Hírek Szabad szemmel: Meghal a lélegeztető gépre kapcsolt betegek 95%-a, mert nincs elegendő kezelő személyzet

Nemzetközi sajtószemle;

Médiapart

A magyar hatóságok az oltási kampány segítségével próbálják elvonni a figyelmet arról, hogy már jó ideje rekordszintet ér el a korona halottak száma. A helyzet teljesen paradox, mivel idáig a lakosság 42 %-a kapta meg legalább az első szúrást, aminél az unióban csupán Málta áll jobban, ám közben az ország március közepe óta vezeti a szomorú világstatisztikát, amely az áldozatok számát az össznépességre vetítve mutatja. Hogy ennyien vannak túl legalább az első adagon, az persze köszönhető a 3 millió orosz, illetve 2 millió kínai vakcinának. Ám ahogy halad az oltási folyamat, úgy halványodik a tény, hogy hány emberrel végez a betegség. Az adatokat persze nem veri nagydobra a kormánypárti sajtó, beleértve a közmédiát. Orbán Viktor legutóbb azt üzente az ellenzéknek, hogy nem kellene politikai verseny tárgyává tenni, hány halott van – tartózkodni kellene a méltatlan nyilatkozatoktól. Az ősszel azonban még ő mondta, hogy a sikert az áldozatok számán mérik, igaz, akkor a szám még csupán pár száznál járt. Lehet, hogy a politikus bajban van a válság miatt? Oly mértékben, hogy még a választási sikere is megkérdőjeleződhet? Sok magyarnak persze fogalma sincs a tényleges helyzetről, ami persze nem meglepő, mert az oltásokat a hatalom ködfüggönyként használja. Orbán azt akarja bizonyítani, milyen remek a rendszere, más uniós tagokkal összevetve. A kórházakból egyetlen fényképfelvétel sem szivárog ki, miközben az orvosszakszervezetek azt közlik, hogy meghal a lélegeztető gépre kapcsolt betegek 95 %-a, mert nincs elegendő kezelő személyzet. A kirendelt katonák egyetlen újságírót sem engednek be és gondoskodnak arról, hogy tartsák a szájukat a doktorok és nővérek. A statisztikák nem állnak összhangban azzal a hivatalos mantrával, hogy Magyarország jobban teljesít a ragály leküzdésében, mint a Nyugat, amellyel persze a kormány nem győzi összehasonlítani magát. Ám a magyar egészségügy állapota nem éppen irigylésre méltó. A Fidesz azonban igyekszik a felelősséget az ellenzékre rátolni. Sőt Lázár János már a nyugati országokat okolta a sok halottért. Akkor egyébként még 20 ezernél tartott a szám, mostanra azonban már eléri a 26 ezret.

Foreign Policy

A magyar-lengyel-olasz triumvirátus vezérletével egyesülni próbál az európai szélsőjobb, csak kérdés, képesek-e túllépni belső ellentéteiken és így növelni befolyásukat Brüsszelben. De ettől még tény, hogy az irányzat virágzik Európa jó részében. A magyaroknál és a lengyeleknél hatalmon van, de jól áll Salvini, Le Pen, valamint a spanyol Vox is. Csak ez az erő az EU-n belül nem nyilvánul meg kellő súllyal, pedig a keményvonalas nacionalistáknak több mandátumuk van a Strasbourgban, mint idáig bármikor. Az olasz Liga egyik EP-képviselője azt mondja, az Orbán-Morawiecki-Salvini hármas olyan politikai platformot kíván létrehozni, amely megvédi az európai gyökereket a lelketlen multikulti ellen, megállítja a bevándorlást és megóvja a hagyományos családot. Már most is igyekeznek összehangolni álláspontjukat, amikor szavazni kell az Európai Parlamentben. Novák Katalin szerint az Oroszország kapcsán fennálló véleménykülönbség nem gátolja túlzottan az együttműködést. Viszont az Európai Külkapcsolati Tanács egyik szakértője arra mutat rá, hogy a Fidesz és a PiS szemében Le Pen örök kitaszított, akinek semmiféle kormányzati tapasztalata nincsen. Ebből pedig az következik, hogy másként vélekedik Brüsszelről, mint a többiek. A brüsszeli Európai Politikai Központ egyik elemzője szerint Orbán, Kaczynski és Salvini tudja, mit akar Brüsszeltől, a francia vezetőnek viszont nincs ez irányú stratégiája. De lehet, hogy ezzel együtt közeledni tudnak egymáshoz az érintett pártok. A PiS nevében Waszczykowski EP-képviselő azt mondja, pár éve még tárgyalni is nehezükre esett Le Penékkel, ma Varsó várakozó állásponton van, de nem zárkózik el a párbeszédtől. A franciák is óvatosak azonban: látni kívánják, milyen eredményt hoz a hónap elején meghirdetett budapesti kezdeményezés. Ám bármennyire is nacionalisták, ettől még megpróbálnak összefogni.

FT

Hodorkovszkij arra figyelmeztet, hogy a putyini tekintélyuralom megakadályoz minden gazdasági és politikai változást Oroszországban, és a jogállam teljes hiánya, valamint a Nyugattal kialakult feszültség elriasztja a nyugati befektetőket. Az egykori olajmágnás, aki összekülönbözött az elnökkel, ezért éveket töltött börtönben, jelenleg pedig emigrációban él, rámutat, hogy a pangás rengeteget ront az oroszok életszínvonalán. Sőt, fennáll a veszély, hogy Moszkva politikai hibái és lépesei viszályhoz vezetnek a nyugati államokkal. Az államfő úgy akarja feltüntetni, hogy nagy játékos a világpolitikában, csak éppen ezt nem támasztja alá az ország állapota. Ezért azután a szokásos módszert alkalmazza: semmibe veszi a szabályokat. De nagyon úgy néz ki, hogy a másik oldalnak immár elege van belőle. Biden azt ígéri, hogy a machinációk sokba fognak kerülni Putyinnak. Ám az orosz törvények olyanok, hogy a rendszert választásokon nem lehet leváltani. Forradalomra sem lehet számítani. Ám ha az államfő meghal, vagy leesik lábáról, akkor a rezsim aligha éli túl drámai konfliktus nélkül. Ez pedig újabb feszültségeket eredményezne a társadalomban. Viszont még az is az elképzelhető, hogy a téves számítások miatt az ország belesodródik valamilyen katonai konfliktusba és alulmarad. A politikus uralmának következménye, hogy az oroszok jó része tehetetlennek érzi magát. Ezzel párhuzamosan a hatóságok szándékosan alacsonyan tartják a béreket, úgy hogy az emberek jelentős hányada egyik napról a másikra él. A cél az, hogy ily módon is rá legyen szorulva a politikai vezetésre. Arra ugyanakkor ezek után nemigen lehet számítani, hogy a tömegek majd nyomást fejtenek ki az átalakulásért. A gazdasági változásokat gátolja, hogy az állami beruházások nem kis része teljesen értelmetlen, nem csupán azért, mert a közpénzek javát lenyúlják. Hanem mert a politika alapvetően tartalékolni kíván, hogy ne kelljen a nyugatra támaszkodnia. Azon kívül a nyugati szankciók miatt nem jönnek külföldi befektetők és élenjáró műszaki eszközök. Végül pedig a Kreml már jó párszor elárulta, mit tart a magántulajdonról és nemzetközi bíróságok ítéleteiről. A hazai demokratikus intézmények viszont nem függetlenek. Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az lehet sikeres, aki elfogadja a korrupciót és hajlandó a Kreml szabályai szerint játszani. Ezt érdemes szem előtt tartaniuk a nyugati beruházóknak.

Der Standard

Meglehetősen orbáni volna, ha az osztrák kancellár azt hinné, hogy túlteheti magát a jogállamon, írja a kommentár, miután az Alkotmánybíróság arra kötelezte Kurzot, hogy holnapig adja ki mindazokat a nála lévő bizonyítékokat, beleértve a mobilján lévő SMS-eket, amelyek az Ibizagate-re vonatkoztak. Mint emlékezetes, a spanyol szigeten egy állítólagos orosz milliomos lányka csőbe húzta az akkori koalíció kisebbik pártjának, az FPÖ-nek az elnökét, aki leplezetlenül beszélt törvénysértő hatalmi törekvéseiről, ezért azután lemondásra kényszerült. A botrány kivizsgálására alakult parlamenti bizottság igényli az esetleges terhelő adatokat, az ellenzék ezért fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy az kötelezze együttműködésre a kormányfőt. Az aonban azt állítja, hogy már mindent átadott. Természetesen, jegyzi meg a lap, ami nem volt, vagy amit megsemmisítettek, azt nem lehet prezentálni. De a lényeg, hogy Kurz dönti el, mi a fontos a vizsgálat számára. Ám továbbment és nyitva hagyta, hogy eleget tesz-e a taláros testület ítéletének. Így vetődik fel, hogy netán nem az orbáni utat választja.e.

Die Presse

Bár Ausztria a keleti nyitás után 7 évig még zárva tartotta munkaerőpiacát az új tagok polgárai előtt, azóta annyi munkavállaló érkezett ezekből az országokból, hogy az messze felülmúlt minden számítást. A járvány kitöréséig számuk éves átlagban meghaladta a 323 ezret, míg korábban a bővítés előtt a legmerészebb előrejelzés is csupán 200 ezerből indult ki. Viszont az összlétszámban nincsenek benne az ingázók, közülük két éve 211 500-at regisztráltak. A legtöbb vendégmunkás az építőiparban dolgozik, de éppen ott fúj riadót az ágazati szakszervezet, mivel úgy véli, hogy a nyomott bérek és társadalmi juttatások jogtalan versenyelőnyhöz juttatják azokat a keleti cégeket, amelyek saját munkaerővel valamilyen konkrét feladatra szerződnek osztrák partnereikkel. Mert pl. az ágazatban a magyar jövedelmek az ausztriai szintnek csupán a 30 %-át teszik ki. Ezért a Kurz-kormány új törvénnyel kívánja megakadályozni a bérdömpinget.

N

1315050.jpg
 
Utoljára módosítva:
Ez akkor lenne igaz, ha az oltások előtt tesztelnék a jelentkezőt; h biztos h még nem kapta el, és még megelőzhető vele.....
*
Ezzel nagyon is egyetértek. Oltás előtt, közvetlen jó és gyors, megbízható tesztelés. No erről nem hallottam, itt Magyarországon. Az emberek sorban állnak, kezükben az irataikkal és jön a tű. Igaz, a papíron rajta vannak a betegségek, melyeket az oltott fontosnak ítélt meg. De sajnos idő sincs, lehetőség sem arra, hogy minden okmányt az oltó orvos átvizslasson. Hihetetlen nyomás alatt dolgoznak az orvosok, nővérek. Így kimaradhat egy fontos, ám az oltást váró nem is gondolta volna, hogy mennyire fontos bejegyzése a papírjáról. Nincs idő, nincs idő... De arra sem, hogy a felhőben minden betegnek utána nézzenek, mármint a eü.állapotának előzményeire. Az idő pénz, de élet is... Ha viszont semmi nem akadályozza az oltást, akkor nosza, ezerrel, mert valóban akit beoltanak, az átvészeli a fertőzést. S, ténylegesen nem kerül lélegeztető gépre. Ez viszont igaz, itt a környezetemben egy család, akiket sajátomként szeretek, tényleg kilábaltak ebből a nyomoronc betegségből. Túlélték, mert be voltak oltva. Pocsékul érezték magukat, de nem kerültek kórházba, s főként lélegeztető gépre, nem fenyegette őket a kórházi egyéb fertőzések lehetősége sem. Reméljük a legjobbakat, s a legjobb dolgok végre következzenek is be. Úgy legyen.
 
25 euró az orvos díjazása oltásonként.
Hétvégén és ünnepnapon +8 euró pótlék jön rá minden egyes oltásra.
Csupáncsak ezért nyomja ezerrel, nem emberbaráti szeretetből.
*
No meg hisz az oltás védelmében, hangsúlyozom, itt, ahol élek, barátaim - az egész család - rettenetes állapotba került. De, mégis túlélték, nem kerültek kórházba, egymást ápolták. Aki jobban volt, az segítette az elesettebbeket. Jelenleg a 29 éves menyük beteg, de már ő is javuló állapotban. Amikor beoltották őket, mindegyik rosszul volt, panaszkodtak fej-, végtag fájdalmakra, lázra. Most mégis örültek annak, hogy nem kerültek kórházba, sem lélegeztető gépre. Különbözőek az oltási tapasztalatok, van akinél mellékhatások is vannak, de a virus arat, s valahogy meg kell(ene) ezt a halált fékezni... Részemről mindent hypózok, kilincset, a lakást is hypós vízzel mosom fel, a pénztárcámba rendszeresen befújok fertőtlenítőt, de ennek ellenére soha nem eszem utcán. Csak otthon és kézmosás után. Még a kézmosóba is hypót tettem, a csapot is lemosom használat után. A tömegeket kerülöm, de nem utazom, így könnyen megtehetem. Vendéget nem fogadok és nem megyek. Célzott okkal indulok el, az utcán sem állok le senkivel beszélgetni. Sorsunk kiszámíthatatlan, de amit lehet, tegyünk meg saját érdekünkben.
 
Igen, az baromi nagy gáz lenne, ha kiderülne hogy emberek halnak meg ellátatlanság következtében, miközben egész kórházi osztályok panganak az ürességtől.
*
A (volt) menyem az egyik fővárosi kórházban diplomás ápolónő. Napi 12 órában dolgozik és keményen. Nemcsak a saját munkájára ügyel, de a hozzá beosztott nővéreket is kézben tartja. Tény, hogy az érthetetlen, gyakorlatlan munkatársaival - saját bevallása szerint is - többször, türelmetlen. A betegekkel, soha. Ők kiszolgáltatottak. Mérhetetlenül dühös, ha a betegeket az ápolók nem forgatják, nem tisztítják ki a gépet, - ő mondta, halkan, de "őrjöngött". Képtelenség, hogy mindenütt ott legyen, sajnos gyenge az utánpótlás, akik képzettek, szó szerint tántorognak a fáradtságtól. Hiába a magas fizetés, annál többet vonnak le, de itt ember életekről van szó. S, ez az, amit Andi, soha nem vesz félvállról. Mérhetetlenül tisztelem, becsülöm. De ettől ő még, kialvatlan, agyon hajszolt és mérhetetlenül elfáradt.
 
Bajorország felfüggesztette az egészségügyi dolgozók covid-oltási kötelezettségét.

Januárban több, mint 12 ezer ápolónő jelentkezett be álláskeresőnek.

*
Igen. Többen vannak még az egészségügyben is, akik nem oltatják be magukat. Azt viszont tudom, hogy a budapesti Városmajori szív klinikára nem mehetett be az a beteg, aki nem oltatta be magát. Pedig csak ellenőrzésre ment volna be, hiába mutogatta a papírját, a behívóját, nem fogadták. S, ez kb. 2 hónapja volt.
 
*
Igen. Többen vannak még az egészségügyben is, akik nem oltatják be magukat. Azt viszont tudom, hogy a budapesti Városmajori szív klinikára nem mehetett be az a beteg, aki nem oltatta be magát. Pedig csak ellenőrzésre ment volna be, hiába mutogatta a papírját, a behívóját, nem fogadták. S, ez kb. 2 hónapja volt.
Az oltott sem jut tovább a sürgősségi osztálynál. Megállapítják, hogy nem sürgősségi ellátásra szoruló beteg, és mehet is haza.
 
Az ellenzék hiányolta az ingyen teszteket, és tessék, mint a kifogott aranyhal, úgy teljesíti a kormány a kívánságokat.
Egy rossz szavunk nem lehet rájuk. :D
De mit is jelent még ez?
Tegyük fel az ellenzéknek volt igaza hogy tesztelni kell a jó járványkezeléshez.
És makacsságból mert nem nekik jutott eszükbe 1 éves késéssel
Kezdik el a járványkezelés ezen értelemszerű cselekvését
Teljesen rámutat mennyire alkalmatlan és szakszerűtlen a kormány.
És aki visszautasít önteltségből minden javaslatot.
Az nem aranyhal, hanem egysejtű képződmény
 
És makacsságból mert nem nekik jutott eszükbe 1 éves késéssel
Kezdik el a járványkezelés ezen értelemszerű cselekvését
Tavaly még nem volt választási hajrá, idén meg van.
Szerintem csupáncsak ennyiről van szó.
Még szerencse :D, hogy teljesen nem szűnt meg a járvány, akkor mit kezdenétek az ingyen tesztekkel?
 
Lehet az, hogy neked nehézséged van azzal a fogalommal, hogy "lappangási idöszak"?
lappangasi ido

Ez változó. A betegség tünetei általában a fertőzés után minimum 2, maximum 14 nappal jelentkezhetnek. Ez a lappangási idő a legtöbb a legtöbb koronavírus fertőzöttnél 4-5 napig tart.
De a vírusfertőzés nem mindenkinél okoz tüneteket. A tapasztalatok szerint a megfertőzöttek jelentős része semmilyen tünetet nem tapasztal.

Nekem veled kezd bajom lenni, hogy nem tudsz egy postot se irni hogy ne szemelyeskedj.
 
lappangasi ido

Ez változó. A betegség tünetei általában a fertőzés után minimum 2, maximum 14 nappal jelentkezhetnek. Ez a lappangási idő a legtöbb a legtöbb koronavírus fertőzöttnél 4-5 napig tart.
De a vírusfertőzés nem mindenkinél okoz tüneteket. A tapasztalatok szerint a megfertőzöttek jelentős része semmilyen tünetet nem tapasztal.

Nekem veled kezd bajom lenni, hogy nem tudsz egy postot se irni hogy ne szemelyeskedj.

lappangasi ido

Ez változó. A betegség tünetei általában a fertőzés után minimum 2, maximum 14 nappal jelentkezhetnek. Ez a lappangási idő a legtöbb a legtöbb koronavírus fertőzöttnél 4-5 napig tart.
De a vírusfertőzés nem mindenkinél okoz tüneteket. A tapasztalatok szerint a megfertőzöttek jelentős része semmilyen tünetet nem tapasztal.

Nekem veled kezd bajom lenni, hogy nem tudsz egy postot se irni hogy ne szemelyeskedj.
Nem tudom mi abban a személyeskedés, hogy lappangási idöszakban vagyunk, amikor nem oltunk.
Az idézeted félrevezetö, a lappangási idö nem csak
A. személyre szólo, vagy személyben van, hanem
B. a személy környezetében.

Ergo: lappangási idöszakban vagyunk, amikor ab ovo nem oltunk.
 
Utoljára módosítva:
Nem eszik olyan forrón a kását :)

Bajorország úgy döntött, hogy egyelőre nem vezeti be a kötelező oltást az egészségügyben attól félve, hogy az alkalmazotti hiányt okozna a szakmában. Eredetileg március 15-től lenne kötelező országszerte, de országosan is kitolták az oltáskötelezettség bevezetését az egészségügyben, így az oltatlanok március 15-e után is tovább dolgozhatnak az idősápolásban és az egészségügyben is.
 
 
A korrektség kedvéért - ugyanez a "menekülésnek" titulált esemény a helyzet Ausztriában, Németországban is. Vagy ezért, vagy azért.
 
A korrektség kedvéért - ugyanez a "menekülésnek" titulált esemény a helyzet Ausztriában, Németországban is. Vagy ezért, vagy azért.
Hogy valójában mennyi is az annyi, majd akkor derül ki, ha újra megnyitnák a jelenleg nem működő részlegeket.
Most, hogy jóformán csak sürgősségi ellátást lehet igénybe venni, nem érezzük még a saját bőrünkön a hiányukat.
 
Hogy ne csak a kórházakról beszéljünk:

A multimilliárd eurós üzlet, ahol az idősek élete a tét

Hogyan lesz bomba üzlet az európai szinten is vészesen alulfinanszírozott idősellátásból? Miközben Magyarországon tragikus állapotban van az idősotthoni ellátás, Európa-szerte hatalmas profitot termelnek ebből multinacionális cégek. A helyzet visszássága, hogy ezeknél a cégeknél éppen abból lesz nyereség, hogy gyakran méltatlan körülményeket teremtenek mind az időseknek, mind a dolgozóknak. Az ellátásból sokszor elhanyagolás lesz, mert a főleg kelet-európai ápolókra akkora terhet pakolnak a munkáltatók, amit alig bírnak el. Az Investigate Europe nyomozása.

Gerda Kroll időskorára vak és cukorbeteg lett, a családja már nem tudott róla gondoskodni, ezért 2013 márciusában egy észak-nyugat-németországi idősotthonra bízták. Az otthonba lépve egy zongora, virágok és növények fogadták a látogatókat, akár csak egy hotel lobbyjában, emlékezett vissza Margret Stehmeier, Gerda Kroll lánya. 2014 őszén azonban eltűnt a zongora és a növények, a falakat pedig lecsupaszították. Ekkor vette át az otthont a francia Orpea, Európa legnagyobb, idősgondozásban utazó multija.
Kilenc gondozó gyorsan felmondott, a helyükre ideiglenes alkalmazottakat vettek fel. „Eltűnt az emberi oldala az otthonnak. Az ellátás színvonala egyre rosszabb és rosszabb lett” – idézte fel Margret. Jól emlékszik rá, amikor először találkozott az új stílussal: korábban csevegtek vele a gondozók, az orpeás időkben már csak azt látta, hogy rohannak ápolttól ápoltig frusztráltan, kapkodva és csapkodva.
Általánossá vált a munkaerőhiány, egyszer a betegfelvételt is befagyasztották: hiába voltak üres ágyak, nem tudtak elég gondozót alkalmazni, mesélte Margret, akit megdöbbentett, hogy egyszer arra ért be látogatóba, hogy egy mentálisan teljesen tiszta férfi üvöltött, hogy senki nem foglalkozik vele, nem teszik tisztába. Amikor legközelebb ment, a férfi ismét üvöltött, de akkor már a rendőrséget is kihívta.
2019 nyarára Gerda állapota tovább romlott, egy törött csigolya miatt az idős vak nő már csak tolószékkel tudott közlekedni. Komoly fájdalmaira rengeteg gyógyszert kapott, de tartotta magát, amennyire tudta. Ősszel elkapott egy hasmenéses vírust is: „Az anyámat nem mosdatták és nem gondozták. Szörnyű felfekvése lett” – emlékezett vissza a lánya, aki már csak az édesanyja halála után látta a testén a tenyérnyi nyílt sebet a keresztcsontján. „Gyerekem, már nem bírom tovább” – mondta Margretnek az anya, ami után meg is emelték a fájdalomcsillapító-adagját.
Az idős nő a kínok miatt megtagadta az evést és az ivást, egy szombati napon, 2019. november 30-án hunyt el az idősotthonban. Margretet csak hétfőn értesítették levélben, amihez mellékeltek egy fotót, amit az otthon egyik dolgozója készített az idős nőről a halála előtt. Margret azt mondta, a mai napig sírva fakad, ha erre gondol: „Embertelen az a szenvedés, amit az édesanyámnak át kellett élnie”. Az Orpea elismerte, hogy az eset miatt belső ellenőrzést folytattak. Nem tártak fel semmilyen hibát vagy hiányosságot.

A teljes cikk elolvasható itt:
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,181
Üzenet
4,813,388
Tagok
616,416
Legújabb tagunk
Anikó0902
Oldal tetejére