Szauna kedvelők topicja.

TmintTibi témája a 'Sport' fórumban , 2018 Április 7.

 1. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Jómagam is nagy szauna kedvelő,felhasználó,alkalmazó vagyok.Régebben is jártam közösségi fürdőbe,gőzfürdőbe,szaunába.Tavaly csináltam otthonra is egy kis kültéri szauna kuckót,hagyományos fatüzeléses kályhával...nagyon szuper tud lenni.Alkalomadtán eljárunk pl Tamási fürdőbe kicsit vellness-kedni :) szaunázni,kikapcsolódni.
  Csináltam a szauna elé egy kis tavat merülő fürdőnek,szeretem hagyományosan,főleg télen hangulatos,a jeget feltörni a tavon szaunázás előtt,a kályhában pattogó fa...szines diszkrét kis világítás bent...szóval szuper tud lenni.Váltogatott illóolajos felöntésekkel kedély állapot és egészség javító tud lenni nagyon a dolog.
  Ha van kedvetek üljetek be ide egy "izzasztó beszélgetésre" :) meséljétek el a szauna szokásaitokat stb...
  Van itt hely bőven.
  [​IMG]
   
 2. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  [​IMG] Nekem pl nagyon tetszenek még az ilyen hordó szaunák is.Főleg fürdő dézsával kiegészítve.Maga a "lazulás menyország"és látványnak sem utolsó. :)
  [​IMG]
   
 3. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  Kedves Tmint Tibi! A szauna házi elkészítése érdekelne, mik a buktatói, mi működik és mi nem? Honnan szerezted be az alapanyagokat, mennyire egyezett a költségvetés a valósággal, stb. Köszönöm válaszodat, ajánlásodat. Yvycsajszi
   
 4. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Szia!
  "Lapra szerelt" német szaunát építettem ki a kertbe,ami eredetileg beltérinek készült,de lehőszigeteltem kívülről,és tetőt építettem rá. Kiválóan működik.Jófogáson vettem elég olcsón jutottam hozzá,aki behozta Németből eredetileg a garázsába építette be volna,de elszámolta magát,nem fért el neki és eladta.Elektromos kályha volt hozzá,azt nem vettem meg tőle,hagyományos fatüzeléses kályha van nálam a szaunába , amivel hangulatos és nagyon jól ellátja a funkcióját.Minden pad, fej támla, dézsa,homokóra hőfok és páramérő meg volt hozzá..jól jártam vele :) .Sógorom épített magának de ő teljesen mindent úgy vett meg hozzá,és nullából építette fel,szuper lett az is és jól funkciónál.Pár megyével arrébb laknak,így néha ha ott vagyok náluk " ott is nyomunk egy jó szaunázást" :) Kérdezz nyugodtan,mire gondolsz vagy mitől tartasz a szauna építésnél.
   
 5. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  Szia! Köszönöm a válaszodat! Mi kültéri szaunaépítésbe fogtunk, mi is nulláról kezdjük :) Anyagokat megvettük hozzá. Kint lesz a szaunánk a fedett teraszon, elektromos kályha lesz benne. A szigeteléssel kapcsolatban nem vagyunk biztosak: minden szaunaépítős oldalon 5 cm szigetelést írnak, mi 10 cm-re gondoltunk. Most felmerült a páromban, hogy lehet, hogy rosszat teszünk evvel, mert valamilyen szinten a szigetelést is át kell fűteni. Erről milyen tapasztalatod van, ti hogy csináltátok?
  Írtad a kerti merülőt, az szintén elgondolkodtatott bennünket! :) :) :) Az nagyon király lehet! :)
  Alig várom, hogy megépüljön, és leessen a hó! Nagyon szeretünk szaunázni, néha mi is eljárunk.
   
 6. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  [​IMG] A szaunánk a fürdőtóval.
  A mi szaunánkon belül lambéria,mögötte hőtükörfólia,5 cm-es kőzetgyapot és kívül préselt lap,amire 4 cm-es nikecellt ragasztottam lehálóztam ragasztóztam,majd mint egy házat leszíneztem.Ezáltal 5-6 kg fával felfűtöm a szaunát,tehát takarékos is az üzemeltetése.

  A cél,hogy bent tartsad a meleget,mivel kültérinek csináljátok,így jobb lesz véleményem szerint a 10 cm-es szigetelés...gondolom ez a falközé menő kőzetgyapot amit írsz. Mi lesz a külső burkolata? Fa burkolat? Vagy miből építitek?Számottevően nem fog olyan sok energiát elhasználni,hogy vastagabb szigetelést kell felfűtenetek,viszont így nem is hül kívülről annyira.
  A merülőfürdő egy kiváló dolog,abszolút természetes dolog :) ki lett alakítva egy tó teljesen letófóliázva és így igazi a "hűtés" is :D így télen.[​IMG] Szauna fürdőtó használat közben :)
   
  yvycsajszi kedveli ezt.
 7. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  Hű, nagyon klassz a szaunátok! És a kis tó is! ;) Igen a kőzetgyapotra gondoltam, megerősítettél, hogy a 10 cm jó lesz. Nálunk kívül is lambéria lesz, az illik a teraszhoz. Teszek majd fel képet róla! :)
   
  TmintTibi kedveli ezt.
 8. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Köszi a véleményt! Igen,ha lambéria lesz kívül,akkor én is 10 cm-es gyapotot tennék közé,bátran tegyétek...kell az oda,főleg ha esetleg -15 fokban is akartok szaunázni :) mondjuk akkor az igazi...főleg a kinti mártózásokkal :) .
  Rendben,várom a kép(eket)t,esetleg fázisonként is, hátha valaki éppen attól kap kedvet szauna építéshez...most már én is így csinálnám a folyamatot képekben rögzíteni...de akkor nem gondoltam rá...pedig nagyszerű dolog.Annyira a célra koncentráltam mielőbb elkészüljön :) Egyik év decemberére lett kész..mire "fejest kellett ugrani" a szauna időszak közepében" :)
   
 9. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  Szia Tibi!
  Végre, végre elkészültünk! :) Fázisfotók nálunk is elmaradtak :( Tegnap este viszont nem bírtuk tovább, és bár a szegélyezés, és a kályha körüli védőkorlát még nincs meg, de kipróbáltuk a mi kis mini szaunánkat :) Szuper lett, megérte megcsinálni! Nem is tartott volna egyébként ilyen sokáig a kivitelezés, ha előbb állunk neki, ez az időszak tele van egyéb melóval.
  IMG_0075.JPG IMG_0076.JPG IMG_0079.JPG
   
 10. TmintTibi

  TmintTibi Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Szia Csajszi!
  Gratulálok,frankó lett a szauna kuckótok! Sok kellemes lazulást kívánok benne! Váljék egészségetekre!
  Most még nincsenek annyira melegek jól esik még használni...majd a következő télnek meg lesz a hangulata benne garantáltan :)
   

Megosztás