Trump Pennsylvaniában emlékezett 9/11-re

"Amerika soha nem fog lankadni a népét fenyegető terroristák üldözésében" - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékezve a pennsylvaniai Shanksville városa melletti emlékműnél mondott beszédében pénteken.


Rövid és érzelmektől áthatott beszédében az elnök Amerika hőseinek nevezte a 19 évvel ezelőtti terrortámadás valamennyi áldozatát, köztük azokat a tűzoltókat, mentősöket, rendőröket és orvosokat is, akik azonnal az áldozatok segítségére siettek.

"Az American Airlines 93-as járatának áldozatai a legamerikaibb módon cselekedtek" - fogalmazott Trump.

A repülőgép utasaira utalva hangsúlyozta: "19 évvel ezelőtt 40 nagyszerű férfi és nő győzedelmeskedett a terror felett, és életét áldozta nemzetünk védelmében".



A pennsylvaniai városka közelében zuhant le az American Airlines légitársaságnak az a járata, amelyet a terroristák eltérítettek, s a feltételezések szerint egy washingtoni célpont felé irányították volna, de az utasok ellenállása miatt Shanksville mellett zuhant le. Ez volt a negyedik eltérített utasszállító 2001. szeptember 11. reggelén. Az első két repülőt a terroristák helyi idő szerint reggel kilenc óra után vezették bele a Világkereskedelmi Központ New Yorkban lévő két ikertornyába, majd egy harmadik eltérített gép a Pentagonnak (amerikai védelmi minisztérium) a Washington melletti Arlingtonban lévő, ötszögletű épületére zuhant.

A merényletsorozat mintegy háromezer ember életét követelte.

Az Egyesült Államok pénteken egész nap történetének e megrendítő eseménysorozatára emlékezik. New Yorkban az ikertornyok helyén megépített emlékműnél, mint minden évben, az idén is helyi idő szerint reggel kilenc óra 3 perckor - az első eltérített repülőgép becsapódásának pillanatában - kezdődött az emlékezés. Harangszó mellett olvasták fel valamennyi áldozat nevét. A ceremónián jelen volt Mike Pence alelnök és hitvese is.



Washingtonnal átellenben, a Potomac folyó virginiai partján fekvő Arlingtonban Mark Esper védelmi miniszter mondott emlékező beszédet, Shanksville-ben pedig Donald Trump és a first lady, Melania Trump tisztelgett koszorúkkal az áldozatok hősiességét megidéző emlékműnél.

Trump még csütörtökön este proklamációt adott ki, amelyben a többi között úgy fogalmazott: "2001-ben nemzetünk Isten segedelmével rendíthetetlen ígéretet tett, hogy soha nem feledi azt a csaknem háromezer ártatlan amerikait, akit értelmetlenül meggyilkoltak szeptember 11-én. Ezen a megszentelt napon - a Hazafiak Napján - ünnepélyesen lerójuk tiszteletünket". Az elnök egyébként pénteken reggel a Twitteren is idézett a proklamáció szövegéből.

A New York-i megemlékezésen jelen volt a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden és a felesége is, akik találkoztak is a Pence házaspárral. Az amerikai televíziók fontosnak tartották, hogy beszámoljanak arról: Mike Pence és Joe Biden a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot viselt és könyökük érintésével köszöntötte is egymást. Bidenék pénteken délután látogattak Shanksville-be.

Az Egyesült Államokban nemcsak a terrortámadások egykori helyszínein tartottak megemlékezéseket, hanem szerte az országban, több nagyvárosban és kistelepülésen is. A nagy amerikai televíziós csatornák 19 évvel ezelőtti filmrészleteket mutatnak be és dokumentumokat elevenítenek fel, politikusok és elemzők értékelik az akkori helyzetet és a terrorizmus elleni harcot.

(MTI)

upload_2020-9-11_14-2-31.jpeg
 
Természetesen Amerika számára ez nagy tragédia,mert a függetlenségi háború óta nem érte az országot semmilyen háborús esemény.Ez nagy pofoncsapás a számukra.A globális világban bármilyen fenyegetés,esemény gondot jelent. Pl.COVID,vagy erdőtüzek.Természetesen az USA megemlékezik a számukra sérelmes eseményekről,ugyanúgy mint más országok is a saját történelmük alapján.
 
A New York-i megemlékezésen jelen volt a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden és a felesége is, akik találkoztak is a Pence házaspárral. Az amerikai televíziók fontosnak tartották, hogy beszámoljanak arról: Mike Pence és Joe Biden a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot viselt és könyökük érintésével köszöntötte is egymást
Mennyire korrektek.
Nem az a cél hogy megosszanak hanem hogy példát mutassanak.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,066
Tagok
615,630
Legújabb tagunk
LarryAspem
Oldal tetejére