Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. hajthatatlan

  hajthatatlan Állandó Tag

  Nekem osztályfőnökként 18 órám van idén, tavaly 17 volt, túlórát még soha nem fizettek.
   
  anett5 kedveli ezt.
 2. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  #18951
  Az általad írott felállásra is volt és most is van példa - mindent a törvény szerint fizetnek, s a törvényt betartva nem kérdezik, mikor van eljárás, hiszen azon a napon semmi közük a beosztáshoz.
  Nem kell beszámolnotok, melyik szakértői napon, mit csináltok!!!
  Ha a főnökötök kérdezi, elé kell tenni a jogszabályt. Ha két hétig nem köszön, akkor mi van?
  Nekem egy hónapig nem köszönt, amikor bizonyítottam, hogy nekem van igazam, mégis tanítok még - sőt, ugyanott 37 éve.

  Álljatok ki magatokért!!
   
 3. Degado

  Degado Állandó Tag

  Kedves Szakértők, Szaktanácsadók!
  Ismét hozzátok fordulok tanácsért, az újdonsült főnököm ügyében. Megköszönöm, ha tudtok segíteni! Aki ismeri a történetemet, tudja, hogy megküzdöttem a fenntartóval, amikor átmenetileg megbíztak az óvoda vezetésével. Októbertől van kinevezett vezetőnk, aki német nemzetiségi pedagógus is. Az óvoda 4 csoportjából az egyik német nemzetiségi, egy fő nemzetiségi óvodapedagógussal. Van egy betöltetlen státuszunk, ezért a vezető a német csoportban tölti le kötelező óráit, sőt, még annál jóval többet, mert kell az ember.
  Kérdésem: Jár neki nemzetiségi pótlék, vagy sem? A jogszabályt ismerjük, miszerint ha a neveléssel-oktatással töltött munkaidejének 50 %-át tölti nemzetiségi neveléssel, akkor jár neki. De a vezetőnek csak 10 óra a kötelezője, ez esetben mi a helyzet? Kinevezése szerint csak nyelvi pótlékot kap, ami jóval kevesebb, és ő nem erre számított, amikor beadta a pályázatát. Ráadásul viszonylag messziről jár be, és az útiköltségtérítés nem túl sok. Ja, és a vezetői pótléka is a minimum.
  Megjegyzem, lehet, hogy hamarosan Közétek tartozik majd, mert most kezdi meg a mesterpedagógus képzést!
  Előre is köszönöm a tanácsokat!
   
  anett5 kedveli ezt.
 4. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nálunk a főnök ebben az esetben mellettem áll. Tulajdonképpen ő hajtja nekem a túlórát. A probléma a tankernél van. Mi az, hogy fentről a KLIK fő-főtől jön ilyen utasítás? A főnököm már javasolta a munkaügyi pert is azzal, hogy biztosan megnyerném. Egyelőre ott tartunk, hogy annak ellenére elküldte az én túlóra elszámolásomat is, hogy ettől óva intették a tankernél. Valami törvényt felolvastak, ami szerintük (a tanker szerint) az ő igazukat támasztja alá: vagyis szakértőnek és szaktanácsadónak nem jár túlóra, ha az az osztályfőnöki és/vagy munkaközösség-vezetői órakedvezményből adódik. :(
   
  anett5 kedveli ezt.
 5. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Megnyugtatlak, hogy nekem sem fizették egy tanévben sem az osztályfőnöki munkáért a túlórát, sőt az elmúlt tanévtől elvettek a folyamatban lévő osztályomat is , mert nemcsak a túlórát , még a pótlékot is sajnálták tőlem . zt nem tudom, hogy velem foglalkoztak-e személyesen a tankernél , de azt mondták, hogy szakmailag szükség van mind a 18 órára a gyermekek eredményes fejlesztésére. Ebben a tanévben most megnyomtak 2 óra állandó helyettesítéssel , így heti 20 órában tanítok + az eseti helyettesítések. Állítólag ki fogják fizetni , majd megírom Neked, ha megtörténik egyszer a távoli jövőben.
   
  GVA, anett5 és BAJ kedveli ezt.
 6. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Kedves Anett , Megnyílt a felület , dolgozom rajta. Csak egy kérdés merült eddig még fel, hogy mit kezdjek az adatlappal, amit az ikon szerint ki kell nyomtatni, a tartalma szerint aláírni . És ezután mit tegyek vele? Fel kel tölteni a szkennelt változatát? De , hova ? Ilyen jellegű jelzést nem látok sehol. Ezt még a POK-s szakértő sem tudta .
   
  anett5 kedveli ezt.
 7. Csip-csup

  Csip-csup Állandó Tag

  Segítségeteket kérnénk, melyet előre is köszönünk. A kérdés a következő: a portfólió feltöltéséig (2019.novemberéig) el kell e végezni az ÖTCs-nak a pedagógus önértékelését? Mind kettő nagy munka.Én békén hagynám most, készítse a portfóliót és azt feltöltve december-január körül elvégeznék az önértékelését. ( inkább gyakoribb látogatásokkal, szakmai beszélgetéssel segíteném a kolléganőt) Lemaradtam valamiről: az önértékelés eredményét is fel kell tölteni a portfólióval? Egyáltalán minősítés előtt kötelező meglenni a pedagógus önértékelésének? ( vezetői, intézményi tanfelügyeleten már túl vannak) Köszönjük, törvényi hivatkozásnak is örülnénk, hogy tudjon érvelni a vezető felé.
   
 8. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Én csak lementettem, hogy a kirendelést igazolni tudjam. Majd nyomtatom + aláírom, ha kérik....
  Easy rider- ahogy az Üvegtigrisben is mondják, csa szépen lassan dolgozgatunk és nem kérdezősködünk.... :);)
   
  vbagi és lányos kedveli ezt.
 9. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Nem.
  Nem.
  Nem.
  Önértékelés : az intézmény határozza meg a pedagógusok esetében az 5 éves tervében. Ami ott szerepel, azt betartják????:dr_31:
  Egyébként éppen most találták ki, hogy őt?????
  Erre mit mond a munkaközösség vezetője?? Ennyire sok a szabad ideje, hogy látogatni + interjúzni akar???:dr_9::dr_173::dr_26:
  Csinálják meg az interjúkat, dokumentumok elemzését, kérdőívezést, majd a látogatást decemberben, ha addig a többi elkészült.... :) :dr_103:
  Azért kérje adatgyűjtőnek azt a személyt, aki ezt így kitalálta.... :cool:
   
  lányos, Csip-csup és kaktusz68 kedveli ezt.
 10. H_Edas

  H_Edas Állandó Tag

  Kedves mester minősítésben tapasztalt Mesterek!
  Egy nagyon kedves kolléganőm, aki még a pilot során lett innovátor mester, a megújításon dolgozik és nagyon nem világos néhány dolog. Megígértem neki, hogy próbálok segítséget szerezni az értelmezéshez. A következőket írja:

  "Az Eljárásrend a Mesterprogram vagy Kutatóprogram megújításához című segédanyag a következőket tartalmazza:
  „A Mesterpedagógus vagy a Kutatótanár fokozat megújítására irányuló minősítési eljárás keretében feltöltött pályázat tartalmazza a Rendelet 9/B. § (4) a)-g) pontjában meghatározott dokumentumokat azzal a különbséggel, hogy az e) pontban szereplő bemutatóportfólió az előző Mesterprogram vagy Kutatóprogram megvalósítása során keletkezett produktumokat tartalmazza. A megújító pályázatok esetében az új, kidolgozandó öt éves programnak nem kötelező tartalmilag, vagy akár tevékenységében kapcsolódnia a pedagógus előző programjához.
  Összegezve: az új pályázat elkészítésekor ugyanazokat a dokumentumtípusokat kell elkészíteni és feltölteni az OH által biztosított elektronikus felületre, mint az előző pályázat készítésekor, azonban a bemutatóportfólióba nem a szakmai életút dokumentumai közül kell válogatni, hanem az előző öt éves program során elért eredményeket kell bemutatni a minősítő bizottság tagjainak.
  Ezáltal a szakmai életút bemutatásának mellékletei (lásd: Útmutató) kötelezően feltöltendő elemeivé válnak a Mester-, illetve Kutatópályázatnak, hiszen az ide feltöltendő dokumentumok köre (a teljes szakmai életút során keletkezett fontosabb dokumentumok a négydimenziós tevékenységmodell kompetenciáinak igazolására) már nem egyezik meg a bemutatóportfólióba feltöltendő dokumentumokkal.”
  Értelmezésem szerint:
  a bemutatóportfólió részei:
  • az előző 5 éves időszak alatt keletkezett produktumokat (4-6 dokumentum) és
  • összegzést, elemzést, értékelést tartalmazó dokumentum
  a kapcsolódó dokumentumok A szakmai életút bemutatása és elemzése pontjában
  • a tevékenységek alátámasztására szolgáló 3-5 dokumentum
  1. A kérdésem az, hogy a bemutatóportfólióba feltöltendő produktumok esetén lehet-e kivonatot készíteni az elkészült munkából? Esetemben egy feladatgyűjteményt készítek, amelynek terjedelme nem engedi meg a teljes egészében történő feltöltést.
  2. A másik kérdésem pedig az, hogy mi a különbség a bemutatóportfólióba és a kapcsolódó dokumentumokba feltöltendő anyagok között (amelyek az előző időszakra vonatkoznak)."
  Nagyon szépen köszönöm a segítségét.


   
 11. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Én már az igazgatónál elakadtam anno (s ezekért a "kiállásaimért" azzal "fizetett", hogy nem írta alá a javaslatot a szakértői képzés elvégzéséhez; ezen is összejöttünk, mert ugye a tanker a munkáltató ...), távol állt tőle a jóindulat.

  Érdemes lenne tudni, milyen jogszabályra hivatkoznak. Nem lehet megkérdezni?

  Csak tipp, hogy nem ez?
  236/2013. 17/A. "(3a) * Annak a Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógusnak, aki osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői vagy a tanulók önszerveződését segítő feladatot lát el, a neveléssel-oktatással lekötött munkaideje a kerekítés általános szabályai alkalmazásával nem lehet kevesebb, mint a munkaköre szerint rá irányadó neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határának hetvenöt százaléka, vezetőpedagógus esetén heti kilenc óra, vezető óvodapedagógus esetén heti húsz óra."

  A jogszabály alapján azonban, aki a pedagógusok minősítésében, szakmai ellenőrzésben részt vesz, annak a neveléssel-oktatással lekötött munkaideje
  tizennyolc óra. Ennek a 75 százaléka kerekítve 14 óra. Ennél kevesebb nem lehet a heti óraszáma, ha ellát munkaköz.vezetést, oszt.főnökséget.
  Nálunk ezzel számolnak, s szerintem is így jó.

  Azt sem értem, vajon milyen alapon adnak túlórát csak a helyszíni eljárások hetére?
  Nem ezt a jogszabályt értelmezik rosszul?

  236/2013. 17/A.
  "(5) Az (1)-(3) bekezdés szerinti munkaidő-kedvezményt az intézmény vezetője az OH-nak - vagy szaktanácsadói feladatok ellátása esetén a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézménynek - a szakértői, szaktanácsadói feladatokra az adott minősítési naptári évre szóló megbízása alapján köteles biztosítani."

  Ezt mindannyian megkaptuk pl. az ellenőrzéshez:

  "Tisztelt Szakértő Asszony / Úr!

  A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet) 147. § (4) bekezdésében, valamint A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet) 11. § (1) bekezdésében foglaltak alapján tájékoztatjuk, hogy kijelöltük Önt a 2020. évre országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési (tanfelügyeleti), valamint pedagógusminősítési szakértői feladatok ellátására.

  A szakértői feladatok elvégzésére, szakértői megbízására a hét azon a szakértői napján kerül sor, amikor a munkahelyén mentesítik az intézményi munkavégzés alól. Tájékoztatjuk, hogy a szakértői nap módosítása ...

  A 2020. évre szóló szakértői megbízások pontos időpontjáról, a szakértői tevékenysége részleteiről, a jogszabályban foglalt határidőnek megfelelően az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés esetében 2019. november 30-ig, a minősítéseket illetően 2019. december 15-ig értesítjük Önt."

  Tehát a mi megbízásunk nemcsak a helyszíni eljárásokra szól, hanem az azzal összefüggő feladatvégzésre is.

  Az OH a megbízást leíró levelében is utal arra, hogy az adott napra szóló megbízáshoz egyéb teendők is kapcsolódnak, sőt az útmutatókban le is írják, mi a minősítő, ellenőrzést végző bizottsági tagok pontos feladata.
  Ezek nem végezhetők el egy nap alatt.
   
  kaktusz68, zelda87, anett5 és 1 másik tag kedveli ezt.
 12. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Kedves Gagamail!

  Sokan örülnénk, ha így lenne, ahogy írod. A jogászok és az OH értelmezése viszont nem ez.
  "neveléssel-oktatással lekötött munkaideje a kerekítés általános szabályai alkalmazásával nem lehet kevesebb, mint a munkaköre szerint rá irányadó neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határának hetvenöt százaléka"
  "munkaköre szerint rá irányadó neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határa" Mivel tanár, tanító a munkakör és nem szakértő, szaktanácsadó, ott az oktatással lekötött munkaidő alsó határa 22 óra. Ennek 75%-a 16,5, kerekítve 17 óra. Tehát 17 óránál nem lehet kevesebb. Emiatt a szakértők, szaktanácsadók max. egy órát vehetnek igénybe a kedvezményből.
  Sokkal szerencsésebb lett volna, ha a rendelet konkrét számokat jelöl meg,
   
  csakkerdezem, Gagamail, BAJ és 1 másik tag kedveli ezt.
 13. lányos

  lányos Állandó Tag

  Nem értem, mire gondolsz...:D
   
 14. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  https://www.facebook.com/groups/2276343975758396/ - talán ha ide csatlakozik hozzánk, együtt gondolkodhatunk :)
   
 15. pappica

  pappica Állandó Tag

  Az előző tanévben két túlórám volt, fizették. Az is igaz, hogy az igazgatóm két szakos tanórát írt be túlóráként, mert úgy gondolta, hogy az órarendbe beépített szakkörömre esetleg azt mondják a tenkerületben, hogy inkább ne legyen és az osztályfőnökséggel is akadékoskodhatnak. Ő így bűvészkedett és sikerrel :)
   
 16. Degado

  Degado Állandó Tag

   
 17. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nekem a tantárgyfelosztásban szereplő osztályfőnöki órát írták be túlórának.
   
 18. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Szeptemberre a pótlékot sem kaptuk meg.
   
  lányos és BAJ kedveli ezt.
 19. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Kedves Auditor Szakértők. A véleményeteket kérem az értékelési szempontokhoz. Szakos szakértő pedagógusminősítési munkájának az utólagos ellenőrzése a feladatom. Már mélyen benne vagyok az értékelésben , de egyre tragikusabbnak látom az értékelési eredményt. A szakértő több helyen vét az eljárásrend ellen , de a dokumentumértékelést találom a legsúlyosabbnak. Kevés dokumentumot használt fel az értékelés során, így egy -egy indikátort legtöbbször egy-egy dokumentumban jelölt meg és értékelt. Van olyan indikátor , amit egy helyen sem jelölt meg, csak a végleges értékelésnél adott rá 3 pontot.
  Van olyan dokumentum, amiben nem keresett semmilyen indikátort sem. A kérdései között olyan is van, amit egyébként az előzetes értékelés során rögtön egy dokumentum alapján 3 ponttal értékelt, ugyanakkor nem kérdezett rá az előzőben leírt felkiáltójeles indikátorokra. Igaz, hogy az egyiket bizottsági szinten megkérdezték , így valami választ kaphatott róla a pedagógustól.
  Van olyan indikátor is, amit a végleges értékelésnél 3 pontról 2 pontra lerontott , látszólag indokolatlanul. Az óralátogatás értékelésénél szinte mindenre 3 pontot adott. Ezek alapján hogyan értelmezzem azt a kérdést, hogy"X kompetenciaterület indikátorainak értékelése összességében megalapozott"? Látszólag igen, ha ezekbe a mélységekben nem vizsgálódok, de ha részletesen elemzem , akkor talán csak egy kompetencia területre tudok igennel válaszolni, a többiben mindenütt van valami az előzőekben leírtakból.
  Mi erről a véleményetek ? Minden segítséget megköszönök, mert ez az első auditom és még nincs előző viszonyítási alapom. Remélem van olyan köztetek, akinek nagyobb gyakorlata van az ellenőrzésben és el tudja oszlatni a kételyeimet.
   
  anett5 és t.s. kedveli ezt.
 20. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Bizottság


  Tájékoztatjuk Önt, hogy 2019. október 31-én, csütörtökön 22 órától 2019. november 4-én, hétfőn reggel 10 óráig hálózati átalakítás és karbantartás miatt az intézményi önértékeléssel, országos pedagógiai-szakmai ellenőrzéssel és pedagógusminősítéssel kapcsolatos informatikai felületek – karbantartás miatt - nem lesznek elérhetők. Kérjük, hogy aktuális értékelési feladataikat ennek megfelelően tervezzék!
  Közreműködésüket és megértésüket köszönjük!
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás