Történelemmel kapcsolatos könyvek

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Volker Ullrich

Nyolc májusi nap​

A Harmadik Birodalom utolsó hete
1634823931367.png
nem saját munka, köszönet a készítőnek
Kezdetét vette a Harmadik Birodalom utolsó hete. Hitler halott, de a háborúnak még nincs vége. Mintha megállt volna az idő, mégis minden szakadatlan mozgásban van. Volker Ullrich napról napra leírja ezt az „időtlen időt”, és feltárja olvasói előtt a drámaisággal és reménnyel, erőszakkal és félelemmel teli világot. Könyve időutazás az összeomlásba.
Miközben a Dönitz-kormány Flensburgba menekül, a szövetséges haderők feltartóztathatatlanul törnek előre. Berlin kapitulál, Olaszországban a C. hadseregcsoport leteszi a fegyvert. Wernher von Braun rakétakutatót letartóztatják. Járványos méretűvé válik az öngyilkosság, tömegessé a nők elleni erőszak. Utolsó halálmenetek, erőszakos kitelepítések, náci fejesek szökése, koncentrációs táborok felszabadítása – mindez beletartozik abba, amit Erich Kästner 1945. május 7-én írt naplóbejegyzésében így fogalmazott meg: „a már nem és a még nem közötti hézag”.
 

Csatolások

  • ullrich_volker__nyolc_majusi_nap.epub
    2 MB · Olvasás: 71

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Buza Péter - Egy város játékai

2021-10-27-162706.jpg


„…igen, elkezdődött. Az újabb évezred. Négy úr elhatározza, hogy meg is örökítik ezt a pillanatot. Pontosabban önnön magukat e pillanatban. Derék megállapodott korú férfiak, akik egyszer már, 1867-ben egy másik történelmi esztendőben lefotografáltatták magukat. Ifjan, harminc éve. Kresz Géza doktor úr, a Mentőegyesület megalapítója, Vajda Adolf, szintén doktor, a jó nevű pesti ügyvéd, és orvosbarátjával együtt buzgó szabadkőmíves. Massanek Rezső, 1897-ben bíró a királyi kúriánál, végül Sztroiny Sándor, szintén ügyvéd. Tekintélyes pesti polgárok egytől egyig. Beülnek s beállnak a harninc éve megválasztott pózba, visszanéznek a múltba, s előre a jövőbe, tudják, hogy valami elkezdődik, s valami mindig véget ér. Akár a város játékai. Függöny mögött már a millennium színpada.” pdf 47mb


Kód:
https://data.hu/get/13073892/EGYVAROSJATEKAIPDF.rar
 
Oldal tetejére