Toltsuk egyutt a Karacsonyt és a szilvesztert 2010!

E

elke

Vendég
kis karácsonyi bemutató szerte a világból1

Karácsony a nagyvilágban


A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, Ukrajnába pedig szánon. Van, ahol a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: Karácsonykor (legyen az télen vagy nyáron) együtt ünnepel a család.
Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a karácsony, amely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez.

betlehem,_szuletes_temploma_szent_hely.jpg


Betlehen, jézus születésének a helye


Igazán meghatározó ünnepnappá azonban csak sokkal később vált, sőt a karácsonyfa állítása és a karácsonyi üdvözlő lapok küldése alig kétszáz éves. A karácsony a legboldogabb ünnep egész évben, középpontjában a szeretet és a család áll. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, ám a szokások különbözőek.

Amerikai Egyesült Államok
Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de pl. a lengyel nagyszülők még ma is a kielbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz. A gyerekek a zoknikat a kandalló fölé akasztják, Santa Claus (Mikulás) ebbe teszi az ajándékokat karácsony estéjén.


Örömteli készülődést és boldog karácsonyt kívánok az: Ezo- zene-hanganyag csapatának . Midig szeretettel: elke
 

bodmarty

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ezzel kivánok boldog karácsonyt mindenkinek Ír áldás Áldott legyen a fény, mely rád világít, és a fény, amely benned van. Az
áldott fény sugározzon be téged és melegítse fel a szívedet, míg úgy nem
lobog, mint a kandalló tüze.

Így minden idegen melegedni jöhet hozzád, s minden barátod is. Sugározzon
szemedbõl a fény, mint az ablakba állított gyertyák fénye, mely a viharban
vándorlókat hívogatja.

Áldott legyen a rád hulló lágy, édes esõ. Hulljanak lelkedre e cseppek és
csalogassák ki a virágokat, hogy illatukkal megteljék a levegõ.

De áldott legyen a nagy vihar is, és rázza meg lelkedet, hogy fényesre és
tisztára mossa, és sok kis tavacskát hagyjon hátra, amelyben megcsillan az
ég kékje és idõnként egy csillag.

Legyen áldott a föld, az egész földkerekség, hogy mindenütt kedvesen
fogadjon, bármerre is vezessen utad. Legyen puha a föld, amikor a nap
terhétõl fáradtan lepihensz és legyen könnyû, amikor kinn fekszel alatta.


Olyan könnyen terüljön el fölötted, hogy lelked kiröppenhessen fölfelé, és
elérje útja végén az Istent!
 
E

elke

Vendég
Neked is Boldog Karácsonyt kívánok Daniel:kiss kívánom hogy szépen lassan meglegyenek azok az állatok neked amikre vágysz, de főleg hogy a szabadban keressed kutassad őket:)
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Nagyon boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Amióta itt vagyok, rendszeresen ellátom a barátnőimet dalokkal, versekkel a munkájukhoz: két tanító néni, egy óvónéni.
Remekül lazítok esténként a feltöltött zenéket végighallgatva. Örülök a virtuális társaságnak.

Köszönöm mindennek a lehetőségét Melittának, a Kormányosoknak, a Moderátoroknak és minden kedves CH tagnak, akik társaim és segítőim a jóban.

Boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!!!!
Szeretettel! Erzsi
 

Csatolások

  • christmas ball.jpg
    christmas ball.jpg
    11.8 KB · Olvasás: 4
E

elke

Vendég
kis karácsonyi bemutató szerte a világból2


Anglia
A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha az ajándéklista lángra kap, újra kell írni. Angliában a december 24-ről 25-re virradó éjszakán mindenki a kallandóra akasztja a zokniját. Amikor Santa Claus éjszaka beereszkedik a kéményen keresztül, ezekbe rejti az ajándékokat. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé. Nagy-Britanniában a farsangihoz hasonló papírdíszítéssel ékesítik fel a házat. A család ajándékai a karácsonyfa alatt kapnak helyet, melyek - sokszor már jóval korábban - a feldíszített fa alatt gyűlnek. Az angolszász karácsony nem használja a Szenteste fogalmát, ott december 25-én kezdődik az igazi ünneplés. Pulykakakas, puding és végezetül durranó cukorka kerül az asztalra, a fejükön papírkalapkát viselő résztvevők elé.

Ausztrália
A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Ausztria
A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával.
December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Boldog békés karácsonyt kívánok Az Agykontrolosok csapatának :)
 
E

elke

Vendég
Belgium
A gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá, vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli: különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka.

Csehország
Az emberek úgy tartják, hogy Szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Dél-Afrika
Itt is nyáron van karácsony. A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben rendszerint valami ennivaló finomság van.

Franciaország
A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy Karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

karacsony.jpg


Boldog békés karácsonyt és igéretes csillagképeket, konstellációkat kívánok az Asztrológia topikok csapatának kiss elke
 
T

TH6777

Vendég
images


Fontosak számunkra az állatok is a kedvenceink,segitőink kik társaink és részesei életünknek....nekik is jár a Karácsony!

images

images

images
images


 
Oldal tetejére