Hírek Teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot az Európa Tanács

A jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) arról határozott, hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot – tájékoztatott a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testülete szerdán Strasbourgban.


Közleményében a közgyűlés aláhúzta, hogy a szerdán elfogadott országjelentés szerint a demokráciát és a jogállamiság magyarországi helyzetét érintő problémák „nagyrészt megoldatlanok maradnak".
Közölték: a határozattal Magyarország csatlakozik az Európa Tanács azon tíz tagállamához -– Albániához, Örményországhoz, Azerbajdzsánhoz, Bosznia-Hercegovinához, Georgiához, Moldovához, Lengyelországhoz, Szerbiához, Törökországhoz és Ukrajnához –, amelyek szintén „teljes körű ellenőrzés" alatt állnak. Az ilyen típusú „ellenőrzés" magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait – tájékoztattak.

Határozatában a közgyűlés úgy foglalt állást, hogy Magyarországon a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények széles körű alkalmazása „súlyosan korlátozza a politikai pluralizmust" mint a demokratikus rendszerek alapját. A közelmúltban elfogadott magyar jogszabályi változások és a választási törvénnyel kapcsolatos problémák azt jelentik, hogy a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához – írták.
A közgyűlés aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarország 2020 óta különleges jogrendet alkalmaz, amely lehetővé teszi a veszélyhelyzet alkalmazását. Az ilyen rendeleteknek „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük" – fogalmaztak.
Közölték azt is, hogy a közgyűlés tudomásul vette a hatályos magyar törvények múlt hónapban bejelentett 17 módosítását, amelyek a demokratikus intézmények működésének javítását, az átláthatóság erősítését és az összeférhetetlenségi szabályok szigorítását célozzák. Ezzel összefüggésben felkérték a magyar hatóságokat, hogy kérjék ki az Európa Tanács illetékes szakértőinek véleményét a változásokról.

MTI

1665636920075.png
 
Valószínűleg nem került volna sor rá, ha csatlakoznák az Európai Ügyészséghez. Akkor nem kellene egy újabb sóhivatalt sem csinálni, feltölteni fideszesekkel, fizetni nekik, helyet biztosítani, stb. És még idén jönnének az EU-s pénzek.
Az EU-t leginkább a korrupció bosszantja, annyira nem izgatja őket az, hogy van-e pl. Klubrádió, a KESMA, stb. A bíróságok függetlensége is a korrupció miatt érdekli őket. Egyetlen lépés, és megállhatna a pénzromlásunk. Az persze más kérdés, hogy esetleg nem mernének annyian és annyit lopni, és páran börtönbe kerülnének, de az igazság malmai lassan őrölnek...
 
Az Európai Bizottság egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az egyetemeknek juttatott állami vagyont kezelő alapítványok kuratóriumait a kormány a saját politikusaival töltötte fel. A kormány ezért vállalta, hogy szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz.
belekerült a kormányzati igazgatásról szóló törvény egyik bekezdésének hatálytalanítása is, és így a politikai felső vezetőkre is kiterjesztették a rájuk addig nem vonatkozó összeférhetetlenségi szabályt.

Mindezt a hvg.hu vette észre, és rá is kérdeztek a kormánynál, hogy akkor most tényleg lemond-e Orbán Balázs és Varga Judit a közalapítványi kuratóriumi tagságról. Az IM azt válaszolta, hogy a lap téved, mert egy másik, a közalapítványokról szóló törvény alapján meg nem áll fenn az összeférhetetlenség. Vagyis az egymásnak ellentmondó jogszabályok közül ők a lazábban szabályozót tekintik érvényesnek.
a törvényalkotási bizottság fideszes többsége egy másik törvénycsomagban hirtelen megszavazott egy módosítást, így a hatályon kívül helyezett passzus a parlamenti szavazáskor várhatóan visszakerül majd az igazgatási törvénybe.
(így néz ki egy FIDESZ törvény előkészítése és a végig vitése)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,683
Tagok
615,668
Legújabb tagunk
Foss
Oldal tetejére