Tudatos életvitel kontra multinacionális cégek

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudatos vásárlással a környezetünk megóvásáért !

felesleges-teher.jpg



Megszokás, időhiány, ismeretek hiánya, lehetőségek hiánya, anyagi helyzet.
Mi magyarok ezen okokat említjük leginkább, ha arról van szó, mennyire válogatjuk meg azt, hogy milyen élelmiszereket veszünk. Bár a kifogások nyilván igazak is lehetnek, felmérések eredménye szerint a magyar átlag vásárló alapvetően nagyon ár-érzékeny és kevésbé gondolja végig vásárlási és fogyasztási szokásai következményeit.
Vannak azonban szempontok, amelyekre igenis érdemes figyelni vásárláskor, mert ezekkel nem csak egészségünket és környezetünket védjük, de jogos elvárásunk is.

Ha eddig nem tulajdonítottunk ennek különösebb jelentőséget, legyünk a jövőben kritikusak, megfontoltak és igényesek, azaz TUDATOSAK, amikor legközelebb vásárolni indulunk.




shopping_400.jpg



A karácsonyi nagybevásárláshoz közeledve ilyenkor válik igazán aktuálissá a kérdés, mivel – vagy mivel ne – ajándékozzuk meg szeretteinket.
Ebből az alkalomból jelent meg a CG & Partners Kft. Fenntarthatósági Füzetek ingyenes kiadványsorozatának hatodik kiadványa, mely a Felesleges termékek vs. tudatos vásárlás címet viseli, és ingyenesen letölthető a cég honlapjáról.
Ahogy a Felesleges termékek vs. tudatos vásárlás című füzetben olvasható, a környezet iránti felelősség nemcsak a termelő, hanem a fogyasztó oldaláról is megközelíthető.
Az, hogy visszaváltható- vagy egyutas kiszerelésű italt, magyar vagy olasz szőlőt, hagyományos vagy méltányos kereskedelemből származó kávét vásárolunk, önmagában csak nagyon kis lépést jelent, de minden döntésnek súlya van.

Hogy mitől válik egy termék felelőssé, arra nincs egyértelmű útmutatás, így a kiadvány elsősorban azt mutatja be, hogy mitől lehet egy termék felesleges, vagy rossz választás.
A bemutatott szabályok és példák iránymutatásul szolgálnak, és nem megfellebbezhetetlen ítéletnek, hiszen a legfeleslegesebb tárgy is értékes lehet, ha szép emlék fűződik hozzá.
A témakört a karácsonyi ajándékozás példáján keresztül vezeti végig a kiadvány, hiszen bár a feleslegesnek érzett termékek a mindennapokban, az élet bármely területén előfordulnak, de sehol sem olyan mennyiségben, mint karácsonykor.


20091216karacsony23.jpg


A túlcsomagolás főleg az ünnepek környékén éri el csúcspontját.
A Greenpeace „Ne csomagolj!” kezdeményezése arra hívja fel a figyelmet, hogy évente 100.000 tonna karácsonyi csomagolópapír fogy csak Európában, az emiatt kivágott famennyiséget pedig közel 600.000 szálra becsülik.

Arra kérik a csatlakozókat, hogy ne csomagolják be karácsonyi ajándékaikat, csak kössék át egy zöld szalaggal. Akik a zöld szalagot csuklójukra kötik, ezzel kérésüket fejezik ki, hogy az ő ajándékukat ne csomagolják be.



01.jpg


Nejlon zacskó,múanyag flakon...

A műanyag mindenhol ott van az életünkben, körülvesz minket, holott egyrészt nem környezetbarát, mivel a természetben nem bomlik le, másrészt nem kimondottan egészséges, harmadrészt pedig kőolaj származék, ami roppant drága és termelése elég sok problémás helyzetet eredményezett eddig is.

Csak elég betérni egy helyi áruházban és meglátjuk, hogy szinte minden terméket túlcsomagolnak, gyakran nem is csak egy műanyag borítással.
Magyarországon egyetlen napon 1,3 millió darab nejlonzacskót viszünk haza a boltokból.
Ezek lebomlási ideje több mint száz év. Egy tudatos vásárlónál ezért mindig van néhány saját tasak, amelybe a gyümölcsöket vagy épp a péksüteményt pakolja, így nem kell újra és újra azon gondolkodnia, vajon mit kezdjen az egyre csak szaporodó műanyag zacskókkal.

Tisztítószerek

A tisztítószereink talán a legnagyobb otthon meglapuló veszélyes anyagok, csak nézzük meg milyen anyagok vannak az összetevők között. Semmiképp sem hangzanak természetesnek. De nagyanyáink trükkjei itt is beválnak: citromlé, ecet, só, szóda a varázsszavak.
A tisztítószeres polcokon levő termékek jó részét hamar száműzzük a fölösleges áruk csoportjába, mert tiszta vízzel és némi leleménnyel ugyanazt az eredményt érjük el, mint agresszív tisztítószereinkkel, csak nem tesszük élettelen sivataggá környezetünket, ahol még egy hangya is klórmérgezésben halálozna el az első konyhakőre tett lépése után.
A legtöbb tisztítószer kőolaj bázisú, ami nem éppen teszi őket túlzottan környezetbaráttá. Ha lehet cseréljük őket természetes anyagokra.
Egy igazi tudatos vásárló öblítőt sem használ, helyette inkább néhány csepp illóolajjal teszi illatosabbá ruháit.
Műanyag flakonos, folyékony mosószer helyett inkább indiai mosódiót vagy mosószódát tesz a mosógépbe, vagy legalább papírdobozos mosóport vesz.



papir.gif


Papírtörlők, eldobható pelenkák.

A hosszú polcokat megtöltő színes papírok közt hiába keresünk, nem találunk újrahasznosított papírból készültet, a különböző illatos papírok között azonban hosszan válogathatnánk, ha akarnánk.
A tudatos vásárlók között a pelenkák terén sincs vita: ők a hagyományos, mosható textilpelenkára vagy a ma már nálunk is kapható, lebomló kukoricapelenkára voksolnak, melyek használata kevésbé károsítja környezetünket.
Egy gyermek a becslések szerint kb. 1 tonna pelenkát használ el a szobatisztaság eléréséig, ezért több országban egyre nagyobb gondot fordítanak arra, hogy újra népszerűvé tegyék a környezetkímélőbb textilpelenka használatát.

Víz vagy "ásványvíz" (?!)

Magyarország nagy részén megfelelő a víz minősége.
Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az ásványvízfogyasztás, az ásványvizek közúti szállítása és a kidobott pillepalackok azonban nagy terheket rónak környezetünkre.
Ha mindenképpen ragaszkodunk az ásványvízhez, vagy olyan környéken élünk, ahol a csapvíz minősége nem megfelelő, igyekezzünk minél nagyobb kiszerelésben megvenni azt, és a palackokat gyűjtsük szelektíven.
Érdemes emellett a vizek összetételére is odafigyelni, mert szervezetünknek nem jó, ha sokáig olyan vizet iszunk, amely bizonyos nyomelemekből nagyobb mennyiséget tartalmaz.

Ha tudatosan vásárolunk, nem feltétlenül kell többet fizetnünk a kasszánál, mint egy szokásos rohanós bevásárlásnál, és nem is kell órákig nagyítóval és az E-számok listájával vizslatnunk az árukat. Kezdetnek az is elég, ha átgondoljuk, mit szeretnénk, mérlegeljük, mire van szükségünk, és vászonszatyorral a vállunkon, listával a kezünkben indulunk bevásárolni.

Mi, vásárlók a pénzünkkel szavazunk, amikor egy-egy termék mellett döntünk.
S ha van lehetőségünk a választásra, miért ne élnénk vele, és miért ne hoznánk olyan döntéseket, amellyel nemcsak mi, de a világ is jól jár…



181_cgpartners_vallalati_okolabnyom.jpg
 

Misi1973

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Húst semmiféleképpen ne vegyetek a multiknál, mert ezzel a Magyar gazdaságot gyengítitek, még valamikor régen nagyon jó agrárország voltunk, megtermeltünk magunknak mindent. Minden második házban volt állattartás, egészséges táplálékkal, ma már minden 23.-ban van.
Én már egyáltalán nem vásárolok a multi cégeknél. Ha gyümölcs, vagy hús kell kimegyek a hétvégén a piacra és ott veszem meg tősgyökeres Magyar termelőktől.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Ne együnk, ne csomagoljunk és még mit ne használjunk? Nem a kormánynak kellene szabályozni egyes kérdéseket, ezzel is mi vacakoljunk?
Jan. 1-től pl az Auchan bevásárló központban már nem adnak nejlonzsacskókat (spórolás)..a patikákban pedig megkérdezik..
Nem a bevásárló központokat kellene befolyásolni??...Már megint mi vacakoljunk...saját kényelmünkre? Marhaság.
A magyar állattartók ne hagyják magukat. Talán nekik kellene disznót, tehenet és tyúkot tartani és nem a bevásárlóknak, akik máshol dolgoznak...Ha nem találják meg az állattartás és értékesítés módjait, akkor észt is mi adjunk ehhez? Mert nyammognak, sírnak és nem tartanak...minden szakember tudja mi a megoldás, kérdezzék őket...ja és a munka...ezzel is probléma lehet.
Bizony anno probléma volt pl a bábolnai -és más- tyúktenyészettel...de ekkor még nem létezett a Két Tyúkláb elenevezésű horror banda. Volna ám itt teendő, a rendszerváltás itt is elmaradt..
Milyen tisztítószert használjunk, ezek hol kaphatóak és mennyiért? Van Zöld Tisztítószer Bolt? csak sírunk vagy megoldani is tudunk? A könny is sós...
 

Saltyb

Állandó Tag
Állandó Tag
"A magyar állattartók ne hagyják magukat. Talán nekik kellene disznót, tehenet és tyúkot tartani"

Ha majd el tudják adni olyan áron, hogy némi hasznuk is legyen belőle, akkor majd fognak tartani. Ha nem tudják eladni, akkor tartani sem fognak.
 

monicaschneider

Állandó Tag
Állandó Tag
SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS!!!!
Régen ha elmentél vásárolni vittél magaddal szatyrot kosarat, hát vigyél ma is, marha sok a műanyag szemét mindenhol! Te, vagy a családod mennyi szemetet termeltek egy héten? Mennyi ebből a műanyag, nézd meg egyszer! A családom heti szemét mennyisége a szelektív gyűjtésnek köszönhetően nincs 40l.
Az hogy ez utánajárással jár, tehát neked kell egy csomó mindent elvinni, ide-oda visszavinni, az tényleg kicsit macerás de nekem megéri ezt a fáradságot, hogy csökkentsen az ökológiai lábnyomomat. Sajnos nincs ennek itthon kialakult kultúrája, erre kéne a hangsúlyt fektetni. Nálunk például a helyi önkormányzat minden hónapban háztól szállítja el a műanyag és papír hulladékot. Meghatározott helyen visszaveszik a vegyi anyagokat és a háztartási olajat. A lejárt gyógyszereket visszaveszik a patikákban. A rossz izzókat és rossz kisebb elektromos készülékeket vissza tudod vinni a nagyobb bevásárlóközpontokban kialakított tárolókba. A zöld hulladékot is háztól elviszik 2 hetente, de sokat tudunk belőle komposztálni is.
ÁLLATTARTÁS, NÖVÉNYTERMESZTÉS
itthon nehéz a helyzet, mert külföldről behozzák a rosszabb minőségű húsokat, gyümölcsöket és zöldségeket, ezt kapod meg a hiper-szupermarketekben...
a magyar termékeket külföldre viszik, vagy megkapod az áruházakban is, de mivel nagyon olcsón vásárolják fel a haszon a nagy áruházaké és nem a termelőké lesz..
külföldön tudsz háztól vásárolni, így a pénz a termelőnél marad, aki újra vissza tudja azt forgatni és szépen megél belőle
A RENDSZER ROSSZ EZÉRT KELL ODAFIGYELNI, HOGY HOL VÁSÁROLSZ, MERT IGAZÁBÓL CSAK TE TUDSZ LEGINKÁBB BEAVATKOZNI EBBE....
 

monicaschneider

Állandó Tag
Állandó Tag
S hogy mit tudsz még tenni?
Csak azt vedd meg amire szükséged van!
Csak annyi vizet használj el amire szükséged van!
Fogmosásnál zárd el a vizet, zuhanyozz, ne fürödj és amíg szappanozod magad szintén zárd el a vizet!
Ha jót akarsz a bőröknek inkább természetes alapú szappant használj, mert a tusfürdők tele vannak kőolaj származékokkal.
Már az összes áruházban kaphatsz olyan termékeket, amik természetes alapanyagúak DM, Rossmann, Douglas tele van ilyenekkel, pl HIMALAYA termékek és nagyon jók is...
De szintén ezekben a drogériákban kaphatsz olyan tisztítószereket amik természetes alapúak és könnyen lebomlanak ártalmatlan alapanyagokra, ilyenek pl. a Frosch termékek
 

monicaschneider

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokan nem nagyon szeretik, pedig nagyon sokat spórolhatsz a következő kis tippel és sokat tehetsz a környezetedért:
Vásárolj HASZNÁLT TERMÉKET!
Ha szükséged van egy új szekrényre, kerti vagy egyéb bútorra érdemes használtan vásárolni, sok pénzt tudsz megtakarítani és csökkenti az ökolábnyomod....
 

Moni18

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerencsés vagy, jó helyen laksz!
Hiába a jó szándék, ha az önkormányzat nem áll ki a környezetvédelemért. Igaz, számít a lakosok hozzáállása is, ha közömbösek, nem lesz változás. Nálunk szinte büntetik a kevés szemetet "előállítókat" - arányaiban jóval drágább a kisebb térfogatú kuka, mint a nagy. Ráadásul a szelektív kukákat hetente egyszer ürítik , egy-két nap múlva már nem lehet semmit bepréselni a gyűjtőkbe, mert megtelnek. Így a szépen összegyűjtött szelektív hulladék jó esetben a kuka mellett landol, de rossz esetben a patakparton köt ki.

Néhány nálunk használt praktika:
- tisztítószerek helyett szinte mindenre ecetet használok: a legjobb vízkőoldó, a kellemetlen illat gyorsan elpárolog, ablakra, fürdőszobában nélkülözhetetlen;
- öblítő helyett a mosógépbe szintén ecet: nem kell drága adalékanyag a vízkövesedés ellen, ráadásul a ruhák színét is felfrissíti;
- előrecsomagolt felvágott, kolbász, sajt helyett válaszd a csemegepultot: a legtöbb termék itt is megkapható és ugyanúgy felszeletelik, mint a vákomcsomagolt terméket - ráadásul jóval olcsóbb, mert nem fizeted ki a csomagolást (szemetet!), annyit kérsz, amennyire szükséged van;
- kertbe ültess zöldséget is: kiskertben nem kell vegyszerezni, műtrágyázni: amellett, hogy jó stresszoldó, minimális anyagi ráfordítással megtermelheted a biozöldségedet.

Még folytatom, most el kell vetnem a palántánakvalót...
 

csibet

Állandó Tag
Állandó Tag
Agitálnék a mosható pelenka mellett. Bár nagyon strapás, és fogzáskor nagyon kipirosodott tőle a gyerekeim popója, de őket sosem zavarta, hogy nem szívja be a pisit, kakit, az eldobhatóval szemben, és még az sem igaz, hogy hamarabb lettek szobatiszták - mégis, a tudat, hogy nem fognak 100 évig bomlani a szeméttelepen a százszámra elhasznált példányok, azt mondom, megérte!
 

honey16

Állandó Tag
Állandó Tag
A környezetszennyezés lehet hogy nagy divat, a marketing is erre építkezik a vállalatoknál, holott mögötte nincs is igazán munka, csak megtették amit elvártak tőlük. A szabályoknak meg kell felelni. És ha még ráadásképp el is lehet adni, az csak egy plusz pont. A probléma csak avval van, hogy még néhány területen az állam igen magas szintet vár el, egyes iparágaknál nem is várnak el semmit, mondván támogatni kell az adott területet, erre épül egész Magyarország. Szomorú egyébként, hogy ez működik ebben az országban.
 

jasszemúj

Állandó Tag
Állandó Tag
A környezetszennyezés lehet hogy nagy divat, a marketing is erre építkezik a vállalatoknál, holott mögötte nincs is igazán munka, csak megtették amit elvártak tőlük. A szabályoknak meg kell felelni. És ha még ráadásképp el is lehet adni, az csak egy plusz pont. A probléma csak avval van, hogy még néhány területen az állam igen magas szintet vár el, egyes iparágaknál nem is várnak el semmit, mondván támogatni kell az adott területet, erre épül egész Magyarország. Szomorú egyébként, hogy ez működik ebben az országban.
sajnos csak a környezetszennyezés az alap fogalom senkit nem érdekli a meggátolása, mert mindent ellehet adni, ha lennének egyre többen környezet tudatos emberek kik nem vesznek olyan termékeket, akkor lehetne eredményeket elérni, mert az üvegben tárolt tejnek nincs párja és sorolhatom a végtelenségig mily csodás ételekről és italokról maradunk el a műanyag miatt és a mértéktelen kapzsiság miatt ami ezzel a tevékenységgel jár
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A munkásokat permetezik a banánültetvényeken

banana_main2.jpg



A banán a nyugati világban a jólét alapköve, a gyermekükről gondoskodó szülők jóbarátja, nincs nélküle szupermarket vagy sarki zöldséges.
A banán gyakran olcsóbb, mint a hazai gyümölcs; valódi árát a távoli ültetvényeken dolgozók fizetik meg.
A permetszertől bűzlő ivóvíz szaga, a betegen született csecsemők, látáskárosult ültetvényi munkások hangja nem ér el a gyümölcspultig.


Immigrants.jpg


Míg korábban csak téli gyümölcsként emlegettük, az elmúlt néhány évtized alatt a banán hazánkban is egész évben elérhető, megkerülhetetlen gyümölccsé vált.

Tagadhatatlan előnye, hogy minden évszakban kapható, megbízhatóan egységes íze van, nem kell megmosni, kézzel hámozható, törhető, leve nem fröccsen, húsa a ruhán nem hagy nyomot.
Egy szó, mint száz: „tökéletes” uzsonna, a gyümölcsvilág hamburgere.

Ennek megfelelően a banán a világ legkeresettebb gyümölcse: vásárlók milliárdjai a világon évente több mint 10 milliárd angol fontot (kb. 3600 milliárd forintot) költenek banánra.
A rizs, a búza és a kukorica után a banán a legtöbbek által fogyasztott élelmiszer.

A banán számos latin-amerikai és karibi állam elsőszámú exportcikke.
Ecuador exportbevételének 10%-a banánból származik, a törékeny dominikai gazdaság 60%-át a banántermesztés biztosítja – írja a babán- és ananásztermesztők jogaiért küzdő Bananalink brit nonprofit szervezet.
http://www.bananalink.org.uk/why-bananas-matter

A banántermelő országokban a gyümölcs több mint 400 millió ember számára alapvető bevételi- és élelemforrás.
A nemzetközi banánkereskedelem 75%-a maroknyi, zömében amerikai, illetve multinacionális óriáscég (a Dole, a Del Monte, a Chiquita, a Fyffes és a Noboa) kezében összpontosul.


A folyamat legnagyobb hatalmú szereplői azonban mégsem ők, hanem a kiskereskedők, azaz a szupermarketek.
A szupermarketek komoly profitra tesznek szert azzal, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek (ld. az ábrát).




nevtelen_3.jpg


Egy brit kimutatás szerint a banán ára a kenyér és a tej árához hasonlóan fontos mértékként szolgál az árérzékeny vásárlók számára annak megítélésében, hogy melyik szupermarketben érdemes vásárolni.
Emiatt a banán alacsony ára az élelmiszeráruház-láncok sikerének záloga.
És ők jól tudják ezt.

A hagyományos banánexportáló gazdaságok helyzetét új szereplők megjelenése is nehezíti.
A világ két legnagyobb banántermesztője, India és Brazília együtt a világkereskedelem majd’ dupláját termesztik.
Az itt termő banán nagy részét azonban országon belül el is fogyasztják.

A banánexportáló országok egy részében az eszközök széles skáláját bevető szakszervezet-ellenes banántermesztő lobbi munkája nyomán alacsony az érdekképviselet.

http://www.bananalink.org.uk/node/7

A legrosszabb körülmények között talán a guatemalai banánültetvények munkásai dolgoznak, a szakszervezeti aktivisták pedig fizikai erőszaknak vannak kitéve, nem ritkák a gyilkosságok sem.

Costa Ricában a banántársaságok az ő markukból evő üzemi bizottságokat hoztak létre ezzel lehetetlenítve el a valódi, alulról kezdeményezett szakszervezet kialakulását.
Ezek a bizottságok készséggel írnak alá a bérekre és munkakörülményekre vonatkozó, a munkásokra nézve hátrányos következményekkel járó megállapodásokat, amelyeket az ültetvényesek kollektív megállapodásként lobogtathatnak a világ felé.

Permetezett munkások

Az 1970-es, 80-as években banánültetvényen dolgozni megbecsült munkának számított, a keresetek a többi mezőgazdasági munkához hasonlítva magasabbak voltak.
Mára azonban a szupermarketek között véget nem érő árharc miatt a banán átvételi ára, s ezzel a termesztésére fordított költségek is fenntarthatatlanul alacsonyra süllyedtek.



kayla_transcript_pullout.jpg


A banánültetvényi munkások nagy része mára nem keres többet napi 400 forintnak megfelelő összegnél.

A monokultúrás termesztés következtében a növények érzékenyebbek a betegségekre.
Az ültetvényeken a tökéletesen ép, egészséges gyümölcsök előállítása érdekében egyre több rovarirtó- és gombaölőszert használnak.

És mivel a banántermesztés ma is élőmunka-igényes folyamat, az ültetvényeken sok a munkás.
Így a gépek valójában a munkásokat (is) permetezik – olvasható a makefruitfair.org jelentésében.

Néhány országban, így Costa Ricában, törvény írja elő, hogy a munkások permetezéskor nem tartózkodhatnak a földeken, ám a törvényt a munkavezetők nem tartják be.



Piantagioni-di-banane_mainstory1.jpg


Mivel a munkások és családjaik barakkjai az ültetvényeken állnak, a rendszeres permetezés beborítja otthonaikat, szennyezi veteményes kertjeiket, ivóvizüket.
A munkások a csomagoláskor, a gyümölcsök lemosásakor szennyeződött vizet is gyakran hasznosítják a ház körül. Amit a permetből nem marad sem az embereken, kunyhókon, sem a banánleveleken, az a talajba és onnan az élővizekbe kerül.
A vegyszerkoktél károsítja a szemet, depressziót, légzőszervi problémákat, bőrbetegséget, meddőséget, vetélést, rákot okoz.

A Costa Rica-i Nemzeti Egyetem kutatása szerint a banáncsomagoló üzemekben dolgozó asszonyok között az országos átlagnál kétszerte gyakoribb a leukémia, gyakrabban hoznak a világra sérült gyermeket.

Az ültetvényeken ritkán van orvos, s ha van is, munkáltatója érdekeit védve nem szívesen igazolja a betegség és a permetszerek közti összefüggést.

Hogy ezek után is tiszta gyümölcs-e a banán, hogy ilyen-e a tökéletes uzsonna – mindenki maga döntse el.



Forrás:tudatosvasarlo.hu/cikk
A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával
az FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.
 

jasszemúj

Állandó Tag
Állandó Tag
akkor nem szabad banánt ananászt és mindenféle gyümölcsöt ennünk ami abból a térségekből jön de azt a férges italt sem ihatjuk tequilát, mert Hawaii is hasonló módon permeteznek, ja nem mintha a honban nem így permeteznének háti permetezőkőn vagy traktoron semmi védő felszerelés a tsz azok akik ilyen munkákat végeztek kevesek érték meg a nyugdíj korhatárt szépen lassan mind idő előtt meghalt
 

jasszemúj

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja régebben beszédben voltam olyan személlyel ki vegyszer csomagoló üzemben dolgozott, hát nem tudtam irigyelni a munkája miatt ő mesélte lehet érezni a vegyszerek szagát, és senkit nem érdekel ha rosszul vagy tőle, egészségünk terén a munkáltatókat abszolúte nem érdekli élünk vagy döglünk a munka végzése során TISZTELET A KIVÉTELNEK, saját tapasztalatból mondom, vidéken élek
 

k2kk

Állandó Tag
Állandó Tag
A pénzhajhászás mindig übereli a környezetvédelmet a multicégeknél. A tulajdonosi profitelvárások erősebbek, különben lehet menni a cégtől.
 

Zo10

Állandó Tag
Állandó Tag
A téma valóban jó. A profit viszi pálmát valóban. Sokszor félre vezető adatok (szándékos vagy véletlen) adatok miatt rosszul döntünk. Emlékszem mikor megjelent a CD. Már nem is emlékszem 5000Ft volt darabja? Azt mondták megéri, mert 1000évig megőrzi az adatokat. Nem tudom én már jó párat kidobtam újonnan is és régi adatokkal telit is. De ott van pl a jó pár évvel ezelőtti cián szennyezés a Tiszán ( az Román aranybánya miatt), azt mondták évtizedekig nem lesz élet benne. A természet másképp döntött. Természetesen messzemenőkig egyetértek azzal, hogy tenni kell valamit, de jó lenne tudni valóban helyes adatok alapján döntünk-e. Megnéztünk-e minden oldalt. Természetesen igaz, és szörnyű, hogy a banánültetvényeknek ilyen következményük van, de valóban segítünk azzal, ha nem veszünk banánt? Akkor ezek az emberek, ugyan nem a permettől lesznek betegek, de lesz munkájuk? Lesz mit enniük? Lesz gyógyszerük egy egyszerű náthára? Itt gondolom azt, hogy maga banán jó nekünk és jó nekik mert van munkájuk, de pl ha tudnánk ki nem, vagy ki ésszel permetez, akkor azt kell vásárolni. És itt nem a ló másik oldalára gondolok, hogy azt mondom öko és 10x olyan drágán adom. Korrekt árut korrekt haszonnal. De ez sajnos már olyan mint egy népmese.:(
 

ErvinKery

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán a témában a legmegrázóbb a világ legszegényebb államelnökének a riói csúcson mondott gondolatai.

A világ legszegényebb államelnöke egy farmon lakik, egy lelakott házban, zöldségek és virágok termesztésével biztosítja a betevő falatot. A nemes egyszerűséggel önmagát Pepének nevező Uruguay-i elnök a 2012-es riói fenntarthatósági csúcskonferencián őszinte, mély emberi szavaival keltett megdöbbenést a nyakkendős, bürokrata elit körében, ilyeneket mondva:
"..Nem azért jöttünk erre a bolygóra, hogy egyszerűen csak fejlődjünk, tekinteten kívül hagyva mindent. Azért jöttünk erre a bolygóra, hogy boldogok legyünk. Mert az élet rövid, és egy pillanat alatt véget ér. Egyetlen anyagi holmi sem olyan értékes, mint az élet. Ez mindennél fontosabb[..] De az élet úgy csúszik ki az ujjaink közül, hogy dolgozunk, folyton csak dolgozunk azért, hogy még többet fogyaszthassunk, és a fogyasztói társadalom a motor [..]

A teljes cikk + videó itt található: http://ervinkery.blogspot.com/2013/02/egy-allamelnok-nagyszeru-beszede.html
 
Oldal tetejére