Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Phyllis Jestice - Középkori lovagok

1656556058612.png

A lovagokat a középkor legkiválóbb katonáiként tartották számon. Ezek a tökéletesen kiképzett, kopjával, karddal és csatabárddal fölfegyverkezett elit harcosok a 11. század közepétől az 1500-as évek elejéig uralták Európa hadszíntereit. Ám e vitézek többek voltak egyszerű öldöklőgépeknél, hiszen a lovagi kódex előírásainak megfelelően jártasságot kellett szerezniük a zenélésben, versfaragásban, a törvények alkalmazásában, sőt a lovagi szerelem oltárán is áldozniuk kellett – miközben uruknak a hadakozásban támaszt, a népnek védelmet nyújtottak.
2019
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr. Bobula Ida - A magyar nép eredete

1656906930130.png


A magyar nép eredete, a Sumír műszaki tudományok ősi mezopotámiai régészeti leletek vizsgálata, 2000 magyar név eredete, és más tanulmányok.
Dr. Bobula Ida egyike a nemzetközileg elismert legkiválóbb szumírológusnak. Ezt a könyvet közel harminc esztendő, különböző országokban egyetemeken, könyvtárakban, múzeumokban és ásatásoknál folytatott kutató munka és tanulmány alapján írta meg. Egyetemi éveit Budapesten kitűnő eredménnyel végezte el és summa cum laude avatták doktorrá... Ő volt az első nő, aki Magyarországon egyetemi magántanári képesítést nyert. 1947 óta az Egyesült Államokban, több éven keresztül a washingtoni Állami Könyvtárban dolgozott, majd a houltoni rickers College-ben francia-német nyelv és antropológia tanára lett, ezután pedig a délkarolinai Limestone Collegeben adott elő történelmet és szociológiát.
2000
 

Csatolások

  • Dr Bobula Ida - A magyar nep eredete.pdf
    538.1 KB · Olvasás: 166

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Daniel Smith - 100 Titkos hely

1657021742040.png

A világ teli van titkos helyekkel, amelyek létezéséről nem is tudunk, vagy ha tudunk, nem látogathatjuk meg őket, hiába is szeretnénk. Pedig némelyik ott van a lábunk alatt, mint például a londoni Whitehall alagútjai, a 2-es moszkvai metró vagy a gázai övezet csempészalagútjai. Megint más helyek annyira titkosak, hogy hivatalosan el sem ismerik a létezésüket a kormányok, mint Amerikában a Mount Weathert vagy Észak-Koreában a Pektu-hegyen Kim Dzsongilnek épített bunkert.
A szerző nyugatról keletre haladva bejárja az egész Földet: kezdi a Csendes-óceán nyugati részével, elidőzik egy kicsit az Egyesült Államokban, majd felkeres olyan kísértetvárosokat, mint a ciprusi Varószia és az ukrán Pripjaty, titkolt atomerőműveket például Iránban és Észak-Koreában, olyan rettegett titkosszolgálatok főhadiszállását, mint az orosz FSZB és az izraeli Moszad, sőt kuriózumként egy olyan helyet is, ahol a szabadba kitett hullákat vizsgálnak. A 100 titkos hely a láthatatlan látnivalók útikönyve, a világ legeldugottabb sarkaiba kalauzolja el az olvasót.
2012
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Peter Unwin - Nagyhatalmi játszmák – 1956

1657257043871.png

Mi történt a világban 1956-ban, ebben a számunkra sorsdöntő évben? Milyen világpolitikai események voltak döntő hatással a magyar forradalomra, annak leverésére és miként határozták meg a XX. század további fejlődését?
Miként függött össze az 56-os magyar forradalom sorsa az SZKP XX. Kongresszusán elmondott titkos Hruscsov-beszéddel, az izraeli-brit-francia erők szuezi beavatkozásával vagy az amerikai elnökválasztással? Peter Unwin, brit diplomata 1956 júliusában kezdett el dolgozni a londoni Külügyminisztériumban, 1958-ban, egy hónappal Nagy Imre kivégzése után került harmadtitkárként a budapesti brit külképviseletre, majd 1983-ban nagykövetként ismét visszatért a budapesti brit nagykövetségre. A hatalmas ismeretanyagra, az első kézből szerzett információkra, személyes élményekre épülő könyve, amely 2006-ban jelent meg Nagy-Britaniában izgalmas, elgondolkodtató olvasmány, és a történelemben járatos, tájékozott olvasó számára is sok meglepetést és újdonságot tartogat.
2016

 

Csatolások

  • Peter Unwin - Nagyhatalmi játszmák 1956..pdf
    10.6 MB · Olvasás: 180

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Paul Lendvai - Forradalomról tabuk nélkül 1956

1657257332434.png


„Megpróbáltam ezt a roppant izgalmas történetet a maga ellentmondásaival felidézni, s politikai és erkölcsi jelentőségét valósághűen, minden politikai előítélet vagy személyi érdek nélkül, a mártírok és az áldozatok iránti mély tisztelettel megírni.” (Paul Lendvai)
2006
 

Csatolások

  • Lendvai, Paul - Forradalomról tabuk nélkül 1956.doc
    1.4 MB · Olvasás: 141

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Hernádi Tibor - 1956 igaz története

1657258806325.png


Dicső szabadságharcunk valódi indítékainak szükséges az 1949–1956. közötti időszak hazai állapotának minden szempontból való megvilágítása. Rá kell mutatnunk végre kik és milyen célok érdekében hozták létre azokat az állapotokat, amelyek kitűnő táptalajává tették Magyarországot egy külső igények kielégítését szolgáló belső forradalom kirobbantásához.
2006

 

Csatolások

  • 1956 igaz története.pdf
    1 MB · Olvasás: 126

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
Európa a korai középkorban
3-11. SZÁZAD

EGYETEMI SEGÉDKÖNYV
(EPUB)

kn3qusM.png
Egyedülálló vállalkozás eredményét tartja kezében a tisztelt olvasó: 1936 óta, Váczy Péter nevezetes Középkor története óta senki sem írt Magyarországon hasonló összefoglaló munkát Európa történetének talán legnehezebben kutatható periódusáról. Egy másik tekintetben is igazi unikum e kötet. Nem a hagyományosan az 5. század közepén meghúzott határtól tárgyalja a középkor eseményeit, hanem a kései császárkorhoz visszanyúlva mutatja be azon gazdasági, társadalmi és politikai tényezőket, melyek az antikvitásból a feudalizmusba vezették át kontinensünk nyugati felét. Bemutatja a germán népeken kívül a népvándorlás más szereplőit, Európa keleti felére kitekintve Bizáncot, valamint a korai szláv államalakulatok létrejöttét is. A könyvet a kora középkori kultúra áttekintése zárja.
 

Csatolások

  • VA - Európa a korai középkorban.epub
    589.2 KB · Olvasás: 276

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Péterfi Bence - Egy székely két élete

1658296594492.png

"Vajon hány a középkori Magyar Királyságban élt személyről mondhatjuk el biztosan, hogy rendszeresen járt a Szent Római Birodalom (Német-római Birodalom) területén, ahol jelentékeny birtokokkal rendelkezett, bejáratos volt a német-római császár udvarába, Észak-Itáliában a franciák ellen hadakozott, hovatovább mindezeknek legalább hozzávetőlegesen az okát is tudni véljük? A jelen kötet hőse ilyen történelmi alak: katona, hadvezér, karrierista kalandor(?), udvari ember, birtokos.Székely Jakab életének húszas éveiben rátermettségének köszönhetően került a magyar királyi udvarba. Az aulában egymás után találták meg a feladatok, katonai megbízatások. Fontos városok kapitányi tisztét nyerte el, a harctéren is otthonosan mozoghatott, becsvágyó is lehetett, egyszóval Mátyás számára ideális partnerként szolgálhatott ahhoz, hogy a szintén roppant ambiciózus magyar király elképzelései közül számosat véghezvigyen. Ilyen volt többek között az 1480-as években Hunyadi Mátyás törvénytelen fiának, Corvin János trónöröklésének előkészítése. A királyi akarat hűséges végrehajtójaként hősünk nem riadt vissza a „piszkos munkától” sem. A magyar uralkodó által utolsó éveiben felépíteni kívánt nagy terve (Corvin János trónra juttatása) azonban dugába dőlt, és a vészterhes időkben, az 1490–1491. évi háborúk alatt Székely is csak a maga „igazát” és lehetőségeit kereste. Így kötött ki – kortársai közül többekhez hasonlóan – a Habsburgok táborában. Azonban ő – csaknem egyedülálló módon – kitartott III. Frigyes és Miksa oldalán, melynek köszönhetően jelentős vagyont gyűjtött. Mindezzel pedig saját sorsán túl, a família következő generációit is kedvező helyzetbe hozta, egyrészt az anyagiak, másrészt az általa felépített széleskörű kapcsolatrendszer tekintetében.Kövendi Székely Jakab Személye nem ismeretlen a késő középkorral vagy a kora újkorral foglalkozó történészek számára. Azonban életének, a rendkívül meredeken felívelő karrier részletes elemzése, valamint ennek történeti közegben való elhelyezése, értékelése mind a mai napig váratott magára.
Kötetünk azt mutatja be, hogy miként sikerült a késő középkori Magyar Királyság egy alsó rétegből induló személynek az ismeretlenségből a legbelsőbb körökbe is bejutnia – legyen szó Hunyadi Mátyás vagy I. Miksa római király udvartartásáról.
2014

 

Csatolások

  • Péterfi Bence - Egy székely két élete.pdf
    8.1 MB · Olvasás: 133

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Székely György - VII. Gergely

1658297057027.png

VII. Gergely pápa a világtörténelem egyik legvitatottabb, kétségkívül történelemformáló alakja. Olyan céltudatos, sokszor a lehetetlent is megkísérlő egyéniség, aki korának valamennyi lényeges folyamatát érzékelte, és azok alakulását befolyásolni próbálta. Harcos ember volt, és ezért életrajzának jelentős része azokat a szellemi és fizikai fegyverekkel vívott küzdelmeit ábrázolja, amelyeket IV. Henrik német-római császárral vívott. A régi történetírással szemben ez a munka nem az egyik vagy a másik félnek kívánt igazságot osztani, hanem azoknak a történeti előzményeknek és erőknek bemutatására-feltárására törekedett, amelyek a két középpontban álló személyiség következményeiben tragikus küzdelméhez vezettek.
1984
 

Csatolások

  • Székely György - VII. Gergely.epub
    1.6 MB · Olvasás: 138

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Türk Attila - Kik vagyunk mi magyarok?

1658502580712.png


Két dolog bosszantja az embert, ha így hatvanéves kora táján végiggondolja mindazt, amit a magyarság eredetéről, nyelvi hovatartozásáról, esetleges őshazájáról, és más népekkel való rokonságáról tudunk:
Az egyik az, hogy jóllehet, Kőrösi Csoma Sándor már jó 170 évvel ezelőtt elindult keletre, megtudni az igazat minderről - 170 évvel később lehet, hogy semmivel sem tudunk többet, mint ő annak idején, útjára készülődve. Mert ami azóta e "nyomozás" során történt, tulajdonképpen félreértések és félrevezetések halmaza, legendák történelemmé való "kikiáltása" volt, majd pedig külországi intrikák eredményeként egy kialakuló és megrögzülő "lövészárok-háború" a finnugor eredet hívei és ellenfelei között, amelyben egyik fél sem enged egy jottányit sem, és vakon hisz saját igazában, az egyik a hatalom szavát is bevetve, a másik a legbolondabb legendákat lobogtatva.
2006
 

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
VA
Európa az érett és a kései középkorban
11-15. század

EGYETEMI SEGÉDKÖNYV
qONpglm.png
Az egymást gyorsan követő két kiadást megért Európa a korai középkorban folytatását veheti kézbe az érdeklődő. Az érett és késő-középkort áttekintő kötet célja azonos az előzőével. Elsősorban a felsőoktatásban történelmet tanuló hallgatók számára kíván segítséget nyújtani a felkészülésben, ugyanakkor szeretné kielégíteni a történelem, azon belül is az oly romantikusnak tűnő,de a modern ember számára sok vonatkozásban nehezen érthető középkort kedvelő olvasók igényeit is. Az előző kötettel megegyező magas színvonalat, szakmai felfogást, a történetírói módszert a közel azonos szerzőgárda biztosítja. A jelenlegi kötet mégis gazdagabb, mint az előző korszak összefoglalása. Az egyes népek és országok történetén túl külön fejezeteket szentel a kor társadalmi, gazdasági, népesedési viszonyainak, a hűbériség és a rendiség értelmezésének, az egyház és a vallás szerepének, valamint a mindennapokat meghatározó olyan sajátosságoknak, mint az életmód, a társadalmi normák, a hiedelmek és a középkori világkép. A politikai események hátterében így fény derülhet azok okaira, objektív és szubjektív mozgatóira is.
(a nyersanyagot köszönöm a kedves CH-s fórumtársnak)
 

Csatolások

  • VA - Európa az érett és a kései középkorban.epub
    780.8 KB · Olvasás: 253

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Neil Morris - Elveszett városok

1659374332592.png


Az emberiség története során sok legenda kering elveszett vagy elfeledett városokról. Az Elveszett városok című kötet izgalmas utazásra hív, amely során felfedezhetjük e városok titkait. Az iskolapadban hallottunk Trójáról és Babilonról, az ókor talán legcsodálatosabb városairól, amelyeket évezredek óta elveszettnek hittünk. Láthatjuk, hogyan pusztult el Pompeii, amint a Vezúv lávája beterítette. Felfedezhetünk afrikai, dél-amerikai és ázsiai városokat, amelyeket eddig hiába kerestek. Megtudhatjuk, hogyan is folyik a kutatómunka napjainkban a szárazföldön és a tenger mélyén.
2007

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemere István - A magyarok 7 fő bűne

1660105230515.png

A népszerű (nem zsidó, nem náci, nem szabadkőműves és nem kommunista) szerző már könyve alcímében elárulta, miről is szól műve: őseink olyan tetteiről, amelyekre sokszor máig büszkék vagyunk, holott éppen azzal rontottuk el a történelmünket. Olyan események és/vagy folyamatok voltak ezek, amelyek nemegyszer szinte végzetes hatást gyakoroltak ránk. Biztos, hogy jól tettünk magunknak, amikor még államiságunk előtt bekalandoztuk Európát és mint bérelhető verőlegények és rablók lettünk híresek és rettegett zsákmányszerzők? Vagy jót tett az országnak az 1514-es parasztlázadás és annak brutális leverése? Mi történt Mohács előtt és után, hogyan szállt el a magyar nemzeti függetlenség? Miféle belső ellentétek tették lehetetlenné 1848-49 győzelmét, és mi lett azután? Mennyiben ártott az ország egységének az 1867-es kiegyezés és az hogyan vezetett el nyílegyenesen… Trianonhoz? Mi volt a két háború között a „polgárok elárulása”, és milyen tragédiákhoz vezetett az a folyamat? És mintha ez mind még nem lenne elég, a szerző utószavában írja: „Nem bírjuk elviselni az igazságot és semmiből sem tanulunk…” Nos, ez a könyv és a lapjain könyörtelenül szemünkbe vágott igazság talán változtat ezen is.
2016
 

Csatolások

  • A magyarok 7 fő bűne - Nemere István.epub
    388.7 KB · Olvasás: 122
Utoljára módosítva:

qwert7188

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemere István - A magyarok 7 fő bűne

Csatolás megtekintése 1874413

A népszerű (nem zsidó, nem náci, nem szabadkőműves és nem kommunista) szerző már könyve alcímében elárulta, miről is szól műve: őseink olyan tetteiről, amelyekre sokszor máig büszkék vagyunk, holott éppen azzal rontottuk el a történelmünket. Olyan események és/vagy folyamatok voltak ezek, amelyek nemegyszer szinte végzetes hatást gyakoroltak ránk. Biztos, hogy jól tettünk magunknak, amikor még államiságunk előtt bekalandoztuk Európát és mint bérelhető verőlegények és rablók lettünk híresek és rettegett zsákmányszerzők? Vagy jót tett az országnak az 1514-es parasztlázadás és annak brutális leverése? Mi történt Mohács előtt és után, hogyan szállt el a magyar nemzeti függetlenség? Miféle belső ellentétek tették lehetetlenné 1848-49 győzelmét, és mi lett azután? Mennyiben ártott az ország egységének az 1867-es kiegyezés és az hogyan vezetett el nyílegyenesen… Trianonhoz? Mi volt a két háború között a „polgárok elárulása”, és milyen tragédiákhoz vezetett az a folyamat? És mintha ez mind még nem lenne elég, a szerző utószavában írja: „Nem bírjuk elviselni az igazságot és semmiből sem tanulunk…” Nos, ez a könyv és a lapjain könyörtelenül szemünkbe vágott igazság talán változtat ezen is.
2016
Megcsináltem az OCR-t és átalakítottam epub formátumra.
 

Csatolások

  • A magyarok 7 fő bűne - Nemere István.epub
    388.7 KB · Olvasás: 129

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Fodor István

Őstörténet és honfoglalás​

1660307541352.png
A történelem, bármilyen furcsa, nem egy állandó valami. Persze a dátumok nem változnak, így Hunyadi Mátyás halála nem képezi vita tárgyát, de az okok, a hogyanok, no meg az, miként élték meg mindezt a kortársak, az bizony folyamatosan módosul.
 

Csatolások

  • fodor_istvan__ostortenet_es_honfoglalas.epub
    523.2 KB · Olvasás: 205

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
VA
Európa az újkorban

EGYETEMI SEGÉDKÖNYV
t6JfHgQ.png
Ez a kötet immár harmadik abban a sorban, amelyet a Debreceni Egyetem Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Tanszékének oktatói Európa történetéről írtak, azzal a céllal, hogy segítsék az egyetemi hallgatók felkészülését, és egyúttal kézikönyvet adjanak a történelem iránt érdeklődő „művelt” olvasóközönség kezébe. Milyen feladatai lehetnek egy ilyen kézikönyvnek? Meggyőződésünk szerint az egyetemes történelem több mint az egyes „nemzeti” történetek egymás mellé állítása, az országtörténetek párhuzamos bemutatása. Egyetemessé az összehasonlítás teszi, ha a szerző az azonosságok és különbségek bemutatására is vállalkozik a politika, a gazdaság, a társadalom, a művelődés, a mentalitás és életmód, azaz az élet minden területén. Ha képes arra, hogy ne állóképekben vázolja fel a múlt jelenségeit, de folyamatokat is elemezzen, s a múltból származó mozzanatok sorsát, eltűnését, továbbélését, módosulását a történetileg feldolgozott „jelenben” is képes legyen bemutatni. Ha a történések felismert belső logikáját megismerhetővé teszi az olvasó számára, ha az élet sokszínűségét a történetírói eszközök segítségével sikerül megeleveníteni.
(a nyersanyagot köszönöm a kedves CH-s fórumtársnak)
 

Csatolások

  • VA - Európa az újkorban.epub
    826.6 KB · Olvasás: 233

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Ungváry Krisztián - Budapest ostroma

1660679498274.png

Ungváry Krisztián hadtörténész munkája a megjelenésekor, 1998-ban, hatalmas űrt töltött be. Több mint fél évszázaddal a drámai események után ez volt az első átfogó, ideológiai felhangok nélküli, hiteles és olvasmányos monográfia e mindmáig sokakat érdeklő és foglalkoztató témáról.

A kötet a korabeli levéltári források mellett számos, eddig ismeretlen visszaemlékezést idéz és hasznosít. A műben szerencsésen ötvöződik a mikrotörténetírás célkitűzése és a háború nagyobb összefüggéseinek mélyebb bemutatása, plasztikus képet kap az olvasó a hadműveletek napi változásairól, a lakosság életéről, szenvedéseiről, a kegyetlenkedésekről és az élet újraindulásáról. Az olvasó utcáról-utcára, sőt olykor szinte házról-házra követheti végig a főváros ostromának menetét.
Hetvenöt, nagyobb részben eddig még nem publikált korabeli fotó, tizennégy szöveg közti és egy kihajtható, színes áttekintő térkép illusztrálja az elmondottakat és magyarázza a hadi eseményeket.

2016
 

Csatolások

  • Ungváry Krisztián - Budapest ostroma.epub
    5 MB · Olvasás: 263
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére