Hírek Tényleg létezik a múmia átka? Hátborzongató események követték a fáraó sírjának feltárását

Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezését követően az uralkodó nyughelyét feltáró ásatásokat egy angol gróf, George Herbert finanszírozta, aki pár hónappal a sír feltárása után rosszul lett és meghalt. Nem tartott sokáig, hogy az emberek pletykálni kezdjenek róla: vajon a „múmia átka” ölte meg a grófot?


„A fáraó 3000 éves átka mutatkozott meg Carnarvons grófjának betegségében”
– olvasható a Kentucky állambeli Louisville-ben megjelent The Courier Journal című újság 1923. március 21-i kiadásának címlapján.

Akoriban – George Herbert halálának hírére – számos hasonló újságcikk jelent meg szerte a világon.

A férfi halálának órájában állítólag furcsa dolgok történtek:

Kairóban kialudtak a lámpák, amire az elektromos művek semmiféle magyarázatot nem tudott adni

A felvetés, miszerint a gróf egy „átokba” halt bele, ma már nevetségesnek tűnhet, valójában azonban a korabeli tudósok rendkívüli komolysággal járták körbe a kérdést – több tanulmány is megjelent a témában.

Az átok eredete

A múmia átkának legendája valójában megelőzte Tutanhamon sírjának felfedezését. Az elképzelés, miszerint Egyiptom a rejtélyek országa, egészen a görögökig és a rómaiakig nyúlik vissza. Az ókori egyiptomiaknak számos természetfeletti tudást tulajdonítottak, ez pedig később sem változott, amikor Napóleon expedíciója után Egyiptom nyitni kezdett a Nyugat felé.

A Drakula könyv írója, Bram Stoker egy regényt is megjelentetett 1903-ban, amelyben a szereplők (akik történetesen épp régészek voltak) egy múmia átkától szenvednek.

Amikor a Titanic 1912-ben elsüllyedt, egyesek azt hitték, hogy a British Múzeumban lévő papnő múmiája okozta a tragédiát.

„Millió hiszékeny ember kétségbeesett visszaigazolást akart kapni arról, hogy lehetséges a halottakkal való kommunikáció. Nem csoda, hiszen az első világháború alatt annyi fiatalember vesztett oda”
– mondta Jasmine Day, egyiptológus.

A múmia sírjában tanyázó vírus okozta a gróf halálát?

Bár az emberek nagyon sokáig előszeretettel kapcsolták össze a régészeti felfedezést Hebert halálával, természetesen megjelentek racionális magyarázatot kereső elméletek is. Példának okáért a kutatók sokáig azt gondolták, hogy Lord Carnarvon titokzatos halála egy rendkívül fertőző vírusnak köszönhető, amely Tutanhamon fáraó egyiptomi sírjában támadta meg a grófot.

A sírban tanyázó, hosszúéletű kórokozók elméletét azonban később megcáfolták: nem találtak ugyanis semmiféle életképes mikrobát vagy gombát a sírkamrában.
Mi az igazság?

A tudomány jelen álláspontja szerint a gróf valójában vérmérgezést kapott, miután borotválkozás közben felsebzett az állán egy szúnyogcsípést.

Ettől függetlenül az emberek még ma is előszeretettel kapcsolják össze a régészeti felfedezéseket tragikus eseményekkel és átkokkal.

Amikor 2018-ban egy hatalmas, 2000 éves koporsót találtak az egyiptomi Alexandriában, egyesek például attól tartottak, a fekhely felnyitásával egy átok szabadulhat fel.

Hasonlóképpen, amikor 2021-ben egy hajó elzárta a Szuezi-csatornát, néhányan a múmiákat próbálták hibáztatni – a hajón ugyanis több ókori egyiptomi fáraó múmiáját szállították a fustati múzeum felé.
Az emberek azt szeretnék, ha az életnek értelme lenne. Hagyományosan a formális vallás biztosítja a létezés magyarázatát. Sokan azonban ma is a mágikus, természetfeletti hiedelmvilághoz fordulnak, amelynek az átkok is részei.

Tutanhamon.jpg
 
A hit nagyon fontos.
Egyeseknek.
Az utcán nem lépnek rá repedésekre...
Kerülik a 13 számot.
Valamiért jobb a dolgok mögött nem a logikát keresni
 
Kairóban kialudtak a lámpák, amire az elektromos művek semmiféle magyarázatot nem tudott adni

Ez nem lep meg miután a dátum 1921-röl beszél. :)
Az én gyerekkoromban, ami jelentősen későbbre tehető, a gyertya, pertolum-lámpa, gyufás-skatulya mindig kéznél volt.
Az iskolából gyakran ellem lámpával mentünk haza mert a közvilágitás megszakadt.
 
A hit nagyon fontos.
Egyeseknek.
Az utcán nem lépnek rá repedésekre...
Kerülik a 13 számot.
Valamiért jobb a dolgok mögött nem a logikát keresni
Hmmmmm a "babonaság" sok egyetemista sajatja :)
Van akinek minden vizsga elott át kell mennie egy bizonyos ket részből álló A villanyoszlop alatt, bizonyos etkezdeben kell reggelizni, bizonyos konyvel a párnája alatt aludi, amit irtal is az egyetemre menet nem szabad repedesre lépni, csak olyan villamosra szabad szálln amit bajuszos vezeto vezet stb :p
Ahány csoporttársam volt az mind megeskudott, hogy ha nem a szokott modon jár el, ki fogjak rugni aznap (de azért tanulni sem árt a vizsgákra :) )
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,309
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére