Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. spiky

  spiky Állandó Tag


  Abban az évben, amikor betöltöd 60-at. Feltétél, hogy vagy szeptembertől, vagy félévtől lehet igénybe venni, de előtte 2 hónappal jelezni kell a munkáltatónak, hogy élni kíván valaki vele. Nálunk már többen így dolgoznak az idei évben. Minden pedagógusra vonatkozik, ahogy azt az előző posztban leírták.
  "65. §
  (7)341 Az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérő pedagógus, óvodai dajka választása szerint csökkentett munkaidőben dolgozhat. Illetménye, munkabére a munkaidő-csökkentés mértékének ötven százalékával csökken. A munkáltató csak akkor köteles biztosítani a választás szerinti feltételeket, ha azt a nevelési, a tanítási év vagy a tanítási év első félévének befejezését megelőző hatvan nappal korábban közli a pedagógus, az óvodai dajka. Az e bekezdésben foglalt kedvezményt csak azok választhatják, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtti ötödik évet megelőzően legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek pedagógus-munkakörben vagy óvodai dajkaként."
   
  gasape és verocska60 kedveli ezt.
 2. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Mi 3-án jelentkeztünk, tegnap jött az értesítés, hogy a feltöltött dokumentumok alapján kellő alaptudással rendelkezünk, így mehetünk. 3-án még nem jeleztek olyat, mint neked, hanem csak simán megköszönték a jelentkezést, és majd értesíteni fognak.
   
 3. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Minősítése mikor??? erre való hivatkozással töröltetni kellene, vagy a dátuma nem jó indokkal új időpontot kérni....
   
 4. Calibri

  Calibri Állandó Tag

  Köszönöm anett5 a válaszod. Valahogy úgy érzem, hogy ez így nagyon nincs rendben. Önértékelése nincs, egy intézmény bemutatás és szakmai életút áll a rendelkezésünkre. Írok akkor a POK-nak, hátha tudnak segíteni.
   
 5. hajthatatlan

  hajthatatlan Állandó Tag

  Ma kaptam én is értesítést, hogy elfogadták jelentkezésemet és mehetek. Korábban a jelentkezéses felületen jelent meg mindegyik csoport mellett, hogy beteltek. Én 7.-én mégis jelentkeztem, beküldtem a dokumentumokat, amire automatikus köszönet válasz érkezett.
   
  Tamara69 kedveli ezt.
 6. Tamara69

  Tamara69 Állandó Tag

  Szia! Én is jelentkeztem. Tudsz valami konkrétat? Pl. helyszín???
   
 7. lányos

  lányos Állandó Tag

  Most mindjárt felrobbanok!!!!
  SEMMILYEN intézményi dokumentum nem látszódik az értékelő felületen. Pedig ott voltak. Mi a túróért nem bír működni ez a felület?????
   
  anett5 kedveli ezt.
 8. fbne

  fbne Tag

  A témához kapcsolódóan szeretnék kérdezni. Ha valaki ezt választotta az utolsó tanévre, mint a kolléganőm, akkor a nyugdíjkorhatár elérésekor a ledolgozandó 4 hónapra vissza lehet-e menni teljes állásba és bérbe. Tudna erre valaki paragrafust mondani? Előre is köszönöm.
   
 9. spiky

  spiky Állandó Tag

  Gondolom a felmentési időre gondolsz, a nyugdíjkorhatár elérésekor. Erre nincs paragrafus. Az intézmény, ha szükség van a kolléga munkájára, akkor visszaveheti, feltéve, hogy a kolléga kéri a csökkentett munkaidő megszüntetését. Megállapodás kérdése. Nálunk volt, aki fél, háromnegyed és teljes állás között pendlizett, élethelyzettől függően. Miért is akar 4 hónapra visszamenni? A nyugdíját nem igazán befolyásolja, mivel 1980-tól veszik figyelembe a jövedelmeket. Egyedül a jubileumi jutalomnál van jelentősége. (Legalábbis szerintem.) Azt meg addigra megkapja!
   
  fbne kedveli ezt.
 10. fbne

  fbne Tag

  Köszönöm a gyors válaszodat.
  Igen, a felmentési időre gondoltam. A kolléganőnek nem lesz meg a 40 év munkaviszonya, mire eléri az öregségi nyugdijkorhatárt júniusban, mert több éven át volt fizetésnélküli szabadságon, a férje külföldön dolgozott, ő pedig vele ment. Nem tudja, hogy jár-e neki jubileumi jutalom. Egyértelműen a pénz miatt szeretne teljes munkaidőre visszatérni, hogy a 4, illetve 8 hónap felmentési időre a teljes fizetését kapja. Ebben majd gondolom a tankerület fog dönteni, ők pedig nem valami rugalmasak.
   
 11. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Az a 4 hónap megoldás lesz? Hogy most pontosan hogy szól a trv., nem tudom, de nem is olyan régen a félállást félmunkaidőnek számolták. Ha ő 50%-on van/lesz (igaz, 75% bérrel), azért 100%-kal fog nőni a munkaideje?
   
  fbne kedveli ezt.
 12. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Én csak azt nem értem (ma 00:25 perckor érkezett az ímél :D), hogy miért ez az időpont szerepel benne: A továbbképzés időpontja: 2019. január 14-15.
  Miközben én a február 1-2. időponttal kezdek (erre jelentkeztem), meg amúgy is ez az első. A feladatokat megküldték, érdekes lesz, hiszen ezeket január 29-ig kell megcsinálni, írják is, hogy az első kontakt napon kell bemutatni. A helyszínről egyelőre annyit tudni, hogy Budapest. Amit kaptam, abban nincs ennél pontosabb. Viszont a levél végén ez áll: "Bármilyen kérdésük van, forduljanak hozzánk bizalommal!"
  Hoppá, most írtam meg a kérdésemet az időpontról, meg akartam a pontos helyszínt is kérdezni, de lendületből elküldtem. Na, majd legközelebb egy másik levélben. ;)
  Ti melyikre jöttök?
  A feladatok így ránézésre bonyolultnak tűnnek, de talán megvilágosodom, ha megnézem a kapott linkeket. :)
   
  anett5 kedveli ezt.
 13. spiky

  spiky Állandó Tag

  [
  Ha van 35 év közalkalmazotti munkaviszonya, akkor nyugdíjba vonuláskor megkapja a 40 éves jubileumi pénzt! Viszont a felmentési idejét, lehet, hogy befolyásolja a fizetés nélküli szabadság időtartama. Ha júniusban eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor jobb lett volna, ha ebben az évben teljes állásban dolgozik. Vagy , ha kérte volna legalább félévtől a csökkentett megszüntetését. Szerintem már nem nagyon tud mit csinálni, bár nem vagyok jogász. Mikortól akarja kérni a nyugdíjazását?Júniustól vagy decembertől? Ismerősi körömben, aki nyugdíjba készül az áprilistól már tölti a felmentési idejét, szeptembertől nem dolgozik, dec. 28-tól nyugdíjas, jan.-ban már kapja a nyugdíj emelést.
   
  fbne és t.s. kedveli ezt.
 14. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Szerintem most dolgoznak a rendszeren.:D
  Nekem is eltüntek a dokumentumok.
  De csak azok, mert az önértékelés látható (eljárások, fejlesztési tervek).
   
  lányos kedveli ezt.
 15. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Kötelező-e jelentkezni ped. 2. minősítésre a kollégának? Régebben volt erre vonatkozó paragrafus, de úgy emlékszem ezen változtattak, vagy nem...? Már régóta dolgozik a kolléga tanárként, a ped 1. -be belépett, amikor kezdődött az "új" rendszer. Tehát a ped. 1-be lépésétől kellene X évének meglennie?
   
 16. fbne

  fbne Tag

  Szerintem nem gondolták végig mielőtt döntöttek. A lényeg az volt, hogy ne 24 órában, hanem csak 12 órában kelljen tanítania. Most pedig, mivel állítólag 100 000.- Ft-tal kap kevesebbet félállásban (nem mester, ped2), a felmentési időben a teljes bérét szeretné.
   
 17. fbne

  fbne Tag

  Csak ebben a tanévben kérte a félállást, hogy ne 24 órában kelljen tanítani, mert az már fárasztja. De mivel 100 00.- Ft-tal kap kevesebbet, a felmentési idő alatt ismét teljes bért szeretne. Az a baj, hogy nálunk az iskolavezetés sem tud semmit a nyugdíjba vonuláshoz kapcsolódó teendőkről és a kolléganő sem nézett utána. Állítólag azt mondta neki "valaki", hogy a születésnapja másnapján kezdődik a felmentési idő, amiből 4 hónapot le kell dolgozni, a másik 4-re pedig kapja a bérét. De, hogy neki kell-e valamit tenni, azt nem tudja, s erre az iskolavezetéstől sem kap választ. Amit írtál, az az ideális az intézmény és a kolléga szempontjából is.
   
 18. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Aki 2013-ban lett ped I., annak 6 év után (vagyis idén) lehet jelentkezni a ped II-re (ha eddig nem felelt meg a különös feltételekben meghatározottaknak). 9 év után viszont muszáj, vagyis 3 év múlva. Úgy veszem ki az írásodból, hogy ő nem szeretne ped. II lenni. Ha 3 éven belül a 40 évvel elmegy nyugdíjba, akkor "megúszhatja", (Miért félnek tőle ennyire?) ha nem, akkor kötelező.
   
  kriszta0412, Gudisz, gasape és 1 másik tag kedveli ezt.
 19. spiky

  spiky Állandó Tag

  A kolléga, akkor megy nyugdíjba, amikor akar, nem kötelező. Az intézményvezetővel kell megbeszélnie. Ha az intézményvezető ennyire tájékozatlan, akkor javaslom, hogy keresse fel a tankerületet, ott bizonyára van ilyen irányú tapasztalat. A közalkalmazotti jogviszonyát meg kell szüntetnie addigra, amikorra kéri a nyugdíjazását. A nyugdíjazást pedig előtte kb 30 nappal kell kérvényeznie. Erre van formanyomtatvány. Ezt be kell jelentenie a munkáltatónak is. Ha jól értelmezem, akkor 55-ös születésű és a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár 64 év. Neki már lehetett volna júniustól visszaszámolni a 8 hónapot. Októbertől már tölthette volna a felmentési idejét, februártól már nem is kellene dolgoznia. Ezt a félévet meg kibírhatta volna teljes állásban is. Talán nem gondolta ezt át.
  Most már nem sok mindent tehet. Gondolom a fél státuszt is betöltötték szeptembertől. Ha júniustól kezdi a felmentésijét, akkor majd 2020 februárjától lesz nyugdíjas és még szeptemberben és októberben lehet, hogy dolgoznia is kell. Szerintem nagyon gyorsan beszéljen valakivel ( Tanker, intézményi adminisztrátor, iskolatitkár, munkaügyes, nyugdíjintézet) és kérje a felmentését mondjuk áprilistól, úgy hogy augusztus végére lejárjon az a 4 hónap, amit le kell dolgoznia.
  Persze, hangsúlyozom, se jogász, se munkaügyes nem vagyok, de mostanában sokan mentek körülöttem nyugdíjba és lassan én is készülődöm, ezért nyitott szemekkel és fülekkel járok.
   
 20. spiky

  spiky Állandó Tag

  Csak pontosítás miatt kérdezném: 2013.szeptemberben lettünk besorolva az életpálya szerint. Számomra ez azt jelenti, hogy a tavaszi jelentkezéskor még nem lesz meg a 6 év. Rosszul gondolom? A 6 év 2019 szeptemberében, a 9 év pedig 2022-szeptemberében jár le.
   
  t.s. kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás