Szobanövények tápozásához - jó tanácsok

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Szeretjük a szobanövényeket, mert nemcsak szemet gyönyörködtetnek, de egészségesek is, hiszen oxigént adnak. A csodaszép, egészséges szobanövényeink titka, leggyakrabban az elegendő tápanyagforrásban keresendő. Ha nem áll kellő mennyiségű “táplálék” a növények számára, akkor képtelenek növekedni, csodaszép színes virágokat bontani.
Vannak viszont olyan szobanövények, melyek "csak" szép zöldek, de "őket" is szeretjük és ápoljuk gondosan. Léteznek környezetbarát, szinte ingyenes házi praktikák, melyeket alább fel is sorolunk:


A szobanövények többsége szereti a cukrot, főként a kaktuszok. Ezért egy kiskanál porcukorral szórjuk meg a földjüket, majd utána öntözzük meg.

A fahamut sem kell kidobni, ha vannak szobanövények, hiszen táplálja azokat, valamint fertőtlenítő hatása is van. Egy evőkanál hamut oldjunk fel 1 liter vízben, hagyjuk állni egy hétig, de időnként rázzuk fel. Ezt követően 10 napig ezzel az oldattal öntözzük virágainkat.

A gránátalma héját sem érdemes a szemetesbe hajítani. Inkább áztassuk be vízbe, hagyjuk állni egész este, másnapra már kész is az egészséges, természetes tápoldat.

Ha aszpirines vízzel locsoljuk le a növények leveleit, elkerülhetjük a betegségek kialakulását. Egy szemet kell 1 liter vízben feloldani.

Az aloe vera kifacsart leve is csodákra képes. 1 kiskanál levet keverjük bele 1,5 liter vízbe, és azzal öntözzük virágainkat.

A fikuszokat érdemes egy hónapban egyszer cukros vízzel öntözni. Ehhez 1 kiskanál cukrot kell 1 liter vízben feloldani. A leveleiket pedig mossuk le tejjel, hogy jobban csillogjanak.

Az afrikai ibolya hálás azért, ha egy B12-vitamint tartalmazó fiolát feloldunk 1 liter vízben, és ezzel locsoljuk meg a kis virágokat.

A banánhéj foszforban, magnéziumban és káliumban is gazdag. Ezen ásványi anyagokra a növényeknek is nagy szükségük van. Vágjuk fel kis darabokra a banánhéjat és ássuk bele a virágcserepekben lévő földbe. Növényeink meghálálják!


1741-schlumbergera-lilac-beauty_1321176841_280.jpg
 
Oldal tetejére