Szomorú hír

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Oszinte reszvetem az egesz csaladnak, mindket oldalon.

Ne legyen tul nehez,
az ut amin Te lepsz,
mert visszavarunk...
 

bekesi39

Állandó Tag
Állandó Tag
Ehhez a szomorú hirhez nemtudok mitmondani, átéltem és vigszt is kaptam de egyedül
maradtam és őt nem potolja semi és senki még a gyermekeim sem ők az édesapjukat
vesziteték el én meg férjet társat akimár nincs többé. kivánom a egyedül maradt családnak,hogy találják meg a lelkibékéjüket.Felejteni nem fognak de az emlékek halványúlnak csak a szép fog megmaradni ismeretlennül is együtérzek velük.
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
az édesanyámat veszítettem el, lassan 5 éve, de még most sem tudom felfogni a hiányát, pláne most anyáknapjakor.
 

kikamika

Állandó Tag
Állandó Tag
Bár én sem ismertem Olgit, de a tény, hogy fiatal volt és 2 gyermeket hagyott itt, akik ezentul kénytelenek hiányolni édesanyjukat, nagyon megrázó és szomoru. Részveétemet szeretném kifejezni a Családnak.kikuci
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Czeizel Endre


Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál - közölte lánya, Czeizel Barbara.

1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a Humángenetikai és Teratológiai Osztály munkatársa lett. Mellékállásban a János Kórházban dolgozott, 1973-ig mint a szülészeti osztály családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként vezette a humángenetikai és teratológiai laboratóriumot (1984-től osztályt). Ekkor lett a WHO központ igazgatója is.

1973 óta végez genetikai tanácsadást. 1984 után egy időben az ENSZ Egészségügyi Világszervezeténél (WHO) dolgozott. Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Hat televíziós sorozat szerkesztő-műsorvezetője volt. Ő alapította Zuglóban a Családtervezési Központot. Számos tudományos társaság tagja.

1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója volt, innen ment nyugdíjba. Létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Ma is az egészségmegőrző és genetikai tanácsadás népszerűsítője.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elhunyt Pataki Ferenc


[Pataki Ferenc. Fotó: Blikk]

Életének kilencvenhetedik évében, péntek reggel elhunyt Pataki Ferenc fejszámolóművész.

Pataki Ferenc 1921. január 20-án született Dombóvárott. Amikor 1926-ban még korona volt, de már megszületett a döntés a pengő bevezetéséről, oda-vissza fejben átváltotta a pengőt koronára és vissza. (12 500 volt a váltószám.) Hatévesen már Lakner Artúr gyerekszínházában lépett föl rendkívüli képességével.

Szülővárosában, az Esterházy Miklós Nádor Reálgimnáziumban érettségizett. Orvosi egyetemre akart menni, de zsidó lévén, a numerus clausus miatt nem mehetett, így Budapesten járt zeneiskolába: hegedült és harmonikázott.

Visszaköltözött Dombóvárra, ahonnan 1942 októberében behívták munkaszolgálatra Sepsiszentgyörgyre, majd onnan Ukrajnába került. Megszökött, partizánkodott, majd Kárpátalján 1945 májusában szovjet hadifogságba került. Közben családja jelentős része – beleértve szüleit és apai nagyszüleit – Birkenau gázkamráiban végezte. Megszökött a szovjet hadifogságból is, de Csapnál elfogták és csak 1947-ben, kalandos körülmények között került vissza Magyarországra. Artistavizsgát tett Budapesten, és hivatásos fejszámoló lett, egy egész ország ismerte, és rendszeresen föllépett külföldön is.

Még nyolcvanon túl is vállalt föllépést. Egy, munkatársunk által 2008-ban vele készített interjúból az derül ki, hogy szellemi frissességét teljesen megőrizte.

Pataki – lakhelye, a XIII. kerület, illetve szülővárosa, Dombóvár díszpolgára, számos kitüntetés birtokosa – kétszer nősült. Első, 1949-ben kötött házassága felesége korai, 1963-as elhunytával ért véget. Pár év múlva ismét megnősült.

A most elhunyt fejszámolóművészt felesége és első házasságából származó két lánya gyászolja.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
SOM LAJOS HALÁLÁRA

Furcsa, zűrös pasi volt, egy generáció mégis félistenként nézett rá. Amikor gimnazista lettem, a negyedikesek az elsősöket csoportosan vitték tisztelegni a tablóképéhez az I. László Gimnáziumban. Ő volt a Piramis főnöke. Nevét iskolai örsök viselték. Aki ott volt a Budai Ifjúsági Park "nagy bulijain" - nekem megadatott - sosem felejti el... Eljött a suliba Révész Sanyival - aki szintén odajárt - élménybeszámolót tartani. Sokat találkoztunk zenész-újságíró relációban. Ült börtönben olyanért, ami ma teljesen szabályos. Beszervezték, ivott, drogozott, csajozott ezerrel. Akadt, akinek az utolsó kabátját is odaadta, másokat semmiségért perrel fenyegetett. Ilyen a rock and roll (?) Utoljára egy éve találkoztunk. Nélküle, és Révész nélkül is telt ház előtt játszott a Piramis.A dalok ma is működnek... Próbálták a színpadra hívni, de hátul maradt, nem jött. Én mentem hátra.
A főnök -így hívták a többiek akkor is, amikor már hálni járt belé a lélek.
Távozásával a magyar rock egyik kulcsfigurája ment el, aki a Radiccsal is játszott együtt, meg az ős-Neotonban. A Piramis meghatározója volt a csöves nacis generációnak. Emlékét megőrzöm.

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A mai napon életét veszítette, rövid betegség után, békében távozott, az 1938-ban született, 80 éves Kofi Atta Annan az Egyesült Nemzetek Szerveznétek (ENSZ) első fekete afrikai származású volt főtitkára, Nobel-békedíjas diplomata.
Annan a 70-es évektől számos funkciót betöltött az ENSZ különböző szervezeteinél, a pénzügyek menedzselésétől túsztárgyalások levezetéséig, 1996-ban pedig a szervezet főtitkárává nevezték ki, majd 2001-ben az ENSZ egyhangúlag még öt évre meghosszabbította a mandátumát. 2001 októberében diplomáciai tevékenységének elismeréseként Nobel Békedíjat kapott az ENSZ-el közösen.
Az ENSZ 7. főtitkáraként megcáfolhatatlan és jó döntéseket hozott. Mindig a jó dolgok mögé állt. Szolgálata, mert Ő annak hitte és úgy is kezelte 1997. január 1.2007. január 1. között volt.
2017 áprilisában a most elhunyt diplomata levélben állt ki a CEU mellett. Annan a levélben úgy fogalmaz, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák".
Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.

A toll a mai napon a kezéből, kiesett. Nem láttamoz, nem ír alá többet...

az aláírása


Soros György a Twitter-oldalán így búcsúzott tőle: "A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog".
images


images
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ismét búcsúzni kell egy jó embertől, egy ragyogó színésztől, egy erős egyéniségtől...
Székhelyi József, a színész óriás elment...
Különleges hangját, előadását már nem hallhatjuk, nem láthatjuk, csak a felvételek, filmek, magnókazetták, -szalagok őrzik meg színészi játékát...
Köszönjük, hogy közöttünk volt, hogy művészetében gyönyörködhettünk.
2017 novemberében érkezett a szörnyű hír, hogy a színész rákos, majd a kezelések ellenére áttétek alakultak ki nála, így júniusban átesett egy, a gerincét érintő beavatkozáson. Ekkor még optimista volt betegsége kapcsán és úgy érezte, sikerülhet legyőznie a kórt. Később érkezett az újabb drámai hír, a roppant megterhelő operációt meg kell ismételni, hiszen maradt még eltávolítandó áttét.
1946. november 24-én született Budapesten. Pályafutása alatt játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat.
A Madách Színház közleményében felidézte, hogy a Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével és Tisztikeresztjével kitüntetett színművész 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházba szerződött. 1983-ban lett a Madách Színház tagja, ahol haláláig igen sok sikeres szerepet játszott. Többek között Shakespeare Tévedések vígjátékában, a Szeget szeggelben, Drizic Dundo Maroje című művében vagy Brecht Koldusoperájában láthatta őt a közönség. Székhelyi József keltette életre a gyermekek kedvencét, Vuk nagybátyját, Karakot is.
"Hosszú, súlyos betegsége alatt sem hagyta magára közönségét, még idén júliusban is játszott a Szerelmes Shakespeare című produkcióban" - olvasható a Madách Színház közleményében.
"Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata és a Szegedi Nemzeti Színház mély megdöbbenéssel értesült Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Szeged város Pro Urbe-díjas művésze haláláról" - közölte a helyhatóság az MTI-vel.
Súlyos betegség után érte a halál szerdán. A Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal egyeztetve intézkednek.
A CanadaHun vezetősége, tagsága tisztelettel búcsúzik a művésztől, gyászolja a családja és művészetét szerető közönsége. Emlékét megőrizzük.

images


images
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ismét búcsúzunk, most Konrád Györgytől....
Konrád György (Debrecen, 1933. április 2.2019. szeptember 13.) Kossuth-díjas magyar író, esszéíró, szociológus. Művei többek között angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. A kortárs magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja.
Konrád György életének első tizenegy évét Berettyóújfalu nagyközségben töltötte, Magyarország keleti szélén. Apja Konrád József jómódú vaskereskedő, anyja, Klein Róza nagyváradi zsidó polgárlány volt. Nővére Éva 1930-ban született.
Konrád György életének első tizenegy évét Berettyóújfalu nagyközségben töltötte, Magyarország keleti szélén. Apja Konrád József jómódú vaskereskedő, anyja, Klein Róza nagyváradi zsidó polgárlány volt. Nővére Éva 1930-ban született. Konrád György a helybeli zsidó elemi iskolába, majd a polgári iskola első osztályába járt 1944 tavaszáig. Szüleit az ország német megszállása után a Gestapo és a csendőrség letartóztatta, majd Ausztriába deportálta. A két testvér és még két unokafivér, Zádor István és Pál 1944. június 5-én budapesti rokonokhoz utazott nehezen megszerzett utazási engedéllyel. A rákövetkező napon Berettyóújfalu minden zsidó lakosát a nagyváradi gettóba, onnan pedig Auschwitz-ba deportálták. Konrád osztálytársait Birkenauban szinte kivétel nélkül megölték. A két testvér és az unokafivérek túlélték a vészkorszakot, nagynénjük, Vágó Zsófia jóvoltából, egy svájci védett házban. 1945. február végén Éva és György hazautaztak Berettyóújfaluba. A házukat üresen találták. 1945 júniusában a deportált szülők hazajöttek, és Berettyóújfalu mintegy 1000 fős zsidó lakosságából a Konrád család egyetlen kivételként együttesen életben maradt. 1950-ben az apja üzletét és a család lakóházát államosították, a szülők pedig Budapesten tanuló gyermekeikhez költöztek. Az életben maradás gyermekkori kalandjáról szól Konrád György Elutazás és hazatérés (2001) című önéletrajzi regénye.
Bár a regényeiben, különösképp a Kerti mulatság címűben, továbbá elszórt esszékben Konrád felidézte berettyóújfalui gyerekkorát, két utóbbi regényében – Elutazás és hazatérés (2001), Fenn a hegyen napfogyatkozáskor (2003) – kísérletet tett rá, hogy a dokumentumszerűen pontos történetet a regényes megjelenítéssel ötvözze.[7] Az első mű egy év – 1944-1945 – történetét beszéli el, a második 50 év történetét, a huszadik század utolsó évéből, az 1999-es napfogyatkozás délelőttjétől, és a Szent György-hegy csúcsáról kezdve a visszatekintést. A két regény Európában külön-külön jelent meg, New Yorkban egy kötetbe összeszerkesztve, és megnyerte a Zsidó Könyvtanács első díját a memoár és önéletrajz kategóriában. 2006-ban jelent meg Csodafigurák című kötete, Arcképek, pillanatfelvételek alcímmel. Ezeknek az arcképeknek a többségét barátokról mintázta, egy részüket még életükben. Ezek a portrék folytatják azt a sorozatot, amelyeket Konrád az Író és a város (2004) című kötetben jelentetett meg hosszabb esszék társaságában. Legújabb könyveiben - Kakasok Bánata (2005), Inga (2008), Harangjáték (2009), Vendégkönyv (2013) - költői sűrítéssel életfilozófiáját foglalta össze.
*

*

upload_2019-9-14_0-55-58.jpeg
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ismét búcsúznunk kell, pedig reményeim között az szerepel, hogy ez a rovat sokáig üres maradjon. Senkit ne veszítsünk el, mindenki jó egészségben és boldogságban éljen, az idők végezetéig, családja körében. Sajnos a Sors közbeszól, mint ahogyan most is.
Karel Gott a mai napon, 80 éves korában elhunyt.
Hatéves korától Prágában élt. Kezdetben villanyszerelőként dolgozott. 1958-tól énekelt prágai kávéházakban. Már fiatalkorában hamar népszerűségre tett szert, majd 1968-ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol tizenharmadik helyezést ért el. (Csehszlovákia nem vett részt a dalfesztiválon.) A legismertebb száma, a Lady Carneval is ebből az évből való. Innentől kezdve Gott népszerűsége folytonosan nőtt: külföldön turnézott, filmekben játszott és díjakat nyert.
Az Arany Csalogány (csehül Zlatý slavík) díjat 1985-ben 20-szorra ítélték neki, majd 2011-ben 37-szerre vehette át a legjobb férfi énekesnek járó elismerést, amelyet időközben (1996-ban) átneveztek Cseh Csalogány-díjra (csehül Český slavík).
1999-ben koncertet adott New Yorkban, a Carnegie Hallban.
Fellépéseit úgy válogatta, hogy abban szerepelt popzene, sanzon, románc és esztrád zenére is énekelt. Aktív időszaka 1958-tól – egészen mostanáig tartott, még 80 éves korában is fellépett. Saját gitár kísérettel színesítette az énekét. Több díjat is besepert élete folyamán így Nemzet Művésze (1985),, Czech Medal of Merit (2009. október 28.), Boulder Prize (2002), Barátság Rendje, Czech Nightingale, Plzeň díszpolgára (2009. november 2).
Szép tenor hangját sokan szerették, nagyon sok lemezét adták el, koncertjein minden ülőhely már előre elkelt. Hatéves korától Prágában élt. Kezdetben villanyszerelőként dolgozott. 1958-tól énekelt prágai kávéházakban. Már fiatalkorában hamar népszerűségre tett szert.
1968-ban ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol tizenharmadik helyezést ért el. (Csehszlovákia nem vett részt a dalfesztiválon.
A legismertebb száma, a Lady Carneval is ebből az évből való. Innentől kezdve Gott népszerűsége folytonosan nőtt: külföldön turnézott, filmekben játszott és díjakat nyert.
1999-ben koncertet adott New Yorkban, a Carnegie Hallban.
1992 óta festett. Művei több kiállításon vettek részt Berlintől Moszkváig.
Ismét elveszítettünk egy ikont, legyen örök nyugodalma. Családjának, barátainak, hallgatóinak együttérzésünket továbbítjuk.
Amikor sikerrel befutott:

*
Legutolsó fellépésén:
images

*
images

*
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Vekerdy Tamás, elment...
Életútját, többen megidézik majd ezekben a napokban. Meg- és kiérdemli. Több okos dolgot mondott, írt nekünk szülőknek, de a pedagógusoknak is. Látszólag egyszerű dolgokat mondott és képviselt. Csak annyit, hogy a gyerekeinket ne idomítsuk a saját képmásunkra, de szeressük. Adjunk szárnyakat, hogy repülni tudjanak s javasoljunk, de ne erőltessünk sem célt, de útvonalat sem. Engedjük el a kezüket, de úgy, hogy bármikor visszatérhessenek és vissza is térjenek hozzánk, ölelésre és tanácsra.
A gyerek majdnem kész ember. Van lelke, személyisége, akarata, ízlése. Azt hirdette, hogy a gyerekünk inkább a társunk legyen, mintsem kezeink között, - formálhatónak hitt - anyag.
Szabadítsd fel a gyereket. Lehessen örülni tudó kis ember, játsszon, de ha kell, akár unatkozzon. Tökéletesnek nem kell lennie. Nem kell összenyomni mindenfajta követelményekkel. Az Életből, a Világból mutassunk meg minél többet, hogy tudjon "utat" választani. Tanítsuk meg élni. Tudjon a jó és a rossz közül választani, ismerje meg a saját és mások "határait". Ha tévedett, tudja azt helyére is tenni.
Útmutatása szerint engednünk kell, hogy a gyerek, lehessen gyerek.
Emberségével, segítségnyújtó és -adó tanácsaival kiérdemelte mindannyiunk megbecsülését.
Élete utolsó percéig, gyermekeink érdekeit képviselte.
images

Reméljük és kérjük, halhatatlan Lelkével - vigyázza továbbra is gyermekeink lelkét.
Családtagjainak, barátainak, tanítványainak őszinte részvétünket fejezzük ki.
images
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Alekszej Leonov szovjet űrhajós, aki a világon elsőként lépett ki a világűrbe – közölte a Jurij Gagarin nevét viselő űrhajós-felkészítő központ sajtószolgálata.
 
Oldal tetejére