Tényleg van 348 ezer kanadai magyar?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 28.

Melitta - 2017 Október 28, 02:59
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Van egy félrevezető adat, amelyet szándékosan kerültem a magyar etnikumú kanadaiakra vonatkozó új statisztikákról szóló csütörtöki cikkemben.

  A 2016 népszámlásás szerint 348,085 azok száma Kanadában, akik egy, vagy több nemzetiségi háttér közül a magyart is megjelölték. Pontosabban: 264.685 kanadai jelezte, hogy részben magyar származású, 83.400 pedig azt, hogy kizárólag magyar etnikumú. Azt is tudjuk, hogy a magyarul beszélő kanadiak száma 64.340. Ennek ellenére, gyakran találkozhatunk a 300 ezren felül “kanadai magyarok” számával, ugyanis leginkább erre az adatra hivatkozik a magyar kormány, amikor nemzetpolitikai kérdésekre kerül sor, továbbá a szervezett kanadai magyar közösség vezetői is.

  Ugyanakkor tudni kell, hogy a 264.685 magyar származással is rendelkező kanadai nem csak — és valószínű ma már többségben — nem is olyanok, akiknek az egyik szülő magyar volt, hanem inkább olyan esetek, ahol egy-egy nagyszülű volt magyar származású. Kanadába jelentős számmal az 1880-as évek óta érkeznek magyarok, különösen sokan érkeztek a két világháború között, a II. Világhárú következtében és természetesen 1956/57-ben egy további 38 ezer talált menedéket Kanadában. Ezt követően nem hullámként ugyan, de azért folyamatosan érkeztek Kanadába magyarok. Amikor 348 ezer magyar származású kanadaiaról beszélünk, tudnunk kell, hogy az 1956-os és az azt megelőző hullámok leszármazottjai sokszor csak szimbólikusan kötődnek magyarságukhoz. A nyelvet általában nem beszélik és vegyes származásuk megjelölése nem azt jelenti, hogy magyarságukkal azonosulnának, pusztán annyit, hogy egy multikulturális társadalomban elismerik saját családi gyökereinek összetettségét. Erre a felfújt számra nemzetpolitikai programokat építeni hiba. Aki aktív a kanadai magyar közösségben az tudja: ez a tömeg “elveszett” a magyar közösség számára.

  Mindezt tudomásul véve, a 348.085 magyar gyökerekkel is rendelkező kanadai állampolgár megoszlása tartományok vagy territóriumok között a következő:

  • Ontario: 163.500
  • British Columbia: 56.535
  • Alberta: 56,270
  • Québec: 28.280
  • Saskatchewan: 27.880
  • Manitoba: 10.120
  • Nova Scotia: 2.700
  • New Brunswick: 1,280
  • Yukon: 490
  • Newfoundland and Labrador: 415
  • Northwest Territories: 260
  • Nunavut: 45
  Torontóban található a legtöbb kanadai aki magyar származást is feltüntetett kitöltött népszámlálási ívein. Ez a szám: 59.720. Montreálban 24.505 személy vallotta, hogy magyar származással rendelkezik, Vancouverben pedig 25.855-en, Calgary-ban 22,045-en, Hamiltonban 15.370-en és Edmontonban 14.510-en. Ami pedig Kanada fővárosát illeti: Ottawában 9.645 a magyar származással is rendelkezők száma.

  KMH

  bekevar-1024x682.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 28.

  1. pitti
   pitti
   En azt remeltem, hogy a Winne fog a kikotoben a vizen ulni ket hetig. Az megert volna $200.000-et. Szortam volna neki minden nap szaraz kenyeret vagy kukoricat.
  2. ppix
   ppix
   szó sincs a magyar kormányról, a világsajtórol beszélünk EU Greens: 'Send whole Syrian villages' to Europe ":
   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231418

   és ezek kerülnek hatalomra Németországban, Te jobban tudod mi van a politikai programjukban, mi a hivatalos véleményük a felső határ nélküli bevándorlásról, betelepítésekkel kapcsolatban ....

   De valóban kicsit elkanyarodtunk a témától, a választásoktól, a külföldiektől, a kettős állampolgároktól.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 29
  3. Ernoe
   Ernoe
   Te nemzetközi sajtorol beszélsz és belinkelsz egy demokratikus államban (Izrael) illegálisnak tarott extremista rádiobol valamit. :(
   -
   Lehetne anyi udvariasság benned, hogy elmondod miröl szol a cikk. A német zöld-pártrol beszélsz holott Ska Keller szájábol olvashattad, hogy hülyeségeket mondosz de csak szorod a hamis informatiot?
   -
   Nézzd én belinkelem utoljára az általad megvádolt Ska Keller álláspontját a saját internetoldalárol, ha te továbbra is fake news-okkal fárasztod a közöséget akkor bizonyos negativ jeltöket kell a fejedhez vágjak.
   -
   Ganze Flüchtlingsdörfer gegen den Willen eines EU-Lands dort anzusiedeln, stand nie zur Debatte!
   -
   Melitta kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Még valamit szeretnék neked mondani. Ismétlem, Sziriai falvak betelepitése EU országokban soha nem volt forszirozva senkitöl, a befogado ország akarata ellenére még egy személyt sem probált, vagy akart az EU senkire rákényszeriteni. Magyarországra nem is küldenek vissza menekülteket mert embertelenül bántok velük. Szemlátomást államilag elrendelt idegengyülölet van mögötte.
   -
   A csoportos elosztás ötlete nem is Mo.-gal hanem Lettországgal kapcsolatban került szoba
   , a Lettek ugyanis felvettek vagy 160 menekültet de szinte mind továbbment.
   -
   De ha már kitelepitett falukrol beszélünk.
   1950 végén 185.000 magyarországrol kitelepitett "Ungarndeutsch" élt Németországban,
   ebböl 175.000 Nyugat-Németországban, 50.000 az NDK-ban.
   Ehez jött 20.000 személy aki Ausztriába talált otthont és
   kb. 5.000-en tengeren tulra költöztek.
   -
   Magyarországon a magyar-németek már évszázadok ota egymás közelében élnek. De igy van ez Romániában, Oroszországban... a Tengeren tulon is. A képen megtalálod a magukat németnek tarto magyarok településeit. ;)
   -
   https://elekfoto.files.wordpress.com/2012/11/terkep_021.jpg?w=640&h=475
   -
   Fogalmam sincs, hogy miért tartod "embertelennek" ha valaki ezt megemliti? :)
   -
   De folytathatnám a listát a Fränkische-Schweizal, a Hugentottákkal (menekült Franciák) akik hatalmas várost hoztak létre mind Erlangen és szokatlanul korán manufakturákat, böripart hoztak magukkal, tették Németországot hiressé... :)
   Utoljára módosítva: 2017 Október 29
  5. Ernoe
   Ernoe
   Egy amerikai-falu Németországban. Erdekes, hogy nem csorbitotta hanem gazdagitotta az ország kulturáját. :):):)
   -
  6. ppix
   ppix
   Nekem mindezzel semmi gondom, csak sajnálom, hogy Németország egy bevándorló ország lessz, látom mikor az Erdogant éltetők vonulnak az utcára, de ott lesznek Bassár el-Aszad hívei, a kurdok százezrei, vajon mi fogja egységbe kovácsolni ezeket a milliókat? Elvégre a német gyökerekhez, történelemhez, mentalitáshoz abszolute semmi közük... azt is látom, hogy Európában mindenhol a változás zajlik, de a német mintával ellentétes irányban.

   De tényleg visszatérhetnénk a eredeti témához, hogy miért problémás ha kanadában százezrek érzik magukat magyar származásunak és miért tragikus ha a magyar kormány tartja velük a kapcsolatot.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 29
  7. Ernoe
   Ernoe
   Neked rémálmaid vannak. :)
   -

   Amiatt ne aggodj, hogy mi fog bennünket összetartani, az emberek tudják miért hozzánk jönnek.
   Megjegyzem minnél nagyobb Orbán szája annál többen szaladnak el abbol az országbol.
   -
   M.-on az egyetlen öszetarto erö a nationalizmus, a fajelmélet, a vérrokonságba kapaszkodás. Örüljetek neki, hogy a többi Europai ország nem ugy viselkedik mind amire bennünket felszolitasz, mert megint a kerekek alá kerülnétek.
   -
   Németország csak egy az Europai országokbol amelyik nyitott, az országaink emberi értékeket osztanak egymással ez tartja az országainkat, a benne élöket össze.
   -
   Ezek az értékek pedig: szabadság, egyenlöség, testvériesség, parlamenti demokratia, szociális piacgazdálkodás, egymás és a környezet iránti felelöség....
   -
   A fenti értékek betartását pedig egy megbizhato jogállam biztositja nállunk, mindaz amit Mo.-on a hatalmon levö kormány szétmorzsol.
   -
   -
   A származáshoz nem kellenek érzések, azt egy darab papirral is igazolni vagy dementalni lehet.
   -
   Egy sötétbörü is érezheti magát magyarnak, tudhatja jobban a nyelvtant, ismerheti az országot alaposabban mind egy ott született, lelkesedhet érte jobban mind Kossuth és Séchenyi öszesen ezzel semmi problémám. Söt, jo látni, hogy ilyen is van.
   -
   Már emlitettem, hogy nekem és a gyerekeimnek nincs szügsége a nationalizmusra hogy egy országhoz érzelmi kapcsolatunk legyen, vannak emberek akik nemcsak egy identitással rendelkeznek. A nationalista csak egy szállon függ, engem millio száll tart számos országhoz, kontinenshez, végsösoron a Földhöz, a planetához amin élek.
   -
   En még távolabbi rokonokat is megszoktam látogatni
   -
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A magyar választási törvényt tekintve akár döntő is lehet.

   Egyébként ki mondta itt azt, hogy egy halott tölti ki ?
  9. Vegetable
   Vegetable
   Ez a pasi egy jelenség :D A helyről viszont nem is tudtam, tehát nekem nemcsak a nyelv volt ujdonság...

Megosztás