Szerepjáték... RPG... Mond ez valamit?

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Mit lehessen tudni, hátha itt is akad egy-két játékos, ill. pár érdeklődő akit esetleg érdekelhet mi is az a Szerepjáték ( nem a politikai baromság amit mostanában a médiában nyomnak, nem is a fanatikusnak bélyegzett "szektás" megnyilvánulás !!! ) avagy eredeti nevén Roleplaying Game ( RPG ).

Ha előbbi vagy utóbbi kategóriába tartoztok, írjatok... :rolleyes:
 

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
Pontosan ez. :D Jobban mondva ennek az asztali változata. Ülnek a játékosok adott szobában, kerti asztalnál, stbstb. és a játékvezető-mesélő meséli a környezetet, és a mellékszereplők reakcióit, cselekedeteit, a többiek pedig irányítják az általuk kreált és alakított karaktereket a mesélő által kreált környezetben.

Ezekszerint ezt ezoterikának minősítették? Pedig igazából kb. annyi a köze hozzá, mint az activitynek, vagy a "Gazdálkodj okosan!"-nak.. :D
És én a b.p. által belinkelt fórummal ellentétben nem egy online játékot szeretnék itt indítani, hanem inkább az elméletről, a fogalomról magáról szeretnék szót váltani azokkal akik már ismerik, és akik még nem a dolgokat.

b.p., te például játszol?

acfa: Így már mond valamit a dolog, vagy fejtsem ki részletesebben? Találkoztál már ilyennel, vagy még nem? Ha utóbbi, akkor szeretnéd kipróbálni?
 

bages

Állandó Tag
Állandó Tag
Én régen magus-oztam (es volt Vampire is), de sajnos mára már felnőtt ez a baráti kör, beleértve magam is :(
 

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
b.p. :
Akkor jó megfigyelő vagy.. :D Mitöbb sokoldalú és nyitott embernek tűnsz.. :D
És pozitív-semleges-negatív vélemény a megfigyelés után? :D
És akkor számíthatok rá, hogy itt is olvasgatni -írogatni fogsz egy ideig? Mert megtisztelsz a jelenléteddel, és remélem meg tud fogni a dolog annyira, hogy maradj is körünkben.. :D

angyalkám:
Ha figyelmesen elolvasod ismét, akkor kivilágolhat hogy ez NEM egy újabb online játék akar lenni. Inkább amolyan beszélgetős, ismerkedős dolog szerepjátékosok és nem szerepjátékosok között, természetesen a szerepjáték fogalmának égisze alatt.

bages:
Nem tudom, én nem hiszem hogy ez felnövés-nem felnövés kérdése. Focizni sem csak gyerekkorban focizik az ember, bár kétségtelen, hogy gyerekként sokkal többet és többen fociztak közülünk. Inkább így mondanám: valóban szükséges hozzá egyféle aktív fantázia, kreativitás, no meg sok-sok idő, ami főként a gyerekek sajátja, és a felnőttek többnyire inkább másra fordítanak a behatárolódott szabadidejükből. Pedig felnőttként már sokkal kifinomultabb, és élvezetesebb dologgá válik maga a szerepjáték is. A baráti köröm, akikkel rendszerint együtt játszom átlagéletkora 20-25 között mozog, és nem egy közülünk 30 fölött van. Így azt tanácsolom, hogy ha úgy érzed, hogy hiányzik az életedből, és van időd és kedved, ne tartson vissza az hogy időközben felnőttél, hisz ez a szórakozási forma is egyike a nem korhoz kötött dolgoknak. Biztosan találsz a saját korosztályodban is olyanokat, akik nem adták fel, hanem továbbfejlesztették, és téged is szívesen fogadnak, mint régi-új játékost.

A M.A.G.U.S. pedig olyan mint informatikában a Basic nyelv.. Sokan kezdték azzal, de kevesen maradtak ennél.. :D A Vampire már kiforrottabb rendszer, de eléggé behatárolja a lehetőségeket. Ellenben hangulata az van. :D És ha valaki épp erre vevő, azt nagyon meg tudja fogni...

All:

Akkor ha ár felmerültek a fogalmak akkro definiálnám a magam módján, hoyg az is értse mi is került szóba, aki esetleg absz nem hallott még ezekről a dolgokról:

M.A.G.U.S. : viharvert sorsú szerepjáték, az első magyar, így aztán sokak által ismert és szeretett-utált játék. Középkor-szerű világon játszódik, aktív mágiával, idegen fajokkal tarkítva... Maga a játék jószerivel külföldi régebbi kiadványok "összeollózása" laza szálakkal összefércelése, egy saját játékrendszer alatt, ami ezer seből vérzik, de a sok év alatt amióta létezik ( talán 96-ban adták ki ) sokan sokféleképp próbáltak belőle modernebb, használhatóbb játékot faragni. Kinek-kinek szájíze szerint sikerült. Hivatalosan nemrég adták ki a 3. fejlesztett verziót, de legnépszerűbb még mindig az eredeti, természetesen feljavítva a játékosok lokális változtatásaival. Magáról a világról és a játékról annyit: aki ismeri Tolkien bácsi Gyűrűk ura című művét, annak max abban mond újat, hogy mégtöbb faj, mégnagyobb világ, és nem egyértelműen a jó és rossz szembenállásáról szóló világkép.

Vampire:
Elsősorban a középkori eredetű vámpírhiedelmeket meglovagoló és azt továbbfejlesztő és a mába átültető játék. Gótikus-romantikus, kegyetlen, emberi és embertelen is egyszerre. Szereplői ( a játékosok ) vámpírokat játszanak akik vámpírrá válásuk ( beölelésük ) után próbálnak emberek maradni az éjszakában, miközben vámpírhatalmuk egyre jobban kiteljesedik. harcolnak egymással és az éjszaka más lényeivel ( pld vérfarkasokkal ) az "életben maradásért", hatalomért, stbstb. Sokakat ( főleg a hölgyeket ) megfogó játék, eredendően külföldi, de magyar nyelven is kiadták, és M.O.-n elég sokan játsszák mind az asztali társasjáték-szerű, mind az úgynevezett live ( beöltözős, mászkálós ) változatát. A gót stílusú és zenei irányultságú illetők közül sokakat megfog, és nem ereszt, így már láttam 40 éves vámpírúrnőt is talpig vörös-feketében, ügyesen kivitelezett fogprotézissel, valóban holt-széppé sminkelve pompázni. Minden esetre az egyik legkifinomultabb, legjobban kidolgozott játék amit ismerek, még akkor is, ha a keretei valóban igen szűkre szabottak.
 

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
No tess, ezzel a kis szösszenettelel is vettem mindenki kedvét? :D
Még a végén kiderül, hogy sokat beszélek-írok? :D
 

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
Látom már a topik nem lesz benne a top 100-ban.. :D pláne látogatottságot illetően.: D

Ámbátor én ütöm ám a vasat, vagyis nemkönynen adom fel..

Kezdjük az elején:

Ki az közületek aki néha kicsit szeretne kibújni a megszokott bőréből, és valaki máséba bújni át? Csak próbaképpen... Elég csak kis dolgokra gondolni... Pld. Mi lenne ha én lennék Dévényi Tibor? :D
Vagy pld. mi lenne ha maradnátok önmagatok, csak egy lottó ötöst nyernétek meg elméletben.. ? Vagy valami más pozitív vagy negatív változás történne az életetekben...? Hogy képzelitek el? Belegondoltatok már abba, hogy reálisan milyen lenne?
Meséljétek el!
 

itta

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehetnék Örök Optimizma? ........(az optimizmus női .........változata- nem volt bátorságom megtestesítőt mondani.....igy a bukás lehetősége is benne foglaltatik a név felvételében!............akkor meg nem Optimizma már?!
Felvállalom! A szerepet! Nem a bukást!
 

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
Definiáljuk az optimistát..:D

Nálam az optimista az aki egy pohár vízre nézve azt állapítja meg, hogy félig teli. A pesszimista azt mondja: félig üres.
Az optimista az aki nagyon jól tudja, hogy az élet nem habostorta, de nem azzal foglalkozik ami nem kóser, hanem törexik a jóra, és örül mindnek kicsi sikernek és jóságnak, a negatívumokon meg igyeszik túltenni magát. Az optimista tudja hoyg bukhat is, de mégis megpróbálja és mindent megtesz a sikerért amit cask tehet. ennek következtében ha mégsem elég az erőfeszítése és bukik, gyorsan talpra áll, mert nincs benne egy szikra önvád sem, hogy ő nem tett eleget azért, hogy sikerüljön. Nincs benne önmaracang, önvád, csak erő ami előre viszi, vagy ha bukik talpra állítja.

Az optimista is két kategóriára bontható: az ésszerű optimista, és a hurráoptimista.
Az előbbi minden problémát igyekszik megoldani, valódi lezárást kiharcolni minden ügy kapcsán. A hurráoptimista igyekszik elhessegetni a zavaró dolgokat, akár szőnyeg alá söpréssel, nem odanézéssel is. Az első út nehezebb, de valódi értékekhez segíti hozzá az embert, amásodik könyebb, de sokminden csak lufi az életében, egy-egy még ki nem pukkant buborékra épül, aminek a mélyén meg nem oldott problémák rejtőzködhetnek.

Te hogy definiálod az általad elképzelt karaktert?
 

-lion-

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Huh, de rég játszottam már :) Nálam az egész Fantasy őrület Tolkien-nel kezdődött, úgy 13 éves koromban, aztán a klasszikus AD&D-vel folytatódott, ilyenkor öten-hatan gyűltünk össze a nagyszobában a dohányzóasztal körül, és szobat vasárnap nemritkán folyamatosan ment a játék :)

Később aztán volt egy kis M.A.G.U.S-ozás is, bár elég hamar visszatértünk az AD&D-hez :D

Az elmúlt években sajnos kevés alkalmam volt játszani, a baráti kör szétszéledt a nagyvilágban, így maradtak az online játékok, amik viszont meg sem közelítik az élő játék hangulatát...

Egyébként leggyakrabban kaotikus-semleges bárdot játszottam, ha mond ez nektek valamit.
 

Tarkarra

Állandó Tag
Állandó Tag
nekem igen :D

Amúgy a magyarországon elötünnő szerepjátékkok közül majdnem mindet kiprobáltam

AD&D, M.A.G.U.S, Vampire, Shadowrun, és egyik barátom saját fejlesztésű fantasy rpg-jét is.

Teljesen más egy ilyen mint az online szerepjáték - hangulatosabb és nagyon jó összekapcsoló erő.
 

SBishop

Állandó Tag
Állandó Tag
-lion- : Fantasy? hmmm.. nos igen a gyökerek talán onnan erednek, de az rpg ma már több mint valami ami a fantasyőrülteknek szól. Az írott irodalom és a filmművészet majd minden szféráján gyökeret vert, és komoly és kevésbé komoly művek szerepjáték-feldolgozásai láttak napvilágot minden műfajban. Mert pld a Starwars, vagy a Cyberpunk, esetleg a Chtulhu ( H.P. Lovecraft műveire épülő játék ) , vagy a Gallia ( Asterix és Obelix ) csöppet sem sorolható a fantasy műfajába. Vagy pld a már említett Vampire-t sem nevezném fantasynak.
Igaz, hogy a fantasy az amin keresztül a legtöbben megismerkednek a szerepjátékkal ma is, de már nem az egyedüli irányvonal. Ma már széles a paletta, mindenki stílusának és kulturális érdeklődésének megfelelően választhat magának szerepjátékot. És ami elég erős ahhoz, hogy megmozgassa az emberek fantáziáját, abból elég hamar megszületik a szerepjáték változat is. Pld a Matrix-nak is létezik nem csak asztali PC-s játékváltozata ( Enter the Matrix ), online játszható úgynevezett MMORPG változata ( Matrix Online ) mellett létezik az asztal mellett játszható verzió is. És az sem fantasy.

A bárd pedig jó karakter. Már ha tényleg kijátszod. sokan csak a táp ( laikusoknak értsd: halmozott sokszor indokolatlan előnyök ) miatt kedvelik, és kevesen játsszák valóban ki a világfit, aki minden lében kanál, mindenhez ért de felületes és nem tud semmiben igazán magára lelni. Vagy épp a dalnokot, aki a művészetnek él, és a szívét viszi a dalaiban körbe a világban, hogy elmondja amit érez.. És megénekelje mások történeteit is sajátjaiként átérezve, mindenki okulására...

Kaotikus semleges? Én is azzal kezdtem. aztán ahogy öregedtem mertem egyre jobban bevállani a szélsőségeket is.. Nem is olyan egyszerű hitelesen alakítani az igazi gonosz egyik változatát, vagy épp a gáncs nélküli jó megrendíthetetlen és megmásíthatatlan, sokszor önnön érdekei ellen is tevő erkölcsösségét.. :D

Az AD&D amivel én is kezdtem ma már túlzottan tipizáló és megkötött játéknak tűnik, ráadásul kevésbé hagyja, hogy realisztikus irányba elmozdulj, inkább a heroikus fantasyt, a regényekből ismert félmesét támogatja, amiben a hős mindenképp fölötte áll az élet kihívásainak.

És miért nem keresel új kört, új barátokat akikkel élőben is lehetne nyomni?

Tarkarra:

Így is van! És bár a R.Y.L. ( Risk Your Life ) nevű MMORPG-ben is érdekelt voltam anno még a WOW ( World of Warcraft ) megjelenése előtt, de mégis maradtam a kaptafánál, és ne is bántam meg. Nincs sokszínűbb világ annál, mintha a játékosok fantáziája összeadódva létrehozza a valóságot, amiben majdhogynem kötöttségek nélkül lehet alkotni. Az említett rendszereket én is ismerem és próbáltam, max az én kedvencem nem egy absz saját, hanem egy M.A.G.U.S. -ból származtatott, de ma már saját történelemmel és szabályrendszerrel rendelkező dolog volt és lett, amit az élet, a barátaim és mások ötletei csiszoltak és csiszolnak a mai napig is értékes gyöngyszemmé számomra.. :D
 

don12

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a seregben kostoltam bele a mufajba , a Shadowrun a kedvemcem , mert ez áll a legközelebb a valósághoz a mágiát leszámítva
 

zaphyris

Állandó Tag
Állandó Tag
MMORPG-WOW
Igen , talán mondhatom sajnos. Néha több időt töltök eme fantasy világban ,mint IRL /in the real life/.
De próbálom magam, és persze az időm az utóbbi időmbe optimalizálni :d
 

-lion-

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsit felhozom a témát, mert kezd nagyon elhanyagolt lenni :) SBishop itt vagy valahol?

-lion- : Fantasy? hmmm.. nos igen a gyökerek talán onnan erednek, de az rpg ma már több mint valami ami a fantasyőrülteknek szól. Az írott irodalom és a filmművészet majd minden szféráján gyökeret vert, és komoly és kevésbé komoly művek szerepjáték-feldolgozásai láttak napvilágot minden műfajban. Mert pld a Starwars, vagy a Cyberpunk, esetleg a Chtulhu ( H.P. Lovecraft műveire épülő játék ) , vagy a Gallia ( Asterix és Obelix ) csöppet sem sorolható a fantasy műfajába. Vagy pld a már említett Vampire-t sem nevezném fantasynak.

Persze, ebben egyetértünk, csakhát én a klasszikus útvonalon jutottam el az RPG-hez, lévén akkoriban még nem is nagyon létezett más, így egyfajta nosztalgiával gondolok vissza az AD&D-re (Advanced Dungeons & Dragons). Speciel Lovecraft műveit én teljes nyugalommal hajlandó vagyok fantasy-nak tekinteni, sőt ha tágan értelmezzük a kifejezést, akkor a szerepjátékok többségére mégiscsak rá lehet húzni, lévén a legtöbb egyfajta fantáziavilágban játszódik, legyen az akár az elképzelt múltban, jelenben, vagy jövőben :)

Igaz, hogy a fantasy az amin keresztül a legtöbben megismerkednek a szerepjátékkal ma is, de már nem az egyedüli irányvonal. Ma már széles a paletta, mindenki stílusának és kulturális érdeklődésének megfelelően választhat magának szerepjátékot. És ami elég erős ahhoz, hogy megmozgassa az emberek fantáziáját, abból elég hamar megszületik a szerepjáték változat is. Pld a Matrix-nak is létezik nem csak asztali PC-s játékváltozata ( Enter the Matrix ), online játszható úgynevezett MMORPG változata ( Matrix Online ) mellett létezik az asztal mellett játszható verzió is. És az sem fantasy.

Akkor definiáljuk a fantasy fogalmát:
"A fantasy a huszadik század fordulóján induló, és a század második felében kibontakozó fantasztikus irodalmi, képzőművészeti, és iparművészeti stílus (...) Fő jellemzője, hogy a tartalma (történet/kép/hang) olyan elképzelt, (...) az író által teremtett, csak annak fantáziájában létező alternatív világokba mint keretbe van ágyazva, mely felépítésében, fizikai és etikai törvényeiben, értékeiben, élőlényeiben, rokonságot mutat a vallások és mítoszok által megteremtett képzeletbeli világokkal. A fantasy ezek felépítésében – írótól, műtől függően – egyaránt (akár egyazon műben is) merít a gótikus romantika történeteiből, a középkori lovagvilág hősi énekeiből és lovagregényeiből, az ókori és kora középkori – különösen az északi, kelta, germán, skandináv – mítoszokból és eposzokból, illetve a vele rokon (de nem azonos) science-fiction műfaj által teremtett világokból." Mondja a magyar Wikipedia. Persze az angol megint máshonnan fogja meg a dolgot, és sokan vitatkoznak rajta, hogy mi Fantasy és mi nem az. Speciel nekem a Mátrix ebbe belefér.

A bárd pedig jó karakter. Már ha tényleg kijátszod. (...) kevesen játsszák valóban ki a világfit, aki minden lében kanál, mindenhez ért de felületes és nem tud semmiben igazán magára lelni. Vagy épp a dalnokot, aki a művészetnek él, és a szívét viszi a dalaiban körbe a világban, hogy elmondja amit érez.. És megénekelje mások történeteit is sajátjaiként átérezve, mindenki okulására...[/qoute]

Hát, mindig igyekeztem elfogadható bárdot alakítani. Simán belefért a dologba, hogy egy-egy kaland végén a fogadóban megénekeltem a kalandjainkat. Utólag visszatekintve persze elég kacska rímeket hoztam össze, de akkor nagyon élveztem :)

Kaotikus semleges? Én is azzal kezdtem. aztán ahogy öregedtem mertem egyre jobban bevállani a szélsőségeket is.. Nem is olyan egyszerű hitelesen alakítani az igazi gonosz egyik változatát, vagy épp a gáncs nélküli jó megrendíthetetlen és megmásíthatatlan, sokszor önnön érdekei ellen is tevő erkölcsösségét.. :D[/qutoe]

Én a lovagot mindig unalmasnak éreztem, a kaotikus semleges bárdban pedig pontosan azt szerettem, amiért a többiek utálták: kiszámíthatatlan, és amikor azt hiszed, hogy jót cselekszik, akkor is csak a saját érdekeit nézi :) Sajnos ahhoz nem játszottunk eleget, hogy kedvet kapjak elkalandozni más jellemek irányába is.

Az AD&D amivel én is kezdtem ma már túlzottan tipizáló és megkötött játéknak tűnik, ráadásul kevésbé hagyja, hogy realisztikus irányba elmozdulj, inkább a heroikus fantasyt, a regényekből ismert félmesét támogatja, amiben a hős mindenképp fölötte áll az élet kihívásainak. [/qutoe]

Ebben is igazad van, dehát mi mást várhatunk egy játéktól, aminek kazamaták és sárkányok a neve?

És miért nem keresel új kört, új barátokat akikkel élőben is lehetne nyomni?
(...)

A fene tudja. Elszaladt az idő, csak pislogok visszafelé, hogy mennyi minden történt az utóbbi években. Egyébként pont most összejött megint egy társaság a munkahelyen, akikkel elkezdtünk játszani (ezúttal CoC-t), de aztán úgy alakult, hogy munkahelyet váltottam, úgyhogy ez is befulladni látszik.


Üdv,

Lion

ui.: kinek milyen tapasztalatai vannak mesélőkkel kapcsolatban? Nekünk mindig az volt a problémánk, hogy ki legyen a mesélő? Aki vállalta volna, az általában nem tudott jól mesélni a többiek meg tudták, hogy mi lenne a jó, de lusták voltak felkészülni. Egyáltalán hogyan definiálhatjuk a jó mesélőt?
 

Beksinski

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözlet kalandozók!:)

Csak most akadtam rá erre a topikra és nagyon megörültem neki. Az én ismeretségem is hasonló volt a fentebb leírtakhoz. Középiskolában AD&D, aztán egy kis M.A.G.U.S. Sajna hamar széthullott a társaság, csupán fél évig tartott.
Azóta könyvek olvasásával: Raimond E. Feist, R.A. Salvatore, Robert Jordan...stb. és számítógépes játékokkal: Baldur's Gate, Icewind Dale, Gothic, Oblivion próbálom kitölteni az űrt.

Azonban a klasszikus asztali RPG nyomába egyik sem ér. Sokkal személyesebb kalandokban részesít, ha az ember hajlandó a kellő komolysággal kezelni. Nincs szükség szemkápráztató grafikára, csak szimplán a fantáziádra.
Egy barátom mesélte, aki akkor már évek óta szerepjátékozott, hogy náluk az egyik srác kráni fejvadászt alakított. De ezt csak a mesélő tudta róla, a többi játékos nem. A mesélő folyton olyan helyzetekbe hozta, hogy lebuktathassa, mégis 2 év(!) telt el, mire kiderült a dolog. A társaság pedig csak pislogott: "Te fejvadász vagy!?"
Nos, az ilyen élményekért érdemes.

Nekem a M.A.G.U.S. világa jött be a legjobban, mert rendkívül kidolgozott, ugyanakkor a szabályrendszerbe nekem is beletört a bicskám.:)

Első hozzászólásnak ennyi épp elég, vagy sok is.:D
 

Beksinski

Állandó Tag
Állandó Tag
ui.: kinek milyen tapasztalatai vannak mesélőkkel kapcsolatban? Nekünk mindig az volt a problémánk, hogy ki legyen a mesélő? Aki vállalta volna, az általában nem tudott jól mesélni a többiek meg tudták, hogy mi lenne a jó, de lusták voltak felkészülni. Egyáltalán hogyan definiálhatjuk a jó mesélőt?


Mivel mi "fiatal" társaság voltunk, a legtapasztaltabb mesélt, aki összehozott bennünket. Utólagosan is azt mondhatom, hogy igencsak jól csinálta. Nem volt az az előrekészülgetős, modulgyártós típus, de jól rögtönzött és meg tudta tartani a játék egyensúlyát: Kellően leizzadtunk a questek alatt, de nem volt lehetetlen teljesíteni. Engem nagyon érdekelt a kalandmesterség, de a rögtönzés nem az erősségem, a felkészülősdi viszont rendesen elriasztott.

Szerintem a jó mesélő az, aki kellő rugalmassággal kezeli a szabályokat, határozott, de nem erőszakos. Aki orránál fogva tudja vezetni a játékosokat, de úgy, hogy azok mit sem éreznek belőle. Szemléletesen, de nem terjengősen tárja elő a világot, valamint képes a megújulásra és nem ugyanazokat a modulokat dobja be, apróbb alakításokkal. Mindez rendkívül fontos, mert a játékosok az ő személyén keresztül lépnek kapcsolatba a történésekkel. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a mesélőnek van a legnehezebb dolga. Pont ezért fontosak a megfelelő kvalitások, mert különben bukta van...
 
Oldal tetejére