Tilos a tanár-diák viszony a Harvardon

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Február 12.

Melitta - 2015 Február 12, 11:17
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az elitegyetem vezetése szerint az oktatóknak kizárólag hallgatóik intellektuális fejlődésére kell koncentrálniuk, bárminemű más viszony tiltott.

  Megtiltották a Harvard Egyetemen az oktatóknak, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek a hallgatókkal – írja a Boston Globe. A lap azt írja: korábban is korlátozták a tanár-diák viszonyt, de csak olyan megkötések voltak, ami szerint az oktató és tanítványa nem alhatnak együtt.

  A most meghozott szabályok konkrétan tiltják, hogy romantikus vagy szexuális kapcsolatba bonyolódjanak a professzorok diákjaikkal, függetlenül attól, hogy a hallgató részt vesz-e az adott oktató valamelyik kurzusán vagy sem. Az egyetemi vezetés szerint a tanároknak kizárólag diákjaik intellektuális fejlődésére kell koncentrálniuk, az érzelmi viszonyt azért helytelenítik, mert a két fél egyenlőtlen helyzetben van.

  Azt nem közölték, hogy milyen szankció jár azért, ha valaki megszegi a szabályozást. Ugyanakkor az amerikai egyetemi oktatók szövetségének vezetője, Anita Levy azt mondta: attól tart, hogy a Harvard intézkedése nem fogja elérni célját, sőt, épp ellentétes hatású lesz. Szerinte aggályos dolog teljes tiltást kiróni a két fél kölcsönös beleegyezésén alapuló kapcsolatokra, és mindez ahhoz vezet, hogy ettől ezek a kapcsolatok csak még vonzóbbá válnak. Ugyanakkor, ha kapcsolat áll fenn egy oktató és egy hallgató között, akkor tartózkodni kell attól, hogy az adott tanárnak bármilyen befolyása legyen a diák tanulmányi előmenetelére.

  Harvard.jpg
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Február 12.

  1. Jaszladany
   Jaszladany
   Anita Levy-nek van igaza. Ez a tiltás szerintem is hülyeség.
   Na és mi van akkor, ha ikszipszilonka eggyel jobb jegyet kap, mert jóban van a tanárával? Még mindig kisebb kárt okoz, mint az, hogy bujkálni kell egy tanár-diák kapcsolat miatt, mint a középkorban. Komolyan gondolják, hogy ha két ember tetszik egymásnak, csak azért nem fognak összejönni, mert tiltva van? Mert az ilyen tiltás mindig is működött a világtörténelemben, igaz? És ez egy egyetem?
   Jó lenne már nagykorúaknak tekinteni az állampolgárokat.
  2. cdurmol
   cdurmol
   Eddig abban voltam, hogy ez így van. Azt találom újdonságnak, hogy most tiltották meg. Vannak olyan viszonyok, amik szerintem kizárják a lehetőségét is az intim kapcsolatnak. Tanár - diák, orvos - beteg, főnök - beosztott között nem csak tilos, de nem is erkölcsös az ilyen kapcsolat. Ha mégis úgy adódna, az érintettek levonják a konzekvenciát és változtatnak a helyzetükön. Az egyik esetleg eltávozhat az intézményből. Volt már számtalan példa rá, hogy valaki munkahelyet változtatott, utána pedig jött az esküvő. Ugyanis abban igazad van Jászladány, hogy a tiltás nem feltétlenül eredményes.
   Mondjuk én biztosan háborognék, ha valaki az enyémnél kisebb teljesítményre jobb jegyet kapna, mert a szexuális teljesítményét is beleszámolták. A munkahelyi jutalmazásokról nem is szólok.
  3. Vieva
   Vieva
   Érdekes én is azt gondoltam, hogy ez eddig is tilos volt, lehet, hogy csak Magyarországon?
   pacisi, cdurmol, trix-krax és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. Melitta
   Melitta
   Nem repdestem volna az oromtol ha akarmelyik lanyom az egyetemen a legalabb 30 evvel oregebb egy generacio differenciaval a proffal szerelembe esett volna.
   A fuggosegi viszony ami egy diak es tanar kozott van ,ezzel visszaelni nem korekt dolog.
   Remelhetoleg a tanar se gigolonak szerzodott hanem a tudast ertekeli es nem a ropke ejszakat dijazza.
  5. Jaszladany
   Jaszladany
   Egy tanár nem feltétlenül idősebb harminc évvel a diákjánál. Egy egyetemen akár azonos korúak is lehetnek.
   Egy ilyen kapcsolat etikai része más kérdés, a tiltás az, aminek nem látom értelmét.
   És én is úgy gondolom, egy egyetemi tanártól már elvárható lenne a korrektség. Ha még az sem, akkor mit keres tanárként az egyetemen?
   ratalics, pacisi, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. szocske42
   szocske42
   Azert van most ekkora nyavajgas, es azert nem volt ez mindigis igy (tanarok ne dugjak a diakokat), mert egy csomoan pont ezert mentek tanarnak/edzonek.
   Pap-gyerek sztori egy az egyben, csak uj szereplokkel.

   Csak azt nem tudom, mi lesz a kovetkezo: Rockzeneszek rajongokkal? :)
   pacisi és Jaszladany kedveli ezt.
  7. Melitta
   Melitta
   NAgy atlagban erettsegi utan kezdik az egyetemet a diakok. A Harvardon lehet fiatal tanar de ugy gondolom aki ott tanit az igen sikeres ugy a tudomanyos fokozatokban mint esetleg a politikai eletbe, ami 30 ev alatti tanarnak csak parnak sikerul.
   ratalics, Kicsi Fecske és Jaszladany kedveli ezt.
  8. yulianna
   yulianna
   Milyen tanár az olyan aki visszaél a fruska plátói szerelmével!!!!!!!!!!Az ne vállaljon olyan állást ha nem tudja magát kontrolálni!!!!!!!!!
   Jaszladany és pacisi kedveli ezt.
  9. pacisi
   pacisi
   Nincs butább élőlény a földönA férfinél,Ha nőről van szó !
   a tévedés teljes kockázatával
   ratalics, Ernoe, Jaszladany és 1 másik tag kedveli ezt.
  10. ratalics
   ratalics
   Hehe, miért automatikus számodra, hogy az esetleg kapcsolatba eső felek közül a tanár férfi, és a diák nő? Ezenkívül még számos kombináció lehet! - de legalábbis három biztosan... Ugyanennyi erővel kérdezhetted volna, hogy milyen tanár az olyan, aki visszaél a legény plátói szerelmével?!:o
   Jaszladany, Szpacsi és Ernoe kedveli ezt.
  11. Szpacsi
   Szpacsi
   A fruska meg ne legyen plátóian szerelmes. Az ilyenek meg is érdemlik, hogyha kihasználják őket. Ne szóljanak miatta egy szót sem. Én is csináltam már ilyesmit, ha volt rá lehetőségem ..... Bár, tanár nem vagyok.....
  12. Kicsi Fecske
   Kicsi Fecske
   Ebben nincs igazad. Mivel a "fruska" akkor kezd nyílni. A tanárnak meg legyen annyi kontrolja, mivel felnőtt, hogy kerülje az ilyen kapcsolatokat. Általában a tanár az aki csábít, reményt kelt érzelmi szinten a tanulóban. Legyen esze, ha már egyszer tanár. Egyetértek azzal, hogy az a hím ne vállaljon olyan állást, ahol "fruskák" vannak, ha nem tudja magát kontrolálni!!!!!! Mindenképpen a tanár felelősége, ha plátói szerelmet ébreszt a tanulóban. Ha meg te csináltál ilyet, akkor az a te ügyed, és nem a "fruskák" bűne. Ez az én szuverén véleményem....
   Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
   Sok szeretettel Erzsi.
   Jaszladany és pacisi kedveli ezt.
  13. Levitian
   Levitian
   Szerintem a mai Fruskák és Legények többnyire már kinyíltak mire egyetemre kerülnek.
   Abban egyetértek, hogy a tanárnak kell kontrollt gyakorolnia, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy minden esetben ők a kezdeményezők.
   Szpacsi, ratalics és Jaszladany kedveli ezt.
  14. blober
   blober
   A Harvard Egyetem az oktatóit arra akarja kényszeriteni, hogy az oktatók bordélyházakba járjanak, hogy a kielégülést találjanak. Az oktatók szövetségenek vezetöje Anita Levy ezzel szemben úgy gondolja minek elmenni érte amikor helyben van?
   Valahol legbelül én is úgyérzem ez a fajta diák-tanár, tanár-diák viszony nem szabadna, hogy létezzen. Ezzel szemben semmi probléma a tanár-tanár és a diák-diák kapcsolattal.
  15. pacisi
   pacisi
   szerintem 10 az 1 hez , hogy nem a tanár kezdeményező Valahogy nem tartom életszerünek.Foditva annál inkább..Mindeen esetben a tanár a felelős .Önkontrolból emberi tarásból neki kel példát mutatni. Egy oktatót kit nem becsülnek megette a fene Ám a tanár is férfi Nap mint nap csábit illatozik egy finom torta szelet.Gyönyörű de ize milyen lehet ?Nem lehet enyém az egész torta .Csak egy szelet.
   Levitian és Szpacsi kedveli ezt.
  16. Szpacsi
   Szpacsi
   Az egyetemre 18 évesen, felnőtt fejjel mennek a "kislányok", hééééé.....! Ráadásul az nem egy sima egyetem, hanem egy elit egyetem!

   Igen, Kicsi Fecske, én már csináltam ilyet, de nem 18 éves lánnyal, hanem 14 évessel! Ott is hagytam rögtön, amikor felismertem a helyzetet. Nem kezdeményeztem! Nem volt ő "csábító", csak hát már untam, hogy én nem tudok össze jönni fölnőtt huszonéves nőkkel, nem találok senkit magamnak; és ezért próbálkoztam egyszer kisebbel. De hát ő meg még nagyon kicsike volt.

   Mi örömöm lenne nekem egy ilyen "kapcsolatban"??
   Szakítottam is vele. Ma már felnőtt lett -- de nem keresem föl.

   Még egy felszínes vagy felületes kapcsolat is jobb egy felnőtt nővel, mint egy kiskorú fruska kamasz csajjal kínlódni.......
   :dr_38::dr_123:
  17. trefa
   trefa
   Ha ez valóban igaz lenne, Az oktató intézményekben el kellene gondolkodni a testületeknek, hogy mégis milyen embereket alkalmaznak. Nem hinném hogy egy iskolába csak azért menne el valaki tanítani hogy molesztálja a diákjait. Elszomorító, és egyben elgondolkodtató is hogy ilyen esetek előfordulnak.
   Jelen esetben a Harvardról szól a cikk, ami a világ egyik legjobb (ha csak nem a legjobb) egyetemének számít. Itt talán még nagyobb figyelmet kell fordítani az ilyen esetek elkerülésére. Az ilyen esetek minden esetben összeférhetetlenség jön létre, mind a diák részéről, mind pedig a tanár részéről. Gondolom azt már nem is kell ecsetelni, hogyan viszonyul egy ilyen kapcsolathoz a tanári testület, és a diákok. Mindenkiben ott a gyarlóság arra gondolván, hogy elsősorban mi is lehet a kapcsolat kiváltó oka.
   Ebből a szempontból, teljesen lényegtelen, hogy valódiak e az érzelmek, vagy sem. Mindenképp helytelen, akár honnan is nézzük.

   Azonban, ha már megtörtént a baleset, és valóban úgy gondolja mind a két fél hogy helyes és ésszerű lépés volt tőlük, nem igazán tesz jót a kapcsolatuknak, ha mindketten ugyan ott maradnak.... Hmmm :)
   Levitian és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  18. pacisi
   pacisi
   meddig urvaroltál a 14 évesnek?
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  19. Szpacsi
   Szpacsi
   Csak hetekig, de összesen fél évig leveleztünk. Reménytelen dolog volt.
   (Nem mindig én kezdeményeztem, mert ő, a "kapcsolatunk" felénél, mikor én már otthagytam volna, visszakönyörögte magát.)

Megosztás