Szomorú hír

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyolcvankilenc évesen elhunyt Rob Rafelson amerikai filmrendező és producer, az új Hollywood néven ismert filmes irányzat egyik előfutára, A postás mindig kétszer csenget és az Oscar-díjra jelölt Öt könnyű darab rendezője,
Legnagyobb kasszasikere azonban A postás mindig kétszer csenget című romantikus thriller volt, amelyben a két főszereplő, Jack Nicholson és Jessica Lange híres konyhaasztalos szexjelenete kiverte a biztosítékot a prűd Amerikában.
1658757498779.png
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Meghalt Olivia Newton-John, aki énekesnőként és színészként is nemzetközi hírnévre tett szert – írja a TMZ.

A sztár férje, John Easterling azt közölte, hogy hétfő reggel békésen halt meg dél-kaliforniai birtokán, családja és barátai körében. Oliva több mint 30 éve küzdött a mellrákkal, a halál konkrét okát nem közölték, ugyanakkor egy családhoz közel álló forrás a TMZ-nek elmondta: 30 év után elvesztette a harcot a mellrákkal szemben. 73 évesen hunyt el.

Olivia Newton-John 1971-ben olyan dalokkal aratott nagy sikert, mint az "If Not for You", 1973-ban pedig a "Let Me Be There". Ezt követte a "Have You Never Been Mellow".

A nagy áttörés 1978-ban jött el, amikor John Travolta oldalán játszott a Grease-ben. Sandy szerepe ikonikus volt, ahogyan a film több dala is: a "You're the One that I Want", vagy a "Summer Nights", illetve a "Hopelessly Devoted to You" is.

c7c044f9-c863-4977-8fa7-17f1109d9aa1.jpg

© Paramount Pictures / Robert Stig / Collection ChristopheL
A legnagyobb slágere a "Physical" volt 1981-ben, amely 10 hétig maradt az első helyen, ezzel minden rekordot megdöntve a '80-as években. Karrierje során végig környezetvédelmi és állatjogi aktivista maradt.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
91 éves korában meghalt Jean-Luc Godard francia–svájci rendező, aki az 1950-es évek végén és a 60-as években a filmművészetet forradalmasító nouvelle vague egyik kulcsfigurája volt.
Nála másként mozgott a kamera, másként, más ritmusban álltak össze a „snittek”, mint előtte. Ma is tanítják jobb főiskolákon a Kifulladásig nagy találmányát, vagyis azt, hogy a rendező „belevágott” azonos, fix beállításba, s persze nem „ellensnittet”, szokványos és álmosító „vágóképet”… ellenkezőleg: ugyanaz a beállítás folytatódott, apró, ritmust adó, formateremtő zökkenéssel.
Az Alphaville Jean-Luc Godard 1965-ben készült fekete-fehér disztópikus sci-fi film noir krimije, kémtörténete. A rendező a forgatókönyvet a nálunk kevésbé ismert angol krimiíró, Peter Cheyney motívumainak felhasználásával írta meg.
1663070273339.png
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ma hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar dzsessz ikonikus alakja – közölte a Magyar Jazz Szövetség.


Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született. Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme a dzsessz felé fordult. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, fesztiválokon olyan neves magyar zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. Később Kovács Andor gitáros együttesében tűnt fel, de a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek.

Ez indította el nemzetközi karrierjét, amelynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti.

Fontos szerepet töltött be a fúziós zene itthoni terjedésében, személye összefonódott a hazai dzsessz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség – írta a Magyar Jazz Szövetség.

Zenészpartnerei között ott volt Bob Mintzer, John Patitucci, Jack DeJohnette, Dave Weckl és Frank Zappa.
 

fri50

Állandó Tag
Állandó Tag

R.I.P. Szakcsi Lakatos Béla !​


1664740521445.png

Szakcsi Lakatos Béla / Sachi / - Peace For Pastorius​

 
Utoljára módosítva:

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

Meghalt Maros Gábor​

A színművész, operaénekes 75 éves volt, halálhírét Szacsvay László erősítette meg egy újságnak.
Maros Gábor sokoldalú művészként prózai szerepei mellett a zenés műfajokban is otthonosan mozgott. Musicalek, operettek és operák tenorszereiben is láthatták a nézők. Nemzetközi turnéi során Bécsben, Münchenben, Zürichben, Amszterdamban, Sydney-ben, New Yorkban és Jeruzsálemben is fellépett.
1666885215392.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

Meghalt Korcsmáros György​

69 éves korában, kedden elhunyt Korcsmáros György Jászai Mari-díjas színész, rendező és érdemes művész – közölte Facebook-oldalán a dunaújvárosi Bartók Színház.
Az 1994-ben Jászai Mari-díjjal elismert, 2010-ben érdemes művésszé vált férfi egy sor tévé- és mozifilmben is feltűnt, így a nézők többek közt a Fekete gyémántok (1976) Oszkár bárójaként, illetve az X – A rendszerből törölve (2018) Magda Pétereként is emlékezhetnek rá. Négy évtizedig tartó pályájának mindezek mellett számos szinkronszerep is része volt: hangja a Kelly hőseiben, a Columbóban, a Mad Men – Reklámőrültekben, illetve a Fekete tükörben is hallható.
1666885414317.png
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Meghalt Jerry Lee Lewis – írja a New York Times. A zenész pénteken halt meg otthonában, a Mississippi állambeli DeSoto megyében. 87 éves volt.

A hírt ügynöke, Zach Farnum jelentette be. A halál okát nem közölte, de már egy ideje rossz egészségi állapotban volt a rock'n'roll legenda.

A Grammy-díjas Jerry Lee Lewis zenei karrierje az ötvenes években indult, a louisianai zenész a híres Sun Recordsnál kezdett, amely fontos szerepet játszott Elvis Presley és Johnny Cash karrierjében is. Olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, Great Balls Of Fire vagy a High School Confidential.

Lewis 40 stúdióalbumot rögzített, a legutóbbi a Rock & Roll Time 2014-ben. Előző albuma, a Mean Old Man 2010-ben megjelent az Egyesült Államok legjobb 30-as listáján, és olyan sztárokkal énekelt duettet, mint Mick Jagger, Sheryl Crow, Willie Nelson és Eric Clapton.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

98 évesen meghalt a Folytassa-filmsorozatból ismert Leslie Phillips​

Bár már az 1930-as években is feltűnt a filmvásznon, az ismertséget az első Folytassa-filmek hozták meg neki: a Folytassa, nővér (1959), a Folytassa, tanár úr (1959) és a Folytassa, rendőr (1960).
ő adta a Harry Potter-filmekben a Teszlek süveg eredeti hangját is.
1667979183368.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyolcvanegy éves korában hétfőn elhunyt Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, aki szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar nemzeti együttest,
1669100867476.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

Meghalt Csapó Gábor​

Hetvenkét éves korában, vasárnap hajnalban meghalt Csapó Gábor vízilabdázó. Az 1976-os olimpia bajnok centerét november 9-én légzési nehézségek miatt szállították kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.
1669572403489.png
 
Oldal tetejére