Szenzáció! Nem öltek meg senkit!

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
new-york-rendor(210x140).jpg

Emberemlékezet óta először múlt el úgy nap New Yorkban, hogy egyetlen embert sem lőttek le vagy késeltek meg. Pedig mostanság napi 5 az átlag az amerikai nagyvárosban.



A New York Daily News című újság honlapján szerdán közzétett beszámoló szerint hétfőn volt a nagy gyilkosságmentes nap, a rendőri vezetőket is meglepte ez, azt mondják, nem emlékeznek arra, hogy valaha 24 óra gyilkossági szünet lett volna.


A hatvanas évek óta most a legalacsonyabb a súlyos bűncselekmények száma, köszönhetően a rendőrség bűnmegelőző programjainak – írja a lap.


Az idén eddig 3 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma, elsősorban a lopások 9 százalékos emelkedése miatt. Az emberölések száma viszont 23 százalékkal csökkent: tavaly 472, idén pedig 366 gyilkosságot követtek el. Tíz százalékkal kevesebb embert lőttek meg: 1674-et tavaly, idén pedig 1514-et, azaz átlagosan ötöt naponta. 1994-ben, amikor a New York-i rendőrség bevezette a számítógépes bűnfelderítést, még 4967 embert sebesítettek meg lőfegyverrel, azaz naponta tizennégyet.


A késelésről egyelőre nincsenek elérhető statisztikák, bár a rendőrség ezeket a bűncselekményeket is nyomon követi. A feltételezett bűnözők megállításának és megmotozásának bevezetése miatt a bűnözők egyre inkább kést tartanak maguknál, mert az engedély nélküli lőfegyverviselést a törvény súlyosabban bünteti.


1990-ben biztosan nem volt ilyen nap az amerikai nagyvárosban, akkor ugyanis rekordszámú – 2245 – gyilkosság történt – mutatott rá Tom Reppetto volt nyomozó, a New York-i rendőrség történetének egyik legavatottabb szakértője.


"Olyan városban éltünk, ahol az emberek féltek kilépni a házból, ahol a kisgyerekek a fürdőkádban aludtak, hogy megóvják őket a lövöldözéstől, ahol az óvodákban azt gyakorolták, hogyan kell lehajolni, ha lövést hall az ember" - fogalmazott Reppetto, aki könyvet is írt a New York-i rendőrség 1945 és 2012 közötti korszakáról.


Hétfőn azért csak meghúzta valaki a ravaszt: egy 16 éves fiú lőtt sebbel jelentkezett egy bronxi kórházban. Később azonban a rendőrség megállapította, hogy baleset történt és nem bűncselekmény, a tinédzser véletlenül lőtt saját lábába.
 

kubli

Kitiltott (BANned)
New York sem a régi már, óh azok a régi szép idők amikor Frank Drebin hadnagy halomra lőtte a színészeket....:)
 
Oldal tetejére