Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. kros

  kros Állandó Tag

  A legnagyobb tisztelet mellett szeretnék idetenni egy DE-t.
  A helyzet szerintem más.
  A portfólió végleges értékelésekor le sem lehet zárni azt, ha egymás mellett (dokumentumokban illetve az órákban/foglakozásokban) ugyanarra az indikátorra két N. É. van egymás mellett.
  Miután az óra/foglalkozás a korlátosabb, azon nem lehet minden indikátort bemutatni, felmutatni, arra adatot szolgáltatni.
  Emiatt is nyilvánvaló, hogy a portfólió dokumentumait kell úgy elkészíteni, hogy az értékelhet/pontozható legyen.
  Tehát, ha azokban nincs adat, akkor kizárólag a 0 adható -> és természetesen éppen az ilyenekre (ilyenekre is) fogalmazunk (fogalmazzunk!) kérdést, amire majd a pedagógus a védéskor válaszol.
  A válasz birtokában és annak tartalmát értékelve természetesen a 0-ból lehet 1 vagy 2, szerintem 3 nem, mert akkor ott lett volna portfólió dokumentumaiban is. (Ezzel tehát az N. É. meg lett szüntetve.)
  Az egy teljesen más kérdés, hogy bizonyos indikátorok hogyan vannak megfogalmazva, és azokat hogyan lehet megjeleníteni a dokumentumokban. Viszont ezeket - legalábbis szerintem - egyetlen szakértő sem írhatja felül, vagy hagyhatja figyelmen kívül.
   
 2. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Egyetértek az általad leírtakkal , hogy az idézett indikátorok értékelése mennyire nehéz ezeken a speciális területeken, de azért van a szakos szakértő és az intézményi delegált, hogy az elnöknek segítsen a helyszíni látogatáskor ezeknek a végső értékelésében. Rámutathatnak azokra a pici látott vagy a védéskor hallott elemi momentumokra, amiben megmutatkozik az indikátoroknak megfelelő szakmai tartalom.
  Az utolsó mondatodnak örülök, amiben a szakmai tiszteleted tükröződik a legsúlyosabb sérültekkel foglalkozó gyógypedagógusok iránt. Ezt sokszor vallják a minősítéseken , a nem gyógypedagógus elnök szakértők.
   
  kros kedveli ezt.
 3. kros

  kros Állandó Tag

  Az e témában általam írtak nem kötődnek szakhoz. Elvi fejtegetések, magam is megtapasztaltam korábban az íróasztal mellett született és kőbaltával faragott indikátorok értékelésének nehézségeit.
   
 4. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Kedves Kros!

  Teljesen logikusnak tartanám, el is fogadnám, amit írsz, ha nem rontaná a kollégák százalékos eredményét a nulla.
  Ez az, amivel nem értek egyet, s ez az, amit nem is vagyok hajlandó megtenni: súlyos fogyatékos gyerekekkel dolgozó, tényleg eltökélt, rengeteg szakmai ismerettel rendelkező kollégát lepontozni. Semmibe nem kerülne oda pontszámot írni, a kutyát nem érdekli, de én nem szoktam hazudozni, s ha nem tartom értelmezhetőnek, jelzem is.

  Nézd meg ezt a pár percet, és képzelj 4 ilyen gyereket egy csoportba, mellettük a gyógypedagógus és egy ped.asszisztens. Ez volt az egyik PII. minősítésem, bár "csak" egy gyerek borult ki a helyzettől (némi kergetőzés után meg is tudták nyugtatni), 1 hiányzott, s kettő volt "foglalkoztatható".


  S hidd el, nem puszta ellentmondani-vágyás, vagy hiszti részemről (jobban becsüllek annál, hogy ilyen táncba kezdjek), de én így értékelek öt éve, s nem volt még egyeztetésem sem (az elnök részéről a zárás után - én ugyanis sosem beszélem meg a többiekkel a pontszámaimat, sőt nem is a helyszínen fejezem be a munkát - igaz ezzel lassan egyedül vagyok, ahogy az eljárások tervezését elnézem - mindig nekem kell magyarázkodni, bogaras szakértőként, hogy nem a helyszínen zárok).

  Ez nem jelenti azt, hogy minden gyp. minősítés ilyen, sőt az eljárások zömében minden indikátorra szerepel valami feltöltés (igaz én az "egyetemes" indikátort, 4.4, annyira rossznak tartom, hogy mindenhol kilövöm, és bele is szoktam írni a megjegyzésbe, hogy ez egy rosszul megfogalmazott, számomra értelmezhetetlen indikátor).
   
  Utoljára módosítva: 2019 Október 2
 5. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Ha valakit érdekel a történet folytatása, ahol a másik három gyerek és Max fejlődése érdekében a szülők nehéz döntést hoznak:
   
 6. GVA

  GVA Állandó Tag

  Sziasztok!
  Van hivatalos nyoma annak, hogy az osztatlan képzésben végzettek, akik most kezdtek 2019. szeptemberében tanítani, azok az 1 év gyakornoki idejük végén, májusban minősülnek és ráérnek január közepéig/végéig portfóliót feltölteni?
  Köszi aki tud valamit, ...
   
  anett5 kedveli ezt.
 7. angyalka2524

  angyalka2524 Állandó Tag

  Szeptemberben kezdenek, akkor, hogy lesz meg az 1 év májusra? Szeptembertől januárig milyen portfóliós tartalmat tudnak feltölteni? Szakmai dokumentumokat? Valamit félreértettem az időpontokkal kapcsolatosan?
   
  GVA kedveli ezt.
 8. kros

  kros Állandó Tag

  Miután a gyakornoknak elemi érdeke hogy hamarabb ugorjon (és szerintem az igazgatóé is, hiszen akkor a 20 órásból 26 órás lesz, ami egyáltalán nem kevésbé fontos!) azt javasolnám, hogy minden gyakornok egyrészt nézze át a kinevezési okmányait/munkaszerződését, hiszen abban (ha már ebben a tanévben keletkezett) az 1 éves gyakornoki kikötésnek kell szerepelni.
  Ez az igazgatóra azt a terhet teszi, hogy a POK-ba, KIR-be, a pedagógust be kellett jelentenie. Nem láttam-hallottam központi intézkedésről vagy annak kezdeményezéséről, tehát önállóan kell eljárni.
  Tehát a gyakornok igenis határozottan kérdezzen rá, hogyan áll az ügye, és ne nyugodjon bele vezetője halogatásába.
  (Kivéve, ha nincs nyelvvizsgája, és esélye sincs addig a megszerzésére. De ez nem függ az 1 vagy 2 évtől...)
   
  GVA és Gagamail kedveli ezt.
 9. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Segítségeteket kérem abban, hogy az utólagos auditori feladathoz hol találom meg az illető szakértő által végzett , az adott feladathoz kapcsolódó dokumentumokat a saját felületemen . Az adott feladathoz kapcsolódó helyszíni látogatás a jövő héten lesz, tehát az értékelés még folyamatban van, gondolom csak annak végeztével fog nálam valahol megjelenni . De vajon , hol keressem?
   
  anett5 kedveli ezt.
 10. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Újabb kérdésem audit ügyben. Látok a saját felületemen egy adatlap című oldalt, ahol a minősítéssel kapcsolatos adatok vannak . Ki lehet nyomtatni és aláírni. Ezt gondolom nekem kell . De , akkor fel is kell tölteni valahova. De , hova?
  Ez az első audit feladatom , a feladatot értem, de néhány gyakorlati kérdésben még tájékozatlan vagyok. Segítségeteket előre is megköszönöm.
   
 11. zelda87

  zelda87 Állandó Tag

  Az auditos űrlapok csak a felületen tölthetők ki, nem kell nyomtatni, aláírni. Az utólagos auditnál csak a teljes folyamat végén lehet kitölteni az audithoz kapcsolódó űrlapokat. Ezek azon a napon válnak kitölthetővé , ami a látogatási beosztásodban az audithoz kirendelt napod, 15 napod van elvégezni a feladatot. Az auditálási adatlapot ki lehet tölteni, de nem kell visszatölteni a felületre.Tanfelügyelet vagy minősítésre kaptad?
   
 12. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Minősítés lesz , e hét pénteken. Az audit csak utólagos ellnőrzés lesz , nem kell a helysíznre mennem. A minőség ellenőrzés i kézikönyvben már megnéztem az űrlapot, nekem át kell tekinteni a szakos dokumentációját. A kérdés továbbra is az, hogy hogyan tudok betekinteni a felületére és meg kell - e várnom a véhgleges értékelését is? Olvastam az értékelésre vonatkozó kérdést is.
   
 13. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Minősítés utólagos auditja:
  űrlap a felületen tölthető, folyamatosan mentésre kerül, ezzel nem kell foglalkozni külön.
  Az értékelés felületen keresd meg a portfóliót: a szerep itt auditor lesz ( nemrég fejeztem be, de már zártam az űrlapot és a pf már nincs a felületemen). Keresni kell, mert az "eredeti" látogatás dátumánál lesz időrendben és nem kerül felülre. Nekem is csak másnap volt meg...
  Érdemes 2 OH oldalt nyitni, mindkettőn bejelentkezni és úgy dolgozni.
  A pf és dokumentumai, pontozás és kérdések alul a "táblázatban" lesz, a "Kész" feliratra kattintva látod.
  A bizottság minden szereplőjénél látod mindezt - a kérdéseknél is látod, mit rögzítettek és az elnök által átküldöttet is (ezt fent a kérdések feliratnál).

  Időpontok:
  NEKED lesz a jövő héten a "munka kezdete", de a látogatási adatoknál az auditra kattintva a tényleges látogatási dátumot is látni fogod, valószínűleg tavaszi dátum lesz....

  Kellemes bogarászást kívánok!
  Ha kérdésed van, írj...
   
  Verőce és ladysla kedveli ezt.
 14. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Köszönöm Anett , ma teljesen összeállt a kép a felülettel kapcsolatban . Ma digitális kompetencia ügyben műhelymunkán voltam ott egy POK-s szakértővel már megkerestük a pf-t. De a részleteket Neked köszönhetem , a keresést illetően. Valóban tavaszi a minősítés és ,ahogy belekukkantottam az értékelésbe, lesz mit írnom.
   
  anett5 kedveli ezt.
 15. GVA

  GVA Állandó Tag

  Köszönöm hozzászólásaitok. Sikerült elérni, h az igazgató lépjen és kommunikáljon a POK-kal is, úgyh október vége, november eleje a felület várható nyitása számukra és január közepe fele fejezhetik be. Májusban pedig minősülnek. Ez a feladat, ennek fognak megfelelni, nem csak ők... Mindenük megvan, lelkes kollégák, csak mindenki szereti tudni, h mire számítson, h tudjon tervezni...
   
  Gagamail, anett5, BAJ és 1 másik tag kedveli ezt.
 16. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Van olyan tankerület, ahol kifizetik az osztályfőnökség és/vagy munkaközösség-vezetőségből adódó túlórát szakértőknek és szaktanácsadóknak?
   
 17. lányos

  lányos Állandó Tag

  Az én túlóráim több mindenből tevődnek össze. +4 januárig, utána +5, de kifizetik. Nem volt ez mindig így. ;)Kérdésedre válaszolva, igen, munkaközösség-vezető is vagyok. Abba bele se menjünk hogy ofő pótlékot emberemlékezet óta nem fizetnek nekünk. Habár, állítólag annak számítunk.
   
  anett5 kedveli ezt.
 18. spiky

  spiky Állandó Tag

  Csak akkor, ha helyszínre megyek. Ha nincs vezénylésem nem fizetik.
   
 19. boszorka9395

  boszorka9395 Állandó Tag

  Honnan tudják, hogy mikor vagy helyszínen, és mikor készülsz a következő látogatásra, mondjuk egy "ķönnyű kis intézményi tanfelügyeletre"?
   
  anett5 és Gagamail kedveli ezt.
 20. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Én sem értettem, amire boszorka is rákérdezett. Egyébként a kérdésem a következő miatt volt: 3 évvel ezelőtt az iskolavezetés már megpróbálkozott azzal, hogy heti egy túlórát kifizessenek nekem, mivel osztályfőnökként 17 órám van, a munkaidő-kedvezmény pedig 2 óra. Kitöltették szeptemberben velem a túlóra-elszámolást, aztán a tanker persze visszadobta. Mivel a törvény nem adhatóként, hanem járóként írja az osztályfőnök kedvezményét, újra próbálkoztak. A tantárgyfelosztásban is már így adták le. Intézményvezetői értekezleten név szerint szerepeltem. Én voltam a téma. :D Azt mondták a vezetőmnek a tankernél (és persze nem csak én vagyok így, más iskoláknál is minden bizonnyal vannak érintett személyek), hogy hiába van így a törvény, nekik a legfelsőbb vezetésük kiadta, hogy amennyiben szakértők és szaktanácsadók osztályfőnökök, nekik nem lehet kifizetni a túlórát. Miért is? Ezért érdeklődtem, hogy van-e olyan tanker, amelyiknek elfelejtetek szólni fentről :D, vagy van olyan fair, hogy szembemegy az ilyen jellegű utasítással. Azért is fogalmaztam meg úgy a kérdést, hogy nem egyéb órával van túlórája valakinek, hanem a kedvezménnyel.
   
  boszorka9395 kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás