Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
A Vezetőm is küzd a feltöltéssel. Már mindenkivel levelezik, de mindenhol türelmet kérnek tőle??? Tudják, hogy gondok vannak a rendszerrel.
Én pedagógusként vagyok érdekelt, másik kolléganőmmel együtt.
Ezek szerint a validáció nem megy?
Enélkül sajnos nem tudsz lépni.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálun

Nálunk volt már gyakornok 100 %-os. Miért is ne lehetne? Teljesítette a kimeneti követelményeket az egyetemen / főiskolán és két év alatt jól adaptálta ismereteit a gyakorlatba. Napra kész, friss ismeretekkel rendelkezik, igényes stb, stb. Megérdemli. És mondjuk ki, vannak kollégák, akik 15-20 éves tapasztalattal sem ütik meg ezt a szintet.

Ez így van, sajnos. Ugyanakkor Krosnak igaza van, a fiatalabbakba már a képzésen beleivódott a rendszer, míg az "öreg" kollégákban dolgozik "némi" ellenállás (is).

Én viszont nagyon jó tapasztalatokkal rendelkezem, sok, régóta a pályán lévő pedagógussal volt dolgom, és jelentem, az idősebb korosztályra is büszkék lehetünk!

Olyan, igazán erre született tanárokat volt szerencsém látni, hogy mindig jó kedvvel jövök el a sulikból, utána mindenhez több energiám van (mert mit csinál a pedagógus hazafelé? Újraéli a napját - végigzongorázza, mi történt, mi lesz holnap. Ahogy a kollégám mondta, amikor meséltem, hogy otthon valami házimunka közben is a sulin járt az eszem - "Látom, Te sem tudsz hazaérni!" - találó volt).

Szóval, azon gondolkodtam, milyen jó tanárok vannak a rendszerben, és mennyire nem kapnak dicséretet ezért - már csak emiatt is mennünk kell, megerősíteni őket. Végig keccsöltek 20-30 évet, megtettek mindent az előrelépésükért, továbbképzésre jártak, plusz szakokat szereztek (szívesen látnék statisztikát az egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező szakmák másod, harmad diplomáinak számáról adott szakma képviselőinek számához viszonyítva) és zsigerből jók, érzik a gyerekeket, minden szemvillanásuk egy-egy gondolat - azt jelenti: hogyan tovább, mi legyen a következő mondatom, kinek szóljak, hogyan mondjam, milyen sorrendet állítsak, változtassak?

Félelmetes látni, mennyire jól bánnak a gyerekekkel.

Lehet, hogy nekem szerencsém van, de igazi JÓ TANÁROKAT látok. Büszkék lehetnek magukra és én büszke vagyok rájuk, és nem azért, mert érzelmes nagy szívem van, tényleg jók.

Ugyanakkor látom az iskolák szegénységét, a le nem festett falakat, azt, hogy az osztályban tíz szék háromféle, hogy a tanár a sajátját hozza, csak menjen a verkli, hogy az intézményvezetők nagy machinátorok, mert itt be kell vetni mindent, személyes fellépést, kapcsolatokat, akár a bűbájt is, csak az "iskolájuk" ketyegjen - és szomorúak, mert a hasításhoz ez már nem elég - pedig pontosan tudják, hasítani kellene, de örülnek, ha még ketyeg.

Nem titkoltam soha, nem vagyok kormánypárti, tehát a haragom eredhetne innen is, de nem. Országpárti vagyok, gyerekpárti, pedagóguspárti - és mindenkire haragszom, aki ha elvállalja a tisztséget, mégsem tesz eleget a gyerekeinkért, a pedagógusainkért. Látom a kollégákat milyen körülmények között tesznek meg minden tőlük telhetőt, és szívem szerint azonnal indulnék az illetékeshez - "Ember, csinálj valamit! Ez a dolgod!!".

Olvasom a statisztikákat - OECD, World Talent Report 2015 eredményei, hogy a PISA-felmérésről, ne beszéljek, ééés egyáltalán nem csodálkozom. Törvényszerű. Leült a rendszer. Nagyon szomorú. Pedig én kiváló tanárokat látok!

Hiszem, hogy ezekkel a látogatásokkal hatással vagyunk az egészre - megerősítjük a jót, magabiztosabbá tesszük a kételkedőt, és ha tényleg így van, nekem mindegy hány éve tanít. JÓ LEGYEN!

Ennyit legalább tehetek - ez az egyetlen, amiért érdemes, minden hibája ellenére is, csinálni.
 
Utoljára módosítva:

kicsi63

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyorsan megnéztem én is: Nekem Német nyelvhez Népművészetet tett oda ... Kijavítottam, vajon úgy marad?

Nekem válaszoltak! Azt mondták, javítsam ki és zárjam le újra! Remek, dolgozhattam megint, pedig már lezártam rég! Ráadásul nem is az én hibám volt, de semmi bocsi vagy valami... Most MINDENRŐL képernyőmentést csináltam, hogy mi van bejelölve, mi van feltöltve és mikor véglegesítettem, nehogy eltűnjön.... az ördög nem alszik!
 

nyíregy

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó, hogy többen is szóltatok, ma még nem is néztem. Engem is várnak január első hetében.
Ti kaptatok levelet?
Semmi értesítés, csak a felületen.:dr_4:

Szerződést csak 2015-re találtam, de az még februárban volt.

A 326-os két következő módosulásában a 12/A §.

2015. nov 27-2016. jan1-ig:
12/A. §6
(1) A szakértői feladatokat ellátó pedagógus költségtérítésben részesül, amelynek mértéke alkalmanként tízezer forint.

(2) A nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ellátó intézményben szakértői feladatot ellátó pedagógus bizonylattal igazolt, jogos költségei megtérítésére tarthat igényt.

(3) Az OH által szervezett szaktanácsadói feladatokban résztvevő szaktanácsadó pedagógus jogosult a bizonylattal igazolt költségeinek megtérítésére alkalmanként legfeljebb tízezer forintig azzal, hogy a nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ellátó, továbbá a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményben szaktanácsadói feladatot ellátó pedagógus igényelheti a tízezer forintot meghaladó, bizonylattal igazolt, jogos költségeinek megtérítését is.

2016. jan 1-től pedig:
12/A. §7
(1) A szakértői, továbbá az OH által szervezett szaktanácsadói feladatokban résztvevő szaktanácsadói feladatokat ellátó pedagógus bizonylattal igazolt, jogos költségeinek megtérítésére tarthat igényt, amelynek mértéke alkalmanként legfeljebb tízezer forint.

(2) A nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ellátó intézményben, a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményben szakértői, valamint az OH által szervezett szaktanácsadói feladatot ellátó pedagógus igényelheti a tízezer forintot meghaladó, bizonylattal igazolt, jogos költségeinek megtérítését is.

"bizonylattal igazolt" Ezen mit kell érteni? És kinek a nevére kell a bizonylat? Bizonylat, vagy számla?
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
A dilemmád világos és érthető.
Azt tapasztalom (lehet, nem túl sok példán) hogy a ped2-be igyekvők egy része odavágott valamit, a tudatosság nyoma nélkül S azért, mert huszoniksz éve a pályán van, az adminisztrációról azt se tudja, eszik-e vagy isszák, minden értekezletnél csak azt kérdezi, mikor lesz vége: úgy véli, neki jár ez.
A ped2.
A szakértő meg szinte minden szót, mint valami kincset, külön kijelöl, hogy valahogy meglegyenek az indikátor-értékei...
A gyakornok meg már a utolsó vizsgáit is portfólió köré szervezve csinálta végig. Egyrészt tehát gyakorlata van ebbe, másrészt komolyabban is veszi.
Világos, hogy sokan, különösen azok, akik innen táplálkoztak, összeszedetten és tényleg 100 %-ra írtak, teljesítettek.
Teljes mértékben egyet értek! Nálunk két gyakornok tanító töltötte fel (ma zárták le ) a portfólióját. Nagyon lekiismeretes, remek tanítók lesznek!
Szuper portfóliót készítettek (minden dokumentumukat átküldték és kérték a véleményemet, azért merem ezeket a sorokat leírni), tudatosan, az indikátorokat is figyelve rakták össze a dokumentumaikat, ráadásul a gyakorlatban is felkészültségükről tesznek nap mint nap tanubizonyságot ( hetente többször voltam óralátogatáson náluk az utóbbi időben). Elfogadják a tapasztaltabb kollégák véleményét, esetleges kritikáját, nagyon felkészültek a kooperatív munka, az IKT eszközök használata stb. területén. Én is sokat tanultam tőlük (pl. a gyerekek motiválása, értékelése területén)
Valóban, sokszor a gyakornoki portfólió sokkal több indikátor pontot eredményez, mint egy-egy odavetett, összecsapott kollégáé, aki esetleg 20-30 éve a pedagógus pályán dolgozik.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Tantárgy: magyar nyelv és irodalom Tantárgycsoport matematika tantárgycsoport
Tantárgy: rajz és vizuális kultúra Tantárgycsoport református hittan tantárgycsoport
Tantárgy: ének-zene Tantárgycsoport erkölcstan tantárgycsoport
Tantárgy: matematika Tantárgycsoport mikrobiológia tantárgycsoport
Tantárgy: történelem Tantárgycsoport újgörög nyelv tantárgycsoport

Ismerőstől kaptam. Lezárás után kissé átalakultak a jelölései. AZ ÖSSZES.
Kérdésem: szórakozzon vele, nyissa és állítgassa vissza, vagy nem létkérdés?
 
Utoljára módosítva:

nyíregy

Állandó Tag
Állandó Tag
Én minősítettem.
A lényeget leírtad. Ha a gyakornok portfóliójában minden ott van, a ped2 pedagóguséban viszont nincs, ez is egy mutató.
Ugyanakkor nem minden. Ha csak a portfóliót nézzük, a pont értéke attól is függ, hogy mennyire győzött meg hogy jellemző, tudatos.
Aztán ott van a 2 óralátogatás, a kérdésekre adott válaszok mélysége, a szakmai beszélgetés a védésen. Mindkettőjüknél "mozgatja" az eredményt. Ha ezek után is a ped2 85%, a gyak 100%, komoly értékmérő, elgondolkodtató.

Óvnék mindenkit attól, hogy csak azért, mert gyakornok, lepontozzuk. Nekem szerencsém volt, nagyon tehetséges fiatalember volt a gyakornok. Nem lesz 100%, mert pont a munkahelye húzta le csak azért, mert gyakornok.
A 60% alsó küszöb egyébként lehetőség, ami sokaknak mégiscsak segítség. De ne fogjuk vissza azt, aki megérdemli a jobb eredményt.
Miért van az, hogy pont az intézmény delegáltak pontozzák le a minősülő pedagógust?? A szakértőktől félnek, és a szakértők a legnagyobb jóindulattal vannak a ped. felé, a saját munkatársa meg ott tesz keresztbe neki, ahol tud. És ha véletlenül nincs meg a minősítése, akkor "Mert azok a köcsög szakértők..."vélekedéssel keltik a rossz hírünket.
Nektek van hasonló észrevételetek?
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! Nemzetiségi német nyelvet tanító kollégához megyek tanfelügyelni. Előre megkaptuk az éves tanmenetét, és nincs abban semmi meglepő, hogy németül van. Nem tudok németül (szakértő társam sem). A jegyzőkönyv Tanmenet és az éves tervezés dokumentumai részével mit kezdjek? Egy betűt sem értek a tanmenetből, így pl. azt sem tudom kisilabizálni, hogy mennyiben biztosítja a tanmenet a a helyi tantervben meghatározott célok megvalósulását, stb. Ha jól emlékszem valahol bejelöltem (KIR? DARI?), hogy angol nyelvvizsgám van (és használom is a nyelvet). Ötlet? Biztos vagyunk egy páran, akik hasonló cipőben járunk.
Kedves Ica!
Miért fogadtátok el a megbízást?
 

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez így van, sajnos. Ugyanakkor Krosnak igaza van, a fiatalabbakba már a képzésen beleivódott a rendszer, míg az "öreg" kollégákban dolgozik "némi" ellenállás (is).

Én viszont nagyon jó tapasztalatokkal rendelkezem, sok, régóta a pályán lévő pedagógussal volt dolgom, és jelentem, az idősebb korosztályra is büszkék lehetünk!

Olyan, igazán erre született tanárokat volt szerencsém látni, hogy mindig jó kedvvel jövök el a sulikból, utána mindenhez több energiám van (mert mit csinál a pedagógus hazafelé? Újraéli a napját - végigzongorázza, mi történt, mi lesz holnap. Ahogy a kollégám mondta, amikor meséltem, hogy otthon valami házimunka közben is a sulin járt az eszem - "Látom, Te sem tudsz hazaérni!" - találó volt).

Szóval, azon gondolkodtam, milyen jó tanárok vannak a rendszerben, és mennyire nem kapnak dicséretet ezért - már csak emiatt is mennünk kell, megerősíteni őket. Végig keccsöltek 20-30 évet, megtettek mindent az előrelépésükért, továbbképzésre jártak, plusz szakokat szereztek (szívesen látnék statisztikát az egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező szakmák másod, harmad diplomáinak számáról adott szakma képviselőinek számához viszonyítva) és zsigerből jók, érzik a gyerekeket, minden szemvillanásuk egy-egy gondolat - azt jelenti: hogyan tovább, mi legyen a következő mondatom, kinek szóljak, hogyan mondjam, milyen sorrendet állítsak, változtassak?

Félelmetes látni, mennyire jól bánnak a gyerekekkel.

Lehet, hogy nekem szerencsém van, de igazi JÓ TANÁROKAT látok. Büszkék lehetnek magukra és én büszke vagyok rájuk, és nem azért, mert érzelmes nagy szívem van, tényleg jók.

Ugyanakkor látom az iskolák szegénységét, a le nem festett falakat, azt, hogy az osztályban tíz szék háromféle, hogy a tanár a sajátját hozza, csak menjen a verkli, hogy az intézményvezetők nagy machinátorok, mert itt be kell vetni mindent, személyes fellépést, kapcsolatokat, akár a bűbájt is, csak az "iskolájuk" ketyegjen - és szomorúak, mert a hasításhoz ez már nem elég - pedig pontosan tudják, hasítani kellene, de örülnek, ha még ketyeg.

Nem titkoltam soha, nem vagyok kormánypárti, tehát a haragom eredhetne innen is, de nem. Országpárti vagyok, gyerekpárti, pedagóguspárti - és mindenkire haragszom, aki ha elvállalja a tisztséget, mégsem tesz eleget a gyerekeinkért, a pedagógusainkért. Látom a kollégákat milyen körülmények között tesznek meg minden tőlük telhetőt, és szívem szerint azonnal indulnék az illetékeshez - "Ember, csinálj valamit! Ez a dolgod!!".

Olvasom a statisztikákat - OECD, World Talent Report 2015 eredményei, hogy a PISA-felmérésről, ne beszéljek, ééés egyáltalán nem csodálkozom. Törvényszerű. Leült a rendszer. Nagyon szomorú. Pedig én kiváló tanárokat látok!

Hiszem, hogy ezekkel a látogatásokkal hatással vagyunk az egészre - megerősítjük a jót, magabiztosabbá tesszük a kételkedőt, és ha tényleg így van, nekem mindegy hány éve tanít. JÓ LEGYEN!

Ennyit legalább tehetek - ez az egyetlen, amiért érdemes, minden hibája ellenére is, csinálni.
Teljesen egyet értek minden szavaddal. Mind ezek mellett, ami eredetileg is célja volt a minősítési rendszer kialakításának, a minták, példák, jó gyakorlatok terjesztése, áradása-átvéétele. Pl. tegnap elhangzott , hogy ezt nálunk is és minden iskolában így kellene csinálni. A másik dolog, hogy x és x+sok évesen is szüksége van mindenkinek a megerősítésre, ahogyan írod.
 

adaca

Tag
Kedves Segítőkész Szakértők!
Segítségeteket szeretném kérni - magyar szakos portfólió ügyben. Középiskolában tanító magyar szakos tanárnak kell-e választania az irodalom és a nyelvtan között, amikor tematikus tervet és órákat tölt föl (csak egyik vagy csak másik). Vagy tölthet föl 2 tematikus tervet (irodalom és nyelvtan) 3-3 óravázlattal?
válaszaitokat előre köszönöm!
 

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért van az, hogy pont az intézmény delegáltak pontozzák le a minősülő pedagógust?? A szakértőktől félnek, és a szakértők a legnagyobb jóindulattal vannak a ped. felé, a saját munkatársa meg ott tesz keresztbe neki, ahol tud. És ha véletlenül nincs meg a minősítése, akkor "Mert azok a köcsög szakértők..."vélekedéssel keltik a rossz hírünket.
Nektek van hasonló észrevételetek?
Ez a pedagógus kapott-e valaha pozitív visszajelzést az intézményétől a munkáját illetően?
 

kbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák!
Mi a teendő akkor, ha a minősítés elnöke nem kért tematikus tervet csak két óravázlatot a minősítendő kollégától. Ez a helyszínen derült ki.
Lefolytatható a minősítés?
 

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ica!
Miért fogadtátok el a megbízást?
Te is tudod, hogy tanfelügyeletnél nem lehet tudni, hogy milyen szakoshoz rendeltek ki. Mire hivatkozva mondhattam volna vissza? Általános iskolai tanár volt/van megadva és én is az vagyok. Mikor felvettük a kapcsolatot az intézménnyel, csak akkor derült ki, hogy az egyik nyelvtanár (dupla kirendelésünk van). De ekkorra már véglegesített volt a látogatás. Ez is egy olyan anomália, amit muszáj lesz jelezni, hogy "figyeljen rá" az algoritmus.
 

Camelback

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Segítőkész Szakértők!
Segítségeteket szeretném kérni - magyar szakos portfólió ügyben. Középiskolában tanító magyar szakos tanárnak kell-e választania az irodalom és a nyelvtan között, amikor tematikus tervet és órákat tölt föl (csak egyik vagy csak másik). Vagy tölthet föl 2 tematikus tervet (irodalom és nyelvtan) 3-3 óravázlattal?
válaszaitokat előre köszönöm!
Mivel a felsőoktatásban is ez egy szak - bár tudjuk, két tanszék van, kétféle "szívatással", - , s egy tantárgy, én azt gondolom, igen!
Én is e szakos IS vagyok, ezért gondolkodom így...
És semmi más tiltást sem látok egyik jogszabályban sem, mint szakértő!
Tehát töltsd fel!
Kivéve, ha valaki megcáfol, de én magam semmmit nem találtam... EZ egy tárgy! Egy SZAK!
Többiek????
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére