Hírek Történelmi, 400 milliárdos veszteség a jegybanknál, és még rosszabb jön, a kormány pedig nem akar fizetni

Hiába nyert nagyot a forint gyengülésén a jegybank tavaly, a brutális kamatkiadások miatt 402 milliárd forint veszteséggel zárt. Idén a veszteség még nagyobb lehet, a jegybank saját tőkéje szinte biztosan negatívba fordul. A kormánynak veszteségtérítést kellene fizetnie, de nagyon úgy tűnik, hogy ezt meg akarja spórolni.


402 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - derül ki a jegybank friss beszámolójából. Ekkora éves vesztesége még soha nem volt a magyar jegybanknak.
Ilyen kamatok mellett nem meglepő
A brutális veszteséget a kamatkiadások okozták,
a forintban elszámolt kamatkiadások 1,2 ezermilliárd forintra rúgtak tavaly

- 2021-ben az összeg csak 207 milliárd forint volt. A deviza elszámolású kamatkiadások összege 381 milliárd forint volt - 2021-ben csak 207 milliárd forint. Ezzel szemben a kamatbevételek alig nőttek a megelőző évhez képest, forint eszközökön 137 milliárdról 221 milliárdra, a deviza eszközökön 204 milliárdról 287 milliárdra.
A brutális kamatveszteség nem meglepő, a jegybank tavaly kamatemelési ciklusban volt, az alapkamatot szeptemberben 13 százalékra emelte, októberben pedig az egynapos betéti eszköz élesítésével 18 százalékos irányadó kamatot vezetett be. Vagyis a jegybank ekkora (éves) kamatokat fizetett az után a több ezer milliárd forint után, amit a bankrendszer tagjai kötelező tartalékként, illetve a fölös likviditás lekötése érdekében a betéti eszközökben a jegybankban parkoltatott.
Az MNB eredményét a forint árfolyamának 2022-ben, különösen ősszel bemutatott mélyrepülése szépítette.

A deviza-árfolyamváltozásokon a jegybanknak 806 milliárd forint nyeresége keletkezett,
míg csak 8,6 milliárd forint vesztesége.
A forint stabilizálása miatt kell a magas kamatszint

Egyébként a csillagászati, 18 százalékos irányadó kamatot (már a 13 százalékos alapkamat is közel duplája a cseh és lengyel kamatszintnek) októberben éppen a forint árfolyamának szabadesése miatt kellett bevezetnie a jegybanknak. A forint árfolyamának megroppanása mögötti egyik ok egyértelműen a magyar gazdaság sebezhetősége, illetve a kormány gyakorta kiszámíthatatlan, rendszeresen piactorzító gazdaságpolitikája, illetve az Európai Unióval folytatott korrupciós-jogállamisági vita, amely miatt az uniós támogatások folyósítása mind a mai napig a levegőben lóg.

Továbbá legalábbis kérdéses, a jegybank jól kezelte és kommunikálta-e a kamatemelési ciklus lezárását szeptemberben. Matolcsy György jegybankelnök május végén, a kamatcsökkentési ciklus bejelentésekor (az irányadó kamat 18-ról 17 százalékra csökkent) azt mondta, megfelelően jártak el, a pénzpiaci instabilitást pedig igyekezett a háborús helyzetre és az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantására fogni. Holott már akkor elég nyilvánvaló volt, hogy a kamatemelési ciklus deklarált, sőt mondhatni ünnepélyes lezárásával a jegybank kiszolgáltatta magát. Majd kénytelen is volt egy “utolsó kamatemelés” utáni drasztikus kamatemeléssel beavatkozni.
Idén még nagyobb veszteség várható

Mindenestre a 2022-es rekord veszteség eredményeképp a jegybank saját tőkéje 256 milliárd forintra olvadt. A kamatszintek még mindig rendkívül magasak: az irányadó kamat őszre csökkenhet az alapkamat szintjére, az alapkamat pedig év végén mérséklődhet valamelyest. Ha minden jól megy. Virág Barnabás alelnök iránymutatása szerint az Európa-bajnok infláció letörése érdekében 2024-ben pozitív reálkamatot kell fenntartani. Ha az infláció idén év végére 10 százalék alá csökken, ez még mindig 10 százalék feletti kamatszintet jelent.

Ilyen kamatpálya mellett a jegybank kamatvesztesége idén is brutális lesz, sőt valószínűleg nagyobb, mint 2022-ben volt. Ráadásul ha minden jól megy, a forint árfolyama stabil marad (ez immár kiemelt jegybanki cél), a jegybanknak tehát nem lesz a kamatveszteséget legalább valamelyest ellensúlyozó árfolyamnyeresége. Összességében a hatalmas jegybanki veszteség idénre borítékolható, és mivel a saját tőke már tavaly év végére 256 milliárd forintra csökkent, az MNB saját tőkéje idén negatívba fordul.
A kormány nem akar fizetni

A Költségvetési Tanács a 2024-es költségvetés tervezetéhez fűzött véleményében nehezményezte, hogy a kormány nem tervezett be a büdzsébe fedezetet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszteségtérítésére, holott az MNB tőkéje 2023 végére várhatóan negatívba fordul.
A jelek szerint a kormány nem kíván veszteségtérítést végrehajtani: a költségvetési törvényjavaslatban adott válasz szerint „a kormány fontosnak tartja, hogy ennek kezelése kérdésében az Országgyűlés alakítsa ki álláspontját, figyelembe véve más európai uniós tagországok gyakorlatát is”.

A kormánynak valójában semmi szüksége arra, hogy az Országgyűlés ezzel kapcsolatban állápontot alakítson ki, az Országgyűlés álláspontját ugyanis a jegybanktörvény rögzíti,
a költségvetésnek ilyen helyzetben veszteségtérítési kötelezettsége keletkezik. A kormánynak pedig mint végrehajtó hatalomnak be kellene tartania a hatályos törvényeket, jelen esetben a jegybanktörvényt, és olyan költségvetést kellene összeállítania, ami fedezetet tartalmaz a veszteségtérítésre.

Ami azt illeti, az Országgyűlés tavaly decemberben módosította a jegybanktörvényt, alaposan fellazítva a veszteségtérítési szabályokat. Korábban ugyanis akkor, ha a jegybank vesztesége meghaladta az eredménytartalékát (felhalmozott korábbi nyereségét), akkor a különbözetet a központi költségvetésnek 8 napon belül meg kellett térítenie a jegybanknak. Ez úgy változik, hogy a költségvetés 5 éven belül, évente egyenlő részletben köteles fizetni.
A jelek szerint a kormány még ennél is lazább szabályozást akar – és ha ilyet akar, akkor minden bizonnyal így lesz, adva, hogy a kormánypártnak kétharmados többsége van a törvényhozásban, a frakción belül pedig nemhogy kiszavazásnak, de vitának sincs helye.

Folytatódik a kormányzati mekkmesterkedés
A kormány költségvetési mozgástere a 2024-es tervezet alapján lényegében nulla – és a tervezet már most irreálisan optimistának tűnő alapokra épít, ahogy azt a Költségvetési Tanács is megjegyzi. Így nem meglepő, hogy a kormány inkább nem mondana le több száz milliárd forintról a jegybank veszteségtérítésére, ez praktikusan jelentős megszorítással érne fel.

Vitatható, hogy a központi költségvetésnek általában véve mikor és mennyiben feladata az esetleges jegybanki veszteségek megtérítése – erről Surányi György volt jegybankelnök közölt részletes elemzést a Portfolio.hu-n. Az elmúlt évek gazdaságélénkítése és a magas kamatok után az infláció letörése szempontjából inkább üdvös lenne, ha a költségvetésből hiányozna a jegybank visszatőkésítéséhez szükséges pénz, illetve ha a jegybanknak nem kellene pénzteremtéssel fedeznie saját veszteségét.
Az biztos, hogy a jegybanknak nem dolga, hogy nyereséges legyen, sőt az sem feltétlenül probléma, ha a tőkéje negatív. Ám semmiképpen nem küld jó üzenetet, különösen a jelenlegi inflációs és kamatkörnyezetben, hogy a kormány kedvére módosítgatja jegybanktörvényt.

Kovács Gábor

1685606413866.png
 
Nem vagyok gazdaságilag képzett, de most talán jól jönne az MNB-nek a rengeteg pénz ami "elvesztette közpénz jellegét" 2016-ban a sok felesleges alapítványba mentés során ...
Ugyanez jutott eszembe devizahitelesként.
750 milliárd forintot emeltek át a devizatartalékok eladásából keletkezett nyereségből öt alapítványba!
S a devizaárfolyam nekik nyereség, a hitelesek közül sokaknak komplett katasztrófa volt.

- Csak 2023-ban 660 milliárd forintot költöttek el (ennek egy része kínai hitel!!!) a VODAFONE megvásárlására.
- 2023-ban "további 2 millió dollárt" (már 1,8-at elköltöttek) költöttek a pénzünkből libanoni kereszténytemplomok felújítására.
A januári dollár-forint árfolyam 1:375. Azaz 2M dollár = 750.000 forint.
- A "97%-os szankciós" propaganda Brüsszellel szemben kb. 5 milliárd forint.
Stb.
Stb.

Ez mind az adófizetők pénze!

Az emberek pedig 2 kg farhátat vehetnek személyenként, fizetik a 27%-os ÁFA-t, kiköhögik családilag a magánegészségügyi vizsgálatok árát, stb.?

Elment az esze az embereknek, hogy ezt hagyják!
 
Nem vagyok gazdaságilag képzett, de most talán jól jönne az MNB-nek a rengeteg pénz ami "elvesztette közpénz jellegét" 2016-ban a sok felesleges alapítványba mentés során ...
Én se vagyok közgazdász... viszont a nyakra főre felvett hitelek ez fogják vonzani. ébresztő a birkáknak (a választóiknak...) hogy mire is vannak ezek a hitelek nagyobbrészt forditva? az ők vagyongyarapodásukra csupán... ezeket a kamat növekedéseket ugyanugy a lakosságon hajtják be... megvédték a (saját) családokat...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Grobaix wrote on Xénaaharcoshercegnő's profile.
Ennyit tudok segíteni
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,980
Tagok
615,736
Legújabb tagunk
christophv32
Oldal tetejére