Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
Valerij Szergejev: Rubljov / djvu / Rubljov egész életében Moszkvában és környékén tevékenykedett, így a moszkvai festőiskola kialakulásában döntő szerepet játszott. Olyan erőteljesen formálta át a bizánci hagyományokat, hogy az többé nem volt jelentős az orosz ikonfestészetben, amely Rubljov munkássága által nyerte el valódi, nemzeti arculatát. Megszabadította a művészetet a bizánci ikonfestés merevségétől, és az addig ismeretlen derűt, a nemesen egyszerű ábrázolásmódot vezette be. A hagyományos színeket lecserélte a környezetéből ismertekre: az ég kékjére, a nyírfára emlékeztető fehérre, az őszi aranyra.
 

Csatolások

  • Szergejev_Rublov.djvu
    4.8 MB · Olvasás: 149

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
Émile Verhaeren: Rembrandt / djvu / A Rembrandt-életmű értelmezésének legfontosabb kérdéseit veti föl remek esszéjében a belga költő. Vizionárius, mondta Kosztolányi a századforduló jeleséről, Verhaerenről (1855--1916): „Csupa önkívület és spirituális feszültség (…), a város, a nagy tömegek költője. Művészi hitvallását támogatja nemesen-szociálisztikus világnézete.” Elemzőkészsége és költői erényei együttesen mutatkoznak meg Rembrandt-esszéjében. Verhaeren több írásában is beleérzéssel és szakavatottan vizsgálta a festészetet, kivált a németalföldi művészet problémáit.
Rembrandt-értelmezését is a németalföldi festészet helyzetének jellemzésével kezdi, majd a művész pályájának – életének, jellemének, főbb műveinek, köztük az Éjjeli őrjárat-nak s külön fejezetben a rézkarcoknak – elemzésével fejti ki alaptételét: az ő szemében Rembrandt modell, az olyan zseni példája, aki saját korában gyökerezve is kortársunkká válik.
 

Csatolások

  • Verhaeren_Rembrandt.djvu
    1.5 MB · Olvasás: 117

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Gencso Sztoev
Az arany ára
covers_245790.jpg

Az arany ára mindössze néhány nap története, egy néhány napba sűrített drámai eseménnyé, mely 1876-ban zajlik, Bulgáriában, az Áprilisi Felkelés idején. A felkelés Perusticában, egy kis hegyi faluban tör ki, elszigetelten, de a bolgár nép egyetemes felszabadító harcának részeként. Bulgária akkor már négy évszázada szenvedett török elnyomás alatt. A XIX. század második felétől a bolgárság legjobbjai már erősen szervezkednek az ország önállóságának kivívására. Mi adott erőt a kis falu népének, hogy az elszántságnak és a hősiességnek ritka példáját mutatva, öngyilkos bátorsággal, legszeretettebbjeiket is föláldozva, szembeszálljanak a túlerővel, s rabság helyett a szabad halált válasszák? A bizakodás a példa erejében, az ügy igazságába vetett hit – sugallja Sztoev műve a választ. A regény megtörtént eseményekre épül, de vannak képzelt szereplői is. Így az aranyát féltő, gazdag csorbadzsi, Hadzsi Vranjo, aki nem akarja a harcot, mégiscsak szembekerülve gyermekeivel, először családját, majd saját életét veszti a küzdelemben; vagy barátja, az önnön helyzetével meghasonlott török, Iszmail aga. A felkelés megrázó képei mellett egy másik vonulata is van tehát a regénynek, mely az indulatok, a lelkiismeret mélyeire világít be, s meggyőző erővel sugározza azt az igazságot: a jó ügyért vállalt áldozat megnyugvást teremt, s van, amikor a túlélés a kudarc.
 

Csatolások

  • sztoev_gencso__az_arany_ara.rar
    1.9 MB · Olvasás: 120

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Dümmerth Dezső
Álmos, az áldozat
covers_76602.jpg

Dümmerth Dezső már az "Árpádok nyomában” c. kötetének elején is foglalkozott az első magyar fejedelemnek, a mitikus származású Álmosnak, Árpád apjának sorsával. Később azonban egy régészeti felfedezés publicisztikus értékelése – amelyre ki is tér az olvasóhoz szóló ajánlásában –, továbbá egy kiadói felkérés arra késztette, hogy néhány régebbi tanulmánya alapján ismét, de most már részletesebben foglalkozzék a halála után méltatlanul háttérbe szorult első fejedelem alakjával. Álmosról azt jegyezték fel a krónikák, hogy Erdélyben megölték őt. A háttérbe szorulás és a „megölés” első pillanatban érthetetlennek tűnő problémáját vizsgálva kezdte meg a szerző ismertetni témáját. A majdnem egykorú források, valamint a régebbi és kortársi történész-vélemények kritikai számbavételén kívül több tudományágat is segítségül hívott véleményének alátámasztására.
 

Csatolások

  • dummerth_dezso_almos_az_aldozat.pdf
    448 KB · Olvasás: 207

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Gustave Mark Gilbert
Nürnbergi napló
covers_106768.jpg

Ez a könyv Amerikában 1948-ban jelent meg, amikor még frissen éltek az emberek emlékezetében a háború borzalmai, és ismertek voltak gaztetteik révén a náci kormány bűnös vezetői. A mai olvasónak már itt-ott nehéz felidéznie mindazt, ami Göring, Hess, Ribbentrop, Keitel és a többiek személyéhez fűződik. Gilbert könyve hűen tartalmazza az igazságot vagy legalábbis annak igen fontos részeit.
 

Csatolások

  • gilbert_gm_nurnbergi_naplo.rar
    349.4 KB · Olvasás: 184

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
David Irving
Felkelés!
Egy nemzet küzdelme: Magyarország 1956
covers_118469.jpg

„Az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról rengeteg könyv jelent meg magyar nyelven és különböző világnyelveken egyaránt. David Irvingnek 1981-ben Uprising (Felkelés) című könyve, amely a közelmúltban magyar nyelven is napvilágot látott, mégis egyedülálló az egész ’56-os történelmi irodalomban. Mindenekelőtt két vonása teszi rendkívülivé ezt a művet. A legtöbb szerző a forradalom okait boncolgatván csak a közvetlen előzményekre megy vissza, általában az SZKP XX. Kongresszusát, vagy legjobb esetben az 1953-as berlini felkelést tekintik a forradalmat előidéző eseménysorozat kezdetének. Nem így Irving. Könyvében világosan kifejti, hogy a felkelést kiváltó eseménysorozat nem a XX. Kongresszussal és nem is 1953-ban kezdődött, hanem ha igazán, mélyrehatóan meg akarjuk érteni, hogy a magyar nép 1956 októberében−novemberében miért fogott fegyvert, és ez a minden központi vezetés nélküli felkelés hogyan válhatott a világtörténelem legnagyobb méretű és jelentőségű forradalmává
 

Csatolások

  • davidirving-felkeles.pdf
    2.3 MB · Olvasás: 168

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Körmendi Ferenc
Júniusi hétköznap
covers_184416.jpg

Körmendi Ferenc A budapesti kaland című, 25 nyelvre lefordított regényével lett világhírű. A Júniusi hétköznap Londonban jelent meg 1943-ban magyar nyelven. A regény valóságos történelmi tényen alapul; annak az 1939-es napnak a története, amikor a hungaristák robbantásos merényletet követtek el a Dohány utcai zsinagógában. A regény főhősét, Barát Miklóst ezen az egy napon követjük végig Budapesten a tragikus eseményig. A könyv izgalmas, egyben letehetetlen és megrázó olvasmány, és rendhagyó történelmi regény.
A szöveget két kiegészítő tanulmány kíséri: az első a történelmi eseményt tárja fel történészi pontossággal, a második e méltatlanul elfelejtett szerzőt és örökérvényű témáit értékeli a magyar irodalomban.
 

Csatolások

  • kormendi_ferenc__juniusi_hetkoznap.rar
    330.8 KB · Olvasás: 135

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Gordon Johnson: Az indiai világ atlasza
Helikon Kiadó képes atlasz sorozat

formátum: pdf
méret: 568 MB
Helikon kiadó, 1998

in1covers_159462.jpg
https://mega.nz/file/4Tok3LyZ#lhdYy8ypvohp3oIIsS11IoB6VjRaCIieQ7mhLjXxGR0


Daniel Gimeno szerk: India
Nagy civilizációk sorozat

formátum: pdf
méret: 13 MB
Kossuth Kiadó, 2016

in2covers_146176.jpg
https://mega.nz/file/UPoiBLYK#LCEzQfv0MxB6MzU1U9c9rn3qQgpXjAjxmG1BzlEwKZY

Nem saját, köszönet a készítőnek.


Veronica Ions: Indiai mitológia
Mítoszok világa sorozat

Formátum: pdf
182 MB
Corvina, Budapest, 1991

in3covers_161559.jpg
https://mega.nz/file/EPhSBJgJ#awnuF2ay8-wmjA4Q_UW9Ts_xIN-hQsK5NRp2gbP4YzM


Wojtilla Gyula: A mesés India

Formátum: pdf
16 MB
Gondolat, Budapest, 1988

in411369392.jpg
https://mega.nz/file/gLg3EAiS#ToKebBKfRfj4netLo5Dtv-OzfjFZTKoZFonxYxGL5sk


Levin-Grantovszkij: Szkíthiától Indiáig

Formátum: pdf
104 MB
Gondolat, Budapest, 1981

in5Szkithiatol_Indiaig_.jpg
https://mega.nz/file/5WAgzDBa#UysDmBoubt3XeGCQsRMnRlbuOmzPg5Suj6oE1_EMX0U
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Brunhilde Pomsel · Thore D. Hansen
Goebbels titkárnője voltam
covers_508599.jpg

A náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels titkárnője több mint százévesen őszintén nyilatkozott mindarról, amit Hitler közvetlen környezetében átélt. Kikötötte, hogy az interjú egy része csak halála után jelenhet meg, például arról a kényszerabortuszról, mellyel elvették a zsidó szerelmétől fogant gyermekét.
1911-ben Berlinben született egy kislány, aki sokra vitte: a Harmadik Birodalom propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek a titkárnője lett. A mindennapi adminisztrációs feladatok ellátása mellett a német katonák halálozási statisztikáinak meghamisítása volt a munkája. A bukás után sem tanúsított megbánást, elhárította a személyes felelősségét a halálgépezetben elfoglalt szerepét illetően. Csak élete legvégén volt hajlandó interjút adni, melyben többször hangsúlyozta, hogy ő is úgy élt, ahogy a legtöbb német: nem tudott semmiről, mert nem akart tudni arról, ami nem rá tartozott. Ezért is lett az életéből készült dokumentumfilm címe Egy német sors. De vajon milyen tanulságokkal szolgálhat ma egy, a tetteiért felelősséget nem vállaló német gépírónő életrajza?
 

Csatolások

  • pomsel_brunhilde__goebbels_titkarnoje_voltam.rar
    970 KB · Olvasás: 233

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Végel László
Neoplanta, avagy az Ígéret Földje
Városregény
covers_620441.jpg

1748-ban összefogtak a németek, a szerbek, a magyarok, a zsidók, az örmények, meg a többi itt élő nemzetség, összekaparták megspórolt pénzüket, bankkölcsönt vettek fel és a tömérdek bankóval Bécsbe utaztak, hogy Mária Terézia császárnőtől megvásárolják a szabad királyi város címet. A császárnő megkérdezte mi a neve a városuknak, mire az alapító atyák töredelmesen bevallották, hogy nincs neve. Felkérték őfelségét, legyen városuk keresztanyja. A császárnő elővette arany pennáját és gyöngybetűkkel írta a latin nyelvű alapító okiratra: legyen a neve Neoplanta, és minden nép nevezze saját nyelvén. Éljenek békében, szeressék egymást, ez a sok nemzetiségű város legyen példája a különböző nációk békés egymásmellet élésének. Eltelt több, mint 250 év Neoplanta – azaz Újvidék – népei azóta folyamatosan gyilkolják egymást. A magyar írónak mindezekről Lazo Pavletić, szerb fiákeres mesél.
 

Csatolások

  • vegel_laszlo__neoplanta_avagy_az_igeret_foldje.rar
    377 KB · Olvasás: 164

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Végel László
Exterritórium
covers_415337.jpg

„Akik lerakták az aknákat, még évtizedek múltán is meglepetten vizsgálják érdes kezüket; a háború láthatatlan volt, attól tartanak tehát, hogy a győzelem is láthatatlan lesz. Az erek kidagadnak, az ujjak reszketnek. Mit művelt e kéz? Üres maradt, nincs egyetlenegy személyes történet sem, amit tovább lehetne adni az utókornak. Meglepetten egymásra néztek és megkérdezték: miről szólt az életük tulajdonképpen? Miért múlt el olyan gyorsan az idő? A modern haditechnika gúnyt űzött a háborúból, fütyült a hősökre. Kézitusa sem volt. Nem ilyen győzelmet akartak.”

Végel László naplója Újvidéken, a NATO-bombázások alatt született. A légitámadások és a háború véget ért, majd a politikai rendszer is megbukott. Mégis az író kérdései és töprengései időszerűbbek, mint megírásuk idején.
 

Csatolások

  • vegel_laszlo__exterritorium.rar
    304 KB · Olvasás: 147

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Vitéz Erdélyi Béla
Vér és acél
covers_88856.jpg

Bár sok jó könyvet írtak már a 2. magyar hadsereg háborús szerepléséről, s e könyvek alapján majdnem mindent tudunk háborújáról, ám nagyszerű helytállását nem ismerjük igazán. Néhány sorban tettek eddig említést erről. Alig hallhattunk-olvashattunk valamit az Oszkol-völgy véres utóvédharcairól, valamint az első vonalak iszonyú megpróbáltatásairól: a rajvonalbeli életvitelről, a hóárkok pszichózisáról, a testi-lelki szorongásról, a harcok rohamairól, az őrjöngő órákról, a pergőtüzek pokláról, a hógödrök dermesztő éjjeleiről, a tisztek és a legénység viszonyáról.
Erdélyi Béla hadnagy a 108/2 század parancsnokaként teljesített szolgálatot a keleti fronton 1942/43-ban, így a szemtanú hitelességével örökítette meg az eseményeket, s ábrázolja a tisztek és a legénység harctéri életét. Mint tiszt, világosan látta, hogy a hadszíntérre kikényszerített katonák a legkevésbé sem vétkesek az elszenvedett kudarcok miatt, az összeomlást a legfelső politikai vezetők, a vezérkar, a parancsnoki kar, a tábornokok okozták.
Habár az egységek nem rendelkeztek megfelelő harci eszközökkel és az orosz tél elviseléséhez szükséges ruházattal, mégis emberfeletti áldozatot hoztak: megállították a Vörös Hadsereget az Oszkol-völgyében, ami lehetővé tette, hogy elkerülje a fogságba esést ötven-hatvanezer magyar honvéd és a németek végrehajthassák tervszerű hadmozdulataikat.
Erdélyi Béla hadnagy kiemelkedő parancsnoki teljesítményét mutatja, hogy százada 179 katonájából 132 élve hazajuthatott. Hősies helytállásáért a kormányzó személyesen tüntette ki. A rendszerváltást követően őrnaggyá léptették elő a Don melléki csatákban tanúsított hősiességéért és megkapta a vitézi címet.
 

Csatolások

  • vitez_erdelyi_bela__ver_es_acel.rar
    1.1 MB · Olvasás: 194

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Mathias Énard
Zóna
covers_434639.jpg

Mathias Énard regénye modern eposz a háborúról. A Zónáról, a Földközi-tenger vidékéről, ahol szakadatlanul háborúk dúlnak évszázadok, évezredek óta. A könyv szélsőjobboldali nézetekkel megfertőzött főszereplője előbb két évet katonáskodik Horvátországban és Boszniában a délszláv háború idején, később francia ügynökként, hírszerzőként dolgozik. Végül a saját szakállára kezdi el gyűjteni mártírok, mártírjelöltek, hóhérok, fanatikusok, reményvesztettek, aktivisták történeteit. Nagyszabású dokumentum formálódik a keze alatt: a háborúk lajstroma, az elveszett lelkek katalógusa. Énard lázas hosszúmondatokban, elképesztő felkészültséggel mutatja be a Balkánt, Észak-Afrikát és a Közel-Keletet. Könyvéből láthatjuk, mi mozgatja a világot, hogyan működik belülről egy konfliktuszóna – és ezt a látványt sokáig nem felejtjük el.
 

Csatolások

  • enard_mathias__zona.rar
    571.9 KB · Olvasás: 154

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabó Ede: Rilke világa /„Feminin – írja Keresztury Dezső Rainer Maria Rilkéről –, mondták róla nemegyszer az Őserő megszállottjai, holott keményebb volt sok büszke férfiszellemnél, kitartóbb sok szívós parasztnál, mívesebb a munkapadok népénél. Életműve egyetlen nagyarányú épület, olyan, amilyet – még ha tele van is a részletek finom csipkézetével - csak férfimerészség álmodhat meg s férfimunka emelhet fel. Jelkép-rendszerének részleteit hatalmas ivek foglalják össze, egyik a másikat magyarázza, értelmezi, egészíti ki. így van ez nagy kortársának, Adynak költészetében is. amelynek nem méltatlan nyugati rokona Rilkéé. Ahogy nem méltatlan párja egy gótikus torony a Gangesz partján emelkedő építészeti csodáknak." A huszadik századi európai líra egyik legjelentősebb költőjének életét és költészetét elemzi könyvében Szabó Ede a vérbeli esszéista érzékenységével.
 

Csatolások

  • Rilke_vilaga.djvu
    5.5 MB · Olvasás: 103

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ungváry Krisztián
Horthy Miklós
A kormányzó és felelőssége 1920–1945
covers_597407.jpg

Éppen száz esztendeje annak, hogy 1920 márciusában Horthy Miklóst Magyarország kormányzójává választották. Személye és közel negyedszázados regnálása körül azonban mind a mai napig komoly emlékezetpolitikai és közéleti viták dúlnak. Hívei szerint ő konszolidálta az országot, mindent megtett azért, hogy Magyarország a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki a háborúból, ráadásul a magyar zsidóság egy részének megmenekülése is neki köszönhető. Ellenfelei mindezt másképpen gondolják. A kormányzó döntéseinek objektív, történeti elemzése ugyanakkor segíthet abban, hogy elfogultságoktól és ideológiai elkötelezettségektől mentesen közelítsünk ehhez a kérdéshez.
Ungváry Krisztián új kötetében arra keresi a választ, hogy milyen felelőssége volt Horthy Miklósnak Magyarország sorsának alakulásában, különösen második világháborús szerepvállalásában és a magyar zsidóság 1944-es tragédiájában. A szerző az összes eddigi kutatási eredményt felhasználva tematikus kérdések köré csoportosítja Horthy politikusi működését, megkísérli pontosan rekonstruálni mozgástereit, és a korban érvényes jogi és politikai elvárásokat és lehetőségeket figyelembe véve egyenként teszi mérlegre a kormányzó legfontosabb döntéseit és választásait, amelyek alapvetően befolyásolták Magyarország lakóinak életét 1920 és 1944 között.
UNGVÁRY KRISZTIÁN (1969) történész fő érdeklődési területe elsősorban a 20. század politika- és hadtörténete, illetve az emberek viszonya saját történelmükhöz. Számos nagy visszhangot kiváltott történeti munka szerzője. A Horthy-rendszer mérlege című akadémiai disszertációjával elnyerte az MTA doktora címet.
 

Csatolások

  • ungvary_krisztian__horthy_miklos.rar
    324.8 KB · Olvasás: 349

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Jean Lopez · Olivier Wieviorka
A második világháború mítoszai
covers_582976.jpg

Úgy tűnik, már mindent tudunk a második világháborúról. Ennek ellenére a témában számtalan egymással élesen ütköző nézettel találkozunk. Mintha a szövetségesek és a tengelyhatalmak háborús propagandája ma, nyolc évtizeddel a háború kitörése után is elevenen hatna, és rányomná a bélyegét arra, amit a jelenkor történészei állítanak vagy vallanak.
Ebben a kötetben a szerzők – jeles francia történészek – a második világháború huszonhárom mítoszát veszik górcső alá, hogy különválasszák a tévhiteket és a történelmi tényeket. Pearl Harborban valóban súlyos csapást mért Japán az Egyesült Államokra? Hitler csak megelőzte Sztálin támadását? A Waffen-SS tagjai valóban elitkatonák voltak? Tényleg jelentéktelen volt a provence-i partraszállás? A német csodafegyver valóban mindent megváltoztatott volna? Túlértékeljük Montgomery szerepét? Igaz, hogy Jaltában Churchill, Sztálin és Roosevelt felosztotta a világot? Ezekre a kérdésekre és sok hasonlóra ad választ ez a könyv.
 

Csatolások

  • lopez_jean__a_masodik_vilaghaboru_mitoszai.rar
    466.2 KB · Olvasás: 278

szeta.m

Új tag
Sziasztok! Keresem Radnóczy Antal: A magyar királyi 2. hadsereg III. hadtestéről című kis füzetét. Kiadás éve 1996. Nagyon köszönöm, ha tud valaki segíteni.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére