Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Sajnos nem jegyeztem fel, képernyőmentéssel raktároztam el, de az intézményvezetőknek tartott OH felkészítő anyaga (Ppt) alapján készülhetett (2016.11.29.).
   

  Csatolt fájlok:

 2. hajthatatlan

  hajthatatlan Állandó Tag

  Feladatot még nem kaptunk. A tapasztalat jól jön, előre is köszönet érte!
   
  BAJ és Tamara69 kedveli ezt.
 3. Tamara69

  Tamara69 Állandó Tag

  Jaj, de jó! Örülök neki! :hurra:
   
 4. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ha még segít, egy frissebb segédlet. Az időbeosztásokat is tartalmazza.
   

  Csatolt fájlok:

 5. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Találtam egy gyöngyszemet:
  "A pedagógusellenőrzés eredményeinek összegzése
  Az intézményellenőrzéskor az intézmény pedagógusainak nagy része részt vett már tanfelügyeleti ellenőrzésen, így a rendelkezésre álló értékeléseket a szakértők elemző módon áttekintik, különösen az alábbiakat figyelembe véve:
  • Milyen átlagos eredménnyel zárultak az ellenőrzések az egyes területeken?
  • A pedagógusok értékelésének eredményei között van-e egyéb összefüggés, ...stb"
  Országos tanfelügyelet KÉZIKÖNYV GIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA ÖTÖDIK, JAVÍTOTT KIADÁS
  Az Oktatási Hivatal által módosított, az emberi erőforrások minisztere által
  2018. augusztus 31-én jóváhagyott tájékoztató anyag.
  Hatályos 2019. január 1. napjától.

  Az értékeléseket nem látjuk, csak a fejlesztési terveket.
   
 6. spiky

  spiky Állandó Tag

  De a helyszínen belenézhetünk!;)
   
  nyár9 kedveli ezt.
 7. bejuma

  bejuma Állandó Tag

  Ha nem a 40 évessel megy valaki nyugdíjba, akkor a felmentési ideje a felmondás közlésétől indul. Felmondani pedig a nyugdíjkorhatár betöltésekor kell. Ha valaki januárban tölti be a rá irányadó nyugdíj korhatárt, mondjuk 10-én, akkor a felmentési ideje január 10-én kezdődik és a közalkalmazotti jogviszonya szeptember 10-én szűnik meg. Január 1-től szept. 10-ig 255 nap telik el az évből. Egy évre a pedagógusoknak 46 szabadság jár, az egy napra jutó szabadság 46/365= 0,12 nap, a 255 napra 32 nap szabadság jár.
  A felmentési idő felében munkát rendelhetnek el, de a felében munkavégzésre nem kötelezhetnek, ha ekkor is dolgozik valaki, akkor azt ki kell fizetni. A felmentési idő le nem dolgozandó részében ki kell adni a 32 munkanap szabadságot. Tegyük fel, hogy a felmentési idő munkára kötelezhető része jan. 10-én kezdődik és május 10-ig tart. Május 10-től vissza kell számolni 32 munkanapot, és így megkapjuk, hogy meddig kell munkát végezni. Az előbbiek szerint a szabadság kezdő napja április 1., vagyis az utolsó munkában töltött nap március 29.
  A felmentési idő le nem dolgozandó részében távolléti díj jár. Itt ki fogják számítani, hogy a 4 hónapra összesen mennyi pénzt kell kapnodni, annak a negyedét kapja majd havonta. Ha közben pótlékok szűnnek meg, akkor a pótlékokra eső pénzt nem fogják adni. Mivel a pótlékok jellemzően augusztus 31-ig vannak meghatározva, szeptemberre már nem fogják adni.
   
 8. Lea60

  Lea60 Állandó Tag

  Köszönöm a megerősítést.:)Én is így gondoltam,de a kolléganő határozottan állította.:mad:
   
  BAJ kedveli ezt.
 9. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Van itt valaki, aki nagyon jártas Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájában? Tudja-e erre a kérdésre a választ?
  Melyik kompetenciakeretből indul ki az MDOS digitális kompetencia értelmezése?
  IKER vagy DigComp
  Más válaszlehetőség is volt, de azokat már megszűrtem, nem jók. Ez a kettő maradt a pakliban. Tudom, melyik micsoda, de nem egyértelmű számomra a jó válasz. :( Persze még kutakodom. (Jelenleg elsősorban itt. :D)
   
 10. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Kedves BAJ!
  Sajnos nem vagyok jártas a dologban, ezért egy picit keresgéltem. Szerintem az IKER az, a csatolt anyag alapján.
  Remélem lesznek nálam sokkal hozzáértőbb kollégák is, akik esetleg megerősítik, vagy megcáfolják.
   

  Csatolt fájlok:

 11. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nagyon köszönöm. Én ilyeneket találtam:

  IKER
  48. o. élőláb, 68. o., 113. o. (Itt az oldalszámok a Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájából vannak.
  Az Infokommunikációs Egységes Referenciakeret (IKER), illetve az ennek alapján létrehozott referenciakeretek, keretrendszerek rögzítésre kerülnek a jogszabályi környezetben, illetve stratégiákban.
  116. o. A digitális kulcskompetenciák egységes, szintek szerinti értelmezését az infokommunikációs egységes referenciakeret (IKER) biztosítja
  Az egyes képzések IKER-szintekre történő besorolását, az IKER-hez kapcsolódó referenciakeretek és keretrendszerek fejlesztését
  Az IKER a digitális kompetenciák, mint kulcskompetenciák értelmezésére és önértékelésére szolgáló eszköz, mely a DIGCOMP 5 fő területét használja, négy szintje illeszkedik a Magyar Képesítési Keretrendszer 1-4 szintjeihez.
  https://progress.hu/mik-a-digitalis-kompetenciak/

  A DIGCOMP tehát ad egy átfogó képet arról, hogyan tudjuk értelmezni a digitális kompetenciákat, a meghatározott 5 területe fontos sarokpont kell hogy legyen a kapcsolódó fejlesztések során.
  https://progress.hu/mik-a-digitalis-kompetenciak/
  (Az oldalszámok itt is a MDOS-ból valók.)
  19. o.
  Kerüljön kidolgozásra a „Digitális iskola” névjegy rendszere, amely tájékoztatást ad a köznevelési intézmények digitális megfelelőségi szintjéről, és magába foglalja az adott iskola internet- és IKT eszközellátottságát, tanárainak digitális felkészültségét, digitális oktatási gyakorlatát, digitális szakköri kínálatát, stb. Ez kapcsolódjon a DigCompOrg keretrendszerhez a nemzetközi összemérhetőség érdekében.
  25. o.
  a digitális képzési, oktatási tevékenységet folytató szervezetek jellemző kulcsfolyamataira, tevékenységeire épülő kritériumrendszer kidolgozása a digitális oktatási szervezetek nemzetközi kritériumrendszerének (DigCompOrg) figyelembevételével;
  47. o. Ezek egyike a 2013-ban kidolgozott DIGCOMP keretrendszer, amelynek 2.0-ás új változata nyolc szinten 21 kompetenciát azonosít a 21. század oktatása számára.

  Ezeket olvasgatva dilemmázom a jó megoldáson. Mivel az IKER a DIGCOMP fő területeit használja, most aztán melyikre gondolnak kiindulási kompetenciakeret emlegetésekor. Nekem úgy tűnik, hogy volt egyszer (persze van is) a nemzetközi DIGCOMP, aminek a fő területeit használja az IKER, ami viszont az MDOS-ben jelenik meg. Vagy valami ilyesmi. Ez egyébként a digitális szaktanácsadói képzés egyik házi feladatában szereplő kérdés. Ezeket a feladatokat a kontakt napok előtt kell elvégezni. Arra jutottam, hogy biztosan nem feltétel a hibátlan kitöltés a tanúsítványhoz, mivel a feladat az, hogy oldjuk meg, küldjük el. Úgy gondolom, amiben hibáztunk, azt majd a kontakt napokon a tréner javítja. Jól gondolom? Persze azért próbálunk Miucival a tökéletesre törekedni. :D
   
 12. hajthatatlan

  hajthatatlan Állandó Tag

  Szerintem a DigComp
  www.kormany.hu/download/0/cc/d0000/MDO.pdf

  47. oldal

  "Az IKER kidolgozásánál a Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) szintezését, valamint az Európai Digitális Kompetencia Referenciakeretet (DIGCOMP), a digitális kompetencia értelmezésének és fejlesztésének európai referenciakeretét (EU Bizottság 26035 N) vették figyelembe."
  https://ec.europa.eu/epale/hu/blog/...munikacios-egyseges-referenciakeret-azaz-iker
   
  Utoljára módosítva: 2019 Január 22
  Csipike2014 és anett5 kedveli ezt.
 13. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Az értékelésbe nem.
  "Az előző intézményi önértékelés intézményre vonatkozó kérdőíves felmérésének eredménye, amelyekbe a szakértők kérésére a tanfelügyeleti látogatás napján az intézményvezető köteles biztosítani a betekintést:"
  Ez nem azonos az értékeléssel.
  A felületen látod az intézkedési tervet (ha nem, kérheted), pedagógus esetén a fejlesztési tervet. Ezzel kell dolgozni.
  Amit jeleztem egyébként intézményi tanfelügyelet.
  Sajnos a szakértők egy részénél ez nem egyértelmű, mert mindent kérnek.
  Gyakorlatilag a jegyzőkönyvet sem kérhetik el. Az idézett rész pedig a teljes értékelésre utal (pedagógusoknál pontozás van.)
   
  lányos, gasape és Drungyus kedveli ezt.
 14. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Én is inkább arra gyanítottam. Készülj szépen, nektek is ezek lesznek. ;)
   
 15. Drungyus

  Drungyus Állandó Tag

  Teljesen egyetértek az értékeléssel kapcsolatban!
  S még annyit tennék hozzá, hogy az értékelést a felületen tölti a pedagógus, de pl a vezető is. Semmilyen előírás nincs arra, hogy ezeket pl képernyőfotóval lementsük.
  Egyébként most már teljesen elterjedt, hogy az önértékelésről szóló jegyzőkönyvek alapján készítik el a tanfelügyeleti doksit. Mert ugye saját magát ismeri legjobban a pedagógus, vezető, intézmény.
  Ennél már csak az a szebb, mikor ugyanolyan megfogalmazások köszönnek vissza tanfelügyeleti értékelésekben. Mert sok iskola már feltette honlapjára, lementhetők, mondatbanknak használhatók....
  Aki nem akarja ne olvassa, úgy vacak ez az egész tanfelügyelet ahogy van.
  Gyöngyszem: intézmény, amely közel 30 önértékelt pedagógusának többsége ugyanazon területen, ugyanolyan feladat megfogalmazásával fejleszthető. :) copy, copy
   
  anett5 és t.s. kedveli ezt.
 16. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  A múltkoriban egy kedves fórumos társunk feltöltött egy intézményi önértékelés jegyzőkönyvet. Ez áttanulmányoztam, de kiderült ez általános iskoláknak készült. Tudnátok-e feltölteni gimnáziumi intézményi jegyzőkönyvet?
  Láttam megjelentek a módosított önértékelési és tanfelügyeleti jegyzőkönyvek. VAn bennük valami jelentős változtatás?? Elsősorban a gimnázium érdekel, de sajnos egyelőre meghalni sincs időm, tehát még nem olvastam át? Mindig csak bízom benne, hogy több időm lesz, de sajnos úgy tűnik egyre kevesebb van......:)
   
 17. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Nem tudom, elolvasod-e még ...
  Ezt a táblázatot én készítettem, pontosan azért, mert nehéz a teljes időszakot áttekinteni annak, aki nem olvasta el az összes idevágó anyagot, illetve mellette még szeretne megmaradni pedagógusnak. Is.

  A határidőket egyébként a kollégák tökéletesen írták - tól-ig időszak van. A Látogatás fázis addig tart, amíg az adatgyűjtő fel nem tölti a felületre azt a jegyzőkönyvet, amit az önértékelő csoport az óralátogatásból, dokumentumelemzésből, interjúkból összeállít.

  Tehát megcsináljátok valamikor a 2 órát/foglalkozást - nem kell a felületen lévő időponthoz ragaszkodni, lehetnek máskor is - sehová nem kell beírni lonkrétumokat az órákról (anyaga, időpontja, célok, feladatok - NEM KELL!) - megbeszélitek.
  Az óralátogató kitölti az erre vonatkozó kérdésekre a válaszait, illetve kiegészítheti további szempontokkal.
  A dokumentumok elemzését is elvégzitek, kitöltitek a jkönyvi részt.
  Megcsináljátok a pedagógus interjút + a vezetőit. El lehet küldeni írásban a kérdéseket, és írásban lehet is válaszolni - sőt, ez a praktikus, mert a válaszok rögtön másolhatók a jkönyvbe.

  Mikor kell feltölteni?
  Az önértékelődőnek kell hagyni időt arra, hogy a felületen online kitöltse magáról az értékelést. Miután ők is dolgozó emberek, én azt szoktam kérni a kollégáktól, hogy a jkönyv 20-15 nappal az önfejlesztési terv feltöltési határnapja előtt legyen kész, legyen fönt az informatikai felületen. De, ha két nappal előtte készül el, akkor akkor is feltölthető, csak akkor az önértékelődő kollégának két napja marad. Ha neki nem gond, akkor az is megfelelő.

  Én annyit szoktam még javasolni a csoportnak, hogy segítsék az önértékelődő kollégát azzal, hogy a kész anyagokat (dok.elemzés, óralátogatás tapasztalat, stb.) küldjék neki is. Így a kész jegyzőkönyv formai kérdés. Küldök általában egy olyan dokumentumot, amit az Értékelés fázisban fog látni, wordben. Ebben tud dolgozni menet közben, ha akar. Amikor megnyílik az Értékelés fázis, és töltögette ezt a dokumentumot, akkor másol+beilleszt, 10 perc alatt kész lehet. Az önfejlesztési terv ugyanígy készülhet.

  Egy biztos - úgy van, ahogyan a többiek is írták - az önfejlesztési terv feltöltési határideje meghatározott nap, az már nem tologatható.

  Intézményi, vezetői önértékelésnél gyakorlatilag ugyanígy járunk el.

  Csatolom wordben a táblázatot, így lehet szükség szerint módosítani, beleírni.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 Január 23
 18. zelda87

  zelda87 Állandó Tag

  Nem jó az OH oldala! Nem töltődik be:mad: Nektek sem?
   
 19. spiky

  spiky Állandó Tag

  Biztos frissítenek!
   
  zelda87 kedveli ezt.
 20. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nekem sem. Először kiírta, hogy a webhely nem érhető el, majd nagy kegyesen elérte, viszont a bejelentkezésnél beírom a felhasználónevet és jelszót, és aztán majd le is dob. Kétszer próbáltam. Feladtam. Pedig kellene a felületről az intézményi önértékelési jegyzőkönyv. :(
   
  zelda87 kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás