Százmilliárdos kárt okozhatott a Buda-Cash

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Február 26.

Melitta - 2015 Február 26, 19:34
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét. A cég irányítását a Nemzeti Bank által kirendelt felügyeleti biztosok vették át. Az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. A Buda-Cash a svájci frank árfolyamingadozásán veszíthetett sokat.

  Az MNB birtokába jutott információk súlyos visszaélésekre utalnak – derül ki a jegybank közleményéből.

  A befektetőket védik
  Főként a befektetők védelme érdekében a cég tevékenységi engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztették. A jegybank úgy döntött, hogy a jogsértések teljes feltárása érdekében az ügyfelek nem nyúlhatnak értékpapírjaikhoz és pénzeszközeikhez. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

  Az egyik tulajdonos nemrég kiszállt
  A Napi.hu információi szerint Pintér Zoltán, aki a vállalkozás alapítója és tulajdonosa volt, tavaly eladta részesedését az igazgatóság többi tagjának, név szerint Gyarmati Jánosnak, Varga Péternek, Tölgyesi Péternek és Pál Gyulának. A gazdasági portál úgy tudja, hogy a cég több vezetőjét kihallgatták.

  Nem a svájci frank árfolyamkilengése okozta a bajt
  Bár korábbi piaci pletykák szerint a Buda-Cash Brókerház ügyfelei veszítették a legtöbbet a svájci frank januári árfolyamváltozásával, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint ez nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal annak ellenére, hogy ez 10 milliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek.

  A tőzsde is lépett
  A jegybank után a Budapesti Értéktőzsde is felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi jogát, rögtön két jogcímen is, hiszen az MNB mellett a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) arról tájékoztatta a BÉT-et, hogy a Buda-Cash klíringjogát felfüggesztette.

  [​IMG]
  Fotó: Szabó Gábor - Origo
  Tízezernél több ügyfél érintett
  A Magyar Nemzeti Bank alelnökének becslése szerint tízezernél is több ügyfél lehet érintett a Buda-Cash gyanús ügyleteiben. Olyan ügyfél is van, akinek a tízmilliárd forintot is meghaladhatja a vesztesége. A cég nem tud elszámolni értékpapírokkal az ügyfelek felé, a velük közölt adatok nem valósak a gyanú szerint. Windisch László százmilliárdos nagyságrendűre teszi a brókerház által okozott kárt. Az MNB alelnöke másfél évtizedes visszaélés-sorozatra gyanakszik. A hasonló cégeket ötévente ellenőrzik, Így történt ez a Buda-Cash esetében is. Ezeken a felülvizsgálatokon a cég mindig átment. A következő ellenőrzés idén lett volna esedékes, de ezt nem várta meg az MNB, hanem előbb kezdtek vizsgálódni a társaságnál.

  Négy bank is érintett
  A Buda-Cash tulajdonosaival négy regionális bank is összefüggésbe hozható. Az Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, a Budai Regionális Bank Zrt., a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. és a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. élére is felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB, a betétkifizetést egymillió forintban maximálták. A négy banknál körülbelül 120 ezer betétest érinthet a korlátozás. Őket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalaníthatja ügyfelenként 100 ezer euró értékig.

  Kik ők?
  A Buda-Cash független, magyar tulajdonú brókercég. 1995-ben alapították. A budapesti központja mellett 11 városban van fiókja és közel 200 munkatársat foglalkoztat. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, akik számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt. A nyilvános cégadatok szerint a Buda-Cash a legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki.

  A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a nyolcadik legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a hetedik helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.

  Origo
  brokerhaz-a-menesi-uton1.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Február 26.

  1. pacisi
   pacisi
   Nem egyedi eset Barings bank London .Pénzvilág patinás fedhetettlen bástyája..Elvérzett eladási ár 1 eu
   Másik hires hirhedt bank Lehman Brothers Holdings Inc. átment minden ellenörzésen. Mégis elvérzett
   Az ára húzos még most is fizetjük.. A legrosszabb Tankolás kártya.Lehúzás .Uram ezen egy fillér sincs ! Adalék A nagy kormányos vezetőnk belekufircolt a hazzai pézrendszerbe,A Takarékszövetkezeteket kezdték levadászni.Mnekülési ut beolvedni egy bankba,Az enyém is így döntött.
   Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Február 27
   attimenyfreemail.com és kágyula kedveli ezt.
  2. yulianna
   yulianna
   Minél kacifántosabb a neve annál jobban el vannak ájulva tőle!!!!!!!!
   Tv-be mondta egy mami hogy átmegy a postára és onnan fogja majd kapni a nyugdíját!!!!!!!
   pacisi kedveli ezt.
  3. Melitta
   Melitta
   100milliar minusz erre 70 milliad a fedezet 30milliardot vagy az adofizetok befizetik vagy elbucsuzhatnak a penzuktol az emberek.
   A baj csak tetozodik, hogy korlatozva adjak ki a penz egyreszet, sok embernek a fizetese ragadt igy bent.
   Utoljára módosítva: 2015 Február 27
   attimenyfreemail.com és pacisi kedveli ezt.
  4. kágyula
   kágyula
   Szervusztok ,
   igen sajnos az emberek pénze az eluszott , csak ugye a "fönökök"pénze maradt meg . Lásd Lehman Brothers, tölük semmi sem elvehetö . Mi adófizetök meg nyögjük ök meg élik világukat . Na ez a szomorú az egészben .
  5. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Amit nem értek: állítólag 1o-15 éve folyt a machináció.
   Hogyan tehették? Mit csinált a pénzügyi felügyelet? Ja és állítólag önmagukat jelentették fel, tehát nem "kiderítették". Amúgy - 7o milliárd a kis bankokból hiányzik, amit 2o14-ben alapítottak. Jó ötlet volt a PSZÁF MNB-be olvasztása?
   kágyula, sropi, Levitian és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. Melitta
  7. analema
   analema
   Jó tíz éve egy barátom jött, hogy tuti befektetést tud évi 30% körüli hozammal. Fél órás vitában levezettem neki, hogy miért hülyeség az egész. Aztán gátat akartam szabni a terjedésnek, beadtam a PSZAF-hez egy irományt erről, és hogy ne kelljen gondolkozni törvényi hivatkozásokkal segítettem nekik, rámutatva, hogy itt bizony megvalósul a "jogosulatlan betétgyűjtés" fogalma. A PSZAF válaszolt, hogy nincs itt semmi ilyesmi, de azért a rendőrségnek átadják. A rendőrség is rövid idő alatt lezárta az ügyet.
   Aztán eltelt talán 2-3 év, a cég bebukott néhány milliárd forinttal a zsebében. A PSZAF rájuk repült, megkezdték a cég felszámolását és megtiltották neki, hogy a továbbiakban "jogosulatlan betétgyűjtés"-t folytasson. Ekkorra azonban milliárdok úsztak el a kispénzű emberek saját hülyesége és a PSZAF hathatós tehetetlensége miatt.
   Hát ennyi a PSZAF kompetenciájáról. Ok, kisember voltam, de szerintem a konkrétumaim ellenére senki nem vette a fáradtságot, hogy a beadványom értelmezze.
   tornando és attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  8. Chalamade
   Chalamade
   Csúsztatnak, mint mindig. A nagy hiány és az emberek buktája a BC érdekeltségébe tartozó (volt Takarékszövetkezetekből) 2013-tól "működő" bankokban van.
   attimenyfreemail.com és Melitta kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   Nekem is az az erzesem nem mentes az ugy a takarek penztarakkal valo huzavonabol.
   Utoljára módosítva: 2015 Február 27
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  10. spyjames
   spyjames
   a befektetőket, a betéteseket, az értékpapírszámla tulajdonosokat már bevédték. Védeni korábban kellett volna, a kötelező éves ellenőrzésekkor. Ez így kínos az mnb-s csapatnak!
   attimenyfreemail.com és Melitta kedveli ezt.
  11. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Tuti hogy ezen valaki/valakik nagyot kaszáltak!Felelőst persze nem fognak találni.
   A vesztes a kisember! :(
   kágyula kedveli ezt.
  12. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   A hatalom vonzza a korrumpálhatókat -irta Frank Herbert. :(
  13. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Valamivel indokolni kell a kiszivattyúzott (értd elsikkasztott) pénzek hiányát.Hát kreáltak egy botrányt ami figyelemelterelés is egyben :(
  14. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Max.60 E Ft. korlátozták a kivehető összeget.Ez röhej!
   Pontosabban tragikomédia!
   kágyula kedveli ezt.
  15. kágyula
   kágyula
   Szervusztok ,
   pontosan most hallottam otthonról ugyan ezt !!! Megint a kicsit szivatják !!!!! Nem tudják a dolgozoknak átutalni a fizetésüket mert zárolva van a bankszámlájuk . A tulajok meg biztosan a bahamán süttetik hasukat :dr_64:
   Ps. aztán az adófizetö téritheti az okozott károkat pont ugy mint a vörösiszapnál .
  16. cdurmol
   cdurmol
   Valamit nem értek. A bankok, ahol a hiány van, olyan 2-3 éve alakultak takarékszövetkezetekből. Akkor hogyan lehetséges több, mint 10 évre visszamenőleg datálni a hiányt létrehozó visszaéléseket? Akkor még nem is éltek ezek a bankok! :o
   kágyula és Melitta kedveli ezt.
  17. kágyula
   kágyula
   Szervusztok ,
   magam egyett nem értek ,hogyan lehet egy broker cégenek Banki tevékenysége ??? Ez a kettö teljesen más fogalom , hiszen ugye a Bank a mindenfél pénzzel - értékpapirral kereskedik , addig tudomásom szerint egy broker cégnek csak az értékpapir kereskedelemre van joga , bocsánat igaz ez nyugaton érvényes . /vagyis volt érvényben /

Megosztás