Százötven évvel ezelőtt dőlt el Alaszka sorsa

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 21.

Melitta - 2017 Április 21, 01:43
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Megvásárolták Alaszkát - Százötven éve, 1867. március 30-án írta alá az Egyesült Államok kormánya azt a szerződést, amelynek értelmében Alaszkát 7,2 millió dollárért megvásárolta Oroszországtól.

  A hajósok évszázadokon át keresték az úgynevezett északkeleti átjárót, amely Szibéria északi partvidéke mentén az Atlanti-óceánról a Csendes- óceánra vezet. Hosszú ideig még azt sem tudták, van-e szárazföldi összeköttetés Ázsia és Amerika között. 1728-ban az orosz szolgálatban álló Vitus Bering dán tengerész egyértelműen megállapította, hogy a két kontinens között nincs szárazföldi kapcsolat (a két földrészt elválasztó szoros ma az ő nevét viseli).

  Bering egy újabb expedíció során 1741-ben partra szállt egy alaszkai öbölben, s ezzel megkezdődött a terület orosz birtokba vétele. Alaszka az északamerikai kontinens északnyugati részén fekszik, területe 1,7 millió négyzetkilométer.

  Az első emberek mintegy 12 ezer éve jelentek meg itt, feltételezhetően az akkor még létező földhídon vándoroltak át Ázsiából. Innen indult meg az amerikai kontinens benépesülése.

  A cár fennhatósága alá került területen 1781-ben létesült az első állandó orosz település. Az orosz kormányzat azonban a vereséggel végződött krími háború (1853–1856) után mind komolyabban fontolgatta, hogy feladja a ráfizetéses kolóniát. Az itt élők ellátása egyre nagyobb összegekbe került, a túlvadászat miatt a prémek minősége romlott, a hatalmas területet értéktelennek, stratégiai szempontból védhetetlennek tartották.

  Az oroszok washingtoni nagykövetüket, Eduard de Stoeckl bárót bízták meg a tárgyalásokkal. A szerződést hónapokig tartó egyezkedés után, 1867-ben megkötötték: a 7,2 millió dolláros ár körülbelül 5 centet jelentett hektáronként. Az amerikai közvélemény kedvezően fogadta Alaszka megvételét, de a takarékos kongresszus meggyőzése az akkoriban csillagászatinak számító összeg megszavazásáról nem ment könnyen.

  Alaszka néhány évtizedig csak kiadást jelentett az Egyesült Államoknak is, de 1896-ban a Klondike folyó mentén aranyat találtak. Új aranyláz kezdődött, odaözönlöttek a kalandorok és szerencsevadászok. Alaszka 1912-ben lett territórium (közigazgatási egység), majd népszavazás eredményeként 1959. január 3-tól az Egyesült Államok 49. szövetségi állama.

  alaszka.png
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 21.

  1. HaroldKing
   HaroldKing
   Én nagyon örülök neki hogy Alaszka az USA tulajdona, de azt nem értem, mire kellett népszavazás ahhoz, hogy tagállam legyen. Ha egyszer az USA vásárolta meg, hogy is merülhetett fel annak akár az elvi lehetősége is, hogy ne tartozzon az USA-hoz? Vagy ahhoz kellett csak népszavazás, hogy tagállami státust kapjon? Vagy...?
  2. victorvacendak
   victorvacendak
   Floridát a spanyoloktól vették, az sem volt azonnal állam. Nem lettek azonnal államok, mert újonnan vásárolták őket, nem volt amerikai lakosság és az ország illetve az államhatárok képlékenyek voltak akkoriban. Ma is van 16 olyan terület, ami közigazgatásilag önálló illetve lakatlan, de az USÁ-hoz tartozik, államstátusz nélkül. A lakott területek még a kongresszusba is delegálnak tagot, bár szavazati jog nélkül.

   Puerto Rico, Guam, Északi Mariana-szigetek (utóbbi kettőt a japánoktól foglalták el a második VH-ban), Amerikai Virgin-szigetek (Dániától vették) és Amerikai Szamoa (a németekkel osztoztak Szamoán, egy része lett amerikai terület, ahol amúgy is volt katonai bázis). És a lakatlanok: Palmyra Atoll, Baker Island, Howland Island, Jarvis Island, Johnston Atoll, Kingman Reef, és a Midway-szigetek . Ezen kívül van négy, ami jelenleg is nemzetközi vita tárgyát képezi más országokkal.
  3. gumelig
   gumelig
   Megvehettek volna minket is...:rolleyes:
  4. CasaLoma
   CasaLoma
   Még most sem késő!
   Közel 30 éve tart a végkiárusítás, az utolsó tétel, mit tippelsz, mi lesz?
   cdurmol és gumelig kedveli ezt.
  5. gumelig
   gumelig
   Háát nem tudom, de valószínűleg még ezzel a Tramplival is jobban járnánk.:D
   Igipapa, HaroldKing és CasaLoma kedveli ezt.
  6. CasaLoma
   CasaLoma
   Az a Trampli innen nézve nem is olyan rossz! Sőt, jó! Naggggyon jóóóó! :)

   ( a cserehirdetéshez nyugodtan oda is írhatjuk, hogy "minden megoldás érdekel" :D )
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Az ott élő emberek, de még a medvék is örömködhetnek, hogy kivásárolták őket. :dr_24: köszönhetik szerencséjüknek.
   gumelig, evelyn13 és HaroldKing kedveli ezt.
  8. HaroldKing
   HaroldKing
   Köszönöm szépen a választ!
  9. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Szerintem első körben (katonai, határvédelmi) stratégiai vásárás volt.
   HaroldKing kedveli ezt.

Megosztás