Színészóriások, akikre nem nagyon emlékszünk már.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Mégis változtatok az eredeti elképzelésemen.
Adok pár információt a képeken szereplő emberekről.
A Rat Pack (Patkányfalka) egy előadóművész csoport volt az 1950-es, 60-as években az amerikai szórakoztatóiparban, ami eredetileg Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall körül szerveződött
Bogart halála után alakult ki a végleges sztárcsapat: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Joey Bishop. A frontember Sinatra volt, a szürke eminenciás pedig Bishop. Ő írta, rendezte a műsorokat, melyek a pódiumon meggyőzően improvizatívnak tűntek.
1653313404409.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

Veronica Lake​

Számos nagy sikerű filmben játszott: üstökösként tűnt fel, mégis hulló csillagként végezte. Veronica Lake-nél tragikusabb sorsú színésznő nemigen élt Hollywoodban.
Az 1942-es Boszorkányt vettem feleségül című filmet a franciák rendezőkirályával, a németek elől Hollywoodba menekült René Clairrel forgatta, és bár a direktornak voltak fenntartásai, a végén azt nyilatkozta, hogy Veronica „kétségkívül nagy tehetség”.
Hisztériás rohamai, gyanús férfiügyei, megbízhatatlansága, amit mentális zavara, kezdődő alkoholizmusa (is) okozhatott, egyre jobban megtépázták hírnevét.
majd visszatért gyerekkora szép emlékű Saranac Lake-jébe, aztán 1973-ban Vermontba – meghalni. Mindössze 50 éves volt. Halála előtt így összegezte az életét: „Mindig is lázadó típus voltam, és valószínűleg sokkal többet értem volna el, ha megváltozom.”
1653314325200.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 1914-ben, Bécs Döbling nevű kerületében született Hedwig Eva Maria Kiesler már gyermekkorában is kísérletező kedvű kislány volt. A film iránti rajongása is nagyon korán megmutatkozott és így történt, hogy rögtön az első filmje (melyet 19 évesen forgatott) filmtörténeti jelentőségű lett: az Exztázis című cseh filmben látható meztelen jelenete hatalmas botrányt kavart.
Bár színészi képességei nem igazán kerültek bizonyításra, a világ legszebb nője címmel felruházva mégis sok színésznő próbálta utánozni androgün, európai stílusát a harmincas években.
A színészet mellett Lamarr a technikai találmányok iránt is élénken érdeklődött.kifejlesztettek egy titkos kommunikációs rendszert, az úgynevezett frekvenciaugrásos adásmódot, amely találmány – természetesen már más formában – napjainkban is bevetésre kerül, például a bluetooth technológiában. Ezért a találmányáért első nőként vehette át 1997-ben a Feltalálói Oscar-díjat. Hedy Lamarr 2000-ben, Floridában halt meg, színésznőként teljesen elfeledve, de „Lady Bluetooth” néven annál nagyobb ismeretségnek örvendve.
Filmjei közül sem az Algír, sem pedig a Cecile B. DeMille által rendezett Sámson és Delilah nem arattak hosszú távra szóló sikert.
1653315501297.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Jack Lemmon (Newton, Massachusetts, 1925. február 8.Los Angeles, 2001. június 27.) kétszeres Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező
Filmjei többek közt : Van aki forrón szereti, A szomszéd nője mindig zöldebb, a Még zöldebb a szomszéd nője, a Szenzáció!, a Sógorom, a zugügyvéd, a Furcsa pár vagy a Haver, Haver. Eltűntnek nyilvánítva főszerepéért megkapja pályafutása nyolcadik Oscar-jelölését is, és a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon ismét a legjobb színésznek választják meg.
1653365644730.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Robert Mitchum (Bridgeport, Connecticut, 1917. augusztus 6.Santa Barbara, Kalifornia, 1997. július 1.) amerikai színész, zeneszerző, énekes, író.
Mitchum elsősorban film noir típusú művekből ismert. Első bemutatkozása a műfajban egy sorozatgyilkosról szóló, a When Strangers Marry c. filmben volt. Egy 1955-ös film forgatásáról kirúgták a csínytevései miatt, elsősorban azért, mert a film szállítmányozási vezetőjét behajította a San Francisco-öbölbe. Nem kért elnézést a film rendezőjétől, John Wayne-től, és a rendező már nem tudta megkérni Humphrey Bogartot sem, ezért maga vette át Mitchum szerepét.
1653366256953.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Gloria Swanson (Chicago, Illinois, 1899. március 27.New York, 1983. április 4.) Golden Globe-díjas amerikai színésznő. A némafilmek korának egyik legnagyobb sztárja, karrierje a hangosfilmek eljövetelével szinte teljesen leáldozott. Rövid, ám igen sikeres visszatérést jelentett számára az Alkony sugárút (1950) című film, amely saját életét tükrözte – egy olyan némafilmcsillagról szól, akit szinte teljesen elfelejtett a közönség.
a bulvársajtó minden lépését követte. A közönséget pedig nemcsak a románcokban nyújtott érzelmes alakításai érdekelték, hanem a ruhatára is. Az időszak legextravagánsabb ruháit hordta, gyöngyökkel, ékkövekkel, páva- és strucctollakkal díszítve – elvárták, hogy a lehető legdivatosabban öltözzön, és Swanson sosem okozott csalódást.
1653413224850.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Barbara Stanwyck és Humphrey Bogart
Barbara Stanwyck, (Brooklyn, 1907. július 16.Santa Monica, Kalifornia, 1990. január 20.) Golden Globe-díjas és háromszoros Emmy-díjas amerikai színésznő. Négyszer jelölték Oscar-díjra, végül 1982-ben munkásságát életműdíjjal jutalmazták.
Stanwyck Hollywood aranykorának színészei mellett (pl. Bette Davis vagy Joan Crawford) újraértelmezte a női szereplők funkcióját. Az eddigi boldog háziasszonyok és engedelmes szeretők korán felülemelkedve Stanwyck megcsillantotta az értelmet, hirtelen a nőknek is lettek saját vágyaik, ötleteik, inspirációik – vagy hátsó gondolataik. Az egyik legkiválóbb film noirnak tartják az 1944-es Gyilkos vagyok címűt Fred MacMurray és Edward G. Robinson közreműködésével, amelyben Stanwyck férje balesetbiztosítását próbálja meg megszerezni, miközben a nyomozókat félrevezeti.A Sajnálom, téves szám film noir hasonló célt képviselt elérni, mint a Gyilkos vagyok, ezúttal Burt Lancasterrel a bűnöző bőrébe bújva,
Humphrey DeForest Bogart (New York, 1899. december 25.Los Angeles, 1957. január 14.) Oscar-díjas amerikai színész. Védjegye volt a nyers, cinikus és szűkszavú stílus, modora és tehetsége Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárjává avatta.
Jéghideg tekintete, görnyedt tartása és gesztusai meggyőzték a közönséget, hogy valóban egy gyilkost látnak Ettől kezdve folyamatosan gengszter-szerepek következtek, melyeket kivétel nélkül hibátlanul alakított. Évekkel később rátalált A máltai sólyom (1941) főszerepe. A magándetektív Sam Spade megformálása, mely a rafináltság, sárm és becsületesség izgalmas keverékét eredményezte, lenyűgözte a nézőket. Ezzel egy időben zajlott a Casablanca című háborús románc szereplőválogatása, melynek során Bogart mellé a fiatal svéd szépséget, Ingrid Bergmant választották ki. Végül olyan alkotás született, amelyet ma is minden idők legjobb filmjei között jegyeznek.
1653462548704.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sir Charles Spencer Chaplin, közismertebb nevén Charlie Chaplin (London, 1889. április 16.Corsier-sur-Vevey, Vaud kanton, Svájc, 1977. december 25.) Oscar-díjas angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, vágó, filmproducer.
Az 1936-os Modern időkben a toprongyos figura búcsút vett a közönségtől, ugyanis a hangosfilm megjelenése a karakter „halálát” jelentette. Amikor a film készült, a hangosfilm már egy évtizede uralkodott. Chaplin fontolóra vette a dialógusok használatát, de végül felismerte, hogy a kis csavargó csak néma pantomimmel él meg. Csupán egyszer hallani a hangját, amikor éneklő pincérként alkalmazzák.
1653589897255.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Linda Darnell (Dallas, Texas, 1923. október 16.Glenview, Illinois, 1965. április 10.) amerikai színésznő.

A '40-es és '50-es évek egyik legellentmondásosabb hollywoodi színésznője. Ígéretes induló pályafutását beárnyékolták nagy nyilvánosságot kapott magánéleti botrányai, sikertelen házasságai és alkoholizmusa. Az '50-es évek végére gyakorlatilag eltűnt a filmvászonról. Egy házban kiütött tűzben vesztette életét mindössze 41 évesen.
Miután 1939-ben debütált a „Szálloda a nők számára” című filmben, Linda Darnell olyan filmekben szerepelt, mint a „Csillag por” (1940), a „Zorro jele” (1940), „Csád Hanna” (1940), „Vér és Homok ”(1941),„ Edgar Allan Poe szerelmei ”(1942),„ Nyári vihar ”(1944),„ Anna és a Sziám királya ”(1946),„ Jerikó falai ”(1948) és„ Levél három feleségnek ”(1949).
1653678116338.png
 
Oldal tetejére