Hírek Terror a medencében: a hajánál fogva húzta ki a vízből az edző a magyar úszót

Egy másik magyar úszó, Kozma Dominik is látott-átélt olyan dolgokat az edzéseken Cseh Lászlóhoz hasonlóan, amelyeknek nem lett volna szabad megtörténniük.

Felkavarta az állóvizet a magyar úszósportban megrázó visszaemlékezésével Cseh László. A tokiói olimpia után visszavonult, ötkarikás ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok korábban a lelki terrorról, fizikai fenyítésekről beszélt, amelyeket az úszóknak el kellett szenvedniük a Kőbánya SC-nél Turi György edző irányítása alatt. Nem ő az egyetlen, aki látta és nehezen viselte az ilyesféle módszereket – a korábbi csapattárs, a vb- és Eb-bronzérmes Kozma Dominik is ugyanígy emlékszik vissza a kőbányai évekre.


Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre" – mondta az egykor az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát is felkészítő tréner módszereiről Cseh, aki szerint meg akarták törni őket, s nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében.

Kozma Dominik hozzá hasonlóan 2014-ig volt a Kőbánya SC úszója, és ő nehéz pillanatokat élt át .

20210727hollo-balazs-kozma-dominik-zombori4.jpg


Kozma Dominik is nehéz pillanatokat élt átForrás: MTI/Kovács Tamás
"Sajnos a legtöbb helyen nem úszóknak, katonának nevelnek. A magyar úszósport még mindig ott tart, hogy a túlterhelésben hisz, aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub, az edző. Nagyjából érzed, mikor van az a pont, amikor az edzés már nem visz előre, de a kiabálást ugyanúgy megkapod. Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam. Az esetemben időnként a családi problémáinkat fűzték össze a teljesítményemmel, és utána megkaptam, hogy minden azért van, mert gyenge vagyok – emlékezett vissza. – Ebből a módszerből kijöhet egy-egy Egerszegi Krisztina vagy Cseh László, a kérdés, hogy ennek mi az ára. Gyermekek ezreiről van szó, és csak nagyon kevesen jutnak el arra a szintre, hogy utólag talán azt mondják, megérte."


Az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor mindent megtesz, hogy ehhez hasonló esetek manapság már ne történhessenek meg.

2018-ban megalapítottuk a gyermekvédelmi bizottságot, van gyermekvédelmi biztosunk és egy 24 órás, online bejelentő vonalat hoztunk létre, amelyen keresztül a verbális és a testi bántalmazásokat, zaklatást jelezni lehet. Van etikai kódexünk, illetve edzői és szülői viselkedési szabályzatunk. Korábban is mondtam, ebben nem leszek elnéző – szögezte le a Blikknek az elnök. – Minden évben van 2-3 bejelentés, amelyeket alaposan kivizsgálunk. Szerencsére súlyos ügyünk, ami fegyelmi ítélettel zárult volna, nem volt. Ma már más világot élünk, nem jellemzőek ezek a módszerek. Amiről Laci beszél, az egy régi kor utolsó maradványa."

uszas.jpg
 
Tény, hogy az élsportban sok sikeres edző egy vadállat. Hány ünnepelt sztár valotta be edzőváltáskor vagy évekkel később, milyen megaláztatásokban és szenvedésben volt része. Nagyon nehéz eldönteni, hogy ez mennyivel segiti a tanitvány eredményeségét. Hisz az edző a győzelem kovácsa, a kovács meg nem simogatja a vasat, hanem kegyetlenül elkalapálja meg megsütögeti. Annyi bizonyos, hogy a győzelemért szenvedni kell, a szülőnek azomban ott kellene lennie, hogy tudja mi az az ár amit megfizettett sokszor a saját álmaiért a gyerekével.
 
Én is részt vettem kicsi gyerekként a versenyúszásban, kb. 5 éves koromtól 11 évesig. (Az édesapám ragaszkodott hozzá, hogy meg kell tanulnunk "technikásan" úszni. Ezért csak köszönet illeti a szüleimet, mert jó elgondolás volt.)

Gyerekként az edző parancsolt a uszodában.
Nincs évekig tartó usziszgatás, teljesítmény van. Edzés, versenyek. Egyéni indulás, váltóban indulás és az eredményeid.

Nem sokat "beszélgettünk". 400 hát, 200 gyors, ha befejezted, odaúsztál az edzőhöz, következő ukáz: 200 pillangó, s mehetsz, és így tovább.
Nem tudom, honnan tudta, melyik gyerek hány hossznál tart, de valószínű nézte, mert néha kiparancsolt egy-egy fiút. Be kellett dőlniük és a gumipapuccsal kaptak a combjukra, fenekükre, mert nem úszták le azt amit kellett.
Mi, lányok, sosem "csaltunk", elég volt látni a fiúkat.

Minden nap mentünk, 6-7 évesen is egyedül kutyagolva a Sportba, a szigetre.
Jégesőben is kint úsztunk, majd köntös föl, s rohantunk a zuhanyba, melegedni.

Csupa-csupa rossz emlék.
Egyik reggel ott ültem teljes menetfelszereléseben, s azt mondtam: Anya, én nem megyek többet úszni.
Munkába ment, sietett, annyit mondott: Akkor ne menj!, s már el is tűnt a fürdőszobában.
Mire kijött, elmentem.
Nem emlékszem, hogy ezen kívül panaszkodtam volna, pedig nagyon utáltam úszni.
Gyerek voltam, a felnőttek mondták meg, mit tegyek.
Nem állítom, hogy csak károm származott belőle, sőt, de én abbahagyhattam. Nagyon örültem neki.


Kérdés: mit hajlandó megtenni egy ember a sikerélményéért, s meddig lehet elmenni ebben egy felnőttnek a gyerekkel szemben?

Nagyon egyszerű azt írni, semeddig - a gyerek érdekei, joga, stb.
Ez így van.

De a teljesítményért, néha szembe kell menni másokkal, akár a gyerekkel is.

Az logikus, hogy fizikai erőszakkal nem.
De különbözik-e a lelki?
Hány és hány stresszes felnőttet láttam vizsgákon, hánytak, hasmenésük volt, remegett a kezük - pedig csak egy vizsga.
A másik véglet: a puskázó, a pofátlanul másból élő, felkészületlen.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

istvankiraly62 wrote on szavapart's profile.
Phoenix wolf
Zoltan1977Apa wrote on Pozitiva's profile.
Kedves Pozitíva, a feleségem gyógypedagógiai asszisztens képzésen tanul. Sokat segíthetne egy jó könyv, ha még megoldható, el tudnád küldeni a már sokak által emlegetett Gordosné: Bevezető általános gyógypedagógiai ismeretek c. könyvet? Köszönöm előre is!
Sziasztok! SOS LENNE valaki tud segíteni ezeknek a feladatoknak a megoldó kulcsában? Az is elég ha csatoltok képet a netről,de én ott mondjuk nem találtam fenn... Kérlek szépen segítsetek....
Sziasztok!Keresem get to the top 1 angol könyvhöz tartozó Teszteket!Esetleg valakinek megvan?
IMOPB wrote on ildi200429's profile.
A Hold sötét oldalán, Bűnös éj, Halálos csók van meg. Kell?

Statisztikák

Témák
37,561
Üzenet
4,649,565
Tagok
606,113
Legújabb tagunk
Varga Iluska
Oldal tetejére