Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag

Botos László:

Hazatérés

1610787998371.png
Botos László 1935-ben született Simontornyán. Ifjú éveit a sportnak szentelte, az '50-es években a magyar válogatott kenucsapat tagja volt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása utáni megtorlás elől Kanadába menekült. A hontalanság keserű évei alatt kezdte tanulmányozni a magyar nemzet eredetét. Az őstörténeti könyveket, tanulmányokat tudományos igényességgel dolgozta fel. E könyv a kutatott részeredmények és ismeretek egységes egészbe foglalása. Történelmünk tudatos meghamisítása, hogy a magyar nemzet csak „Árpáddal hullott volna le a magyar boldog földre a magas egekből" és a finnugor eredet kizárólagos hangsúlyozása a Habsburg-politika szerves része volt, de a hivatalos történelemtanítás ezt ma sem cáfolja.
 

Csatolások

  • botos_laszlo_hazateres.pdf
    2.1 MB · Olvasás: 138

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Békés Enikő (szerk.) · Kasza Péter (szerk.) · Lengyel Réka (szerk.)

Humanista történetírás és neolatin irodalom a 15-18. századi Magyarországon​

1610875313867.png
A Szegedi Tudományegyetem és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete 2013. november 7-9. között Szegeden rendezte meg az első magyarországi neolatin konferenciát. A tanácskozáson több mint harminc előadás hangzott el a 15-17. századi latin nyelvű történetírás és a 18. századi latin nyelvű irodalom témaköreiben, vezető magyarországi és több külföldi egyetemi, akadémiai és könyvtári kutatóhelyet képviselő szakemberektől. A kötetben, mely egyben az így meginduló Convivia Neolatina Hungarica-sorozat első darabja, az előadások alapján elkészült huszonkilenc tanulmány olvasható. A tanulmányok egy részének szerzői a historiográfia jobban vagy kevésbé ismert szerzőinek egy-egy művét értelmezik, értékelik újra, más részük további forráscsoportok (kommentár, epitáfium, ajánlás, követjelentés, könyvtárleírás) történeti, művelődéstörténeti, nyelvészeti és egyéb vonatkozásait elemzi, illetve a történetírással kapcsolatos elméleti reflexiókat tárja fel.
 

Csatolások

  • humanista_trtenetir.pdf
    2.8 MB · Olvasás: 106

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Anthony Kemp

SAS – Békeévek vad háborúi 1947–1991​

A brit elit kommandó, a Special Air Service gyarmati és antiterrorista műveletei
1610985824655.png
Az 1941-ben alapított SAS a mai napig a legmegbecsültebb és legrettegettebb elit alakulat a világ katonai közvéleménye szerint. Anthony Kemp úttörő ezredtörténete megismertet minket a csapat útjával a malájföldi és borneói dzsungelháborútól elindulva egészen a falklandi és az Öböl-háborúig.
Józanul szembesülünk a terrorizmus megjelenésével bekövetkezett változásokkal, melyek az ezredet az lRA és minden más terrorista rémévé tették, a világot viszont kevésbé biztonságos lakóhellyé. Végül, de nem utolsósorban, váratlan ajándékot is kapunk: a könyv elolvasói ezentúl valahányszor akciófilmet néznek, jókat derülhetnek. A SAS kiválasztási és kiképzési módszerei ugyanis nyilvánvalóvá teszik, hogy az alkalmasság megállapításánál nem a duzzadó izmok mérete és az agresszivitás a mérvadó, hanem a higgadt helyzetfelismerő és problémamegoldó képesség. Akit a valódi kommandókatonák élete és szolgálata érdekel, annak ajánljuk ezt a könyvet.
 

