Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. spiky

  spiky Állandó Tag

  Nem arról volt szó, hogy legkésőbb 2020 decemberéig kell elvégezni? Sokan csak azért kérték, mert tudták, hogy addigra nyugdíjba mennek és eszük ágában sem volt tanfolyamot végezni. A szerződésünk szerint ez így is van. Megint nem tartják be, amit ők írtak?
   
  anett5 kedveli ezt.
 2. lányos

  lányos Állandó Tag

  A kolléganőm megint kapott egy olyan minősítést, mely szintén olyan napon van az iskolai programterv alapján, ami az egész tantestületet érinti; őt meg különösen. Megint feltöltött egy kérelmet alkalmatlan időszakra való hivatkozással, igazgató aláírásával: még abban az órában (!) elutasították. Most kezdi elölről a pár nappal ezelőtti vesszőfutást.
   
  anett5 kedveli ezt.
 3. H_Edas

  H_Edas Állandó Tag

  Kedves Kollégák!
  Van-e átjárhatóság a különböző tevékenységű "mester"-ségek között?
  Gondolok itt arra, hogy ha valaki tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértő tevékenységet folytat, jelentkezhet-e innovátor mesternek, vagy esetleg innovátor mesterként minősült és nem megújítja azt, hanem támogató mester szeretne lenni a következő ciklusban?
  Tehát még konkrétabban: lehet-e váltani?
  Köszönöm, ha megosztjátok velem, mit tudtok erről!
   
  gasape kedveli ezt.
 4. hajthatatlan

  hajthatatlan Állandó Tag

  2020 decemberéig a 90 órát kell elvégezni. Ez most csak az alapozó 30 óra, ennek a határideje június 30.
  "Sokan csak azért kérték, mert tudták, hogy addigra nyugdíjba mennek és eszük ágában sem volt tanfolyamot végezni" Ezzel két gondom is van.
  - Senki nem ígérte, hogy most kapnak egy gépet, de tanfolyamot csak a nyugdíjazásuk utánra fognak nekik szervezni. (először terveztek már augusztusra is, ami elmaradt)
  - Nem tudom mennyire etikus lépés, hogy aláírtak valamit, hogy vállalják, de eszük ágában sincs elvégezni, ám az eszközt szívesen használják.
   
 5. spiky

  spiky Állandó Tag


  Csak a pontosítás kedvéért: nem kaptam gépet, - használatba adták- használom az iskolai feladataim elvégzésére.
  A tanfolyam elvégzésére a 2020.12.31-ét jelölték ki , ők, nem én.
  Nem 90 óráról volt szó, hanem szinttől függően 30-60-90.
  Ez a mostani tájékoztató levél már egészen másképp fogalmaz. Ezt nem érzem fairnek.
   
 6. Kunika1

  Kunika1 Állandó Tag

  Köszönöm szépen a segítségeteket. Fejlesztő pedagógus minősítő vizsgája lesz, technika órán, 5.-ben, gyógypedagógiai intézményben, ahol atanulók nagy része SNI besorolású.
   
  Gagamail kedveli ezt.
 7. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Gyógypedagógiai intézmény 5. osztályában technikát oligofrén vagy TAP szakos gyp tanár taníthat, esetleg többségi technika+szakirány gyp. De ez most mindegy. Egyszerű google: A gyógypedagógia egyik szakiránya a fejlesztő pedagógia. A fejlesztőpedagógus speciális felkészültségű szakember, aki elsősorban normál intelligenciájú gyermekek fejlesztésével foglalkozik abban az esetben, ha a gyermek valamilyen oknál fogva teljesítményében elmarad korától, illetve kortársaitól. Feladata részben a lemaradás okainak feltárása, azaz a diagnózis felállítása, részben pedig a gyermek fejlesztő foglalkozásainak levezetése. Jellemzően a gyermekek mozgását, beszédét, testi tudatosságát, számfogalmát fejleszti, különböző – csoportos és egyéni – foglalkozások keretein belül. Ehhez szorosan együttműködik a többi pedagógussal – fejlesztőpedagógusokkal, tanítókkal, tanárokkal – és a szülőkkel is.

  Azaz problématerületre képződik, nem tantárgyakra.
  Tehát: vagy fejleszt, és akkor nem tart technikaórát, VAGY van joga (mert van szakképzettsége, pl. TAP szakos, amivel mind a 2-t csinálhatja) technikát tartani, de akkor rosszul jelölték meg a területet. Így nem mehet le a minősítése. A szakosod nem írt semmit??
   
  jagi61, Gagamail és sofiread kedveli ezt.
 8. bejuma

  bejuma Állandó Tag

  Ha már etikusság.
  Szerintem a munkánk elvégzéséhez szükséges eszköz a számítógép. Ezért a munkáltatónak biztosítani kell(ene), minden feltétel nélkül.
   
 9. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  A minősítés szabályossága attól függ, milyen típusú a gyógyped.intézmény. Ha pl. érzékszervi a fő irány, akkor lehet a végzettség annak megfelelő: szomatos, tiflos végzettséggel technikát oktató, de gyógyped.intézményben lehet tanítói, tanári végzettségű is.

  Ez a kolléga tanító v. tanár alapszakképzettségű is lehet, s ezt fejelhette meg valamilyen fejlesztő kiegészítő képzettséggel, mert úgy tudom (de lehet, hogy a jogszabályok állandó változása miatt tévedek:)), hogy önálló szakképzettség ilyen címen nem szerezhető, s így valóban kissé zavaros megadni minősítéshez a "szakot".
  Ha pl. csak tanítót ír, akkor elvileg (vagy nem?) nem gyógypedagógust küldenek szakosnak, ami a gyerekcsoport miatt hiba lenne. Maga az intézmény is determinálja (követelmények, módszerek, eszközök) a gyógypedagógus szakost.

  Diagnózist nem állíthat fel fejlesztő csak gyógypedagógus (s ehhez is külön erre jelölt munkakör kell), s a fejlesztő kollégának az általános iskolai fejlesztések alatt is együtt kell működnie gyógypedagógus segítővel a gyerek érdekében - bár szerintem ez a része már fölösleges, hiszen szakemberről van szó.
   
  jagi61 és ladysla kedveli ezt.
 10. gasape

  gasape Állandó Tag

  Engem is érdekelne!
   
 11. kros

  kros Állandó Tag

  A korábbi, szakértői ágra felkészítő tréningeken, mióta van több mester-ág, egy-két eset fordult elő, ám fordítva, minősítő-tanfelügyelőnek átképezve. Javaslom Marosi Katalin osztályvezető megkeresését.
   
  Siry Tünde, anett5 és Cseh Judit kedveli ezt.
 12. spiky

  spiky Állandó Tag

  Amennyire én tudom, nem az én esetem, de közvetlenül olyantól származik, aki próbálkozott ezzel, nem könnyű. Abba kell hagyni a szakértői tevékenységet és jelentkezni kell a mesterre. Az átfutási idő ugye két év. ( abbahagy- jelentkezik- begyújtja a mesterprogramot- védés- újra mester) Közben ped 2. Ha már más jellegű mester(innovátor, mentor, vezető), akkor módosíthatja a programot, ha jól tudom egyszer.
   
  gasape kedveli ezt.
 13. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Én próbáltam kilépni a szakértőségből, de csak azokkal a feltételekkel lehetett volna (s ezt sem mondta biztosra B.S.), amit skipy leírt. A visszasorolást azzal indokolták, hogy mesterpedagógus nem pályázhat mesterpedagógus fokozatra. Olyan kevés időm van hátra a 40 évig, hogy nem érte volna meg kilépni és vissza.
  Marosi K.-nak is írtam erről (nemcsak erről, de ezt is említve) - választ nem kaptam.

  Máig állítom, több hasznomat vették volna a másik vonalon.
  A terveim azonban megmaradtak, csak áttettem a nyugdíjas évekre :) - az a bizonyos aktív pihenés :)
  Ember tervez ...
   
 14. Kedves Gagamail. Miért nem pályázhat a mesterpedagógus mesterfokozatra??? Mi a különbség????
   
  Gagamail kedveli ezt.
 15. H_Edas

  H_Edas Állandó Tag

  Sajnos ettől tartottam! Nem logikus ugyan, de ezt mondták a helyi POK-nál is.
  De igazából ez szerintem akkora hülyeség, mert tulajdonképpen miért ne végezhetné valaki az alatt a 2 év alatt a szakértői tevékenységet, amíg átfut a dolog? Utána a sikeres minősülés után kéri, hogy felejtsék el, mint szakértő és átlép januárral az innovátor mesterbe.
  Ez miért ne működhetne így? Mert akkor talán többen belevágnának ebbe? Így pedig nagyon meggondoljuk?
  Aki nagyon át szeretne nyergelni, úgy is megteszi, de ha engednék, hogy a 2 év alatt folytassa a szakértést, akkor esetleg még haszna is lenne a dolognak!
  Amúgy (és ez lehet, hogy kicsit bugyuta hasonlat, de a lényeg benne van ) ha valakinek már van egy diplomája, az is jelentkezhet egyetemre, nem kell vissza menni a középiskolába, hogy újra egyetemista lehessen. Itt miért kell visszalépni? Miért nincs oldalirányba átjárási lehetőség? Vagy ez a bünti? Méltatlan egy mesterhez? Ha valaki ilyenen gondolkodik, az nem érdemli meg, hogy mester legyen, tűnés vissza ped2-be?
  Nem értem...
   
  gasape és anett5 kedveli ezt.
 16. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Igazából nekem is ezzel indokolták, hogy vissza kell lépnem, ha másik területen szeretnék továbbdolgozni. Szerintem sem akadály a már megszerzett fokozat, mert be lehet írni, hogy Mszaké.-ból Minnov.-ba :), de jelenleg nincs ilyen lehetőség sem a jogszabályokban (s csak ez alapján lehetne), sem a felületen. Ezért logikusan hivatkoznak rá, hogy csak PII-ből lehet mesterre pályázni.

  Ugyanakkor, ha az érdek megkívánja, pikk-pakk módosítják a szabályokat.

  Szóval, vagy nem fűződik ahhoz érdek, hogy a szakértőiből átléphessünk a másik területre - vagy az is lehet, hogy nincs rá tömeges igény, így nem is merült fel "a jogalkotóban":).
   
 17. marlenlilander

  marlenlilander Állandó Tag

  erről van valami hír azóta?
   
  Mátyás Zsuzsi és vbagi kedveli ezt.
 18. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Síri csönd van! Az előzetes tantárgyfelosztásban 22-26 órára kellett tervezni.
   
  gasape, vbagi és anett5 kedveli ezt.
 19. zelda87

  zelda87 Állandó Tag

  Tudtok értékelni, vagy csak nálam van probléma? Nem enged a pontozófelületre a rendszer.
   
  gasape és Gagamail kedveli ezt.
 20. pappica

  pappica Állandó Tag

  Nem, pedig csak holnapra jelez a rendszer leállást karbantartás miatt. Kényszerpinő ;)
   
  gasape és Gagamail kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás