Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy én vagyok a kukacoskodó, de ha már kicserélnek egy dokumentumot (pl. Önértékelési kk) egy várva várt új változatra, akkor miért nem kap új nevet az a pdf dok? Ha én átnevezem a gépemen, akkor már icipicit módosítottam rajta. Ha marad a régi néven, akkor össze lehet lehet keverni a régivel, az újat meg törölheti valaki, mert minek kettő stb.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Aranyos vagy ladysla! Ezt találtam én is, de nem tudom kiokoskodni, hogy akkor oviban és gyógypedagógus és még gyakornok is............. :o

Az ovi, pontosabban a munkahely a mérvadó. A gyógypedagógus annyi óraszámban dolgozik, amennyi az intézménytípusban pedagógusokra van. EGYMI-ben 20, ált. iskban 26 stb. Az oviban is 40 óra a teljes munkaidő, annak a 65%-a 26 óra.

(11) A gyakornoknak a neveléssel-oktatással lekötött munkaideje tanítók, általános és középiskolai tanárok esetében a teljes munkaideje ötven százaléka, óvodapedagógusok esetében hatvanöt százaléka lehet.

Az 50 % az 20 óra.
Mert? Tudtommal az intézménytípus a döntő. Ezért nem (volt?) mindegy, hogy a gyp. tanár iskolában, szakszolgálatnál, nevotthonban vagy kórházban dolgozik.
 

miuci

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves szaktanácsadó kollégák! Ti is megkaptátok a digitális állampolgárságotok szintjét felmérő levelet? Töltögetitek lelkesen a darabja 40-50 percet vesz igénybe időintervallumú helyeskéket? Én az egyiket végignéztem. Persze nem álltam neki, mert nem érek rá ezzel bíbelődni, s nem hagyható félbe, mivel a rendszer nem digitális állampolgár, ezért nem menti el a válaszokat, csak akkor, ha minden kérdés készen van. Nagyon aranyos kérdőív az első. Megállapítottam hogy teljesen hülye vagyok digitálisan. Az hagyján, hogy nem mindent tudok, de nem is látom szükségét a munkám során ennek a tudásnak. :mad:
Az első problémám rögtön az elején keletkezett: kéri az oktatási azonosítómat is és az OM azonosítómat is. Ezt én érdekesnek találom. Nekem van oktatási azonosítóm, a sulinak van OM azonosítója (viszont ennek mi köze lenne a kitöltéshez?).
Magyarosok, figyelem! Csodálatos megfogalmazást olvashattok:
"Van, amikor a gyerekek egymásnak kell elmagyarázzák az anyagot." Tudom én, hogy terjednek az ilyen típusú mondatok a média által, amelyek iszonyúan távol állnak szép magyar anyanyelvünk szerkezetétől. Éppen ezért úgy vélem, hogy először beszéljünk szép magyar mondatokban, majd utána digitálisan, de lehetőleg ott is szép magyar mondatokban.
Következő gyöngyszem:
"Törekszem kialakítani az internetkapcsolatot otthonomban."
Itt mégis mire gondolnak? Hogy beszereltetem otthon az internetet? Be van, különben nem tudnék nektek hülyécskébbnél hülyécskébb kérdéseket feltenni. Sőt, nem is tudnám kitölteni a kis "gyönyörűséget". Esetleg arra gondolnak, hogy családtagjaimmal interneten tartom a kapcsolatot egyik szobából a másikba? (Ugyanis mindkét értelmezés megfelel a szövegértésemnek.) Netán arra, hogy diákjaimmal itthonról is tartom a kapcsolatot? Miért is kéne? Úgy vélik, kevés az 50-60 óra munka! 90-100-ra kellene emelni?
Hú, de mérges vagyok :rolleyes2::mad::dr_64:.
Most már én is!:mad::mad: Megnéztem az első kérdőívet, és kezdtem hülyének érezni magam. Gyorsan hívtam a család egyik felnőtt tagját, mert ugye nem jó egyedül hülyének lenni. Hozzáteszem, a családtag nem szakmabeli, de ért az internethez, és a programozáshoz. Együtt kezdtünk röhögni, és utálni Ferit, aki ostoba helyzetekbe keveredik. Azon kezdtem el gondolkodni, hogy ez a szerencsétlen miért gyorsétteremben akar házi feladatot írni?
Feladat:
Feri egy gyorsétteremben leckét ír az osztálytársaival. A házi feladathoz tudniuk kellene, mikor uralkodott Mátyás király, de bizonytalanok az évszámban. Feri telefonján nincs mobilinternet, ezért Péter kezdi el keresni az évszámot. Feri eközben észreveszi, hogy a gyorsétteremben van ingyenes wifi. Ezt követően különböző állítások következtek, amiről el kellett dönteni, igazak, vagy hamisak?
Feri egy bemutatót szeretne készíteni az iskolai kiselőadásához, amihez egyik osztálytársától, Petitől kér segítséget.”
Jelölje meg, hogy Peti kijelentései közül melyiknek hányas számot adná!
Az iskolájában napi rendszerességgel használnak internetes hozzáféréshez kötött feladatokat a tanórák során. Az őszi szünet előtt egy hétig felújítási munkák miatt azonban nem lesz internetkapcsolat az iskolában. Döntse el, hogy Ön szerint a fenti helyzetet ismerve az alábbi állítások igazak vagy hamisak!

Ilyen és ehhez hasonló történetek, szituációk tömkelege. Ennyire bugyuták lennénk, hogy csak kis történetecskékhez kötve tudjuk a feladatokat végrehajtani? Nagyon sok olyan ismeretre is rákérdez a kérdőív, ami szerintem felesleges és nem szükséges a napi munkánkhoz. Nekem több mint egy órát vett igénybe a kitöltése Ezen kívül van még két ilyen kérdőív. Remélem azok is ilyen épületesek lesznek. :rolleyes2:
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Légy szíves segíts!!!! SOS!!
Óvodavezető vagyok 7.éve. Az egyszerűsített portfóliót feltöltöttem fel mint pedagógus. A 2016. évi pedagógus minősítésre nem jelentkeztem. Most az Oktatási Hivataltól kaptam egy levelet, hogy a visszajelzésükkel szeretnének támogatni, hogy elkészítsem a végleges e-portfóliót. A 2014.04.28-án feltöltött portfólióm nem elérhető ( üres a felület) a lakat nyitva van!!!!!! Nekem most akkor fel kell tölteni a portfóliót november 30-ig????????????
Hab a tortán, hogy a 2015. őszi tanfelügyeleti ellenőrzésre is beosztottak!!! Nem sok ez egy kicsit???
Valószínűleg ezért kérik, hogy töltsd fel a portfóliódat.

"148. §199 (1) Pedagógus ellenőrzése esetén az ellenőrzésben érintett pedagógus az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30-áig feltölti a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott portfólióját a hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe. Ha az ellenőrzés kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az adott tanítási év végéig módosíthatja portfólióját."
20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet Hatályos: 2015.09.01 - 2015.12.31

És máris van egy kis joghézag! A 326-os változott, nem igazították hozzá a 20-ast.
"
9/B. § (1) A Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozat megszerzésére irányuló minősítő vizsga vagy minősítési eljárás keretében feltöltött portfólió tartalmazza:
a) a szakmai önéletrajzot,
b) a pedagógus portfóliója tartalmának eredetiségéről szóló nyilatkozatát,
c) intézményvezető esetében a foglalkoztatási jogviszony fennállásáról szóló munkáltatói igazolást,
d) a nevelő-oktató munka alapdokumentumait,
e) a nevelő-oktató munka szabadon választott dokumentumait,
f) a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatását, valamint
g) a szakmai életút értékelését."
(2) A (1) bekezdésben meghatározott portfólió a pedagógus választásától függően tartalmazhatja:
a) az (1) bekezdés d) pontján kívüli pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek bemutatását, dokumentumait, valamint
b) az önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatását, dokumentumait."
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy én vagyok a kukacoskodó, de ha már kicserélnek egy dokumentumot (pl. Önértékelési kk) egy várva várt új változatra, akkor miért nem kap új nevet az a pdf dok? Ha én átnevezem a gépemen, akkor már icipicit módosítottam rajta. Ha marad a régi néven, akkor össze lehet lehet keverni a régivel, az újat meg törölheti valaki, mert minek kettő stb.
Erre már nem volt idő a nagy késedelemben.
 

vbagi

Állandó Tag
Állandó Tag
A min bizt képzésen sokan voltunk, 3-400 szakértő.
Az anyagok, amiket kaptunk munkaanygok és még most készülnek, javítják... A javaslatainkat is kérték - gyüjtötték a trénerek.

Tartalmazta az indikátorok szintezését is!!!!
Nem a mostaniakat, azokat amit várhatóan 2017-től használunk...
Nagyon komoly anyag és sok minden változására számítok benne.

Alapvetően mit néz az ellenőrzésben az auditor?
Az eljárásrend szerinti munkavégzést. Ellenőrizni tudja még a határidőket ( mikor küldted a leveket? Mikor kezdted az értékelést? Az első 5 napban átlapoztad a pf-t??? Egeztettél időben az óralátogatásról? Ig a felületre kiírta? Mindent vagy lemaradt a megközelítés? A védés előtt volt köszöntés? Jogorvosat megemlítése? Elégedettségi kérdőív?)
Ezek csak kiragadott példák, de jól mutatják, hogy az eljárást rendesen kell csinálni!
Ne spórolj le számodra kevésbé fontos részleteket, mert ha megszokod később gond lehet...
A finomítást és a javítást én is nagyon várom....nálunk óriási viták voltak az ellenőrzőlapok kitöltésénél.....folyamatosan adtuk a hibalistát...remélem nem dolgoztunk vele hiába és az OH-nál figyelembe is veszik.....amúgy tényleg jó anyag LESZ...
 

vbagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Aminősítés napján mentesíteni kell a pedagógust aznapi munkavégzés alól....
326- os 19. Paragrafus 2 bek!!!
Csak a 2 órát tartja, + amit még kell... Ez is majdnem 14 óráig tart, ha az eljárásrend szerint meg minden.
Ha neki nem jó az időpont, jelezze az OHnak vezetőnek és utasítsák vissza. Kb 1 héttel arrébb újból kijelölik...
...ott a hibapont az intézményvezetőnek...
 

eszter67

Állandó Tag
Állandó Tag
Most már én is!:mad::mad: Megnéztem az első kérdőívet, és kezdtem hülyének érezni magam. ....

Most már én is:(
Eddig azt hittem, hogy elég jó a digitális kompetenciám. Igaz, hogy nem használom a legújabb okostelefonokat, tableteket órán, mert internet is alig-alig van, de mégis ...
Most kiderült, hogy nem ismerem az összes közösségi, ill. megosztó oldalt, a működésüket. Nem tudom, hogy Feri mit csinál a drive felületen, amiről kiderült ránagyítva, hogy valamilyen Tündié. stb.
Nem "életszagú" ez az egész. Sok állítással elméletileg egyetértek, de mégsem úgy csinálom, ilyen-olyan okoknál fogva. Akkor mit jelölök meg?
És egy kérdés a végére: Lesz ennek valamilyen következménye? Beiskoláznak? Ha nem, akkor miért kell jól beazonosítható módon, névvel kitölteni?
(Három lett, maradhat?:))
 

t.s.

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem bántottál meg senkit. Valóban többen elkövetik ezt a hibát (hasonló alakú szavak), én is láttam, de nem jutottam el addig, hogy jelezzem. Márpedig igazad van abban, ha felhívod a figyelmet rá, hiszen itt egymástól tanulunk sok mindent, akár ezt is. ;)
Egyetértek, sőt nagyon jó dolognak tartom, hogyha "reflektálunk" egymás bejegyzéseire. A hibák kijavításából pedig tanulni lehet!:dr_24:.
 

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Most már én is:(
Eddig azt hittem, hogy elég jó a digitális kompetenciám. Igaz, hogy nem használom a legújabb okostelefonokat, tableteket órán, mert internet is alig-alig van, de mégis ...
Most kiderült, hogy nem ismerem az összes közösségi, ill. megosztó oldalt, a működésüket. Nem tudom, hogy Feri mit csinál a drive felületen, amiről kiderült ránagyítva, hogy valamilyen Tündié. stb.
Nem "életszagú" ez az egész. Sok állítással elméletileg egyetértek, de mégsem úgy csinálom, ilyen-olyan okoknál fogva. Akkor mit jelölök meg?
És egy kérdés a végére: Lesz ennek valamilyen következménye? Beiskoláznak? Ha nem, akkor miért kell jól beazonosítható módon, névvel kitölteni?
(Három lett, maradhat?:))
Nincs jelentősége. Majd kapsz egy értékelést és, ha akarsz mehetsz képzésre, de nem kötelező!
 

t.s.

Állandó Tag
Állandó Tag
Most már én is!:mad::mad: Megnéztem az első kérdőívet, és kezdtem hülyének érezni magam. Gyorsan hívtam a család egyik felnőtt tagját, mert ugye nem jó egyedül hülyének lenni. Hozzáteszem, a családtag nem szakmabeli, de ért az internethez, és a programozáshoz. Együtt kezdtünk röhögni, és utálni Ferit, aki ostoba helyzetekbe keveredik. Azon kezdtem el gondolkodni, hogy ez a szerencsétlen miért gyorsétteremben akar házi feladatot írni?
Feladat:
Feri egy gyorsétteremben leckét ír az osztálytársaival. A házi feladathoz tudniuk kellene, mikor uralkodott Mátyás király, de bizonytalanok az évszámban. Feri telefonján nincs mobilinternet, ezért Péter kezdi el keresni az évszámot. Feri eközben észreveszi, hogy a gyorsétteremben van ingyenes wifi. Ezt követően különböző állítások következtek, amiről el kellett dönteni, igazak, vagy hamisak?
Feri egy bemutatót szeretne készíteni az iskolai kiselőadásához, amihez egyik osztálytársától, Petitől kér segítséget.”
Jelölje meg, hogy Peti kijelentései közül melyiknek hányas számot adná!
Az iskolájában napi rendszerességgel használnak internetes hozzáféréshez kötött feladatokat a tanórák során. Az őszi szünet előtt egy hétig felújítási munkák miatt azonban nem lesz internetkapcsolat az iskolában. Döntse el, hogy Ön szerint a fenti helyzetet ismerve az alábbi állítások igazak vagy hamisak!

Ilyen és ehhez hasonló történetek, szituációk tömkelege. Ennyire bugyuták lennénk, hogy csak kis történetecskékhez kötve tudjuk a feladatokat végrehajtani? Nagyon sok olyan ismeretre is rákérdez a kérdőív, ami szerintem felesleges és nem szükséges a napi munkánkhoz. Nekem több mint egy órát vett igénybe a kitöltése Ezen kívül van még két ilyen kérdőív. Remélem azok is ilyen épületesek lesznek. :rolleyes2:
Egyetértek, sőt nagyon jó dolognak tartom, hogyha "reflektálunk" egymás bejegyzéseire. A hibák kijavításából pedig tanulni lehet!:dr_24:.

Valószínűnek tartom, hogy a kérdőív összeállítói nem ismerik sok magyar iskola valós helyzetét.... A számítógépes ellátottságot, a meglévő gépek állapotát, stb.... Kb. 800 tanuló, 30 db tanulói számítógép (min. 8-10 évesek!) , ezek közül kb. 15 működőképes:) Nem mi vagyunk az egyedüli ilyen jól felszerelt iskola.....még felújításra sincs pénz, nemhogy új sz.gépek vásárlására....:(
 

a fa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértőtársak :)

Mit tennétek? Az értékelendő portfólió tele van monogramokkal. Ezzel kapcsolatban vannak dilemmáim:

1. Ha mindenhol töröltetjük, szinte a 3/4 portfóliót javítva kell kérnünk, ez pedig nem biztos, hogy belefér az informatikai rendszerbe feltölthető 20 MB-ba.

2. A táblázatokban névsor szerinti bontásban viszont szerintem már problémás.

3. Monogramot nem tilt semmi, csak néhány OH-s állásfoglalás, melyhez joghatás nem fűződik, ráadásul a pedagógusnak nem volt lehetősége ezeket megismerni.

4. Az Útmutató 3 szerint a pedagógus közzéteheti portfólióját, így a monogram alapján diákjai, azok szülei beazonosíthatják kiről van szó. Persze a kolléga még a 2. útmutató alapján írta a dokukat.
 

fecsike

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ovi, pontosabban a munkahely a mérvadó. A gyógypedagógus annyi óraszámban dolgozik, amennyi az intézménytípusban pedagógusokra van. EGYMI-ben 20, ált. iskban 26 stb. Az oviban is 40 óra a teljes munkaidő, annak a 65%-a 26 óra.

(11) A gyakornoknak a neveléssel-oktatással lekötött munkaideje tanítók, általános és középiskolai tanárok esetében a teljes munkaideje ötven százaléka, óvodapedagógusok esetében hatvanöt százaléka lehet.


Mert? Tudtommal az intézménytípus a döntő. Ezért nem (volt?) mindegy, hogy a gyp. tanár iskolában, szakszolgálatnál, nevotthonban vagy kórházban dolgozik.
Amit az óvodai gyakornokról tudok: 26 óra csoportban töltendő, 6 óra pedig a gyakornoki feladataival.
 

Kunika1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szerintetek a szakértői tevékenységhez milyen jellegű költségeket lehet számlával elszámolni, igazolni? Esetleg van ehhez valami formanyomtatvány? Pl. autóval történő utazás esetén az üzemanyag elszámoláshoz? (azt tudom, hogy az üzemanyag árak a NAV oldalán vannak)
Előre is köszönöm!
Ez majd csak januártól kell, addig szabad a "dőzsölés" a hatalmas összegből!

Mert ez egy előírás - OH utasítás.
A felsőoktatásban is a tanszékek bevétele a pótvizsgadíjból származik, ami felett önállóan rendelkezhetnek.... Volt, hogy kirándultak belőle ☺ ....
Hol találom meg ezt a törvényt? Az én főnököm is pedagógusként töltötte fel a portfólióját, vezetőként nem lehetett! Neki sincs intézményvezetői nyilatkozata, pedig 4. évében van, és kapott már értesítést is a tanfelügyeletről.

A meglátogatott két órát NEM külön- külön értékeljük, hanem a 2. tanóra után egyben tartjuk meg a szakmai megbeszélést. A végén sem külön értékeled az órát, hanem egyben a kettőt, az előzetes megbeszélést, meg a szakmai megbeszélést. Az így kialakított kép együttese után fogod az Óralátogatás értékelésénél bevarázsolni az indikátorpontokat.
Igen-igen!:dr_31:
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag

Kunika1

Állandó Tag
Állandó Tag
A szakmai napon külön kitértek erre, hogy az óra+ értékelés külön-külön történik.
Mindenki arra az órára koncentrál. Többnyire sikerélmény a pedagógusnak, és ha marad egy kis idő levegőt vehet a következőhöz. Így megoszlik a mázsás teher. Közben lehet értékelni.
Mindig újítanak valamit, eddig erről szó sem volt! Ez jelentősen meghosszabbítaná az értékelés idejét.
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértőtársak :)

Mit tennétek? Az értékelendő portfólió tele van monogramokkal. Ezzel kapcsolatban vannak dilemmáim:

1. Ha mindenhol töröltetjük, szinte a 3/4 portfóliót javítva kell kérnünk, ez pedig nem biztos, hogy belefér az informatikai rendszerbe feltölthető 20 MB-ba.

2. A táblázatokban névsor szerinti bontásban viszont szerintem már problémás.

3. Monogramot nem tilt semmi, csak néhány OH-s állásfoglalás, melyhez joghatás nem fűződik, ráadásul a pedagógusnak nem volt lehetősége ezeket megismerni.

4. Az Útmutató 3 szerint a pedagógus közzéteheti portfólióját, így a monogram alapján diákjai, azok szülei beazonosíthatják kiről van szó. Persze a kolléga még a 2. útmutató alapján írta a dokukat.

Szerintem: Majd ha közzéteszi, kicseréli az amúgy is kitalált K.L.-t W.Z.-re.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére