Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerencsés Károly - A kékcédulás hadművelet

1663642404233.png

Az 1947-es választások a gátlástalan kommunista hatalomátvétel legfontosabb tényezőjeként rögzültek a politikai közvéleményben. A Magyar Kommunista Párt (MKP) valóban eredményesen alkalmazta a nyomásgyakorló technikák szinte teljes állományát, ugyanakkor 1947 nyarán még nem volt abban a helyzetben, hogy meggátolja a választók döntő többségének szabad politikai akaratnyilvánítását. A korrekt elemzés érdekében figyelembe vesszük azokat a torzító tényezőket, amelyek a választási eredményeket a tényleges politikai tagoltságtól eltérítették.
1992
 

Csatolások

  • Szerencsés Károly - A kékcédulás hadművelet.pdf
    3.8 MB · Olvasás: 127

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Győrfi Károly - Keresztényüldözés a 21. század elején

1663642955459.png


Szerzőnk újabb könyvének témájául a jelen korunkban egyre fokozódó keresztényüldözést választotta, melyet keresztény holokausztnak minősít. Statisztikai adatokkal alátámasztva bemutatja a keresztények világban elfoglalt helyzetét. A könyvből kiderül, hogy a keresztényeket nemcsak az iszlám többségű országokban, hanem a buddhista és hindu többségűekben is üldözik. A Nyugat-Európában vagy Magyarországon tapasztaltakat a szerző nem üldözésnek, hanem keresztényellenességnek tartja. Röviden vázolja az üldöztetés és a tanúbizonyság-tétel bibliai hátterét, és válogatást ad híres emberek tanúságtételeiből. A brutálisan véres esetek miatt javasolja a 18 éves korhatárt.
2015


 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Bartha Tamás - Szabadkőművesség

1664131917116.png


A kötet feldolgozza a szabadkőművesség történetét, szerkezeti felépítését, politikai és vallási kapcsolatait. írta Bartha Tamás. – Egerben : Érseki Lyceumi kny., 1873.
2012

 

Csatolások

  • a_szabadkomuvesseg_kimerito_felvilagositasul.pdf
    634.7 KB · Olvasás: 131

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Miklóssy István - A szabadkőművesség önleleplezése

1664174333358.png

Tartalom
A szabadkőművesség két főiránya
A magyarországi szabadkőművesség hazafiatlansága
A magyarországi szabadkőművesség vallásromboló iránya
A francia szabadkőművesség eredményei
A szabadkőművesség mesterkedése iskolaügyünk terén
A szabadkőművesség a középiskolai tanárság körében
A szabadkőművesség és a főiskolai ifjúság
A szabadkőművesség és nemzeti történelmünk
A szabadkőművesség és a nemzetiségi kérdés
Miért kell a szabadkőművességnek az általános, titkos választójog? Politizál-e a magyarországi szabadkőművesség?
A páholyok és a szabadkőműves országgyűlési képviselők
A szabadkőművesség, mint a militarizmus és trón ellensége
A szabadkőművesség mint titkos társaság
A szabadkőművesség jótékonysága
A szabadkőművesség célja és harci szervei
A szabadkőműves sajtó
A páholyok jegyzéke
A forrásainkban említett szabadkőművesek névsora…
1912
 

Csatolások

  • miklossy_istvan_a_szabadkomuvesseg_onleleplezese.pdf
    723.7 KB · Olvasás: 122

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Vécsey Olivér - A Horthy-család története

1664253609669.png

Vitéz nagybányai Horthy Miklós a XX. századi magyar történelem legfontosabb alakja, személyének megítélése mégis szélsőséges nevének említése gyakorta szül indulatokat. A tengerésztisztből lett államférfi élettörténete a görög drámákkal vetekszik: világraszóló győzelmek és megrendítő erejű tragédiák, pompás sikerek és szörnyű kudarcok tagolják. Az első világháborúban ádáz tengeri ütközeteket vezetett, melyekből mindig győztesként került ki, mégis kapitulálni kényszerült az ellenség előtt. A két háború közötti időszakban megkísérelte kivívni a trianoni diktátum békés revízióját, de a történelem pusztító viharaitól nem tudta megkímélni az országot. sokáig dacolt a náci Németországgal, de kormányzói tisztségéből erőszakkal eltávolították, becsületét megtépázták.
Miként a nemzetet, családját sem tudta megoltalmazni a tragikus veszteségektől: idősebbik fia a keleti frontos halt hősi halált, ifjabbik fiát pedig elrabolták, és haláltáborba deportálták a nácik. Egyaránt megszenvedte a német és az amerikai hadifogságot, majd hozzátartozóival együtt emigrálni kényszerült; s bár idős korára már nem maradt más vágya, mint hazatérni szeretett szülőhazájába, de soha többé nem léphetet magyar földre, és a világ átellenes szegletében hunyta le szemét.
2015
 

Csatolások

  • Vécsey Olivér - A Horthy-család története.epub
    320.9 KB · Olvasás: 139

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Püski Levente - A Horthy-korszak szürke eminenciása

1664253903748.png


Károlyi Gyula az egyik legtekintélyesebb és leggazdagabb arisztokrata nemzetség tagjaként látta meg a napvilágot 1871-ben. Karrierje a 20. század elején még sokban hasonlított számos mágnás kortársáéhoz, a későbbiekben azonban megadatott számára a lehetőség, hogy eljusson a politikusok által hőn áhított csúcsra: előbb 1919 nyarán, a szegedi ellenforradalmi kormány élén, majd 1931–1932-ben miniszterelnök lett. Mégsem elsősorban pozíciói révén vált a két világháború közötti magyar politikai élet egyik meghatározó személyiségévé. Az 1930-as évek közepétől már olyan befolyásos háttérpolitikusként tevékenykedett, aki keveset szerepel a nyilvánosság előtt, de részt vesz a fontosabb állami döntések előkészítésében, és véleményére kormányzati szinten rendre odafigyelnek. Mindennek szerves részét jelentette, hogy Horthy Miklós kormányzó szűkebb környezetéhez, kis létszámú belső bizalmas tanácsadói köréhez tartozott. Károlyi Gyula ezt a szerepét a változó politikai viszonyok közepette a korszak végéig, 1944-ig meg tudta őrizni. A kötet bemutatja a Károlyi családi hátterét, életútjának állomásait, földbirtokosi-gazdálkodói sikereit. Emellett az olvasó betekintést nyerhet abba, milyen tényezők vezettek el oda, hogy egy, a nyilvánosság felé inkább zárkózott személyiség befolyásos politikussá váljon. Tevékenysége hogyan, milyen körülmények között érvényesült, s mit is jelentett a gyakorlatban – a kortársak által is sokat emlegetett, de részleteiben kevéssé ismert – háttérpolitikusi-tanácsadói szerepe.
2016
 

Csatolások

  • Püski Levente - A ​Horthy-korszak szürke eminenciása.epub
    874.6 KB · Olvasás: 145

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Catherine Horel - Horthy

1664254114398.png


Horthy Miklós, az Osztrák-Magyar Monarchia tengerésztisztje, 1909 és 1914 között Ferenc József szárnysegédje, vitathatatlanul a régi rendszer embere volt. Bizonyos szemszögből nézve az uralkodó reinkarnációjaként jelenik meg, és politikai döntéseiben mindvégig ő marad számára a hivatkozási pont.
A marxista történetírás 1945 után fasiszta diktatúrának minősítette „uralkodását", a rendszerváltás után megkezdődött átértékelés pedig elfedte az ember és a nevét viselő rendszer számos ellentmondását. Egy kiegyensúlyozott életrajznak az a célja, hogy olyannak mutassa a Horthy-rendszert, ahogyan az 1920 és 1944 között működött: kétségkívül tekintélyuralminak, számos tekintetben retrográdnak, az olasz fasizmustól és német nemzetiszocializmustól azonban nagyon távol állónak.
Horthy nem volt fasiszta, de vajon mi járt a fejében? Úgy képzelte, hogy visszatér a királysághoz, megkoronáztatja magát, végül pedig átadja a hatalmat a fiának? Kálvinistaként a hagyományos keresztény, azon belül viszont – paradox módon – inkább a katolikus értékekre helyezte a hangsúlyt. Nem volt karizmatikus vezető, nem hozott létre személyi kultuszt, és nemigen szólt bele kormányai politikájába.
Akkor tehát Horthy tevékenysége végső soron a revizionista külpolitikára korlátozódik, amelyet Magyarország a trianoni feldarabolás óta folytatott? Tudjuk, hogy Magyarországnak és kormányzójának mozgástere korlátozott volt. Hogy ezt Horthy is tudta, azt viselkedése bizonyítja a Habsburg-restaurációs kísérletek idején éppúgy, mint a II. világháborús hadba lépéskor vagy Magyarország német megszállása után.
Úgy tűnik, véletlenül jutott hatalomra, csaknem akarata ellenére, mégis közel negyedszázadig maradt az állam élén. Egy átlagos intellektuális képességű férfi, az egykori Monarchia banális pályafutású tengerésztisztje miképpen hagyhatott ilyen mély nyomot országa történelmén? E kérdésekre igyekszik választ adni Catherine Horel kötete.
2017
 

Csatolások

  • Catherine Horel - Horthy.epub
    2.1 MB · Olvasás: 188

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
T. Orgona Angelika - Unikornisok Tündérországban


1169582_4.jpg


Unikornis, azaz egyszarvú: ló alakú, titokzatos mitológiai lény, a tisztaság szimbóluma. A legenda szerint a szarvából készült por minden méreg hatását közömbösíti. Unikornist viselt nemesi címerpajzsán egy abaúji köznemes, Kornis Gáspár is, amikor elhagyva ősei göncruszkai birtokát, a török által három részre szabdalt ország keleti részébe indult. Erdélyben, a gyönyörű, ám változékony, bizonytalan természetű Tündérországban kockázatos volt szerencsét próbálni. Kornis Gáspár ugyan fényes pályát futott be az ország generálisa, a fejedelem első tanácsura lett mégsem a megérdemelt dicsőségben, hírnévben halt meg, hanem véres merénylet oltotta ki életét. Gyermekei számára az egységes Magyar Királyság visszaállításának álmát és a sziklaszilárd katolikus hitet hagyta örökül alig egy évtized múlva két fia vált áldozatává ennek az eszmének. Vajon lehetséges volt-e császárhűnek maradni a 16--17. századi Erdélyben, a Habsburg király és az oszmán szultán birodalma között egyensúlyozó fejedelmek uralma alatt? Hogyan tudta megőrizni a Kornis család katolikus hitét egy olyan, felekezetileg színes országban, ahol a bevett vallások közül a pápistákat fogadták el a legkevésbé? A szerző évtizedes kutatómunkával, hiteles források alapján rajzolja meg egy nagy múltú történelmi család felemelkedésének feledésbe merült évszázadát. Hűség és intrika, gyilkosságok és jó házasságok sora kövezte ki azt a rögös utat, melyen a Kornisok méltó helyükre, a magyar arisztokrácia soraiba jutottak.
2014
 

Csatolások

  • T. Orgona Angelika - Unikornisok Tündérországban.pdf
    9.7 MB · Olvasás: 114

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Veszprémy László - Az Árpád- és Anjou-kor csatái, hadjáratai

1664360365334.png


A Zrínyi Kiadó rendkívül szép kiállítású Nagy csaták című sorozata a magyar történelem egy-egy háborús korszakának csatáin és ütközetein keresztül történelmünk egészét kívánja bemutatni. Veszprémy László műve méltó párja a korábban megjelentetett Az 1848–1849-es szabadságharc nagy csatái, a Nikápolytól Mohácsig, A Zrínyiek a magyar és a horvát históriában és a Hazánk dicsőségére című köteteknek. A könyv a hadieseményekre összpontosít, ugyanakkor tárgyalja a korszak tágabb politikai körülményeit is.
Az olvasó megismerheti a honfoglaló magyarság fegyverzetét, az Árpád- és Anjou-kor címereinek katonai alkalmazását, a várostromok technikáját. A pozsonyi, a merseburgi, az augsburgi és a Fischa menti csata, a zimonyi és a morvamezei ütközet mellett a kötet feltárja II. András keresztes hadjáratának részleteit, és bemutat egy sikeres Árpád-házi hadvezért, V. Istvánt. Nagy Lajos olasz és litván földre vezetett hadjárataival, a „török" elleni harcaival több fejezet is foglalkozik, végezetül pedig a mariazelli hagyománnyal és a velencei-padovai magyar háborúkkal ismerkedhetünk meg.
A gyönyörű, festményekkel, színes miniatúrákkal, metszetekkel gazdagon illusztrált mű minden könyvespolc díszévé válhat.
2008

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Zsoldos Attila - Az Árpádok és asszonyaik

1664361060186.png


A királynéi intézménnyel szemben egyfajta tartózkodó magatartás jellemzi a magyar történetírást, ami kiváltképp szembetűnő az Árpád-kort illetően - állapítja meg a kutatás témáját elemző bevezetésében a szerző. Zsoldos Attila értekezésében az Árpád-kori királynéi intézmény vizsgálatát tűzte ki célul. A sok tekintetben hiánypótlónak tekinthető munkából utoljára csaknem négy évtizede jelent meg a témában kötet. Megismerhetjük a királynék koronázásával kapcsolatos korabeli szokásokat, majd betekintést nyerhetünk az Árpád-házi uralkodók feleségeinek birtokviszonyaiba is. Ennek kapcsán megtudhatjuk, milyen uradalmak és ispánságok tartoztak bizonyíthatóan a királynéi földbirtokok közé, kiket számíthatunk a királynéi népek körébe és mindezek milyen jövedelmeket biztosítottak számára. Ezt követően a királyné udvartartásáról és hatalmának mivoltáról bővíthetjük ismereteinket. A korabeli forrásokból is bőségesen merítő, lábjegyzetekkel ellátott fejezetek után rövid összegzés és kitekintés kapott helyet.
2005
 

Csatolások

  • Zsoldos Attila - Az Árpádok és asszonyaik.pdf
    19.1 MB · Olvasás: 187

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Zsoldos Attila - Az Árpádok és alattvalóik

1664361303927.png


A kötet az Árpád – kor történetét társadalomtörténeti szempontból dolgozza fel. A könyv végén részletes bibliográfia, kronológia,névmutató, családfa, fotógyűjtemény és térképek találhatók.A Történelmi Kézikönyvtár sorozat további kötetei:Modernizáció és polgárosodás 1849-1914Magyarország a két világháború korában 1914-1945A zsidóság közép és kelet európábanReform és forradalom 1790-1849Nagy Károly és koraNemzetiségi politika MagyarországonNapkirályok tündöklése és bukása Európa a 16-18. században.A magyar történetírás története.
1997
 

Csatolások

  • Zsoldos Attila - Az Árpádok és alattvalóik.pdf
    19.3 MB · Olvasás: 191

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Rupp Jakab - Magyarország pénzei az Árpádok korában

1664361648733.png


Az 1841-ben megjelent, ma már igazi kuriózumnak számító könyv kiváló kultúrtörténeti, gazdaságtörténeti és történelmi érdekességeket mutat be a tisztelt Olvasó számára. Nemcsak a korszak pénzeit, de azok megjelenését és verésük körülményeit is bemutatva törekedett a szerző minél sokrétűbben feltárni az Árpádok korában megjelent és forgalomban lévő érmék történetét.
2013
 

Csatolások

  • RJ_Magyarorszag_penzei.pdf
    14.9 MB · Olvasás: 169

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
László Gyula - Árpád népe

1664362181718.png


A Helikon Kiadó úgy érezte, hogy a Múlt születése sorozat – mely felöleli földünk szinte valamennyi nagy kultúrájának történetét – nem lenne teljes a magyar őstörténet bemutatása nélkül. László Gyula, nemzetközi hírű régész-professzorunk vállalkozott arra, hogy számos színes illusztráció, tárgyfotó, régészeti lelet, térkép segítségével – a sorozat kiegészítéseként – bemutassa honfoglaló őseink, Árpád népének mindennapjait. Hallatlanul érdekes könyv született így, mely nem az 1944-ben megjelent, A honfoglaló magyar nép élete című munkájának újrafogalmazása, hanem az azóta eltelt több mint negyven éves időszak új leleteinek, a tudományos kutatás új eredményeinek alkotó feldolgozása.
A szerző véleménye szerint őseink két hullámban: előbb az onugorok 7. századi szétrajzása idején, később pedig a 9. század végén, Árpád vezérletével érkeztek a Kárpát-medencébe. Itt a két ág egységes nemzetté forrott össze, s az új évezred küszöbén erős, nyugati mintájú királyságot alkotott. Ez a folyamat azonban magas szintű műveltséget, sokféle tudást, nagy tapasztalatot követelt meg eleinktől, s e könyv éppen annak bizonyítéka, hogy ők mindezzel valóban rendelkeztek is.
László Gyula művének lapjain rendkívül színesen, érzékletesen elevenedik meg a 10. századi magyarság élete, mindennapos munkája, hiedelemvilága, egész anyagi és szellemi kultúrája. Az értékek megbecsülésére, valódi nemzeti önismeretre neveli olvasóját.
2005
 

Csatolások

  • László Gyula - Árpád népe.pdf
    17 MB · Olvasás: 219

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Csá! A könyv nem jelenik meg, közli, h. hibás a fájl. Javítanád? Köszi!
Püski Levente - Magyarország története 18. - A Horthy-korszak 1920-1941

1664595156482.png

A szöveg végig olvasható,sajnos sok kép sérült,de mégtöbb hibátlan.
 

Csatolások

  • Püski Levente - Magyarország története 18. - A Horthy-korszak 1920-1941.pdf
    9.1 MB · Olvasás: 128
Utoljára módosítva:

barern

Állandó Tag
Állandó Tag
Püski Levente - Magyarország története 18. - A Horthy-korszak 1920-1941

Csatolás megtekintése 1884443

A szöveg végig olvasható,sajnos sok kép sérült,de mégtöbb hibátlan.
Engedelmeddel felteszem hibátlan képekkel is. ( a szövegben azért vannak hibák :()
Magyarország története 18. - A Horthy-korszak 1920-1941
 

Csatolások

  • A Horthy-korszak 1920-1941 (Püski Levente).pdf
    9 MB · Olvasás: 145
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére