Túladagolást okozhat a grapefruit

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2012 November 29.

Melitta - 2012 November 29, 10:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető


  A gyümölcs elsősorban a gyógyszert szedőkre lehet veszélyes.  A grapefruit és egyes gyógyszerek közötti, esetlegesen veszélyessé váló kölcsönhatásra hívják fel a figyelmet kanadai kutatók a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban.


  A grapefruitlé nagyobb mennyiségű fogyasztása egyes gyógyszerek túladagolását okozhatja, mert gátolja a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban. A kanadai Lawson Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai - akik elsőként azonosították a kapcsolatot a grapefruitlé és egyes gyógyszerek hatása között - arra hívják fel a figyelmet, hogy míg 2008-ban 17 gyógyszerről volt ismert a kölcsönhatás, addig ma már 43 szerről tudják ezt.


  A gyógyszerek között különböző állapotok kezelésére szolgáló készítmények vannak, például vérnyomáscsökkentők, rákgyógyszer, koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immunszupresszánsok.


  A grapefruit leve furanokumarin-vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését. Ezek az enzimek bontják le a szervezetben a gyógyszereket, ezért gátlásuk következtében több gyógyszer éli túl az emésztőrendszert, mint amennyit testünk kezelni képes.


  A felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szernek például háromszor nagyobb volt a mért vérszintje, miután a páciensek egy pohár grapefruitlevet ittak, mint amikor egy pohár vizet ittak.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2012 November 29.

  1. saci95
  2. Orsa322
  3. FeDDor
   FeDDor
   De aki nem szed gyógyszert, az nyugodtam ehet grape-fuitot. Remélem ezzel a kutatók egyetértenek.
  4. gzzoli
  5. huncili
   huncili
   "A felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szernek például háromszor nagyobb volt a mért vérszintje..."

   Szóval, elolvastam többször ezt a mondatot, az is igaz, hogy már késő van, de akármi legyek, ha ezt értem!

   Vérnyomáscsökkentőszernek mérhető vérszintje van???????
   Mi van???
  6. scander
   scander
   Az egyoldalú vagy egysíkú táplálkozás különben is veszélyes. Napi 3x1 óra gyümölcsevés!
   Izé testmozgás, és 3 fajta gyümölcs elfogyasztása! Hajrá!
   Valamint le a gyógyszerekkel!
  7. kubli
   kubli
   Én inkább azt mondom, hogy a gyümölcs az egészség (attól meggyógyulsz és nincs mellékhatása) amit gyógyszernek neveznek az csak a gyártók számláit gyógyítja.
   Nem hallottam senkit aki a gyógyszernek nevezett szertől gyógyult volna meg.
  8. Nandorsi
  9. technika
   technika
   technika én is egyet értek
  10. Helenka
   Helenka
   Addig jó mig nincs gyógyszerre szügség,én ugy gondolom,hogy a beteg ember minden fűszálba kapaszkodik
  11. ApaByBE
   ApaByBE
   "több gyógyszer éli túl az emésztőrendszert"
   Tehát haszontalanul távozik.
   Ez így akkor pont NEM túladagolás.
  12. Kicsi Fecske
   Kicsi Fecske
   Teljesen egyetértek ezzel a hozzászólással. Százszor inkább gyümölcs, akár grepruit, mint vegyszer, amit gyógyszernek hívnak.
   Én pl. mióta durva sót használok az ételeimben, sokkal normálisabb a vérnyomásom, és sokkal jobban alszom. Akkor inkább a finomított sót kellene használnom, amit kálisóval dúsítanak, mert a gyógyszergyártóknak betegebb lesz a bankszámlája? Vagy azzal is vétkezem, mert nem iszom kólát, semmilyet sem, mert olyan anyagot tartalmaz, ami káros az egészségre? Az autóbalesetkehez a rendőrök kólakoncentrátumot visznek, hogy felmarassák az útra kifolyt vért... (Több helyen is lehet olvasni róla az interneten...)
   Nem szeretem a gyógyszer reklámokat, mert arra ösztönzi az embereket, hogy ilyen, meg olyan betegségre tehetnek szert.
   Én inkább a gyümölcs, és a zöldség fogyasztást reklámoznám, meg a gyógynövényekből készített teákat, ha már muszáj valamit tenni az egészség helyre állítása végett. Menjünk ki a természet lágy ölére, és szívjuk be a tiszta levegőt, együnk friss gyümölcsöket, zöldségeket, és nem lesz szükségünk semmilyen gyógyszernek nevezett vegyszerre!
   Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
   Sok szeretettel Erzsi.kiss
  13. nikolit22
   nikolit22
   Grapefruit fogyasztása után az epe is jobban termel, amivel a gyomrunkat terhelhetjük. Kellemetlen dolog.
  14. hedvigj
  15. gkmarcsi
   gkmarcsi
   Én is inkább a gyümölcsre szavazok a gyógyszer helyett. A terhességem alatt rengeteg grapefruitot megettem, a fiam is imádja. Biztos megszokta az ízét. :)
  16. sesti
   sesti
   Úgy látszik a gyógyszergyártók már azt is meg akarják tiltani az embereknek, hogy gyümölcsöt egyenek. A gyümölcsben, főképp a grape fruitban hatalmas mennyiségű C-vitamin van. Mindenki tudja mennyire fontos a C-vitamin. Nehogy már egészségesek legyenek az emberek, akkor ki venné a sok sz...r gyógyszert !!!
  17. tunde79
   tunde79
   Ez nagyon durva...:(
  18. Nannii
  19. pampalini112
   pampalini112
   Egy újabb jó tanács?, vagy egy újabb rémisztgetés?:(

Megosztás