Tiborc panasza még most is valós...

Georgina Bojana témája a 'Országászat' fórumban , 2016 Március 14.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Több mint 30 nagyon dühös civilből álló akciócsoport és több száz szimpatizáns figyeli a Városligetből el-eltünedező fák csonkjait, a tarra vágott területfoltokat, a felvonultatott „nehéz fegyverzetet”: a hatalmas munkagépeket. Most, március 14-én 14 órakor még csak piknikeztek, de mindenre elszántak. Merthogy a Liget Projekt kivitelezése elkezdődött.
  Egy idő óta a kormány úgy tesz, mintha meghallgatná az építész szakma véleményét arról, miként lehet civilizált és demokratikus országban hozzányúlni egy nagyváros kevés zöld területéhez, de valójában semmi sem mutat arra, hogy figyelembe is venné, amit a szakemberek mondanak. Egy szakmai fórumon, a MÉSZ Esten a felszólalók kijelentették ugyan, hogy a Liget Projekthez hasonló terveknek nem olyan alapokról kellene elrugaszkodniuk, hogy az aktuális miniszterelnök a Királyi Várba akar költözni, valamint azt is kijelentették, hogy "a közösen használható zöldfelület a város szövetében egyre nagyobb kincs, ezek megőrzésére és rekreációs célú fejlesztésére irányul az élhető városok kialakításának programja szerte a világon”, de a kormányzat jelenlevő képviselője zárszó gyanánt nyilvánvalóvá tette: még az is lehet, hogy itt mindenkinek igaza van, de ők mégis ebben a projektben hisznek, és ezt fogják felépíteni. A magyar építészek pedig választhatnak: vagy együtt hisznek vagy múzeum helyett biciklitárolókat fognak tervezgetni.

  [​IMG]
  Fotó: Túry Gergely

  Ugyancsak a konzultáció látszatát keltette az a Habony-botrány kitörésére időzített esemény, amelyről alig egy hónapja írtuk, hogy megvolt a Városliget beépítéséről szóló első nyilvános vita. Ezen Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója és Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere feszült egymásnak, és Baán trükkösen még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy „jó magyar szokás szerint az egészből nem lesz semmi”.
  Ugyan miért ne lenne, ha egyszer 2010 óta módszeresen készítik elő, és mostanra már minden jogi akadály is elhárult? Annyira, hogy fél évvel korábban módosították a VÉSZ névre hallgató, a Városligetet 99 évre „államosító” 2013. évi törvényt – amely minden lényeges kérdésben kiveszi a területet az országos és budapesti szabályozás keretei közül -, újabb (városligeti, 13. kerületi és komáromi) ingatlanokat csapva a VÉSZ Törvény hatálya alá, és leszögezve: „ezen ingatlanokhoz kapcsolódó beruházások tekintetében a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a feladatait az állam nevében és javára eljárva látja el. A beruházások közérdekű célú fejlesztésnek minősülnek.” (A zrt. jelenleg 100 %-os állami tulajdonban van.):mad:

  Nem :dr_4:fogjuk hagyni a bontást, ha kell, a munkagépek elé fekszünk!”

  Most hirtelen felgyorsultak az események, anélkül, hogy azok a városlakók, akik nem járnak mindennap a Ligetbe, észrevehették volna. Megjelentek a munkagépek a Közlekedési Múzeum és a PECSA környékén, befóliázták a Kertem kerítését, elkezdték a fakivágásokat, mintha csak most jöttek volna rá, hogy ha még sokáig a szakmai konzultáció látszatát keltik, akkor a végén Orbán Viktor nem tud beköltözni 2018-ra a Várba.

  Viszont most már a civilek is dühbe jöttek. „Ami a Városligetben folyik, az talán legális, de illegitim, mert nem találkozik a társadalom helyeslésével”, állítja a Legyen a Liget a Kertem Akciócsoport képviseletében Gáyer Zoltán és Csák Gergely, akik már nem a könnyedén like-olgatók közül valók, hanem olyanok, akik tesznek is: „nem fogjuk hagyni a fák kivágását úgy, ahogyan a József Nádor téren történt”, állítják. „Mert ha legközelebb a Balaton vizét eresztenék le, mert kell a hely a go-kart pályának, vagy elterelnék a Dunát, elbontanák a Lánchidat, mert útban van, hát azt sem lehet! Ilyen ügyekben a városlakók, polgárok véleménye kell, hogy irányadó legyen.”

  A Városliget szerelmesei azért hozták létre az akciócsoportot és a Liget-kedvelők Facebook oldalát, hogy kapcsolatot találjanak minden olyan emberrel, aki maga is erre jár, figyel, fülel és értesíti a közösséget, ha bármi változtatást tapasztal, és annak érdekében, hogy ne kelljen tétlenül nézni minden budapesti közös kertjének tönkretételét. Március 14-én 14 órától pedig alternatív szezonnyitó pikniket tartottak nagyon sok budapesti Liget-járó ember kedvenc kocsmája, az Olof Palme sétány 3. alatti Kertem mellett.

  [​IMG]
  Fotó: Túry Gergely

  „Azért ott – indokolja Csák Gergely -, mert ennek elveszítése fáj a legtöbbünknek. Megígérhetem, hogy nem fogjuk hagyni a bontást, ha kell, a munkagépek elé fekszünk.” „És nem azért, mert hasznunk volna belőle, ahogy megvádoltak minket ezzel – veszi át a szót Gayer Zoltán -, vagy mert a környékbeli lerobbant épületekhez ragaszkodnánk. A Kertem annak szimbóluma, hogy a városban is lehet élni.” „Épp ezért akarják tönkretenni – szól közbe haragosan a kis csoporthoz 3 gyermekével csatlakozó Olga Dmitrijevna. – Nekik sokkal jobb, ha mindenki a négy fal között üldögél elszigetelten, mint hogy jól érzi magát egy közösségi térben.” „Most az a duma, hogy majd ők a Zene Házában létrehoznak egy „Kertünk”-et. Micsoda cinizmus elvenni valamit, és erőszakkal közössé tenni!” – teszi hozzá Gayer Zoltán.
  A csoport egyik tagja részt vett azon a kizárólag a kormánypárti sajtó meghívása mellett megrendezett sajtóbejáráson, amelyen elhangzott, milyen nagyszerű, hogy kipucolják a Ligetet, fölépítik itt a többi között a Zene Házát, a Hősok tere-alapterületű Nemzeti Galériát a PECSA helyén, és hogy mindeközben a zöld felület nem kevesebb, hanem még több is lesz. (Ennyi épületet felhúznak, de ettől a zöld felület több lesz?! :oAz a legnagyobb baj, hogy teljesen lükének hiszik a népet. Azt a népet, akik valóban LÜKE módon éppen rájuk szavaztak anno' Ők most erre úgy válaszolnak, hogy mindent letarolnak, titkosítanak és öncélúan felhasználnak. Légyen az ménes, föld, bármi...)

  Itt nem kivágni, hanem telepíteni kellene fákat!”

  „Ez a kamuduma! – teszi hozzá indulatosan Csák Gergely. - Kivágnak 80-100 éves fákat, telepítenek helyettük csemetéket, épp, amikor már ennyire előrehaladott a globális felmelegedés? Ki hiszi el, hogy a zöld tetők ugyanolyan minőségű zöld felületet jelentenek majd!? Minden budapesti életét három évvel rövidíti meg a légszennyezés. Itt nem kivágni, hanem telepíteni kellene fákat. Épp ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy semmilyen változtatás ne legyen addig, amíg legitim módon meg nem tárgyalták a városlakókkal a Városliget átalakítását.”

  Hiába, hogy reprezentatív közvélemény-kutatások szerint a budapestiek több mint háromnegyede ellenzi a Városliget beépítését, az elkezdődött. Másnapra el-eltünedeznek fák, facsoportok, talajfúrás nyomai szaggatják fel a sarjadó füvet, misztikus alakzatokat határolnak körbe szalagokkal, eltűnt a vagon a Közlekedési Múzeum mellől. A Nyereg, az Itató nevű kocsma helyén pedig egyik pillanatról a másikra szerkezetkész ház magasodik, pedig ez műemlék épület.:rolleyes2:

  Bárki, aki ránéz erre a látszólag a vége felé közeledő építkezésre, nehezen fedezi fel benne egy gondos műemléki rekonstrukció nyomait - sokkal inkább egy újonnan felhúzott házra emlékeztet.

  Üzenet a Fidesznek

  Március 14-én a ligetvédő civilek a 14 órakor kezdődő Szezonnyitó Kertem Piknikről 15 órakor átvonultak üres palackjaikkal, flakonjaikkal a Fidesz Lendvay utcai székházához, és akár a palackposta, üzentek a Fidesznek, hol bontson és romboljon a Városliget helyett. „Ez az igazi konzultáció – mondja Geyer Zoltán. - És ez még békés!”

  [​IMG]
  Fotó: Túry Gergely
  A jelenlegi kormány sikeresen elérte azt, hogy még soha nem éreztük ilyen kiszolgáltatottnak magunkat. A saját hazánkban nem dönthetünk az életünkről, az egészségünkről. Ők teszik a dolgukat és tesznek a mi "alattvalói" kívánságainkra, reményeinkre.
  Így van ez jól?
  *
   
  donaldduck és Melitta kedveli ezt.
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Vegtelenul sajnalom, hogy ennyire arrogans a kormany es nem veszi figyelembe az emberek kereset elvarasait.
  A varos liget gyonyoru meg ugy is ha nem modernizaljak agyon, egesz napos kirandulasokat lehetett tenni.
  Minden nagy varosban vannak ilyen meretu parkok mert kell az oxigen a varosba foleg olyanba ahol szmog riado elofordul.
  Minden pestinek szivbol kivanom ,hogy sikeruljon megvedeniuk ezt csodaszep Varos ligetet a szep arnyas faival.
   
  gödipista, setni és phoenyx kedveli ezt.
 3. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Kedves Melitta,
  rá kellett döbbennem és többeknek is, hogy ennek a kormánynak nem :dr_4:érdeke, hogy az emberek sokáig éljenek.
  Minél több tanulatlan, megvezethető "rabszolgára" van szükségük. Aki nem ír, nem olvas, nem művelődik, ül és nézi a tévét. Nem:dr_4: kommunikál, nem:dr_4: él családi életet, nem:dr_4: tartozik sehová, hja és folyamatosan eladósodik, mert nincs a pénzkezeléshez kultúrája. De az is igaz, hogy bármi okból "az idő szorításában" van. Beázik a házának a teteje, kénytelen kölcsönt felvenni, mert nincs megtakarítása. Miért nincs? Mert szinte folyamatos a megélhetési gondja. S, ha azonnali segítségre szorul - igénybe is veszi. Igaz, utána "rágja a küszöböt" jobb hijján.:confused:
  Ez a legfontosabb, az emberek így válnak manipulálhatóvá.
  Hja, véleménye? No az ne:dr_4: legyen.
  Agyatlan birkaként hajtsa meg fejét a "mindenkori" (ők legalábbis ebben reménykednek) hatalom előtt.

  A mai budapesti, Kossuth téri, több tízezer ember részvételével megtörtént tüntetés, ennek az ellenkezőjét bizonyította.
  Reménykedem :rolleyes:, hogy lesz ebben a tömegben annyi erő, hogy véghez tudják vinni azt, amire nagy szüksége van az országnak.
  Békés, nyugodt, kiszámítható életre, -jövőre. Pedagógusokat, orvosokat, kisegítő személyzetet, sőt minden magyar, állampolgárt és azok gyermekeinek biztos létet.
  Felelős országvezetést és stadionok helyett, takarékos, célirányos országfejlesztést, no és biztos szociális hálót a rászorultak védelmére.
  Bízom, bízzunk.

  Ami a Városliget fáit, zöld területét illeti, a szívünk vérzik. S, hiába "papolunk", hiába írunk, kommentelünk a Facen, bárhol. A jelenlegi kormány határozottan tipor és dönt romba mindent. Rádöbbentem, miért ez? Az erőszak megmutatása. Az, hogy úgyis az lesz, amit ők akarnak. A mi érdekeink, akaratunk semmi, az nem számít. Hiszen ők ülnek ott, ahol. Azt már régen elfelejtették, hogy honnan is érkeztek oda, ahol most ülnek? Példálózzak? Nem teszem, itt, ebben az országban MINDENKI tudja, ki honnan és milyen körülmények közül érkezett. Ez nem bűn, de elvárnám, sőt elvárnánk, ne felejtse el szegényes gyermekkorát, érezzen együtt az elesettekkel. S, főként ne képzelje magát Isten felettinek.
  G.B.
   
  gödipista és setni kedveli ezt.
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

 5. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Kedves Melitta,
  de sokan megkérdezzük, hogy miért rohanunk a vakvilágba?
  Miért szembesülünk naponta őrültségekkel?
  Miért van ez az egyszemélyes - demokrácia nélküli! - erőszakos, semmit és senkit nem kímélő "vezetés". S, ez a "vezetés" hová viszi az országot, s ebben az országban élőket?
  Mindig is mondtam, fejétől bűzlik a hal.
  Ezt többen és többször is észre is vettük, szóvá is tesszük, írásban is.
  Mindez a rothadó fejű "halat" nem érdekli.
  Tönkre vágja az emberek ÉLETÉT, nem becsüli az eleink munkáját, de életét sem.
  Ide nem sorolom az eszement ötleteket, a talicskával elszórt pénzeket, a felesleges stadion építéseket.
  Mindezt miért?
  S, főként meddig tart még ez a meddig?!:o
  G.B.
   
  Melitta kedveli ezt.
 6. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Ezzel a nótával ma találkoztam a Facen, áthoztam, mert -sajnos- nagyon is igaz.  G.B.
   
  gödipista és Melitta kedveli ezt.
 7. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Rendőrökkel lakoltatnák ki, - Iványi Gáborékat
  [​IMG]


  A szálló lakói nem ápolatlan külsejű kéregetők, hanem dolgos asszonyok, akik (bármi okból) elveszítették önálló lakhatási lehetőségeiket.
  Hétfőig adott határidőt Iványi Gábornak
  és az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnek a fővárosi vezetés, hogy elhagyják azt a József nádor téri ingatlant, ahol az egyesület egy női átmeneti szállót működtet. Hivatalos indoklás nincs. Új tartózkodási helyként egy Budapest széli munkásszállót jelöltek ki. Iványiék jelezték: nem fognak önként távozni.
  Újabb felszólítást kapott a főpolgármesteri hivataltól a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor, hogy október 3-án "tisztán, kiürített állapotban szíveskedjenek birtokba adni" az egyesület által működtetett József nádor téri női átmeneti szállót a fővárosnak. A 10. szám alatti társasház második emeletén található szállót 2000 januárja óta működteti az Oltalom, jelenleg 64 otthontalan asszony él ott.
  Szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete magasodik, de ide álmodtak egy újabb luxusszállodát is, az épülő mélygarázs miatt nemrég a tér összes fáját letarolták.
  Jogellenes a felszólítás

  A fák után a nehéz sorsú asszonyok következnek: a főváros a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei Külső Gyáli úti épületébe, a belvárosból Budapest peremére paterolná őket. A jobboldali többségű fővárosi közgyűlés még márciusban döntött erről, az egyesülettel történő előzetes egyeztetések nélkül. Iványiék a sajtóból értesültek arról, hogy a lakóknak menniük kell. Iványi szerint ez jogellenes, az első Orbán-kormány idején köttetett szerződésük ugyanis azt tartalmazza, hogy az ingatlan használati joga akkor szűnik meg, ha az önkormányzat döntése alapján az egyesület tevékenysége más - hasonló adottságú - ingatlanba kerül elhelyezésre.
  A Gyáli úti épület az Oltalom szerint nem ilyen: teljesen más funkciót lát el, s mivel nagyon messze van, az átmeneti szállón élő asszonyok többségének a munkája is veszélybe kerülne. Merthogy szinte mindannyian dolgoznak - napközben csak a nyugdíjasok vannak a szállón -, a legtöbben kórházban, iskolában vállaltak takarítói munkát. Van, akinek most is hajnali három-négy óra körül kell a korai kezdés miatt munkába indulnia, a Külső Gyáli útról ezt nem tudná megtenni. Arról nem is beszélve, hogy a munkásszálló már most is túlzsúfolt.
  Ráadásul a költözés fenntartó váltással is járna: az Oltalom semmilyen kapcsolatban nem áll a központtal, ha az asszonyok odakerülnek, az egyesület nem gondoskodhat róluk tovább. Iványiékkal erről sem egyeztetett a főváros. Azt sem tudni, mi lesz a női szálló tizenegy dolgozójának (szociális gondozók, takarítók) a sorsa, őket ugyanis nem hívták. Iványi szerint mivel a Gyáli úti szállónak megvan a maga személyzete, félő, hogy ha az "átköltöztetés" bekövetkezik, az egyesület dolgozói elveszítik munkájukat.
  Majd a karhatalom elintézi
  Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes
  az ügyről korábban úgy nyilatkozott: "nem ideális, hogy a belváros szívében, egy bérházban működik egy nem túl jó állapotban lévő hajléktalanszálló". Ami azt jelenti, nem akarnak az elegáns környéken hajléktalanokat látni. Ez persze a hivatalos indoklásban nem jelenhet meg, ám mint Iványi lapunknak elmondta, hivatalos indoklás nincs is. Legalábbis ő még nem találkozott ilyennel. Bagdy nyilatkozata ugyanakkor rávilágított arra, hogy a fővárosi vezetés egyáltalán nem ismeri sem a szállás valós állapotát, sem pedig az ott élőket.
  Iványi már több alkalommal is elmondta: a szálló lakói nem ápolatlan külsejű kéregetők, hanem dolgos asszonyok, akik annyiban különböznek másoktól, hogy elveszítették önálló lakhatási lehetőségeiket. Az sem igaz, hogy a szálló rossz állapotban lenne, ezt munkatársunk fotói is bizonyítják. Bár nyilván nem vetekedhet egy főpolgármester-helyettes lakásával.
  Az egyesületnek magával a költöztetéssel nem is lenne nagy problémája. Már korábban is világossá tették, készek lennének az ingatlant kiüríteni, ha a városházán nem zárkóznának el következetesen mindenféle tárgyalástól, és ha az eredeti szerződés értelmében másik, megfelelő helyet biztosítanának számukra. Iványi kijelentette: nem hajlandóak önként távozni. De ugyanilyen hajthatatlannak bizonyul a fővárosi vezetés is. Az egyesület hitetlenkedve fogadta a hírt, hogy a karhatalom igénybevételével akarják őket kilakoltatni.
  - Hivatalosan a Főváros Vagyongazdálkodási Főosztályának vezetője azt közölte, hogy amennyiben az ingatlan átadása nem történik meg, úgy sajnálatos módon a fővárosi önkormányzat a kiürítés érdekében kénytelen lesz a szükséges jogi intézkedéseket megtenni - fogalmazott Iványi.

  Az Oltalom elnöke arra bátorít mindenkit, hétfő délelőtt tíz órára menjenek el a József nádor tér 10-hez, és nézzék meg, a Nemzeti Együttműködés Rendszere hogyan bánik az elesettekkel és a szegényeket segítőkkel.

  Tarlós, a feledékeny
  Miért nem tárgyal a főváros az Oltalom képviselőivel a József nádor téri asszonyok ügyében? - kérdeztük Tarlós Istvánt. A főpolgármester kurtán azt felelte:
  - Nem tudja, miről van szó, de hétfő reggelre utánanéz. Úgy tűnik, a főpolgármester elfelejtette, hogy az általa vezetett közgyűlés márciusban 19 igennel, 6 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el az Oltalom klienseinek kipaterolásáról szóló javaslatot.
  Elfelejtette azt is, hogy ő maga nyilatkozott arról, hogy a lakók képviselőit még a "költöztetés" előtt meg fogják hallgatni. Ahogy azt is, hogy ő maga nevezte "hangulatkeltésnek", hogy a női átmeneti szálló ügyét összemossák a luxusszálló építésével
  . Reméljük, hétfő délelőtt Tarlós István személyesen a József nádor tér 10-nél néz majd utána a dolgoknak.
  (Forrás: Népszava|2016. október 1.)
  *
  Ismét egy luxus szállót építenek, mert az kell. A jelenlegi hatalom szerint, valamelyik "csókosnak". A tisztességes, dolgos, önhibájukon kívül szerencsétlen sorsra jutott embereket kiebrudalják. Mert kell a hely, kell a telek. A fákat már kivágták, most az ott élő emberek következnek. Jelenlegi kormányunk mindent lerombol, a saját birodalmukat építgetik, annak a teteje már az égig ér.
  A panaszaink is: az égig érnek!
   
 8. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A főváros megkísérelte birtokba venni az ingatlant, de ez MOST nem sikerült…
  Több civil aktivista jelent meg az átmeneti szálló védelme érdekében a budapesti VIII. kerületi helyszínen. Az MSZP több politikusa Kunhalmi Ágenes, Korózs Lajos, Lendvai Ildikő és Steiner Pál is az Egyesület védelmére kelt. A kilakoltatás MOST nem sikerült... Az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) által működtetett József nádor téri női átmeneti szállót a főváros munkatársai hétfőn Budapesten. Az akció annak ellenére kudarcba fulladt, hogy a Fővárosi Közgyűlés még márciusban döntött arról, hogy augusztus végével felmondja az OKE-vel a 2000-ben kötött ingatlanhasználati szerződést, a szálló 64 lakójának elhelyezéséről pedig egy Gyáli úti munkásszálló egyik emeletén gondoskodik. Iványi Gábor, az egyesület elnöke a sikertelen kiürítést követően az MTI-nek a helyszínen elmondta, a 2000-ben aláírt szerződésben az szerepel: amennyiben a főváros más célra kívánja hasznosítani az ingatlant, akkor az egyesület számára csereingatlant biztosít. Vagyis a Gyáli úti elhelyezés szerződésellenes, hiszen ahhoz az ingatlanhoz az OKE-t semmilyen jogviszony nem fűzi, illetve a döntés előtt nem is tárgyalt az egyesülettel a főváros - tette hozzá.
  Az intézkedés végül azzal zárult, hogy aláírtak egy jegyzőkönyvet, miszerint a főváros megkísérelte birtokba venni az ingatlant, ám az egyesület ellenállása miatt ez nem sikerült- ismertette a történteket Iványi Gábor.
  *
  Mint előző cikkünkben hírül adtuk, luxus szállót álmodtak az épület helyére. No igen, a fákat már kiirtották. Nem folytatom...
   
  gödipista kedveli ezt.
 9. gödipista

  gödipista Állandó Tag

  Amelyik néppel ezeket meg lehet tenni büntetlenül - nos, az nem is érdemel mást...
   
 10. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Felhaborito, minden ami azok ellen megy akik probalnak segiteni a szegenyebb embereken.
  Ivanyiek nagyon sokat tettek es tesznek a nehez sorsu embereknek.

  Hogy a partok az ellenzek miert nem segit mindegyik?
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 11. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Véleményed - szomorúan, beismerve - de osztom.
  :(
   

Megosztás