Szabadkomuvesseg

secatt témája a 'Kritikus szemmel' fórumban , 2011 Január 10.

 1. Kakariky

  Kakariky Kitiltott (BANned)

  [h=1]Amerikai Szabadkőműves Államok[/h][h=2][/h]

  Az Amerikai Egyesült Államok a világ legerősebb állama. Ez volta az első és talán egyetlen szabadkőműves állam. A szabadkőművesek jelen voltak minden nagy történelmi eseménytől a francia forradalomtól a Dél-Amerikai államok megalakulásáig, de az USA az a hely, ahol függetlenné válása után is aktív szabadkőművesség folyt. A legbelsőbb politikai körökben is jelen voltak és építették az országot egészen napjainkig.
  [​IMG]Az Észak-Amerikai szabadkőművesség gyökerei 1682-re nyúlnak vissza, amikor John Skene az aberdeeeni páholy tagja letelepedett Új-Angliában. 3 évvel később Nyugat-Jersey helyettes kormányzója lett. A vad amerikai tájon a szabadkőművesek kezdték hirdetni az Európából hozott elveket. Vallásszabadságról, tudásról, ésszerűségről és emberszeretetről beszéltek. Az amerikai szabadkőművességre nagy hatással volt a rózsakeresztes testvériség. Ez a titkos társaság 15. századi Németországban alakult ki a titkos tudományok tanulmányozására.
  [​IMG]Nem csak az a rózsakeresztesek szokásait vették át, hanem egyiptomi és görög jelképeket is. Ezek a jelképek egy része ma is felfedezhető az amerikai nemzeti jelvényeken. A rózsakeresztesek állításai szerint 1694-ben alapították az első amerikai páholyokat Philadelphiában, amikor William Penn a kvéker az első vallásszabadságot követő közösséget létrehozta. Meghívta Johann Jacob Zimmermannt és a tökéletesek rendjét Németországból, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A rózsakeresztes Zimmermann szerint Jézus 1700-ban visszatér, ezért 1694-ben csillagvizsgálót építettek amerikai földön. Természetesen nem lett igaza és ezért a rózsakeresztesek szétszéledtek Philadelphiában.
  1717-ben megalakult az angliai nagypáholy. Fennhatóságát ki akarta terjeszteni minden gyarmati páholyra is, azonban az amerikai páholyok ellenálltak. Ez évekkel megelőzte az amerikai függetlenségi háborút. Ezek a páholyok álltak a függetlenség fő hirdetőivé. Benjamin Franklint 1732-ben avatta be a Turn Talent páholy. Az 1773mas bostoni teadélutánt is szabadkőműves cselekménynek titulálják, akik a Szent-András páholy tagjai voltak. Ők pont ezen az estén nem üléseztek. A felszabadított rabszolgák 1775-ben megalakították saját páholyukat a Prince Hall páholyt. 1776-ban az Egyesül Államok kikiáltotta függetlenségét és létrejött az alkotmány is. Mivel sok szabadkőműves vett részt ezekben az eseményekben befolyásuk megkérdőjelezhetetlen. A függetlenségi nyilatkozat aláíróinak 16%-a szabadkőműves volt. A konföderáció aláíróinak negyede, az alkotmány aláíróinak harmada és az eredeti államok kormányzóinak harmada szintén. Az első képviselőházi elnök, legfelsőbb bíróság néhány tagja, a kontinentális hadsereg tisztjeinek 46% és a 7 tábornok majd fele szabadkőműves volt. A függetlenség kikiáltása után nyilvánosság elé léptek és külön társadalmi életet folytattak. Ez mégjobban növelte népszerűségüket.
  [​IMG]George Washington az államok első elnöke is szabadkőműves volt. Ő kezdte el építetni a fővárost, ami tele van szabadkőműves jelképekkel. A 3 legfőbb építmény a kapitórium, a fehérház és a Washington emlékmű, az Obeliszk derékszögű háromszöget zár be, ami szabadkőműves jelkép. Ez mellett még sok furcsaságot rejt Washington D.C. A szabadkőművesség elterjedésével valószínűsíthető az illuminátusok beszivárgása az amerikai páholyokba is. Thomas Jeffersont is megvádolták azzal, hogy illuminátus. Jefferson pártjának az utódai irányítják ma az Egyesült Államokat.
  [​IMG]Az Egyesült Államok címere tele van szabadkőműves és illuminátus jelképekkel. Ez a címer a dolláron is megtalálható. Az egyik oldalán a fehér fejű rétisas látható. Az eredeti tervben egy főnix szerepelt, ami szintén szabadkőműves jelkép. A sas felett egy kör alakú keretben 13 csillag található, ami az új csillagállást jelképezi. A csillagok ötágúak, azaz pentagrammák, amit szintén használtak a szabadkőművesek is. A csillagok pedig egy hexagrammot, azaz Dávid-csillagot formáznak. A sas karmával 13 levelű olajágat tart. A sas melle előtt egy pajzs van 13 csíkkal. Valószínűleg azért, mert 13 angol gyarmat vált függetlenné, de az is lehet, hogy 13 fokozat van az illuminátus rendben. A másik oldalán még több érdekesség van, amin egy 13 lépcsős csonkapiramis van a végén pedig világegyetem nagy építőmesterének a szimbóluma a mindent látó szem. A piramis alatt ez olvasható: NOVUS ORDO SECLORUM, azaz a korok új sora. Ez emlékeztet az illuminátusok új világrend elméletére. Egy hat ágú csillag rajzolható ki, amelynek csúcsai az M, A, S, O, N betűkre és a mindent látó szem csúcsára esnek. Ha összeolvassuk a betűket kijön a mason, azaz kőműves szó. Vagy összerakhatjuk úgy is, hogy A, O, N, M, S ami egy rövidítést takar: Ancient Order Noble Mystic Shrine, azaz A tikos szentély lovagjainak ősi rendje, ami szintén a szabadkőművességhez kapcsolható. Maga a piramis szabadkőműves jelkép. Az alatta lévő római számokkal írt 1776 utal a függetlenséggé válása, de ugyan ebben az évben alakult az illuminátus rend is.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]A szabad kőművességet egy időben üldözték, ezért titokban kellett tovább működniük. Sokak szerint, amikor Franciaország a szabadságszobrot ajándékozta az Egyesült Államoknak egy újabb szabadkőműves munkásság volt. Szerintük a Grant Orient de France ajándékozta az amerikai szabadkőműveseknek azt a szobrot, amely magasra emeli a megvilágosodás fáklyáját. A tervezője Frédéric Auguste Bartholdi és építője Gustav Eiffel szintén szabadkőművesek voltak. A 20. században a szabadkőművesség újra megerősödött és ismét fontos posztokat töltöttek be. Theodor Roosevelt, William Howard Taft, Warren G. Harding, Henry S. Truman amerikai elnökök és még sokan mások szabadkőművesek voltak egészen a 60-as évekig. Az utolsó biztosan tudott elnök Lyndon B. Johnson volt. Ezek után a szabadkőművesség eltűnt a köztudatból, már csak az összeesküvés gyártók beszédtémája. Vajon tényleg eltűntek, vagy még mindig ott vannak a háttérben?
   
  kissalma5 kedveli ezt.
 2. j1920

  j1920 Állandó Tag

  ...mindenhol ott vannak, és mindenben igyekeznek átvenni az irányitást. De vannak olyan dolgok, amikben ha az ő kezük nem lenne benne, nem haladtak volna a dolgok előre.
   

Megosztás