Csatolások

  • kemp_anthony__sas_-_bekeevek_vad_haborui.rar
    2.2 MB · Olvasás: 202

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Theodor Plievier

Sztálingrád​

1611039582234.png
"A leszállópályát még nem ülte meg az esti köd, két Junkers jelentkezett, szállítógépek, vadászvédelem nélkül is megérkeztek a repülőtér fölé, néhány kört írtak le, áttörték a felhőrongyokat és leszálltak.
A szanitécek munkához láttak, vagy negyven sebesültet hordtak ki, és ez, mint minden leszállásnál, jeladás volt: százával botladoztak, ahogy csak bírtak rögtön a sátrakból a repülőtérre a sebesültek.
Az első gép megállt, bár a légcsavarok tovább forogtak. A kabinajtó kinyílt és a kirakodás megkezdődött. A második gép alatt is felporzott már a hó. Harmincnyolcan figyelték ezt feszülten hordágyon fekvők – a mellükön fémlapon a nevük –, s az egyikük Steiger százados volt.
Térdig levágták a lábát. A szilánkot még nem lehetett a karjából eltávolítani. Fejsérülése veszélytelennek bizonyult. Remélhette, hogy eljut egy hazai kórházba, onnan meg Bopfingenbe, és ha műlábbal is, de birtokába veheti kis birodalmát, a füsttől fekete kürtőt, a fújtatót, az üllőt, a satut, a pörölyöket és a fúrókat…
Azután, amit átélt, olyan boldogság, hogy fel se tudta fogni. A hómezőn a légcsavaros, két hatalmas szárnyú madár, amely majd visszaszáll vele a csodás, egyszerű, természetes életbe, olyan volt, mint egy látomás. Nem hitte.
És csakugyan látomás volt.
A légvédelmi üteg már napokkal előbb megkapta a parancsot, hogy szükség esetén lőjön bele a tömegbe. A csövek vízszintesre voltak állítva, de az üteg nem tüzelt. A havon százával tolongott a takaróba, sátorlapba burkolózott ember, rongyokba bugyolált lábak csoszogtak. De mások gyorsabbak voltak a sántikáló sebesülteknél, lobogó szemű, tátott szájjal ziháló, ordító alakok törtek át rajtuk, gázolták le őket, a legázoltak már nem ordítottak, arcra buktak a hóban, aztán egy zsák bab, egy zsák csokoládé, kétszersült maradt le, pálinkás ballon zúzódott szilánkokra, kolonclábú testek vergődtek halomba, lettek lépcsővé a kabinajtó előtt, a mesebeli madár belsejébe. Magasodó lépcső, amelynek a tetején az erősek, a győztesek meggörnyedve másztak be a gépbe, az ordítozásba belesüketült őrök csapkodtak hátra puskatussal, törtek maguknak utat, dobták el a fegyvert, préselődtek be a gépbe, amelyben csak húsz embernek lett volna hely, és amelyből a magával hozott élelmet se maradt idő teljesen kirakni. A pilótának nem volt más választása – már ereszkedett a köd lefelé- : befurakodott a helyére, felpörgette a légcsavarokat. A hó porzott, a motorok dörögtek, a visszazuhanók felüvöltöttek. a kabinajtó még nyitva, karok, lábak az ajtóban: a túlterhelt gép kétszer zökkent vissza a földre, aztán nehézkesen fölszállt.
Mögötte a másik. Ez átgördült a visszazuhantakon és a sebesülteken. Többen meghaltak, köztük Steiger. Ő nem rögtön: még fölemelte a fejét, még látta ellebegni a nagy madarat, lehullani róla a sötét emberfürtöket, látta a havon maradtakat is…"
 

Csatolások

  • plievier_theodor__sztalingrad.rar
    487.1 KB · Olvasás: 187

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Matthew Hughes · Chris Mann

A T-34-es közepes harckocsi​

1611319037073.png
Nemcsak a második világháború, de a tankok történetének is egyik kiemelkedő típusa volt a T-34-es. Félelmetes hírét nemcsak annak köszönhette, hogy rengeteget gyártottak belőle, így „elfogyhatatlannak” bizonyult a fronton, hanem annak is, hogy kiválóan egyesítette a mozgékonyságot a tűzerővel. A fotókkal gazdagon illusztrált kötet a legapróbb részletéig megismerteti az olvasót a közepes harckocsik e legendás képviselőjével.
 

Csatolások

  • hughes_matthew__a_t-34-es_kozepes_harckocsi.rar
    3.9 MB · Olvasás: 176

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Dzsalál ad-Dín Rúmi

Rúmi örök jótanácsai​

1611389947604.png
Dzsalál ad-Din Rúmi (1207 – 1273) a legnagyobb szúfi filozófusnak és költőnek tartott mester, kinek tiszteletére a kerengő dervisek rendjét alapították, tanításait rövid történetekben, versekben örökítette meg és adta tovább. Rúmi a tolerancia, a türelem legnagyobb filozófusa, és a szúfizmus legnagyobb filozófusa. Egyik legjobb ismerője, Arthur John Arberry szerint Rúmi mintegy 700 évvel ezelőtt káosztól mentette meg a világot, és ma művei fogják Európát megmenteni. Írásai bár rövidek, elgondolkodtatók. Évszázados, sőt, évezredes gondolatok emberről, hitről, szerelemről, az élet értelméről, helyünkről a világban, és a világ helyéről bennünk. S bár Rúmi hite az iszlámra alapszik, tanítása egyetemes. Ez a gyűjtemény válogatás Rúmi gondolataiból, amolyan aforizma-gyűjtemény, melyből minden válságra és élethelyzetre lehet megfelelő tanítást, tanácsot meríteni, ami elgondolkodtat és megmutatja a válságból kivezető utat. A kötetet Rúmi jótanácsai mellett életrajza és a szúfi filozófia rövid ismertetése teszi teljessé.
 

Csatolások

  • rumi_dzsalal_ad-din__rumi_orok_jotanacsai.rar
    146.4 KB · Olvasás: 216

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Bánó Attila

55 meghökkentő eset a magyar történelemből​

1611654191816.png
A kötet 55 fejezete meglepő esetek elbeszélésével gyarapítja történelmi ismereteinket. Bemutatja többek között a 907-es pozsonyi csatát, amelynek győztes megvívása jelentősen megerősítette helyünket a Kárpát-medencében. Kiderül, hogy miért volt valódi parasztfelkelés a Budai Nagy Antal vezette 1437-es megmozdulás, s miért nem volt az az 1514-es Dózsa-féle parasztháború.
Választ kapunk a következő kérdésekre is: I. Miksa király koronázási ünnepségén miként mentette meg gróf Zrínyi Miklós az új király életét, és milyen viszonzást kapott 1566-ban Szigetvárnál? Miért börtönöztette be Dobó Istvánt, Eger várának hős védőjét élete vége felé az uralkodó? Ki és miért akart merényletet elkövetni az 184849-es szabadságharc leverése után néhány évvel a fiatal Ferenc József császár ellen a bécsi Burgban?
Meghökkentő történetek, amelyek újragondolásra biztatnak.
 

Csatolások

  • bano_attila__55_meghokkento_eset.rar
    541.1 KB · Olvasás: 321

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
John Malone

Ezredvégi jövendölések​

1611733788095.png

John Malone könyvében az elmúlt másfél évszázad jóslatait áttekintve egyúttal megkísérli a mögöttünk hagyott évszázad történetének feltárását is. S legyenek bár helyesek, vagy bizonyuljanak utólag tévesnek, ezek az eszmefuttatások betekintést engednek abba, hogy mi vár ránk a 21. században.
 

Csatolások

  • malone_john__ezredvegi_jovendolesek.rar
    244.9 KB · Olvasás: 141

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Hatos Pál

Szabadkőművesből református püspök​

1611734006533.png
Ravasz László (1882-1975) a láthatatlan református pantheon egyik legfontosabb alakja. A 20. századi református egyház Erdélyből jött karizmatikus püspöke, lenyűgöző szónok és író, a modern magyar protestantizmus nagy hatású közéleti személyisége. Ugyanakkor egyike a két világháború közötti zsidóellenesség ideológiai megalapozóinak. A róla szóló emlékezések vagy a szenvedélyes dicsőítés, vagy a vádirat műfaját követik. Akárcsak katolikus kortársai, Prohászka Ottokár vagy Mindszenty József esetében. A Horthy-rendszerhez ezer szállal kötődő egyházi vezető vagy karizmatikus püspök, rendkívüli szellemi tekintély vagy az egyházi antiszemitizmus egyik fő ideológusa, kivételes érzékenységű retorikus vagy az irodalmár jelmezébe bújt konzervatív erkölcscsősz? Az azonosuláshoz választani szükséges, a történeti megértés viszont kiteheti az ést is az ellentmondások közé.
Élete is tele van izgalmas tényekkel, valaha szabadkőműves volt, később Horthy Miklósért rajongott. Megszavazta a zsidótörvényeket, de 1944-ben aktívan közreműködött az embermentésben. Később pedig, az 56-os forradalom hatására, még a szocializmust is elfogadta volna a marxizmus és a szovjet elnyomás nélkül. Az izgalmas és ellentmondásos életmű áttekintése arra figyelmeztet, vallás és a politika összefüggései a 20. században is döntő hatással voltak a magyar társadalom fejlődésére.
Ravasz László elsősorban egy hang. Rádióhallgatók százezreinek volt a magyar református egyház megszemélyesítője a két világháború közötti időszakban. Kicsit kenetes, de dallamos hang volt az övé, ugyanakkor tisztán és érthetően csengő.

HATOS PÁL az a történész, aki nemcsak már-már divatjamúltan széles műveltségénél és kétségbevonhatatlan elemző tehetségénél fogva alkalmas az összetett ravaszi életpálya bemutatására, hanem azért is, mert mindezt olyan nyelven teszi, amelynek révén sokak számára válik áttekinthetővé a teljes életmű.



Ablonczy Balázs
 

Csatolások

  • hatos_pal__szabadkomuvesbol_reformatus_puspok.rar
    703 KB · Olvasás: 189

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Benkő László

A pozsonyi csata​

Az első honvédő háború…
1611735847567.png
Ahogy az Árpád nagyfejedelem vezette törzsi szövetség a Kárpát-medencét birtokba vette, rögtön gondoskodni kellett annak védelméről, elsősorban a velük nyugati irányból határos keresztény frankok ellenséges magatartása miatt…
A nyugati kereszténység kezdettől kártékony, pogány nemzetet látott a magyarságban, kisebb hányada dicső hőstettnek vélte volna, ha a magyarokat kereszténnyé tehetik, mások azonban a maradéktalan kiirtásukban látták az egyedüli megoldást…
A frank gyermek király, Lajos, aki hallgatva a főpapságra, beleegyezett abba, hogy Kr. u. 907 nyarán, három oszlopban óriási hadsereg induljon a magyarok földjére, hogy egyszer s mindenkorra letöröljék őket a föld színéről… A gyermek király dekrétumot adott ki, amelynek legfontosabb kitétele egyben a hadjárat legfőbb célja: „Ugros eliminandos esse!” –, azaz: „ A magyarok megsemmisítendők!”

Árpád nagyfejedelemnek egyetlen választása maradt: ha felveszi a kesztyűt…

Ismerje meg Ön is, miként készült már fel évekkel a támadás előtt, az első nyugtalanító hírektől kezdve a törzsszövetség a nagy háborúra! Hogyan állította maga mellé Árpád nagyfejedelem az itt lakó rokon avarokat, a szlávokat és más töredékeket, miként képezte és szervezte őket ütőképes hadakba, és hogyan teremtették meg ennek anyagi hátterét?
A POZSONYI CSATA ízig-vérig olyan fordulatos, monumentális történelmi kalandregény, amely plasztikusan tárja az Olvasó elé a korabeli történéseket, bemutatja a magyar pusztai harcmodort, a fegyverzetet és megmutatja azt a maga nemében világviszonylatban is különleges taktikai érzékkel megvívott, hősies csatát, amelynek következtében a XI. század első harmadáig nem mert nyugati sereg a magyarok földjére támadni…
A 907-es pozsonyi csata hiteles információk szerint az USA katonai tanintézeteiben – a történelem más nagy csatáihoz hasonlóan – hadtörténeti témakörben konzultációs anyagként szerepel.
 

Csatolások

  • benko_laszlo__a_pozsonyi_csata.rar
    715.5 KB · Olvasás: 295

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Tamási Izabella (szerk.)

Mítoszok és legendák​

1611736675959.png
„A történelem nem dátumok, helynevek, háborúk halmaza. Az emberekről szól, akik kitöltik közöttük a tereket” – írja Jodi Lynn Picoult egyik regényében. Ez a gondolat akár hitvallása is lehetne azon szerzőknek, akik novelláikban igyekeznek elmesélni, milyen lehetett egy-egy életsors a ma már történelmi események idején.

Tizenöt szerző novellája található az antológiában, melyben az ókortól egészen a közelmúltig olvashatunk elbeszéléseket. Az írók sajátos eszközeikkel, szórakoztatva mutatják be az egyes történelmi események okát, célját, azt, hogy hogyan befolyásolja az emberek életét a nagypolitika, és milyen hatással van ez a jelenünkre és jövőnkre.
Bán Mór ajánlójával.
 

Csatolások

  • tamasi_izabella__mitoszok_es_legendak.rar
    388 KB · Olvasás: 225
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére