Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ben Macintyre
A Vagdalthús hadművelet
Egy fantasztikus történet igaz krónikája
covers_275305.jpg

1943 elején a szövetségesek a náci megszállás alatt álló Szicília visszafoglalását tervezték. A brit haditengerészeti hírszerzés két tisztje briliáns és egyúttal őrült ötlettel állt elő: el akarták hitetni a németekkel, hogy Görögország megtámadására készülnek. A terv kivitelezésének egy hulla lett a kulcsfigurája.
Ben Macintyre rendkívül szórakoztatóan mutatja be a leghihetetlenebb kémregényt is meghazudtoló igaz történetet. Lenyűgöző fekete humorral tárja elénk, hogyan juttatták a brit egyenruhába öltöztetett holttestet egy hamis dokumentumokkal teli aktatáskával ellenséges területre, és hogyan sikerült a kockázatos küldetés során megtéveszteni a nácikat. A Vagdalthús hadműveletnek köszönhetően a II. világháború vesztésre álló haderői megkezdhették menetelésüket a végső győzelem felé.
Ben Macintyre e fantasztikus történet igaz krónikájában a tervet elgondoló és kivitelező hősöknek állít emléket. Könyve tele van izgalmas fordulatokkal, kémekkel, kettős ügynökökkel, félelmet nem ismerő hősökkel – hamisítatlan II. világháborús kalandtörténet.
 

Csatolások

  • macintyre_ben__a_vagdalthus_hadmuvelet.rar
    1.7 MB · Olvasás: 203

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Michael Hastings
Az operátorok
Amerika afganisztáni háborújának őrült és félelmetes története
covers_443787.jpg

Stanley McChrystal négycsillagos tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők parancsnoka, igazi fenegyerekként végezte a munkáját, a beosztottjai többek között Rocksztár néven emlegették. 2010 tavaszán mellé szegődött Michael Hastings, a Rolling Stone magazin újságírója, hogy tudósítson a közel-keleti helyzetről, és a saját szemével láthatta, ahogy a tábornok és katonái időnként leisszák magukat, és nyíltan kritizálják az Obama-adminisztrációt. Hastings cikke a megjelenése idején komoly politikai vihart kavart, amelynek hatására végül kirúgták McChrystalt.
 

Csatolások

  • hastings_michael__az_operatorok.rar
    1.5 MB · Olvasás: 191

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Romsics Ignác - Ki bombázta Kassát?
995covers_382573.jpg

Tényleg igazságos volt Mátyás király? Mi a valóságalapja az Erzsébet királyné és Andrássy Gyula körüli pletykáknak? Hogyan próbálta befolyásolni az európai történelmet Rákóczi Ferenc? Valóban koncepciós per áldozata lett Báthory Erzsébet? Milyen rejtélyek merülnek fel Mohács körül? Miért kellett romba dőlnie az ostromlott Budapestnek, és hogyan menekült meg a pesti gettó?
A magyar történelem rejtélyei címmel húsz kötetes sorozatot indít útnak 2016 márciusában a Kossuth Kiadó. Célunk, hogy közérthető, olvasmányos formában megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek évtizedek, évszázadok óta foglalkoztatják a történészeket éppúgy, mint a közvéleményt. A fentiekre és sok más történelmi talányra igyekszik fényt deríteni induló sorozatunk, melynek gazdagon illusztrált köteteit az adott téma neves kutatói, szakértői írták. pdf 98mb



[HIDE]https://data.hu/get/12589961/KIBOMKASPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Buchinger Manó - GESTAPO-banditák bűnhalmazata
3953467533.jpg

Mauthausen a hitlerista banditák internálótáborának egyike. A község, amelyről a tábort elnevezték, Ausztriában van, a Duna balpartján fekszik, Bécstől vagy 180 kilométerre, az úgynevezett Ober-Donau területén. A tábor fenyvesektől körülvett, dombos területen épült. A környék területi szépsége mintha mentegetődzni akarna azok miatt a véres barbárságok miatt, amelyeket a tábor urai védtelen és ártatlan emberek ellen éveken keresztül elkövettek. Mauthausent a megsemmisítések táborának, Vernichtungslager-nek nevezték. "Mordhausen" néven is emlegették. Ebben a táborban töltött el e sorok írója a magyar politikai közélet többszáz képviselőjével együtt tizennégy hónapot és az itt következő sorokban ennek az időnek élményeiről kíván a valósághoz híven, bár nagyjából csak a kirívóbb élményekről beszámolni.
A beszámolóra csak némi gátlások leküzdése után határoztam el magam. Vállalkoztam megírására azért, mert a hallgatás bűn volna és mert ezeknek a világraszóló gazságoknak a leleplezése valóban kötelesség.
Elöljáróban még azt is meg akarom jegyezni, hogy Mauthausen miatt vagy azokért a hasonló bűnökért, amiket a Mauthausenéhoz hasonló helyeken a hitlerista gazemberek elkövettek, a német néppel szemben nem maradt bennem haragos gyűlölet. Meggyőződésem, hogy a német nép segíteni fogja a világot abban, hogy végrehajthassa a hitlerizmus bűnösei ellen való ítéletét s ezzel le fogja mosni magáról ennek a politikai kolerának a szennyét és átkát és testvériesülni fog a világ többi népével. pdf 22mb



[HIDE]https://data.hu/get/12589965/GESTBANDPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Sabine Jourdain - Kína a császárok korában
540covers_68077.jpg

"Sabine Jourdain színes és érdekes könyvében feltárul előttünk a kínai civilizáció ötezer éve. Eligazít bennünket a kezdetektől a XX. század elejéig áttekintett kínai történelem időrendjében, s eközben élvezetes utazást tehetünk a sokszínű kínai kultúra világában.
A képeskönyvet lapozgatva ismerős, napjaink kommunikációjában, filmjeiben gyakran felvillanó kifejezésekkel, jelenségekkel találkozhatunk, s észre se vesszük, hogy a dolgok a helyére kerülnek a fejünkben, tudjuk honnan erednek, melyek a legfontosabb jellemzőik. A képeket, grafikákat lényegre törő, könnyen érthető szövegek egészítik ki, s ez a szerkezet a folyamatos olvasás mellett az élvezetes böngészést is lehetővé teszi gyerekek és felnőttek számára egyaránt.
Kiemelkedő erénye a kötetnek a jól válogatott képek és grafikák sokasága. A gazdag fotóanyag sok újdonságot rejthet a magyar olvasó számára, mivel a könyv lapjain nem a közönség által már ismert fotók köszönnek vissza ránk. A képeket jól egészítik ki és egyben életre keltik a grafikák. A színes rekonstrukciós rajzok értelmezhetővé teszik a holt tárgyakat, átélhetjük a kínai civilizáció mindennapjait, megérthetjük vallását és tudományos életét." (Száray Miklós) pdf 156mb



[HIDE]https://data.hu/get/12589963/KINCSASZPDF.rar[/HIDE]
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ormos Mária
Hitler
covers_474898.jpg

A legalaposabb Hitler-életrajz, amelyet magyar szerzőírt, de az egyáltalán magyarul olvasható munkák közül is vitathatatlanul az elsők között van. Megismerhetjük belőle Hitler ifjúkorát, a politikust, a kancellárt és a hadvezért, és mindezekből összeáll az erőszakos, hatalmához ragaszkodó diktátor képe, aki az „idegen fajúak” és másként gondolkodók üldözése és kiirtása révén saját népét is a pusztulás szélére sodorta, és ebből a helyzetből csak az öngyilkosság révén tudott kimenekülni.
 

Csatolások

  • ormos_maria__hitler.rar
    741.6 KB · Olvasás: 308

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Boros János András · Zetényi-Csukás Ferenc
SISU
Magyar és külföldi önkéntesek a finn-orosz háborúban
covers_411476.jpg

Ebben a kötetben öt Finnország függetlenségéért harcoló magyar önkéntes osztja meg harctéri élményeit az olvasóval, megtörve az elhallgatás csendjét és végre méltó helyre téve a SISU-t, fejet hajtva Finnország bátor népe elött.
 

Csatolások

  • boros_janos_andras__sisu.rar
    774.9 KB · Olvasás: 149

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Jacques Gernet: A kínai civilizáció története

formátum: pdf
méret: 55 MB
Osiris kiadó, 2001

gernet covers_13879.jpg
https://mega.nz/file/UCpXnS7Y#6dQ75nukXD7ksdR6WLyDNzQgl_JaBEPa_I2xeOZ9b6M


Daniel Gimeno szerk: Kína
Nagy civilizációk sorozat

formátum: pdf
méret: 171 MB
Kossuth Kiadó, 2019

kínacovers_565361.jpg
https://mega.nz/file/wLpFEIrB#ICH9cAIZ6PxnIIqeVyaWb5xmLwfNdSQoMDwYdl6l2Zg


Ecsedy Ildikó: Kínai császárok és alattvalók

formátum: pdf
méret: 77 MB
Kossuth Könyvkiadó, 1992

ecsedcovers_43299.jpg
https://mega.nz/file/cDgB0SxK#H8R5dgPr4U3sE16haBhvQaFKDiIFtWAMenXpbcQo2Yc
 

amazingred

Aktív tag
Sziasztok!

William O. McCagg: Zsidóság a Habsburg Birodalomban c. könyvét keresem pdf-ben, ha valaki tudna esetleg hozzá használható linket, vagy megvan neki, akkor nagyon hálás lennék, ha megosztaná velünk.

Köszönöm előre is!
Üdv.
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Hans Friessner
Árulások, vesztett csaták – A Wehrmacht harcai Magyarországon 1944-45-ben
covers_121816.jpg

A Wehrmacht harcai Magyarországon 1944-45-ben
1944 júliusától decemberig Hans Friessner vezérezredes volt a főparancsnoka annak a német hadseregcsoportnak, amely előbb Románia, majd Magyarország területén próbálta feltartóztatni az előnyomuló szovjet hadsereget. A tábornok hiteles koronatanúként, a személyes élmények erejével idézi föl egyebek között a Keleti-Kárpátok átkelőhelyeiért, a Székelyföldért vívott elkeseredett küzdelmeket, a kudarcba fulladt tordai támadást, a Debrecen térségében kibontakozott hatalmas páncéloscsatát, Budapest és az ún. Margit-vonal védelmét, valamint a magyarországi hadszíntér sok egyéb eseményét. Emellett érzékelteti a front mögött végbement politikai folyamatokat, a korabeli román és magyar politika irányváltásának következményeit, Hitler és a német vezérkar felelősségét az összeomlásért.
Friessner tábornok könyve sok olyan tényt, összefüggést tár föl, amit a magyar olvasó eddig egyáltalán nem, vagy csupán magyar, de leginkább szovjet szerzők feldolgozásában ismerhetett meg. Az „Árulások, vesztett csaták” szerzőjét a tárgyilagos krónikaírás szándéka vezette, mindazonáltal tanúvallomása nem mentes a vesztesek jellegzetes szemléletétől: a mentséget és magyarázatot kereső, helyenként túlzásokba torkolló igyekezettől. Olvasmánynak is izgalmas beszámolója ennek ellenére fontos dokumentum, amely helyenként vitára ingerelve is elmélyíti történelmünk eme válságos időszakának árnyaltabb ismeretét.
 

Csatolások

  • friessner_hans__arulasok_vesztett_csatak.rar
    988 KB · Olvasás: 200

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Király Aladár - A nyíregyházi gettó története
1513178795.jpg

Midőn férfkorom delelőjén túl a nyíregyházi gettó történetét írom, lelkemben sajátságas érzések vibrálnak. Lelki szemeim előtt vonulnak el üldözött testvéreim tízezrei megkínozva, meggyötörve, görnyedt hátukon cipelve a fájdalom és szenvedés súlyos terhét. E látomástól szabadulni nem tudok, belső sugallat diktálja az írást, hogy ezen keresztül belekiáltsam a világba: Embertestvérek! ide figyeljetek, az én zsidó testvéreimmel mi történt!
A történelem a szenvedések népének ismer bennünket és midőn mérlegelő szemmel tekintek vissza a multra, - arra a multra, amelyben testvéreimet gyötörték, gyalázták, gyilkolták, akkor fájdalmasan csendül meg bennem az a szomorúan megszokott kérdés: Még mindíg?... és még meddig?...
A szevedések könyvét írtam meg, fogadjátok szívesen és okuljon minden embertársam belőle.

Nyíregyháza, 1946. augusztus hó. pdf 23mb



[HIDE]https://data.hu/get/12603906/NYIRGETPDF.rar[/HIDE]
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Larry Collins · Dominique Lapierre
Szabadság éjfélkor
India függetlenné válásának drámai története
covers_108598.jpg

A Szabadság éjfélkor az indiai kontinens függetlenné válásának véres és drámai története, melyet a maga bajával elfoglalt Európa annak idején sem követett nagy figyelemmel, mára pedig szinte el is feledett. Pedig ha meg akarjuk érteni, hogy mi forr és gyűlik ebben az azóta is folyvást háborúk fenyegetésében élő, komputer-zseniket és atombombát gyártó, közben pedig az özvegyeket máig máglyára küldő, eleven ősi hagyományok igézetében élő, egyszerre dúsgazdag és koldusszegény világban, fel kell idéznünk azt a világtörténeti pillanatot, amikor angolok, hinduk és muszlimok fegyveres harcba fúló politikai küzdelmei közepette kettészakadt a földrész, egy hindu fanatikus megölte Gandhit, az erőszakmentesség apostolát, az egységes India jelképét, és elszabadult a pokol: máig parázsló vallásháborút vívtak muszlimok és hinduk, ami a század legnagyobb etnikai tisztogatásához vezetett.
 

Csatolások

  • collins_larry__szabadsag_ejfelkor.rar
    2.1 MB · Olvasás: 180

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Simon Sebag Montefiore
Sztálin
A Vörös Cár udvara
covers_68000.jpg

Sztálinra még ötven évvel halála után is világunk egyik formálójaként tekintünk. Bűntettei Hitler mellett a gonosz másik szimbólumává tették. Miközben Hitlerről bőségesen állnak rendelkezésre ismeretek, Sztálint és rendszerét továbbra is rejtély övezi. Sztálin udvarának lebilincselő története segítségével életre kel a félelem és az árulás, a privilégiumok és az erkölcstelenség, a családi élet és a gyilkos kegyetlenség világa.
Ki volt valójában az a grúz fiú, aki a cárok birodalmának trónjára emelkedett? Kik voltak az ő Himmlerei, Göringjei és Goebbelsei? Miként uralkodtak e hatalmasságok? Hogyan éltek a legbefolyásosabb családok? A legfőbb politikus életének minden részletét, kudarcba fulladt házasságát, szeretőit, filmek, zene és irodalom iránti rajongását, cárokkal érzett hasonlóságát bemutatva Simon Sebag Montefiore egy kevéssé rejtélyes, sokkal közvetlenebb Sztálint tár az olvasó elé, olyat, aki nem kevésbé könyörtelen, mégis emberi és bámulatba ejtő.
 

Csatolások

  • montefiore_simon_sebag__sztalin.rar
    3 MB · Olvasás: 373

Shawn211

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerkesztette: B. Szabó János, Fodor Pál.
Könyv címe: Új korszak határán
Alcíme: Az európai államok hadügye és hadseregei a mohácsi csata korában


Ez a kötet a mohácsi csata egyetemes hadtörténeti összefüggéseinek jobb megértéséhez kíván fogódzókat nyújtani. Szakavatott szerzők segítségével a legfontosabb európai birodalmak és államok hadszervezeteit, hadseregeit és hadművészetét mutatja be abban a korban, amikor a szó szoros értelmében mindenkinek „váltania” kellett. Amikor a legfejlettebb szereplők is állandó lépéskényszerbe kerültek, és emiatt – meg nagyratörő céljaik megvalósítása érdekében – egyre hatékonyabban tárták fel és vették kézbe az elérhető anyagi és emberi erőforrásokat, hogy aztán azok mind nagyobb részét fordítsák a minden pénzt elnyelő, új típusú hadigépezetre, amellyel szakadatlan háborúikat vívták befolyásért, területért vagy éppen csak a megmaradásért.
A kötet tanulmányai nagyjából azonos szerkezetben tárgyalják az egyes államok hadügyét. Mindegyik a hadi képesség szempontjából legfontosabb mutatók: a terület, a népesség és az állami bevételek bemutatásával kezdi, hogy a korszak szereplői egymással könnyebben összemérhetők legyenek, s hogy ezekből az adatokból Mohács Magyarországának helyzete és esélyei is jobban kirajzolódjanak.
 

Csatolások

  • Új ​korszak határán.pdf
    6.4 MB · Olvasás: 240
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére