Szobrok

bbarna témája a 'Képzőművészet' fórumban , 2004 Február 20.

 1. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Úgy latom a képzőművészetet elhanyagolta eme jeles kulturális intézmény. Megpróbálok ezen segíteni egy pár képpel


  [​IMG]

  Zsolnay-kút (részlet) Pécs, Széchenyi tér
  Pilch Andor tervei alapján készült 1912-ben. Az ökörfejet a nagyszentmiklósi aranylelet alapján mintázták és a híres Zsolnay eozinmázzal festett pirogránitból készült. A pirogránitot az 1880-as évek elején fejlesztette ki Zsolnay Vilmos. Magas hőmérsékleten égetik, anyaga szilárd és tartós, kiválóan alkalmas épületdíszítõ kerámiák, cserepek készítésére. Ebből az anyagból készült a budapesti Mátyás-templom tetejének a borítása is. A nagyszentmiklósi aranyleletet 1799.-ben találták, és bécsi kincstárban őrzik. Valószínű, hogy a 23 darab arany tárgy hun eredetű, ezért Attila kincse néven is emlegetik. (Foto: BB 2001)

  [​IMG]

  ******************

  FIGYELEM - fontos !!!

  Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

  A canadahun nem fogja engedni, bemutatni, vagy megtalalashoz iranyitast adni olyan tartalmu anyagot ami a copyright altal vedett,
  csak akkor ha legalis engedely van ra.


   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 2. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Fél a baba .. -
  Budapest, X. Szent László tér
  ZALA György (1858, Alsólendva - 1937, Budapest) bronz szobra, 1936-ban készült. Zala Györgynek sok híres szobra díszíti Magyarország tereit. A fő műve a milleneumi emlékmű. (Foto: BB 2001)
   
 3. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Robert Burns szobor
  Jackson Park, Windsor, Ontario
  Ezt a szobrot egy magyar DP (Displaced Person), Varga Ferenc (1906, Székesfehérvár - 1989, USA) készítette 1952-ben. Kiünő szobrász volt. Egy ideig Kanadában élt, azután Detroitba alapította meg a Varga studiót. Fiával Frank Vargával rengeteg kitünő szobrot alkottak, sok magyar vonatkozásút is, mint pl. a Mindszenty szobor New Brunswick, NJ-ben, a Szent István szobor St. Louis, MO-ban. A Varga studio honlapját érdemes megnézni.

  Varga_art
   
  Hannoka kedveli ezt.
 4. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Finta (Alexander) Sándor (1880, Túrkeve - 1958, Los Angeles) két szobor portréja: Petőfi Sándor, a Cleveland-i Központi Könyvtárban, és Kossuth Lajos, az Exhibition Parkban Los Angelesben. Finta Sándor már mint sikers szobrász vándorolt ki Braziliába (1920), majd az USA-ba (1923). Több más szép magyar vonatkozású szobra is látható az USA-ban. Amerikában is elismert sikeres szobrász volt.
   
 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kultúra


  Hatvan éve tűnt el Raoul Wallenberg


  Hétfőn lesz 60 éve, hogy Debrecen környékén eltűnt Raoul Wallenberg, svéd diplomata, akinek emberek ezrei köszönhették az életüket. Az 1945 január 17-i napra emlékezve mától több rendezvényt is tartanak Budapesten. Az eseménysorozatra Magyarországra érkezett Wallenberg legközelebbi hozzátartozója, aki tovább kutat nagybátyja után.

  Raoul Wallenbergről 1945. január 17-e óta a családja nem tud semmi biztosat. Akkor biztos, hogy látták az osztrák nagykövetségen. Azóta keresik. Először a svéd diplomata szülei, majd testvérei és most unokahúga tervezi azt, hogy találkozik a nagybátyja munkatársaival, ismerőseivel, barátaival és barátnőivel, hogy megismerhesse őt.

  Raoul Wallenberg 60 éve tűnt el Debrecen környékén. A szovjet csapatok fogták el, mert gyanús volt nekik. A családnak sem volt könnyű az elmúlt hat évtized.

  - Először természetesnek tartották a nagyszüleim, hogy nem jött rögtön haza, hiszen azt írta, egy hónap múlva érkezik meg. És mivel a küldetése befejeződött, és a svéd kormány is azt mondta, hogy hazajön, egyszerűen csak várták őt – de nem érkezett meg – nyilatkozta rádiónknak Wallenberg unokahúga. – Majd a nagymamám kapott az orosz nagykövettől egy üzenetet, hogy a fia biztonságban van Oroszországban és megint nem történt semmi. A svéd kormány azt mondta a nagymamámnak, hogy ne csapjon nagy hírverést a dolognak, mert dolgoznak rajta és minden rendben van. A következő tíz évben nem érkezett semmi hír róla. Majd hirtelen megtört a jég, nagymamám kapott egy üzenetet: megtaláltak egy feljegyzést, amely szerint a nagybátyám szívinfarktust kapott a börtönben és meghalt Oroszországban. De ő nem hitt ennek, mert nem a teljes név szerepelt rajta, és nem is volt hivatalos irat. A család mindig azt mondta, hogy mi az igazi papírokat szeretnénk látni arról, hogy meghalt. De soha nem kaptuk meg.
   
  Hannoka kedveli ezt.
 6. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  A sztalinizmus áldozatai

  Wallenberget mint a sok magyar zsidó megmentőjét tiszteli a világ, de érdemes emlékezni rá úgy is mint a sztalinizmus egyik ártatlan áldozata. Egy héttel ezelőtt Várdy Béla és felesége Huszár Ágnes tartottak itt Torontóban egy nagyon érdekes előadást, amiben beszámoltak kutatásaik eredményeiről a második világháború utáni kitelepítésekről, emberek elhurcolásáról szibériai haláltáborokba. Várdy Béla nemrég adott ki egy 860 oldalas könyvet a kitelepítésekről (Ethnic Cleansing in Twentieth-Century Europe). Ez a könyv az Interneten is olvasható a Corvinus Library révén (a magyar öregcserkész munkaközösség honlapja)

  A Szibériába elhurcolt és elpusztult magyarokról most végzik kutatásaikat, és a közeljövőben tervezik egy könyv kiadását. Erről jutott eszembe egy személyes emlékem ezzel kapcsolatban.

  1945-ben a házunkat egy szovjet kapitány foglalta le lakóhelynek és irodának. Minket kidobtak a fűtetlen mosókonyhába, ott dideregtünk napokig, mígnem a kapitány megsajnált és megengedte, hogy a konyhába visszaköltözzünk. Apám tudott egy kicsit beszélni velük, így lassan összebarátkoztunk a "vendégeinkkel";. Ennek köszönhetjük, hogy apám megmenekült a biztos haláltól. Öt is elfogták az utcán, a házunk előtt egy kis "malekij robot"-ra. Az ablakból láttam amint elkapta a karját egy nagy szovjet katona és maga előtt lökdösve vitte magával. Apám egy kis termetű sovány ember, jóval 50 felett, alig tudott olyan gyorsan menni, ahogy a katona kívánta. Ezt látva megrémülten szaladtam anyámhoz, aki kétségbeesetten kézzel-lábbal elmagyarázta a kapitányunknak, hogy mi történt. Ez a jóindulatú ember, tudta miről van szó, azonnal elküldte az egyik csicskását, hogy hozza vissza apámat. Ez a 60 év előtti téli nap olyan világosan él az emlékezetemben, mintha tegnap történt volna.

  Várdy Béla munkássága
   
 7. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Young Girl (1938) by Frances Wyle, Loring/Wyle Park, Toronto

  Ez a kép a mai Toronto Star újságban jelent meg, Tobin Grimshaw felvétele. Az újság sorozatban ismertet egy-egy torontói szobrot. Ezt a szobrot Florence Wyle (1887-1968) 1938-ban készítette, és 1984-tól áll a róla és partneréről, Frances Loring szobrásznőről, elnevezett kis parkban, a St. Clair Ave és Mount Pleasant Rd sarkon. Mindketten amerikai születésűek, de 1913-tól Kanadában éltek. Több művük látható Torontóban.
   
 8. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Szobrot kapott Radics Béla

  <TABLE class=contenttext><TBODY><TR><TD>[​IMG]
  Mintha semmiféle visszhangot nem kapott volna, hogy áll Radics Béla szobra – valahol Budapesten, Angyalföldön. Annyit tudok csak, hogy ha minden igaz, akkor halála 23. évfordulóján, október 18-n leplezték le.
  Akinek Radics Kapitányt be kell mutatni, az valószínűleg nem tulajdonít ennek túl nagy jelentőséget, ellenben akinek nem, az igen. Akinek be kellene mutatni, annak röviden úgy tudnám jellemezni, hogy emlékkoncertjein fellép Török Ádám, Deák Bill Gyula, Balázs Fecó, Póka Egon, Som Lajos, Tátrai Tibor, Takáts Tamás, Schuster Lóránt, Sipeki Zoltán és mások. Ez azért elég húzós mezőny, és ez jelzi is, milyen jelenség volt ő.
  Ha az idetévedt Nyájas Olvasó tudja, hol lelhető fel a szobor, esetleg tud-e más kortárs magyar zenészről, aki szobrot kapott, kérem, ossza meg velem egy hozzászólásban vagy e-mailben.

  blog.krank.hu/


  </TD></TR></TBODY></TABLE>
  Csatolás megtekintése 608901 Csatolás megtekintése 608902 Csatolás megtekintése 608900
   
  lóspaci kedveli ezt.
 9. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Hannoka kedveli ezt.
 10. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  "Businessman" szobrok Torontoban

  Egy nemreg elhuny kanadai szobraszmuvesz William McELCHERAN (1927-1998 ) angyalokat, szenteket faragott fiatalkoraban, aztan rajott, hogy a mai vilagban ez mar nem tema, akkor kezdte el faragni businessmen-eket. Torontoban megtalhato ez a kover, fontoskodo uzletember figura a foldalatti allomason keramia dombormuvon, irodaepuletekben marvanybol faragva, bronzba ontve, az egyetemen lohaton, stb. Harom kepet ezekrol a muvekrol alabb csatoltam, szerintem, eredeti, sehol mashol nem lattam hasonlot.

  Barna


  Csatolás megtekintése 1523 Csatolás megtekintése 1524 Csatolás megtekintése 1525
   
  Hannoka kedveli ezt.
 11. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Koszonjuk, igazan nagyon jok.
  Lenne egy keresunk Kedves Barna ha a hianyzo kepeket ismet feltenned mert nem tudtuk athozni a regi forumbol es igazan remek gyujtemenyt mutattal be, kar hogy most nem lathatok a kepek.
  :656:
   
 12. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Görög Istenek kertje

  A torontoi Exhibition Park-ban áll ez 3 méter magas Herkules szobor, 19 mitologiai görög isten szobor társaságában. E.B. Cox 2003-ban elhunyt kanadai szobrász faragta egy 6 tonnas mészkôbôl. Jól megdolgozhatott vele amig kifaragta.

  Barna
  Csatolás megtekintése 1642 Csatolás megtekintése 1644
   
  Hannoka kedveli ezt.
 13. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  7 titok a Lánchídról

  2006-04-20
  Budapest - Különös titkok ismerője Fazekas János (40) hídmester. A férfi apja, nagyapja is hídmester volt, de már János kisfia, Gergő (13) is érdeklődik a mesterség iránt. János megmutatta, milyen titkos járatok húzódnak a föld alatt és a hídon belül.
  <SCRIPT language=JavaScript><!--var ord=Math.round(Math.random()*100000000);document.write('<sc'+'ript language=JavaScript src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=10764&ord='+ord+'"></scr'+'ipt>');//--></SCRIPT><SCRIPT language=JavaScript src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=10764&ord=27644951"></SCRIPT><NOSCRIPT>[​IMG]</NOSCRIPT>

  <TABLE style="FLOAT: left" cellSpacing=0 cellPadding=0 width=201 align=left border=0><TBODY><TR><TD>[​IMG]
  </TD></TR></TBODY></TABLE>János az Alagút bejáratánál lévő szolgálati lakás padlásszobájában nőtt fel, az ablakból épp rálátni a folyóra, no és hídra.

  - Nagyapám és édesapám is a Margit hídon szolgált, én egykor a Szabadság hídon kezdtem, de már harmadik éve a Lánchídon vagyok hídmester - meséli János.

  - Feladatom naponta kétszer végigjárni a hidat, ellenőrzöm a járdát, a híd szerkezetét. Hetente egyszer pedig benézek a lánckamrába, működik-e a szivattyú.
  Hiba lenne azt hinni, hogy unalmas ez a mesterség, merthogy titok bőven akad itt.

  - Tavaly videoklipet forgattak a Lánchídon, egy titkos ajtón én vittem föl Oláh Ibolyát a pillér tetejére. Ahová kívülről olykor öngyilkosok is fölmásznak - folytatja a férfi. - Van itt egy másik, rejtett ajtó is, azon belépve a föld alá, egészen a Duna fenekéhez, a lánckamrákba jutunk. Itt van rögzítve a lánc, amely megfeszíti az egész hidat.

  János otthonában az éléskamrából is nyílik egy járat, amelyet az édesapja falazott be egykor. Ez a hegy gyomrába visz. Itt bújtak meg a második világháború alatt, Budapest ostroma idején a német katonák.

  A férfi nagy becsben tartja a kincsesládát is, amelyben mára csak pár száz hatszögletű rézérme található, valaha ezzel fizettek a hídon való átkelésért.

  A hídmester cáfolja a városi legendát, miszerint a lánchídi oroszlánok tervezője öngyilkos lett, mert későn vette észre, hogy nincs nyelve a kőállatoknak. Mint mondja, van nyelve az oroszlánoknak, csak az utcaszintről nem látszik.

  János megmutatja nekünk az Alagút-szellőztető szekrényét is, amit avatatlan szem soha nem láthat. - Amikor az Alagútban nagy a forgalom, és színe van a levegőnek”, bekapcsolom.

  Virág Márton
   
 14. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Mivel szó volt a Lánchíd oroszlánjairól, gondoltam felteszem az egyik budai hídföt ôrzô oroszlánról készült képemet. A szobrot Marschalkó János (1819-77) szobrászmüvész faragta, és csak a rossz nyelvek szerint nincs nyelve.

  Barna

  Csatolás megtekintése 8107
   
 15. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Elhunyt Pédery Hunt Dóra

  A Torontói St. Michael kórházban 2008. szept. 29-én elhunyt Pédery Hunt Dóra. Budapesten született 1913-ban, 1948-tól élt Kanadában, és az ország egyik legismertebb, nagyra becsült érme szobrásza volt. Legismertebb műve a kanadai pénzen látható királynő portré. Sok elismerésben részesült Kanadában és Magyarországon. 2001-ben torontói Magyarházban vette át magyar kormány-kitüntetést, a Pro Cultura Hungarica-t, az alábbi kép ott készült róla. Magyar szármázását mindég büszkén vallotta és aktívan részt vett a kanadai magyar közösség szervezeteiben. Néhány magyar vonatkozású érméről csatoltam képeket.

  Kaleidoscope


  Mukássága

  Nyugodjék békében!

  Barna
   
  Hannoka kedveli ezt.
 16. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Elhunyt Marton László szobrászművész

  [FONT=Trebuchet MS, sans-serif]Budapesten 2008 okt. 5.-én elhunyt Marton László Munkácsy-díjas szobrászművész, 1925 November 5-én született Tapolcán. Több mint száz köztéri szobra áll Magyarországon, de külföldön is láthatjuk a műveit. Torontóban a Toronto General kórház Munk Péterről elnevezett szívsebészeti klinikának az előcsarnokban áll az alább látható két portrészobra. [/FONT][FONT=Trebuchet MS, sans-serif]Rómában a Szent Péter bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolna falát díszíti az alábbi két domborműve.[/FONT]

  [FONT=Trebuchet MS, sans-serif]Nagy művész volt, nyugodjon békében.[/FONT]
  Barna
   
 17. kandras

  kandras Állandó Tag

  [​IMG]
   
  Hannoka kedveli ezt.
 18. kandras

  kandras Állandó Tag

  [​IMG]
   
  Hannoka kedveli ezt.
 19. kandras

  kandras Állandó Tag

  [​IMG]
   
  Hannoka és mixer2 kedveli ezt.
 20. kandras

  kandras Állandó Tag

  [​IMG]
   
  Hannoka kedveli ezt.

Megosztás