkor nemlett volna a katasztrófa. Báris úgymonjda a tanár....
  Üdw
  Ryeki
   
 18. rama2010

  rama2010 Állandó Tag

  VIGYÁZAT!! Az UV - sugárzás TÉLEN is ártalmas!! A szoláriumokat nem is említem!

  Nem szabad a Napba nézni, csak védőszemüveggel, vagy egy arra alkalmas színszűrővel.
   
 19. amberek

  amberek Állandó Tag

  Sajnálattal látom, hogy nagyon negatív ennek a fórumnak a hangvétele, ami vmilyen szemszögből érthető. Azonban más oldalról is meg kéne nézni a dolgokat. Nem a sugárzással van a baj meg az atombombával, Csernobillal stb. A probléma ott van, hogy az ember mire használja fel a tudományt. Meg a sugárzás egy természetes dolog. Sugárzás nélkül nem lenne a mai fejlett orvostudomány, gondoljatok csak a röntgenre, a radioizotópos vizsgálatokra, amik életeket mentenek. Mindennek két oldala van. Csernobil emberi hanyagság miatt robbant fel. A rossz mögött az ember áll. Lehet sokaknak nem fog tetszeni ez a hozzászólás, de akkor is így van. Egy a fontos, hogy a tudománnyal, találmányokkal, felfedezéssel mit kezdünk, mire használjuk, mindennek megvan a jó és a rossz oldala. Ezen sem árt elgondolkodni.
   
 20. taylor5

  taylor5 Állandó Tag

  Az atombomba véleményem szerint is elég nagy veszélyt rejt magában az emberiségre nézve.
  Talán csak egyetlen dolog ami kiemelhető, hogy ehhez is, mint sok más dologhoz a világon magyaroknak is van köze. Híres fizikusaink közül Szilárd Leo, Neumann János, Teller Ede is részt vett a kifejlesztésében.[FONT=Times New Roman, Times, serif][SIZE=+1][/SIZE][/FONT]
   

Megosztás