Természetvédelem - Élőhelyünk, környezetünk szebbé és jobbá tétele

Azetz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nem találkoztam még ilyen topic-kal, ezért gondoltam, hogy csinálok egyet, mert eléggé fontos lett a mai világban a természet védelme. Sorra alakulnak a különböző egyesületek, alapítványok, hogy segítség a természet - ha nem is reinkarnációját - , de gyógyulását.

Gondolatokat, cikkeket, híreket egyaránt várok:)

naturschutz11.jpg
 

Azetz

Állandó Tag
Állandó Tag
Kutyát pórázon a budai hegyekben!

Megjelentek a malacaikat vezető vaddisznó anyakocák a budai hegyek erdőiben és ezért most különösen fontos, hogy a kutyasétáltatók az előírás szerint pórázon tartsák ebüket, nehogy megzavarják a vadak természetes életét - közölte A Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóreferense.

vadmalac.jpg


Lomniczi Gergely elmondta, hogy a téli párzás, szaknyelven búgás eredményeként született kismalacok az elmúlt hetekben eldugott, bokros helyeken berendezett vackon várták a táplálék után kutató mamájuk visszatértét, hogy szopni tudjanak. A tavasz ezen időszakában viszont már közösen kerekedik fel a család -kocánként 5-8 "csemete" - megkezdve a felkészülést az önálló életre. Főként szürkületkor indulnak útnak és ekkor ütközhetnek a fegyelmezetlen kutyatulajdonosok szabadon kószáló jószágaiba. Ilyenkor a csíkos süldői védelmére az anyakoca megkergeti a gazdájához visszamenekülő kutyát, amivel veszélyes helyezetet teremthet.

A háborítatlan vaddisznó egyébként nem támad, hírtelen felbukkanására felesleges fára mászni, vagy elfutni előle. A póráz viszont a kutyáknak természetvédelmi területen kötelező, a szabály megsértőire akár 30 ezer forintos büntetés is kiszabható.

A budai hegyekben a vadszámlálók becslése szerint 150-200 vaddisznó éli hétköznapjait. Mivel e faj az evolúciós fejlődés csúcsához érkezett, igen intelligens állat, óvatos, körültekintő, nem könnyű puskavégre kapni. Felismerte, hogy a zöldövezet peremén biztonságra lelhet, mert itt a lakott terület közelében tilos vadászni. Ezért aztán felbátorodnak. Gyakran keresik fel 6-8-as kondába verődve például Pesthidegkút, a János-hegy, vagy Csillaghegy utcáira kitett kukákat, felborítják és kieszik belőle az ételmaradékot, a makk és a kitúrt gyökerek mellett változatosabbá téve a napi étrendet. A kerítéseket kibontva a kertekbe is bemerészkednek. Ezért a károk mérséklésére április elején az erdészek csapdákat helyeznek el a vadak által látogatott helyekre, befogják őket és a lakott területtől távolabb, vagy vadasparkokban újra szabadon a vadakat.
 

Azetz

Állandó Tag
Állandó Tag
Öt állam a jegesmedvék megmentéséért

Öt állam a jegesmedvék megmentéséért


2008-05-21-jegesmedve.jpg


Több, mint 25 év óta az 1973-as Egyezmény a jegesmedvék és élőhelyük megőrzéséért nevű nemzetközi egyezmény szerződő felei - Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Dánia (Grönland) és Norvégia - újra konferenciára gyűltek össze, hogy a jegesmedvék megmentésére megoldást találjanak.


Több, mint 25 év óta az 1973-as Egyezmény a jegesmedvék és élőhelyük megőrzéséért nevű nemzetközi egyezmény szerződő felei - Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Dánia (Grönland) és Norvégia - újra konferenciára gyűltek össze, hogy a jegesmedvék megmentésére megoldást találjanak. A találkozóra Norvégiában került sor. Az eredeti egyezmény többek között szabályozta a jegesmedve-vadászatot, ami súlyosan megtizedelte világszerte a jegesmedvék populációt. E mellett kötelezte az államokat a jegesmedve életterének megőrzésére.
A WWF felhívta a figyelmet, hogy a jegesmedvék megmentéséhez elsősorban a klímaváltozás problémáira kell megoldást találni. Az Egyesült Államok Földtani Intézete és a természetvédelmi Világszövetség által készített legutóbbi átfogó vizsgálatok szerint a világ jegesmedve-állományának kétharmada, mintegy 20-25 ezer példány el fog pusztulni az elkövetkezendő 50 évben az éghajlatváltozás következtében.
A visszafordíthatatlan klímaváltozás elkerüléséhez 2 fok alatt kell tartanunk a globális hőmérsékletemelkedést. Szakemberek szerint az északi sarki jég 2013 és 2040 között teljesen el is tűnhet.

2008-10-20-klimavaltWimVanPassel200200.jpg

A WWF azt várja az öt jegesmedve populációval rendelkező állam képviselőitől, hogy intézzenek felhívást az azonnali globális cselekvésre az üvegházgázok jelentős csökkentése érdekében, és segítsék elő egy hatékony és tudományos alapokon nyugvó globális éghajlat-változási egyezmény létrejöttét 2009 decemberében Koppenhágában, Dániában.
A WWF szerint ezeknek az államoknak a jövőben figyelembe kell venniük minden olyan gazdálkodási és tervezési folyamatban az éghajlatváltozás hatásait, amely érintheti a jegesmedvéket, és élőhelyüket.
Az Északi-sarknak kulcsszerepe van a világ éghajlatának szabályozásában és a szén tárolásában. A jegesmedve egy törékeny ökoszisztéma csúcsragadozója, ahol nagyon kis változások a terület határain túl is drámai következményekkel járhatnak.
 

Azetz

Állandó Tag
Állandó Tag
Kamerával és sms riadóval a fákértgnaón.


A Nagymező Utcaiak Egyesületének információja szerint a FŐKERT Zrt. a Főpolgármesteri Hivatal utasítása alapján, fakivágási engedély nélkül, jogsértően vágja ki a fákat a Nagymező utcában. Az egyesület szoros összefüggést lát a március 23-ára, hétfőre tervezett fakivágás és a mélygarázsépítéshez szükséges fakivágás között. A 13. kerület építési osztályán továbbra is folyamatban levő engedélyezési eljárásban ugyanis a beruházó WK Bt. is kérelmezte a fakivágást. Fakivágási engedélyt azonban nem kaptak, többek között azért sem, mert nem tisztázott melyik hivatalnak van hatásköre kiadni az engedélyt. A hatáskör jogszabályi értelmezésén a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal dolgozik.


4075.jpg


fa helyett fácska​


A soproni Nyugat-magyarországi Egyetem favizsgáló szakértői csoportja szerint nincs rendkívüli helyzet vagy balesetveszély. A hatodik kerületiek felkérik a polgármestert, hogy mélygarázs építés helyett költözzön a kerületbe. A Nagymező Utcaiak Egyesülete szerint a hatodik kerületben nem mélygarázsokra, hanem a kerületben lakó polgármesterre van szükség. Olyan polgármester és képviselők vezessék Terézvárost, akik itt élnek; akik ismerik, és figyelembe veszik a helyi közösség érdekét és akaratát.

Pénteken Verók István polgármester közölte, hogy a VI. kerületi képviselő-testület következő ülésén helyi népszavazás kiírásáról döntenek a mélygaráz ügyében, hogy ne a zajos kisebbség, hanem a kerület lakosságának többsége döntsön arról: épüljön-e mélygarázs például a Nagymező utca, a Hunyadi tér vagy a Jókai tér alatt. Verók István polgármester úr népszavazási kezdeményezésére az a válaszunk, hogy a kerületi parkolási helyzet felmérése, környezetvédelmi hatástanulmányok és alternatív megoldások kidolgozása és megvitatása nélkül a mélygarázsok ügye szakmailag megválaszolhatatlan - közölték a demonstráció felszólaói.

Felháborító, hogy az idegenben lakó polgármester a kerület zöldterületére akar mélygarázst építtetni. A kerületben élőknek a Liszt Ferenc tér, a Jókai tér, a Hunyadi tér és a Nagymező utca fái jelentik azt a zöld környezetet, ahol felüdülhetnek. A kerületben ugyanis nincsenek parkok. Budapesten a hatodik kerületben a legkisebb az egy főre jutó zöld felület nagysága.
4082.jpg




riadólánc sms szám mentés​


A tüntetésen közölték, hogy bekamerázták az utcát, és ma reggeltől SMS riadólánot tartanak fenn, hogy mihamarabb meg tudják akadályozni a favágást - akár odaláncolással is. Jelentkezés a riadóláncra: SMS küldése a 30/365-9561 számra az alábbi szöveggel: én is jövök ha kell+ keresztnév
A civil tiltakozásoknak eddig sikerült megakadályozni a mélygarázs építéseket, azzal, hogy betartatta a hatodik kerületi hatályos jogszabályokat. A jogszabályok ugyanis védik a fákat a kerületben. Ezt a jogszabályi védelmet akarja a TEKVÉSZ (kerületi építési szabályozás) módosításával eltörölni a polgármester. A heteken belül hatályba lépő módosítás szerint, mélygarázs építés esetén kivághatóvá válnak a kerület egészséges fái. Jelenleg csak életveszélyes fát lehet kivágni a kerületben.

A Nagymező Utcaiak Egyesülete felkérte a polgármestert, hogy költözzön a hatodik kerületbe és saját bőrén tapasztalja, milyen egy fák nélküli és levegőtlen kerületben élni. A hatodik kerületben élők nem csak színházba és vacsorázni járnak ide, hanem itt élnek.

A hatodik kerületben élők meg fogják védeni köztereiket és utcáikat, hogy azokat ne lehessen magánérdekeket szolgáló befektetőknek átadni. A közterület elidegenítési tilalmát törvény írja elő. Ezért sem tartjuk elfogadhatónak, hogy magánbefektetők tulajdonába kerüljenek a közterek és utcák a hatodik kerületben. A kerület ingatlanvagyonának jelentős része eladásra került. Azonban Terézváros lakossága meg fogja védeni köztereit és utcáit és az azokon álló idős, de egészséges fákat.

A soproni Nyugat-magyarországi Egyetem favizsgáló szakértői csoportjának kiadott véleménye szerint: nincs rendkívüli helyzet, balesetveszély: élet-, egészség-, vagy vagyonvédelmi ok, ami indokolná 19 darab fa azonnali eltávolítását! Ezt a véleményt eljuttatja az Egyesület mind a Fővárosi Főügyészségnek, aki vizsgálja a tervezett fakivágást, mind a Főpolgármesteri Hivatalnak és hatodik kerület jegyzőjének.


4074.jpg


Bér Rudolf felolvassa a terézvárosiak 12 pontját​


1 . Felelős Ön-Kormányzatot a Terézvárosnak! Mondjon le a mostani vezetés és mielőbbi önkormányzati választást!
2. Csak helyi lakó lehessen polgármester és képviselő a kerületben!
3. Kevesebb politikát és több szakértelmet!
4. Tisztaságot követelünk a közterületeken és a kerületi közügyekben!
5. Átfogó városrendezési, kulturális és környezetvédelmi terveket!
6. A düledező épületek felújítására mielőbb reális programot!
7. A tereket visszaadni a lakosságnak és gyerekbarát környezetet!
8. Esztétikumot és jóízlést a korrupció helyére illetve átlátható, felelősségrevonható szabályozást és városvezetést a kerületnek!
9. A Hunyadi, Jókai tér, Nagymező utca és a "Zsidónegyed" mielőbbi törvényes rendezését a fák és a műemlékek megvédését és további zöldfelület telepítését! Fa ültetést minden mennyiségben!
10. A kerületi oktatási intézmények mielőbbi megsegítését!
11. A szociális problémák hathatós kezelését, szolidaritást!
12. Gazdaság, turizmusélénkítő programot a kerületnek!

A demonstráción részt vevő szervezetek:
Nagymező Utcaiak Egyesülete
Védegylet
Óvás!
Kincsünk a Piac Hunyadi tér
Levegő Munkacsoport
Ifjú Humanisták
Énekelt Papp Réka Kinga.

Forrás: Greenfo
 

harzol

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha valaki olyan témáról hall, amit mindenképpen érdemes lenne a természet és környezetvédelem területén felkarolni az írjon nekem hátha jutunk valamire.

Én szerkesztem a környezetvédelem.lap.hu és természetvédelem.lap.hu oldalakat. Talán tudok segíteni ilyen témákban.
 

Azetz

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha valaki olyan témáról hall, amit mindenképpen érdemes lenne a természet és környezetvédelem területén felkarolni az írjon nekem hátha jutunk valamire.

Én szerkesztem a környezetvédelem.lap.hu és természetvédelem.lap.hu oldalakat. Talán tudok segíteni ilyen témákban.

Szia!

Esetleg az oldalamon találsz olyat, ami érdmes lehet rá.
 

harzol

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsősorban nem linkeket gyűjtök, illetve annak is megvan a megfelelő formája, de ide nem ezért írtam.

Arra gondoltam, hogy megvan a kapcsolatom a megfelelő weboldalak üzemeltetőivel és ha történik valami olyan esemény ami nagy publicitást igényel, akkor tudom kihez kell fordulni...
 

Azetz

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsősorban nem linkeket gyűjtök, illetve annak is megvan a megfelelő formája, de ide nem ezért írtam.

Arra gondoltam, hogy megvan a kapcsolatom a megfelelő weboldalak üzemeltetőivel és ha történik valami olyan esemény ami nagy publicitást igényel, akkor tudom kihez kell fordulni...

Értem.
Mondjuk most az ivartalanítási akciók nagy figyelmet igényelnének.
 

bkata

Állandó Tag
Állandó Tag
környezetvédelem

Néhány hete sétáltam a Debreceni Nagyerdőn. Messziről azt láttam, hogy szemetes zsákkal megy néhány ember az erdei ösvényen.
Látatlanul el kezdtem "szitkozódni", hogy újabb szemetelők, de amikor közelebb értem láttam, hogy egy család szemetes zsákkal és kesztyűvel nem rest és az erdei ösvényen található szemetet szedik össze.
Nagyon elszégyeltem magam....
 

bkata

Állandó Tag
Állandó Tag
környezetvédelem

A legfogékonyabb korosztály a gyermekek és a kisiskolások.
Jó lenne egy olyan verseny - megyei és országos szinten - iskolák számára, ahol azt díjaznák akik a legtöbb szemetet összeszedik közvetlen környezetükből.
Persze ehhez, hogy sikeres legyen a "városvezetőknek" és városgazdálkodásnak is csatlakoznia kellene, hogy az összegyűjtött szemetet rendszeresen elviszik.
... és ami a legfontosabb nem évente egyszer kellene megszervezni, hanem folyamatosra hírdetni.
 

juzsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismerettségi körömben van egy kedves hölgy, aki fantasztikusan sokat tesz a szűkebb környezete (Alcsi Holt-Tisza) védelméért. Ahányszor felé járok, rácsodálkozom, hogy mennyi mindent lehet tenni egy kis ötletességgel, szorgalommal.
Sajnos saját kisebbik fiam hiába nagy állatbarát, még mindig nagyon értetlen-éretlen szemetelés ügyben, pedig előtte a példa. Sajnos a társaság (iskolai baráti kör) nagyobb befolyásolóerő, mint a szép szó...
Nálunk a cégnél évente többször is a Zagyva és a Tisza gát mentén hulladékgyűjtési akció van, és a kisiskolások is gyakran kijönnek takarítani. Csak annyit mondanék, hogy akárhányszor megyünk ki a partra sétálni, újra felgyülemlik a szemét! :12:
 

Rebarbara31

Állandó Tag
Állandó Tag
hahó!
Természetjárók, természetvédők!
Az Élő Táj oldalát szeretném nektek ajánlani:


Azoknak, akiket érdekel Szentendre és környéke.
 

stubi

Állandó Tag
Állandó Tag
Én szelektíve gyűjtöm a hulladékot, de pl. a hypos és egyéb vegyszeres vagy étolajos flaskákat hova dobjam. A műanyag gyűjtőre ki van írva, hogy ezeket ne dobjuk be!
 

amberek

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk otthon a faluban minden évben egy napot arra szánnak az iskolában, hogy összeszedjék a szemetet. Persze sokszor a saját eldobott csokis papírjukat szedik össze a diákok, lehet lesz vmi hatása, de ezt a szülőknek kéne a gyerekbe nevelni.
Én a legjobban az eldobott cigicsikkeket utálom, nem értem miért nem lehet a 2 méterre lévő kukába dobni...
 

bebóca

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszer az egyik tanárom, azt mondta nekem: " Nem a környezetet kell megmenteni,hisz a környezet önfenntartó,hanem az embert kell megmenteni saját magától,hisz azzal,hogy a környezetét pusztítja önmagát pusztítja!"
 

józsi

Új tag
Nálunk otthon a faluban minden évben egy napot arra szánnak az iskolában, hogy összeszedjék a szemetet. Persze sokszor a saját eldobott csokis papírjukat szedik össze a diákok, lehet lesz vmi hatása, de ezt a szülőknek kéne a gyerekbe nevelni.
Én a legjobban az eldobott cigicsikkeket utálom, nem értem miért nem lehet a 2 méterre lévő kukába dobni...
Üdv amberek!
Nem biztos, hogy jó ötlet beledobni a kukába, mert felgyulladhat.
Én a csikket a fém csikktartóba szoktam tenni, persze ha van és nem lopták le a szemétgyűjtőről, ha nincs akkor a szemetes mellé dobom.
 

caloger

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem kérnek a madárkás áruházból

Márciustól bojkott az Auchan ellen!


A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől, amellyel természeti értékeket veszélyeztet.

Csatlakozzatok!

Forrás: mtvsz.hu/
 

zszsuzsa

Új tag
fontos a környezetvédelem

A magunk módján kicsi dolgokban is tehetünk környezetünkért! Hacsak a háztartási szemét külön gyűjtésére gondolok. Tegyétek mindnyájan!
Sziasztok: Zs.:)
 
Oldal tetejére