Teljesen eltűnhet a készpénz – miért baj ez?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 11.

Melitta - 2019 Március 11, 02:18
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A briteknél belátható időn belül kialakuló készpénzmentes társadalommal riogatnak.

  Brit bankok és szabályozók lépéseket sürgetnek, hogy megelőzzék, hogy az ország "alvajárás közben" 10-15 éven belül készpénzmentes társadalommá váljon. A Magyarországról nézve meglehetősen furcsa brit problémáról egy átfogó jelentés készült, a legfontosabb megállapításokat a portoflio.hu mutatta be.

  A jelentés szerint 10 évvel ezelőtt még a fizetések 63 százaléka zajlott készpénzben, ma már csak a tranzakciók 34 százaléka, és ez is gyorsan csökken.

  A készpénz eltűnése részben azzal magyarázható, hogy az érintéses fizetések robbanásszerűen terjednek, 2016-hoz képest 2017-re közel duplázódott a számuk, 4,3 milliárd érintéses tranzakciót hajtottak végre, és ebben az évben 119 millió érintéses kártyát bocsátottak ki a brit bankok.

  A brit jegybank által kibocsátott készpénz mennyisége ugyanakkor nem csökkent, 69 milliárd fontnyi készpénz volt forgalomban 2018 elején.

  A britek egy jelentős csoportja, mintegy 2,2 millió ember ugyanakkor a mindennapi fizetéseit szinte teljes mértékben készpénzben intézi, ők jellemzően szerényebb körülmények között élnek. Az évi 10 ezer fontnál kevesebb pénzből élők mintegy 15 százaléka szinte kizárólag készpénzt használ, addig a magasabb jövedelmű csoportokban csupán 2,5 százalék ez az arány.

  A britek 47 százaléka szerint személyesen nekik is problémát jelentene, ha teljesen készpénzmentesen működne a társadalom, 17 százalék elképzelni sem tudja, hogyan boldogulna készpénz nélkül, sokan

  A jelentés szerint a legtöbben azért tartanák aggályosnak a készpénz eltűnését, mert szerintük szüksége pénzre, ha a kártyát nem fogadják el vagy elszállnak az IT-rendszerek, illetve mert vannak olyan – főleg háztartás körüli - szolgáltatások (kertész, tkarítás) amit csak készpénzben tudnak kifizetni. Emellett közel minden tizedik brit tart attól is, hogy túlköltekezne, ha nem készpénzt használna.

  Nem csak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is épp a napokban foglalkoztak ezzel a problémával, Philadelphia városában betiltották a készpénzmentes boltokat, erről itt írtunk.

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 11.

  1. eddy56
   eddy56
   Ujra csak az akaro vemhes, ha nem akarom nem vemhes.

   Egyik oldalon elmagyarazzak miert nincsennek irataik.
   A masik, oldalon meg elmagyarazzak, hogy csak igazolt mingransok kaphatjak meg a kartyat.

   Kell, szukseges a segitseg a raszorultaknak, de sajnos mind az egyik mind a masik oldal politikai utokartyanak probalja hasznalni oket!
   Az ervek hel.yzettol fuggoen valtoznak, sot gyakran egymasnak teljesen ellentmondanak!
   Ami erv az egyik allitas igazolasara, az cafolat a masikra, pedig mindnket allitas azonos szajbol hangzik el, csak idoben eltolva egymastol
   setni kedveli ezt.
  2. bepa789
   bepa789
   Ha egy várost bombáznak, az emberek légó csomagot készítenek össze, aminek kötelező tartalma élelmiszer, víz, gyógyszerek ÉS az iratok. Édesanyám számtalanszor mesélte, hogy légiriadó esetén kerékpáron mentünk az óvóhelyre, a kerékpár jobb és bal kormányán valamint a csomagtartóján is túlélő csomag volt, a hátizsákban pedig én csecsemőként. Ha a sziréna megszólal, ezeket az összekészített csomagokat csak fel kell kapni és ezekkel menekülni. Még most is őrzök olyan anyakönyvi kivonatokat, amik a háborús légócsomag részét képezték.
   Elnézést az offért!
   setni kedveli ezt.
  3. Melitta
   Melitta
   Folytatom mert kozel se teljes a lista ami miatt valaki menekulni kenyszerul.
   PL politikai uldozes , vallasi, etnikai es akik eleve nem kaptak utlevelet ezen okok miatt.
   Tudni kell a Kozel- Keleten sok esetben nem is kell utlevel ha csak a zarandok utvonalat nezzuk.
   Ugy latszik rendszeresen visszaterunk mert felfoghatatlan szamotokra a GENFI egyezmenyben foglaltak amit MO -is alairt.
   Mi akik vegjartuk ezt az utat rengeteg emberrel ismerkedtunk meg akik varakoztak vagy meg is kaptak a politikai menekultstatuszt azoknak akarjatok a torkan lenyomni , hogy minden okirattal menekuljon ha legkozelebb menekulesre adja fejet.
   1956 ban nagyreszuknek semmilyen papirjuk nem volt, ha volt is hallgattak nagyokat rola mert feltek , feltek hogy utolerik oket kiderul hogy embervadaszat van ellenuk, es ha mashonnan nem tudjatok a tortenelem bizonyitekokat is szolgalt hogy akik otthon maradtak hany es hany embert akasztottak fel , akar lincs hangulat akar birosagi vegzes utan.
   Nem mindenki akar hosi halott lenni.
   Itelkeztek otthonrol , mikor semmilyen tapasztalatotok nincs sem a menkeultugy kerelmekkel se a lagerekkel se semmilyen informacioval nem rendelkeztek.
   Egy menekult senkibe nem bizhat meg, mert nem tudja a "kollega" milyen menekult.
   A meneultek kozott megtalalhato az uldozo es az uldozott is.
   Menekult statuszt nem csak a kulugyi szolgalat a rendorseg a rendeszet hanem a titkosszolgalatok is leellenorzik. NEm bemondasra megy mint Orabnnal a Macedon pali azonalli elfogadasa menekulese.
   Koztorvenyes bunozok nem kaphatnak menekult statuszt.Se csalas se korupcio se lopas, se gyilkolaszas utan.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Kedves Eddy56
   Ezerszer leírtam már, hogy a papírok azok jok, de valójában nem érnek többet mint egy fénymásolat egy elveszített jogosítvány, vagy autópapír esetén. Neked mint intelligens embernek ezt meg kéne érteni.
   -
   Én politikai menekültként érkeztem valamikor nyugat Európába, kétszer házasodtam, az egyik feleségem nem volt német állampolgár. Én gyakorlatból tudom menyit érnek a dokumentumok. Jo ha van de nem döntőek.
   -
   Gondolj csak bele, hogy egy lakásbejelentésnek, egy születési anyakönyvi kivonatnak, személyi igazolványnak "aktuálisnak" kell lenni. Ezeket állandóan meg kell újítani. Ez nem kis dolog, különösen fejlődő országban ahol nincs minden településen egy tanácsháza. Az embereknek a "fővárosba kell utazniuk" és hónapokat várni.
   -
   Németországban nincs háború de mégis eltelik egy hónap amíg egy új személyi igazolványt, vagy útlevelet kapsz.
   -
   Gondolod, hogy az emberek mindenűt eltudnak utazni a fővárosba ami néha 1000 km.-re van, ott várnak egy hónapot amíg elkészül a papírjuk? Nem beszélve arról, hogy a menekülni akarókat nem fogadja szeretettel a kormány.
   -
   Gondolod a Rákosi, vagy a Kádár korszakban ellehetett menni családostul megújítani az útlevelét?
   -
   De mondjuk minden ok, ott vannak a kezedbe a papírok, honnan tudják a Németek, hogy a dokumentumon az aláírás, a pecsét, a helység, a személy, a név nem blöff?
   -
   Minden dokumentumot legalizálni kell, a Német hivatalok, a követségükön keresztül, a saját embereivel ellenőrzi, hogy az adatok stimmelnek. Az ilyesmi nem gyerekjáték, eltart sokáig és ez nem a menekült hibája:
   -
   Nem akarlak megsérteni de te valószínűleg nagyon fiatal vagy, vagy születésedtől fogva egy helyen élsz.
   -
   Majdnem kihagytam. - "mi alapjan folyik a regisztracio?" - kérdezted
   A "regisztráció" alapja, hogy megjelensz a hivatalnokok előtt.

   Ök aztán "felmérnek téged", felvesznek egy csomó "biometrikus" adatot.
   Az ujjlenyomat-tol kezdve (esetleg az iriszedet is rögzitik), fényképp, három nézetböl..
   Csodálom, hogy mindez ismeretlen a számodra.
   -
   Az is egy nagy művészet valakinek a nevét latin betűkre átszedni, márcsak azért is
   mert az arab nyelvben ahogy én tudom a magánhangzókat nem jegyzik az irásban.
   Magyarban sem egyszerű, melyik német hivatalnok tudja Kossuth-ot, vagy Munkácsyt helyesen leirni?
   -
   Utoljára módosítva: 2019 Március 13
   Melitta kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   Filmekbol , az Orban kormany propagandajabol informalodnak, fogalmuk nincs mi mindennen kell atmenni egy menekultnek.
   Evekig eltart mire leellenoriznek es dontenek ugyedbe. MA sincs maskeppen. Canada ujabban bevezette a gyorsitott eljarast ami azt jelenti hogy rovid idon belul letargyaljak az ugyet es ha elfogadhato akkor kezdodik a procedura, a lellenorzese a delikvensnek a canadai kulkepviseletek altal a canadai orvosi vizsga stb. Az elso forduloban elverzik a menekult akkor haza kell mennie.
   Igaz kis szamban de meg mindig van Mo-rol menekult meg ma is.
   Meg mindig sok magyar nem mer hazamenni mert fel, hogy bantodasa lesz, oly melyek a sebek amiket kaptak ano.
   A menekultekkel kello tisztelettel kell lenni,mert a muszaly vitte ra erre az utra es nem az hogy migranskent turistakenet elni akarok mas orszagokba . Az az arab az arab vilagba a sajat kulturajaba szeret elni igen nagy megterheles uj kozegbe beilleszkedni de nem csak az araboknak hanem a magyaroknak is. Minimum 5 ev mire megismerkedik valamennyivel a befogado orszaggal. Mo fenyevnyi tavolsagnak tunt Canada 30 evvel ezelott is, nem a lemaradas hanem mert teljesen mas continens kultura stb.
  6. Melitta
   Melitta
   Mikor mi jartunk angol iskolaba , igen nehez volt, ma is allitom nem konnyu nyelv mindent maskep ir es mond majdnem minden kivetel. Az osztalytarsaimnak meg nehezebb volt mert az arab iras vagy a mandarin tudas utan az angolt elsajatitani nagyon nehez.
   Befogadtak oket ugy mint minket, uj hazat kaptunk,es orok hala hogy mikor a haza nem olelt keblere finoman szolva, befogadtak elfogadtak a menekulteket.
   Soha senki nem ereztette velunk , hogy nem itt szulettunk , refugekent erkeztunk.
   Ernoe kedveli ezt.
  7. Ernoe
   Ernoe
   Az UNHCR által kiadott "feltölthető-kártyákon" valóban nem áll név de miért kell a digitalizált világunkban valakinek elmagyarázni, hogy az azonosításhoz egy szám sokkal alkalmasabb mind egy név ? ;)
   -
   Hány Molnár, Kovács, Szabo... létezik Magyarországon, a személyi szám az egyértelműbb volt, nemde?
   -
   Engem az bosszant a legjobban, hogy a magyar kormány az egyetlen az európai országok vezetőségéből amelyik szélsőjobboldali propagandát folytat "kreditkártya" ügyben.
   -
   Egy téma amit mindenki maga is tisztázni tudna, egy kis keresés az interneten, természetesen nem az egymást kopírozó neonáci oldalakon, hanem azokat kérdezi meg az ember akik a kártyát kiadják, akik a menekültekkel kapcsolatban vannak. :)
   -
   Én nézem a magyar híreket, hallgatom a magyar sajtó-klubbot amikben magasrangu politikusok, Orbán, Gulyás, Szijjarto, Bayer és "nemzetbiztonsági szakemberek", magukat "investigativ újságírónak" nevező alakok ott találgatják hogy is van ezekkel a kártyákkal? :)
   -
   Az embernek az az érzése, hogy a kártyák körüli "titok" az emberiség megoldatlan problémái közé tartoznak, nem lenne elég egy hivatalnoknak felhívni az UNHCR-t telefont. Ugy látszik még a magyar "titkosszolgálat" is csak a levegöbe tapogat.? Enyire hülyének nézi a magyar állam a polgárait? :(
   -
   Magyarország az egyetlen az Egyesült Nemzetek 193 tagállama közül aki elvetette a "migrációs-csomagot" és nem vesz fel menekülteket. Trump ugyancsak elvetette a megállapodást de az USA továbbra is menedéket ad menekülteknek.
   -
   A probléma nem az, hogy Magyarország nem vesz fel menekülteket hanem az, hogy a magyar kormány már a negyedik éve üldözi az üldözötteket és ehhez neki minden eszköz szent.
   -
   A feltölthető-fizetőkártya egy eszköz amivel az illegalitást meglehet szüntetni, amivel a migrációt irányítani, követni lehet....
   -
   A német köz-TV-nek van egy "ténykereső" internetportálja, ami Fake News-okat leleplez.

   Van ilyen a magyar televíziónak is?:)
  8. zulufönök
   zulufönök
   Kár,hogy a főniciaiak feltalálták a pénzt. Lehet,hogy boldogabb és nyugodtabb történelme lett volna az emberiségnek!
  9. eddy56
   eddy56
   :)
   Egyet ertek, de ha belegondolunk mirol beszelunk, akkor megsem :)

   A penzt nem kellett feltalalni.
   A föniciaiakhoz kotjuk ugyan,dde a tortenelem folyaman mar korabban is letezett.
   Eleg ha a korabban emlitett Yap szigeteken maig lathato hatalmas kokarikakra gondolunk.

   Ha vegignezzuk a dolgokat, es elgondolkodunk a funkciojan egyertelmu, hogy letre kellett jonnie :)

   A korai cserekereskedelem, ahol arut csereltek arura, csk korlatozott korulmenyek kozt mukodott. Az emberek kozti munkamegosztas mar a legkorabbi idokben is ervenyesult, pl csaladon belul mas dolga volt a noknek, mas a ferfiaknak.
   Aztan ki ezzel ki azzal kezdett foglalokozni, es piacra vittek a dolgaikat
   Ha belegondolunk azert nem volt egyszeru megalkudni. Hany nyilhegyet cserelhetunk egy tiigrisborert? Mennyi halat adjak egy marokkoert?

   Szukseg volt valamire, amit arra hasznalhattak, hogy meghatarozzak vele mas termekek erteket.

   Kialakult egy altalanos egyeneertekesre valo torekves.
   Mar nem arut csereltek arura, hanem arut penzre, majd a penzen, kesobb kaptak arut, szolgalltatast.
   Idoben eltolodott a csere.

   Mara a penznek emellett szamtalan funkcioja van, es amikor arrol ir az ujsagiro, hogy eltunik, egyertelmu hogy a keszpenzrol beszel.
   Mint altalanos fiztoeszkoz megszunik a maga fizikai valojaban, de mint ertekmero ugyan ugy megmarad, sak kicsit maskepp.
   Nehany szam formajaban egy nagy banki szamitogepen :)
   setni kedveli ezt.

Megosztás