Hírek Tényleg létezik a múmia átka? Hátborzongató események követték a fáraó sírjának feltárását

Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezését követően az uralkodó nyughelyét feltáró ásatásokat egy angol gróf, George Herbert finanszírozta, aki pár hónappal a sír feltárása után rosszul lett és meghalt. Nem tartott sokáig, hogy az emberek pletykálni kezdjenek róla: vajon a „múmia átka” ölte meg a grófot?


„A fáraó 3000 éves átka mutatkozott meg Carnarvons grófjának betegségében”
– olvasható a Kentucky állambeli Louisville-ben megjelent The Courier Journal című újság 1923. március 21-i kiadásának címlapján.

Akoriban – George Herbert halálának hírére – számos hasonló újságcikk jelent meg szerte a világon.

A férfi halálának órájában állítólag furcsa dolgok történtek:

Kairóban kialudtak a lámpák, amire az elektromos művek semmiféle magyarázatot nem tudott adni

A felvetés, miszerint a gróf egy „átokba” halt bele, ma már nevetségesnek tűnhet, valójában azonban a korabeli tudósok rendkívüli komolysággal járták körbe a kérdést – több tanulmány is megjelent a témában.

Az átok eredete

A múmia átkának legendája valójában megelőzte Tutanhamon sírjának felfedezését. Az elképzelés, miszerint Egyiptom a rejtélyek országa, egészen a görögökig és a rómaiakig nyúlik vissza. Az ókori egyiptomiaknak számos természetfeletti tudást tulajdonítottak, ez pedig később sem változott, amikor Napóleon expedíciója után Egyiptom nyitni kezdett a Nyugat felé.

A Drakula könyv írója, Bram Stoker egy regényt is megjelentetett 1903-ban, amelyben a szereplők (akik történetesen épp régészek voltak) egy múmia átkától szenvednek.

Amikor a Titanic 1912-ben elsüllyedt, egyesek azt hitték, hogy a British Múzeumban lévő papnő múmiája okozta a tragédiát.

„Millió hiszékeny ember kétségbeesett visszaigazolást akart kapni arról, hogy lehetséges a halottakkal való kommunikáció. Nem csoda, hiszen az első világháború alatt annyi fiatalember vesztett oda”
– mondta Jasmine Day, egyiptológus.

A múmia sírjában tanyázó vírus okozta a gróf halálát?

Bár az emberek nagyon sokáig előszeretettel kapcsolták össze a régészeti felfedezést Hebert halálával, természetesen megjelentek racionális magyarázatot kereső elméletek is. Példának okáért a kutatók sokáig azt gondolták, hogy Lord Carnarvon titokzatos halála egy rendkívül fertőző vírusnak köszönhető, amely Tutanhamon fáraó egyiptomi sírjában támadta meg a grófot.

A sírban tanyázó, hosszúéletű kórokozók elméletét azonban később megcáfolták: nem találtak ugyanis semmiféle életképes mikrobát vagy gombát a sírkamrában.
Mi az igazság?

A tudomány jelen álláspontja szerint a gróf valójában vérmérgezést kapott, miután borotválkozás közben felsebzett az állán egy szúnyogcsípést.

Ettől függetlenül az emberek még ma is előszeretettel kapcsolják össze a régészeti felfedezéseket tragikus eseményekkel és átkokkal.

Amikor 2018-ban egy hatalmas, 2000 éves koporsót találtak az egyiptomi Alexandriában, egyesek például attól tartottak, a fekhely felnyitásával egy átok szabadulhat fel.

Hasonlóképpen, amikor 2021-ben egy hajó elzárta a Szuezi-csatornát, néhányan a múmiákat próbálták hibáztatni – a hajón ugyanis több ókori egyiptomi fáraó múmiáját szállították a fustati múzeum felé.
Az emberek azt szeretnék, ha az életnek értelme lenne. Hagyományosan a formális vallás biztosítja a létezés magyarázatát. Sokan azonban ma is a mágikus, természetfeletti hiedelmvilághoz fordulnak, amelynek az átkok is részei.

Tutanhamon.jpg
 
A hit nagyon fontos.
Egyeseknek.
Az utcán nem lépnek rá repedésekre...
Kerülik a 13 számot.
Valamiért jobb a dolgok mögött nem a logikát keresni
 
Kairóban kialudtak a lámpák, amire az elektromos művek semmiféle magyarázatot nem tudott adni

Ez nem lep meg miután a dátum 1921-röl beszél. :)
Az én gyerekkoromban, ami jelentősen későbbre tehető, a gyertya, pertolum-lámpa, gyufás-skatulya mindig kéznél volt.
Az iskolából gyakran ellem lámpával mentünk haza mert a közvilágitás megszakadt.
 
A hit nagyon fontos.
Egyeseknek.
Az utcán nem lépnek rá repedésekre...
Kerülik a 13 számot.
Valamiért jobb a dolgok mögött nem a logikát keresni
Hmmmmm a "babonaság" sok egyetemista sajatja :)
Van akinek minden vizsga elott át kell mennie egy bizonyos ket részből álló A villanyoszlop alatt, bizonyos etkezdeben kell reggelizni, bizonyos konyvel a párnája alatt aludi, amit irtal is az egyetemre menet nem szabad repedesre lépni, csak olyan villamosra szabad szálln amit bajuszos vezeto vezet stb :p
Ahány csoporttársam volt az mind megeskudott, hogy ha nem a szokott modon jár el, ki fogjak rugni aznap (de azért tanulni sem árt a vizsgákra :) )
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Másik kis kedvencem !
Dittike2009 wrote on Árcs206's profile.
Szia!

Eltudnád nekünk küldeni a full blast 3 testjeit?

kÖSZÖNÖM
László Ferenc wrote on midi nyalánkság's profile.
2020 topik 160 oldal
Mészáros B. Tamás wrote on Ivan Szorokov's profile.
Szia
Valóban kihagytam a listából. Majd javítom.
Ha be tudod szkennelni a hiányzó novellát, akkor megcsinálom.
Köszönöm.
Sziasztok! Tudnátok segíteni? 7.osztály Gondolkodni jó tankönyv megoldások keresem Köszönöm előre is a segítséget. Felmérő megoldásokat találtam, tlk kellene

Statisztikák

Témák
36,991
Üzenet
4,514,719
Tagok
597,622
Legújabb tagunk
Kenway0319
Oldal tetejére