Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Baranyi Tibor Imre, Horváth Róbert, László András - Kard, Kereszt, Korona

1665825174530.png


A Kard, kereszt, korona kétségtelenül a magyarság könyve. A szerzőhármas (Baranyi Tibor Imre, Horváth Róbert, László András) a magyarság szellemi témájának keretében mutatja fel azt az Ideát, ami lényegét tekintve minden nemzeti elkülönülést megelőz és meghalad: az egyetemest a részlegesben is láttatva. A könyv nacionalizmusa minden ponton következetesen „felfelé” nyit, egy nagyobb szabadság felé, a konnacionalitás (’nemzetközösség’), illetve a szupranacionalitás (’nemzetfelettiség’) irányába, de úgy, hogy előzetesen a nacionalitás összes szellemi pozitívumát megvalósítandóként és birtokba veendőként szemléli. A nemzethez tartozás ilyenformán feladat, amit tökéletesen megvalósítva kell meghaladnunk, és bizonyítanunk, hogy felülről is ápolható az. A Kard, kereszt, korona című könyvet a szerkesztő – Baranyi Tibor Imre – ennek a szellemi és tradicionális felfogásmódnak a jegyében állította össze.
2000

 

Csatolások

  • Baranyi Tibor Imre Horváth Róbert László András KARD, KERESZT, KORONA.pdf
    357.4 KB · Olvasás: 140

Eia

Állandó Tag
Állandó Tag
A pogányság története - Bookazine Plusz

A pogányság története.jpg 2022. január 04.
Üdvözöljük a Pogányság története világában

Mi a különbség pogány és pogány között?
Az első esetben az ősi politeista és panteista vallások követőinek történelmi meghatározására használjuk, a kereszténység előtti egyiptomiakra, görögökre és rómaiakra, keltákra és skandinávokra, valamint angolszászokra.

Ők és vallásaik egyes esetekben már századokkal előbb léteztek, mielőtt a kifejezés használatba került. Sértésnek szánták, lefokozásnak, szándékosan alkalmazták annak bizonyítására, hogy azok, akik ilyen hiteket gyakorolnak, régimódiak és kívül esnek a társadalom normális menetén. Aztán a 20. században a kifejezés újjászületett. A mai pogányok átértelmezték a saját használatukra, hogy leírják vele az általuk gyakorolt, múltban gyökerező kortárs vallások gyűjteményét. Ez a bookazine mindkét értelmezést feltárja, megvizsgálva őseink történelmi vallásait, és hogy azok hogyan keltek új életre ma.

Fontos megjegyezni, hogy a következő oldalak azokra az európai és óvilágbeli vallásokra koncentrálnak, amelyek fontos hatással voltak egymásra és a modern kori pogányságra. A világ sok politeista és panteista vallását - azokat, amelyeket olyan népek gyakoroltak, amelyeket leigáztak, háttérbe szorítottak a gyarmatosítás korában - helytelenül minősítették "pogánynak" a 18. és 19. században, ami szent rítusaik és jelképeik több évtizedes kulturális elutasítását eredményezte. Ma világszerte sok bennszülött közösség érthetően nem akarja, hogy egyedi vallását másokkal egy kalap alá, az egymástól függetleneket egy túlságosan bő gyűjtőnév alá vegyék. Ezért kizárólag a Nyugat modern kori pogányságára és közös, az annak hagyományait sok szempontból tudatosító és inspiráló történelmi örökségünk vallásaira koncentrálunk.

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Udo Ulfkotte - „Népnevelők”
pdf


1666334348256.png

Akik miatt Németország utat tévesztett! – így szól az alcíme a nemrég (gyanús körülmények között) elhunyt Ulfkotte állításának, amelyről a jelen könyve szól. Állítása igazolására tények százait sorolja hadrendbe: érvel, érvel, érvel. A magyar olvasó döbbenten falja a betűket, hiszen mindeddig egészen más kép élt benne erről az országról. Mint most kiderül: a bennszülött németek jelentős része sem ismer rá arra az országra, amiben felnőtt. Ez már nem Adenauer, nem Schmidt, nem Kohl kancellár országa. Nem a II. világháború után gazdasági csodát produkáló „demokratikus német szellem” Németországa. Angela Merkel szellemének demokratizmusa megkérdőjeleződik, német színe, jellege, hagyománya kérdőjelbe tevődik, ami pedig a szellemét illeti: füstté oszlik. A vulgármarxizmus után valami globális vulgárglobalizmust kívánó hatalmi elit totalizmusa egy orkántölcsér, vagyis minden népi, nemzeti szellemi építményt szétkapó, széttörő, összedöntő uralmi forgatag rontott Németországra. (Ezáltal az Európai Unióra is, amelynek gazdasági ereje folytán, Németország annak útválasztására is hatással van.)
Minderről egy német szerző ír, beszél, ordít nekünk. Egy német ember, aki huzamosabb ideig része volt a fősodratú médiának. Kiszolgálója is. Aztán leesett neki a tantusz. Ahogy másoknak is, sokaknak. Róluk is szól, beszél. Míg élt, szerencsére nem volt egyedül. Innen a rendkívül gazdag dokumentumanyag.
2017
 

Csatolások

  • Udo Olfkotte - Népnevelők.pdf
    8.2 MB · Olvasás: 173
Utoljára módosítva:

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Udo Ulfkotte, Stefan Schubert - Határtalan bűnözés
pdf

1666335024307.png


„Határtalan bűnözés” címmel írt könyvet Udo Ulfkotte arról, hogyan romlott Németországban és más európai országokban a menekülthullám nyomán a közbiztonság. Szerzőtársa egy német rendőrtiszt.
„A Facebook most bekeményített, letiltotta a szerzőt, miután hírt adott új könyve megjelenéséről. A könyv forgalmazását a német Amazon is megszüntette. Ulfkotte szerint a döntésben már a Brexit hatása is érzékelhető, mert az európai elit attól tart, hogy újabb országokban döntenek a választók népszavazással az unióból való kilépésről.
Udo Ulfkotte Facebook-oldalának több mint 30.000 követője volt. A közösségi oldal szerkesztői egyoldalú, statáriális döntéssel július 4-én este törölték az oldalt. Ezzel egy időben a legnagyobb internetes könyváruház, az Amazon német oldala is felfüggesztette az éppen megjelent könyv forgalmazását. (Elkezdték árulni, majd a Facebook döntésével egy időben az oldalon az jelent meg: Ez a könyv még nem rendelhető.)
Ezek a lépések azért is feltűnőek, mert Ulfkotte eddig sem rejtette el kritikus véleményét a hatalmi elitek korruptságáról vagy a menekültválság haszonélvezőiről.
A német újságíró korábbi könyvei – a megvásárolt újságírókról és a menekültiparról – Németországban és Magyarországon is megjelenésük óta a sikerlistákon szerepelnek.
A hivatalos média agyonhallgatta ezeket a műveket, de könyveit nem tiltották be és a közösségi oldalakon sem korlátozták megszólalásait.
A brit népszavazás után Ulfkotte azonban kifejtette, hogy szerinte
»a Brexit az Európai Unió végének a kezdete«.
»A válság következtében az euró össze fog omlani« – véli Ulfkotte. »Mindenki harcolni fog mindenki ellen, a pénz miatt. Minden ország azt fogja kérdezni: ki fizeti ki az én adósságomat? Amint látjuk, hogy egy ország sem akar több menekültet befogadni, úgy egyetlen ország sem lesz hajlandó elfogadni a másik adósságait, ez az előrejelzésem.«…
»Nem lesz békés a jövő. Merkel és Brüsszel új háborúba vezeti Európát«– állítja a német újságíró”.
2018
 

Csatolások

  • Udo Ulfkotte, Stefan Schubert - Határtalan _bűnözés.pdf
    1.2 MB · Olvasás: 192

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
László Gyula - 50 rajz a honfoglalókról

1666572082085.png

Egy évezreddel ezelőtti világba viszi el az olvasót ez a képeskönyv: honfoglaló eleink mindennapjaiba. Lapozgatunk, s hol a kardkovácsot, íjkészítőt lessük meg munka közben, hol a jurta mélyére pillantunk be, vendégei leszünk a menyegzői vigasságnak, vagy megismerjük a félelmetes pusztai harcmodor fortélyait. Egyszóval: a rajz és a magyarázó szöveg varázslatával részeseivé válunk az egykori magyar életnek. 1944-ben jelent meg a szerző korszakos jelentőségű könyve: A honfoglaló magyar nép élete. Ez a képeskönyv annak a nagy munkának dióhéjnyi s a művészi rajzokkal még meggyőzőbb erejű mondanivalóját adja a mai – ifjú és idősebb – olvasónak.
1986
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
László Gyula - A honfoglaló magyar nép élete

1666572716424.png

A honfoglaló magyar nép élete1944-ben jelent meg először.
Sikerének titka a tudományos munkák esetében oly ritka, egyszerre élvezetes és pontos nyelvezet, lenyűgöző tárgyismeret mellett az az új módszer, a leírásra-megőrzésre szorítkozó hagyományos régészi szemlélettel szemben kialakított életszerűség, amelyik nem éri be a tárgyak rendszerezésével, hanem az azokban megőrzött szellemiség feltárására, rekonstrukciójára törekszik. Ehhez persze nem elegendő csak régésznek lenni – a tudományok sokaságának segítségül hívása nélkül ez a vállalkozás nem lehet sikeres. A László Gyula-féle régészet ilyen értelemben szintetikus tudomány, az egyik első példa a jóval később interdiszciplinárisnak nevezett kutatásokra. Ő maga, mivel a legtöbbet a néprajzból meríthetett, „régészeti néprajz”-nak nevezi módszerét, s tartalmáról ezt írja: „a népvándorlás és a magyar honfoglalás korának leleteiből igyekszik az egykori életet a lehetőségekhez képest újjáalkotni és beleágyazni a kor művelődésének képébe”.
Ez a törekvés – amely László Gyula egész munkásságát áthatja – A honfoglaló magyar nép életében bontakozik ki először teljes gazdagságában. Kis túlzással élve, ha nem tudnánk, hogy a szerző egy évezreddel korábbi világról tudósít, akár azt is hihetnénk, hogy csupán egy távoli vidéken élő népcsoport körében tett utazásáról számol be. És ez az élményszerű és élményt adó közvetlenség az, ami miatt nem csak a szakemberek nélkülözhetetlen alapkönyve, hanem az érdeklődők legszélesebb köre számára is izgalmas olvasmány.
1944
 

braco

Állandó Tag
Állandó Tag
Julianus barát és Napkelet fölfedezése

A XIII. századig Európa alig tudott többet Belső-Ázsiáról - Napkeletről -, mint amit a latin auktorok, történészek és földrajzi írók hagyományoztak rá. Egy nagy történelmi eseménynek kellett bekövetkeznie, mely a távoli világból származó új ismeretek tömegével megrendítette a hitet az antikvitástól örökölt geográfiai kép lezártságában, s ezzel elindította azt a folyamatot, mely a távoli földrész fölfedezéséhez vezetett. Ez a nagy történelmi esemény a Mongol Birodalom Európát is fenyegető terjeszkedése, a tatár invázió volt. A század húszas éveiben már érkezett néhány - töredékes - hír Európába tatárokról, de az az első fontos, figyelemre méltó és riasztó híradást a keleten maradt magyarok fölkutatására induló Julianus barát hozta, hogy aztán nyomában sorra keressék föl hittérítők, követek és utazók Belső-Ázsiát és a Mongol Birodalmat. Az ő úti jelentéseiket, beszámolóikat gyűjtötte össze Győrffy György, köztük olyan írást is, amely most jelenik meg először magyar nyelven. A Julianus barát első és második útjáról készült jelentésekben nemcsak arról olvashatunk, hogy a mongolok Németország megtámadását tervezik, hanem érdekes leírást is kapunk a tatárok eredetéről, hadi szokásairól és uralkodóiról. Péter oroszországi érsek vallomása 1245-ben hangzott el a lyoni zsinaton: rövid, tömör és világos beszámoló a tatárokról. IV. Ince pápa 1245-ben - egy Güjük kánhoz címzett, e kötetben is olvasható levél kíséretében - Plano Carpini szerzetest küldte a mongolokhoz. Carpini beszámolója a mongol birodalom belső viszonyait ismerteti, tolmácsa, Benedictus Polonus feljegyzései is erről az útról és tapasztalatairól szólnak. Nemrég került elő Carpini egy másik útitársának, C. de Bridiának beszámolója. A kötetben levő részlet Batu kán hadjáratáról szól - ahogy Bridia a mongoloknál hallotta. A kötetben levő részlet Batu kán hadjáratáról szól - ahogy Bridia a mongoloknál hallotta. Güjük kán IV. Ince pápához írt válaszlevele és IV. Béla tatárokhoz küldött követeinek jelentése után Rubruk útleírása következik 1225-ből. A ferences rendi szerzetest IX. Lajos francia király küldte a mongolokhoz, s ő visszatérése után hosszú levél formájában számolt be élményeiről, tapasztalatairól a királynak. Műve a középkor egyik legkiválóbb útleírása. Nemcsak azt írja le, amit látott, hanem gyakran az élmények keltette gondolatait is közli. Megbízható adataival és leírásaival évezredes tévhiteket döntött meg, de rendkívüli érdekesek és értékesek nyelvészeti, néprajzi és vallástörténeti megjegyzései is. A gazdag jegyzetanyaggal kiegészített gyűjtemény egy ma már jobbára történelmi munkákból ismert világ színes, eleven képét nyújtja.
 

Csatolások

  • Julianus barát és Napkelet fölfedezése .pdf
    1.2 MB · Olvasás: 156

bumbayo

Állandó Tag
Állandó Tag
Roman Ghirshman
Az ókori Irán

FZ8Rysn.png
Irán kivételes földrajzi helyzete révén évezredeken át összekötő kapocs volt Nyugat és Kelet között, s az őskortól kezdve különböző népek civilizációinak elemeit vette át, formálta a saját képére, és adta tovább.
Roman Ghirshman, az ősi Irán felfedezésén a legtöbbet fáradozó tudósok egyike, e terület történetét tárja elénk a barlangi ember kőkori leleteitől kezdve egészen a középkor kezdetén bekövetkező iszlám hódításig. Először indoeurópai népek, médek és perzsák több, egymást követő hulláma érkezett az Iráni-felföldre, majd létrejött az óperzsa birodalom. A híres akhaimenida dinasztia (Kürosz, Dareiosz, Xerxész) törekvései és hódításai, a történelemben először, világuralmi igényekkel fellépő civilizációk összeütközéséhez vezettek.
A szerző, aki 1895-ben született, több mint negyven évet töltött Irakban, Afganisztánban és Iránban régészeti kutatásokkal. Nevét igen jelentős ásatások, elsősorban az Iráni-felföld kultúráinak feltárása tették ismertté.
 

Csatolások

  • Roman Ghirshman - Az ókori Irán.epub
    6.4 MB · Olvasás: 227

Zasztava

Állandó Tag
Állandó Tag
Laczó Ferenc (szerk.) · Varga Bálint (szerk.)

Magyarország globális története

1869–2022
jXQuvTT.png
Megjelenés: 2022. április 25.
Hogyan vettek részt a magyar női aktivisták a szüfrazsett mozgalomban, és miként befolyásolta Teleki Pál az iraki-török határkonfliktust? Hogyan lett bevett vallássá Magyarországon az iszlám, és mikor alapították az ország első jógaiskoláját? Mi kapcsolja össze Horthy Miklóst az egyiptomi Gamal Abdel Nasszerral és a chilei gazdasági reformokat a Bokros-csomaggal? Kik voltak a magyar maoisták, és hogyan készülhetett Coca-Cola a szocialista Magyarországon? Milyen okból látogatott Che Guevara Budapestre, és miként lett a kubai születésű Carlos Pérez a kézilabda-vb magyar gólkirálya? Miért hozott létre autógyárat a japán Suzuki Esztergomban, és minek hatására szerveződtek mozgalommá a magyar környezetvédők?
A könyv nagyszabású kísérlet Magyarország elmúlt másfél évszázadának újragondolására. Szerzői – történészek, irodalmárok, néprajztudósok, közgazdászok, politológusok és szociológusok – az ország és lakosainak határokon átívelő kapcsolataiból és globális beágyazódottságaiból indulnak ki. Meghatározó jelentőségű, de mégis csak kevésbé ismert vagy nem kellően tudatosított történeteket elemeznek tudományos színvonalon, ugyanakkor közérthető stílusban. Érdemben bemutatják, hogy az elmúlt másfél évszázad során az ország milyen módokon volt a globális történelem némileg sajátos, ugyanakkor nagyon is integráns része.
 

Csatolások

  • Laczo Ferenc - Magyarorszag globalis tortenete.epub
    7.2 MB · Olvasás: 221
  • Laczo Ferenc - Magyarorszag globalis tortenete.pdf
    9.3 MB · Olvasás: 230

braco

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ezredév
Szerkesztő Tarr László
Milyen is volt hát a múlt századvég Magyarországa? Milyen volt 1896-ban? Írók, politikusok, történészek vitatkoztak és vitatkoznak még ma is erről. Kiadványunk nem kívánja ezt a vitát eldönteni, pusztán dokumentumokkal szolgál – a további vélemények cseréjéhez. Korabeli sajtócikk, parlamenti fölszólalás, bökvers, statisztikai kimutatás; a korszak alakítja ki önmagáról önnön képét.

Megtalálja az olvasó ebben a kiadványban az építkezések, a malomipar vagy a búzatermelés fejlődésének adatait, de azt is, hogy hányan vándoroltak ki Amerikába. Megtalálja az ünnepségek leírását, a pompás fölvonulásokat, a gazdag és a nyugati turistákat is elkápráztató kiállítások ismertetését, de olvashat arról is, hogy az ünnep előestéjén miként verték szét a rendőrök a május elsejei munkásfölvonulókat. Olvashat külföldi újságcikket, amely fanyalog és olyat is, amely feltétel nélkül lelkesedik. A korabeli liberalizmus kétségtelen dokumentumait is a kezébe kapja, de azt is, miként igyekeztek meghamisítani a választásokat. Elolvashatja a kormánypárti képviselő megelégedett nyilatkozatát és megismerkedhet a Szántó Kovács-féle fölkelés csendőrsortüzeinek eseményeivel. Megismerheti a nemzetiségiek véleményét a milleniumról, de olvashat az első olimpiáról is a napi sajtó tükrében. És persze korabeli pletykák, erkölcsbotrányok, betörések, gyilkosságok sem maradhatnak ki a körképből. A körképből, amelyet Tarr László, a könyv összeállítója igyekezett elfogulatlanul, sokoldalúan, ezernyi szemszögből dokumentálni.
 

Csatolások

  • Az ezredév .pdf
    2.9 MB · Olvasás: 141

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Manini Chatterjee, Anita Roy - India

1667205403556.png

E könyv lenyűgözően érdekes és káprázatosan szép oldalai India hihetetlenül változatos világát mutatják be. A gyönyörű színes fotókon különös szokások, páratlan műtárgyak, kézműves-termékek és templomok elevenednek meg, így „szemtanúként” ismerkedhetünk meg ezzel a csodás nemzettel. Nézzük meg a világ legnagyobb ezüsttárgyát, a harappái civilizáció sokáig elfeledett romjait, a bengáli tigris földjét, Ganesht, az elefántistent, a Tadzs Mahal szépségét. Tanuljuk meg hogyan világosodott meg Buddha, miként alakultak a brit uralom századai, hogyan nyerte el India függetlenségét, miként készültek a csodálatos miniatúrák. Fedezzük fel a Mogul-dinasztia pompáját, az indiai mesemondás művészetét, Gandhi filozófiáját, India viszonyát a számítástechnika forradalmához, mi is az a Kathakali és még sok-sok egyebet!

2003

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Hernádi Tibor - Kiknek állt érdekében a második világháború

1667277452833.png


Cui prodest? — Kinek állt érdekében? — kérdeznek vissza cinikusan tőrőlmetszett történészeink, ha valaki a második világháború valódi felelőseit próbálja firtatni.
Tényleg, kinek is állott érdekében? Hitlernek és Horthynak, akikre céloztak, a legkevésbé sem. Egy ilyen hatalmas világégés, amely ötvenmillió halottat követelt, valóban nem következhetett be minden érdek nélkül. Sőt, rendkívül nagy érdekek játszhattak szerepet. Ezek az érdekek a korabeli kulisszák mögötti események elemzése nélkül is könnyen rekonstruálhatók. Elég ha csak a világháború következményeként létrejött, létrehozott állapotokat, a korábbihoz képest kialakult változásokat vesszük szemügyre.
1998

 

Csatolások

  • Hernádi Tibor - Kiknek állt érdekében a második világháború.epub
    189.8 KB · Olvasás: 150

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyarmati György, Pihurik Judit (szerk.) - Háborús hétköznapok hadszíntéren, hátországban 1939-1945

A kötet szerzői: A. Sajti Enikő, Cora Zoltán, Csernus Sándor, Giczi Zsolt, Gyarmati György, Gyáni Gábor, Harsányi Iván, Karsai László, Kiss Gábor Ferenc, Molnár Judit, Olasz Lajos, Ormos Mária, Palasik Mária, Pihurik Judit, Rigó Róbert, Simon Attila, Szakály Sándor, Széchenyi Ágnes, Zombori István.

1667277934013.png


Appelplatz, atombomba, Auschwitz-jegyzőkönyv, árja-párja, Árpád-vonal, áruhiány, Bakahumor, bárisnya, behívó, beszállásolás, bevagonírozás, bérleti jog, bombatölcsér, bunker, CiklonB, csajka, "Csak keresztényeket szolgálunk ki!", csodafegyver, "csuklóztat", Davajgitár,...
2015


 

Csatolások

  • Háborús hétköznapok hadszíntéren hátországban 1939-1945.pdf
    14.4 MB · Olvasás: 269
Sziasztok Fórumtársak!

A Képes Krónika Millenniumi magyar történelem sorozatos, Osiris Kiadós változatát keresem, régóta.
Nincsen meg valakinek PDF-ben vagy EPUB-ban?
Köszönöm.
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Pálffy Albert - Attila, Isten ostora

3601236.jpg

Ezernégyszáz és egy néhány esztendőkkel ezelőtt két erős birodalom állott ellenségképen szembe egymással.
Az egyiknek ifjú, vad, szilaj, de vitéz, bátor és hazáját mindenekfelett szerető népe volt; a másikat régi, tisztes, de már elaggott, elkorcsosodott nemzetek maradékai tették.
Az első a hunok országa volt, az utóbbi a keleti római császárság...
1878

 

Csatolások

  • Pálffy Albert - Attila isten ostora.pdf
    18 MB · Olvasás: 172

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Kurt Rieder - Hitler titkos fegyverei

1667906527416.png


Az első világháborút lezáró békeszerződések számos, Németországra vonatkozó szankciója között a hadsereg személyi és technikai állományával kapcsolatos megkötések is szerepeltek. Adolf Hitler hatalomra jutását követően azonban a hadvezetés sorra játszotta ki ezeket a korlátozásokat, eleinte civil programoknak álcázva a fegyverfejlesztéseket, majd az évek múlásával egyre nyíltabban, arrogánsán és agresszíven felvállalva azokat. A Heereswaffenamt a harmincas évek második felében nagyon komoly anyagi, illetve humán erőforrásokat fordított a modern harceszközök fejlesztésére, amely eredményeképpen modern kézifegyverek, harcjárművek és repülőgépek születtek a rajzasztalokon, illetve kerültek sorozatgyártásra. A második világháború első szakaszában a jól megválasztott stratégia mellett ezek a fegyverek biztosították a Harmadik Birodalom hadseregének ütőképességét. A háborús készülődés jegyében a HWA és az OKL főleg a támadásra alkalmas fegyverek megalkotására vonatkozó programokat részesítette előnyben, a védekezésre alkalmas fegyverek fejlesztése csak másodlagos jelentőséggel bírt a hadvezetés számára. 1941-re azonban, ahogy a német hadsereg addigi fölénye megingott, majd fokozatosan elenyészett, egyre nagyobb szerepet kaptak a különböző védekező fegyverek is.
2008
 

Csatolások

  • Kurt Rieder - Hitler titkos fegyverei (OCR).pdf
    705.4 KB · Olvasás: 119

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Matt Richards, Mark Langthorne - A rejtőző sereg

1667950037605.png


Csaknem hetvenöt éve, hogy az MI9 megálmodta a második világháború legmerészebb menekítési és megtévesztési tervét. Kigondolója Airey Neave volt, azon elsők egyike, akiknek valaha is sikerült megszökniük Colditzból. Soha korábban nem dolgoztak ki nagyobb szabású menekítő-, rejtegetési, illetve megtévesztő akciót. Mivel Európában a Királyi Légierő és a Szövetségesek számos lelőtt pilótája bujkált, a híres „Üstökös” menekítő útvonalat működtető szervezetekbe pedig kettős ügynökök épültek be, Neave arra gondolt, hogy inkább közvetlenül a nácik orra előtt kell elrejteni őket, mint megkockáztatni a hazájukba való visszajuttatásukat. Erre célra egy erdőt talált a legmegfelelőbbnek, amely Franciaország szívében feküdt, a német hadsereg egyik legnagyobb lőszerraktárának közelében: az volt a szándéka, hogy ő, valamint belga ügynökök és a francia Ellenállás titokban ide hozzák, és itt, az ellenségtől karnyújtásnyira rejtegetik majd a pilótákat és katonákat. Senki sem hitte, hogy a dolog megvalósulhat, a titkos tábor azonban akkora sikernek bizonyult, hogy az erdőben a D-napot megelőző három hónapban szövetséges menekülőkből álló jókora, százötven fős közösség élt. Sokszor csak egy hajszálon múlt, mégsem fedezték fel őket. Az egyszerűségében zseniális, elképesztően vakmerő terv nyomán a szövetséges menekülők otthonosan berendezkedtek az erdőben, és anélkül, hogy lelepleződtek volna, vadásztak és főztek, hogy fenntartsák magukat. Még egy golfpályát is kialakítottak maguknak – ütők gyanánt pedig faágakat használtak… Minderről egyetlen kívülálló sem szerzett tudomást, ahogyan a környező falvak lakói sem: az utolsó pillanatig a leghalványabb sejtelmük sem volt a szövetséges kontingens létezéséről a közvetlen közelükben. Könyvünk alapanyagául, amely a második világháború egyik legvakmerőbb akciójának izgalmas történetét mondja el, interjúk szolgáltak, amelyeket a szerzők a menekülőkkel, az Ellenállás tagjaival és azokkal a gyerekekkel készítettek, akik az élelmet csempészték az erdőlakóknak. Mindazt, ami történt, mindmáig éppúgy titok övezte, mint a frétevali titkos hadsereget.

2020

 

Csatolások

  • Matt Richards & Mark Langthorne - A rejtőző sereg.rar
    845.5 KB · Olvasás: 139
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére