Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

anett5

Állandó Tag
2015. április 9-én megvolt nálunk az első minősítés. Nem voltam bent, csak ma beszéltem a kolléganővel.
Óra: oké
Megbeszélése: oké
ppt-s védés rendben,
kérdések : oké
SZAKMAI BESZÉLGETÉS: TELJES MÉRTÉKBEN A PORTFÓLIÓTÓL, ÓRÁTÓL ELVONATKOZTATVA OLYAN KÉRDÉSEK HANGOZTAK EL, MELYEK AZ ADOTT INDIKÁTOROK SZEMPONTJÁBÓL IRRELEVÁNSAK, MIVEL A PORTFÓLIÓ ÉS A VÉDÉS SORÁN MÁR PONTOZHATÓAK.
(egyéni fejlesztés, kapcsolódó tantárgyak ( vektorok volt az óra, a fizika-kémia említve volt, fizikára példa volt az órán, táblán szerepelt is)
pl: hátrányos helyzetű tanulók kezelése, milyen módszereket használ ekkor?, a tantárgy-tananyag kapcsolódása más tárgyakhoz,
És egy rémálomként élte meg a kolléga...

Az elő 2 óra volt a látogatott óra, de fél 2-kor fejezte be a "szereplést". Kissé túllépték az időkeretet is... pedig csak 30 perc szünet volt a kolléganőnek.

Jövő héten lesz egy másik minősítés... Az elnök kijelentette, hogy 8 óra előtt nem hajlandó kezdeni (nálunk az első óra 7.30-kor kezdődik:cool:.

A kolléganőt megnyugtattam, hogy ne izguljon, az elnöknek nem kötelező az órán jelen lennie :dr_31: , jöhet fél 9.10-re is, mert akkor lesz vége az első 2 órának és neki akkor lesznek feladatai :dr_4:
Ő 2 db kérdést kapott, :dr_175:de darabja 5 soros....
Nem néztem mik voltak, de biztosan ügyes volt a kérdés megfogalmazója, mert összemixelt jópár indikátort!

Nálunk így járja....
A tesis kolléga szünetben épp szidta :dr_123:a tesis szakértőket - ismeri őket és órát + gyereket az utcáról ismerik - és beszóltam neki, hogy épp rólam beszél :cool:... és mint mindig, a jelenlévők kivételek! Mondta Ő is, és MONDOM ÉN IS a hozzászólásomat illetően!!!!
Szép napot / estét- jó hétvégét és fel a fejjel, előre a feladat felé.......
 

Nefelejcs_2

Állandó Tag
Kedves Barátaim!
Ma volt az első elnöki szakértésem!
Megosztom veletek pár élményem!
Pedagógus portfóliója rendben volt -kivéve fényképek, reflexiók, nevek... Kértem hiánypótlást, ezt meg is kaptam!
Elnökként bementem az órára - engedéllyel!!! :) -, szeretek órákat nézni, tanulok belőlük!
Gördülékenyen ment minden, az órák is nagyjából rendben voltak!
Az igh volt az iskolai megbízott, szintén szakértő, s így együtt hárman mindent gyorsan megoldottunk a felületen...
A jegyzőkönyveket a titkárnő segítségével beszkenneltük, s egy doksiban fel is töltöttük...
Utána mehetett a végleges értékelés néhány kritikus pontjának egyeztetése.
Pogácsa és fornetti volt a pedagógus jóvoltából, s az iskola is kínált ásványvízzel, kávéval. Mi is vittünk magunkkal vizet, szendvicset, azt hiszem, ennyi elegendő is!!!!
Izgultam!!!:rohog:
Mindent összevetve jó volt, hogy az eljárásrenddel együtt vizsgáztunk, az ott tanultak visszajöttek!
Nagyon kellemes napnak vagyok utána, s jó hangulatban búcsúztunk el! Mindenkinek ilyen szakértői napokat, munkát kívánok!:hurra:
Kedves Fórumtársak!
Szakosként volt ma az első minősítésem. Kiváló pedagógust ismertem meg.:cool: Az intézményvezető és munkatársai mindenben együttműködtek. Elnök társam is alaposan felkészült. Az eljárásrendnek megfelelve, de igyekeztünk mégis rugalmasan kezelni a felmerülő technikai problémákat. :dr_31: Nagy segítségünkre voltak a tegnapi tapasztalatok és az itteni hozzászólások.:dr_24:Az OH csak ma frissítette a Felhasználói útmutatót.:D
Én is ilyen napot kívánok mindenkinek!
 

zelda87

Állandó Tag
Második minősítésen vagyok túl, bár pilot programban.Ismét kellemes élményről számolhatok be. Nagyon felkészült,és hihetetlen adminisztrációs precizitás jellemezte a kolléganőt. Irigylésre méltó az iskola, nekünk hangosan, illedelmesen köszönt minden tanuló, pedig nem volt a közelükben pedagógus!Sőt, a gyermekükért jövő szülők is!!! Nagyon korrekt szakértőkkel voltam együtt, négyen már ismertük egymást, a technika egy 10 perces nehézség után tökéletesen működött. Nagyon jó élmény, szakmai megújulást is hozó napot töltöttem el kedves, elhivatott kollégák között. Mindenkinek ezt kívánom! /Kaptunk finom ebédet is!:hurra:;):p/
 

miuci

Állandó Tag
Ez a tanító-műveltségterület dolog egy kicsit változatlanul izgat.
Valahol ott lett ez elrontva, amikor a naggyon okos "szakemberek" szétverték a magyar pedagógusképzés lépcsőfokait, s valamiféle ál-európai egységes katyvaszba próbálták gyömöszölni az itt kiérlelt több száz éves helyi tapasztalatokat, persze először is szétrombolva azokat.
Jött a nem-szakrendszerű tanítás, a tanítók kvázi fel-, egyben a szaktanárok egyértelmű lefokozásával. (Külön tanfolyamot kellett végezniük, hogy taníthassanak 5-6. osztályokban... na, erre nem voltam hajlandó.)
Saját, nyilván belterjes tapasztalat: nálunk egyetlen tanító sem kívánt 4. után saját korábbi osztályában "szakot" tanítani, sőt.
Aki ilyesmit akart, az korábban ráfejelt, s inkább felsős tanárként dolgozott. (Ma már a ráfejelés sem megy: újra kell, hogy kezdje szinte az egészet...)
Aztán itt van a mostani minősítés, amikor a "mezei" (nem-műveltségterületes) tanító már nem érzi magát kompetensnek a műveltségterület kiterjesztésére, azaz az 5-6. osztályra.
Csakhogy pontosan ugyanilyen logika alapján a szaktanár is mondhatja ám, hogy ő meg nem tanító, tehát azért nem tudja megítélni műveltségterületes kollégája 5-6. osztályos teljesítményét.
És hát persze közben fogynak a szaktanárok is, sebaj, a szaktárgyakat is meg fogják szüntetni, lesz minden helyett - tesi...
Majd utat vág valahogyan az OH, de elég nehéz elképzelni azt, hogy a minősítés szakszerűsége minden egyes alkalommal meg van/lesz oldva.
Bocsi a kitérőért, ez régen bennem volt...
Mi bajotok a tesisekkel?!! :rolleyes2:Még jó hogy vagyunk, mindenért mi vagyunk a hibásak???:dr_64:
 

berikahu

Állandó Tag
Akkor ne örüljek annyira...?
Most kaptam meg a - gondolom, végleges - beosztást, trénerként dolgozhatok a 6. turnusban is.
Szerencsére harmadszor is ugyanazzal a kiváló trénertársammal láthatunk a munkának...
És közben a moodle-n megjelent a csoportnévsor is...!
Kedves Kros! Nagyon örülök neki, hogy ilyen szenzációsan felkészült trénerpáros dolgozik a 6.turnusban is, mint ti! Élmény volt nálatok okosodni:dr_24:
 

zeneboszi

Állandó Tag
Akkor ne örüljek annyira...?
Most kaptam meg a - gondolom, végleges - beosztást, trénerként dolgozhatok a 6. turnusban is.
Szerencsére harmadszor is ugyanazzal a kiváló trénertársammal láthatunk a munkának...
És közben a moodle-n megjelent a csoportnévsor is...!
De annyira nem lehet jó csoport, mint az 5-ös turnus volt!!!
Megérdemled (vagy megérdemlitek), mert jól csináltátok!
 

miuci

Állandó Tag
Ha már így megkérdezted: Igen!!! :D Egyébként te is tudod, hogy van benne igazság. :oops: De az is lehet, hogy csak a szőrös mellű tesisekkel van a baj. Különben neked most nem túrós tésztát kellene gyúrnod? ;)
A túrós tészta készen van!! :dr_104: Ezért is van időm védelmezni a tesiseket! Mivel mi edzettek vagyunk, mindent kibírunk. :hurra:Különben is az igazság odaát van!!!:p
 

miuci

Állandó Tag
És........... még mindig nem világos számomra, hogy a tanító miért nem taníthat testnevelést alsó tagozaton..................néhány igazgató véleménye alapján?
Az a néhány igazgató nem ismeri a a 2011. évi CXC. törvény 3. mellékletét, amelyben az szerepel, hogy alsóban tanítók tanítanak, de testnevelés és ének esetében a tanár szakos is taníthat. Tehát egyértelmű, hogy elsősorban a tanító tanít testnevelést alsóban, a szakosnak csak lehetősége van, hogy tanítson alsóban is!!
 

jagi61

Állandó Tag
Itt már a módosításokkal egybeépített jogszabályt mellékeltem.
Másrészt, a mindenkori 326-os kormányrendelet mindig hivatkozott a különös feltételekre, tehát mindig is együtt kellett a két dokumentumot értelmezni.
Lásd itt:
10. § (1) A miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következő naptári évre vonatkozóan a lebonyolításra kerülő minősítő vizsgák és a minősítési eljárások számát (a továbbiakban: minősítési keretszám), a minősítő vizsgák és minősítési eljárások szervezésének központi szabályait és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit.
A Miniszteri Közlemény február végén jelent meg, a Korm. rendelet 04.09.-én. Ez sem okoz ellentmondást??
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

BAJ

Állandó Tag
Az a néhány igazgató nem ismeri a a 2011. évi CXC. törvény 3. mellékletét, amelyben az szerepel, hogy alsóban tanítók tanítanak, de testnevelés és ének esetében a tanár szakos is taníthat. Tehát egyértelmű, hogy elsősorban a tanító tanít testnevelést alsóban, a szakosnak csak lehetősége van, hogy tanítson alsóban is!!
De ismerik, csak szövegértésből gyengék, vagy az a szegény kicsi "is" szócska elveszik számukra. Tudod, nincs, aki segítsen nekik szövegérteni. :dr_9:
 

Ovi tündér 518

Állandó Tag
Tudjátok,néha arra gondolok,hogy a fene nagy okoskodásban nehogy a fürdővízzel kiöntsük a gyerekeket is!
Mert már csak kapkodom a fejem-ilyen jogszabály,olyan módosítás,bizonytalanság és félelem-mi a csuda van itt???
Április van,minden pedagógus fáradt (talán az is,aki nem ér rá hiánypótlást készíteni és eláll a minősítéstől),a gyerekek pedig azt bámulják,hogy mit bámul 2-3 vadidegen rajtuk:o
Büszkén és hivatástudattal szeretem a munkám,de néha leguggolok egy-egy kisgyerek mellé és gondolkodom,hogy a felnőttek őrületeihez ők vajh'mit szólnak?
Szerintem tisztán látják,hogy spontán megőrültünk:hurra::hurra:!!!
(Verőce,egyébként a kollégák is szuperek voltak a minősítésen és két falat között ment az egyéb tapasztalatcsere;))
 

éva2014

Állandó Tag
Itt már a módosításokkal egybeépített jogszabályt mellékeltem.
Másrészt, a mindenkori 326-os kormányrendelet mindig hivatkozott a különös feltételekre, tehát mindig is együtt kellett a két dokumentumot értelmezni.
Lásd itt:
10. § (1) A miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következő naptári évre vonatkozóan a lebonyolításra kerülő minősítő vizsgák és a minősítési eljárások számát (a továbbiakban: minősítési keretszám), a minősítő vizsgák és minősítési eljárások szervezésének központi szabályait és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit.
Kros, ha jól értelmezem szavaidat, jelentkezhetne Mesterbe, DE az idén ez és ez jelentkezhet, aki az idei feltételnek megfelel!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére