Ukrajnából áttelepült nyugdíjasnak adott igazat az Alkotmánybíróság!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 15.

Melitta - 2017 Szeptember 15, 05:58
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A nő kevesellte a Magyarországon kapott nyugdíját, pedig ő itt nem fizetett be egy fillért sem a költségvetésbe, egész életében Ukrajnában dolgozott, azonban egy kormányközi megállapodás folyamán áttelepülés után igényelhetett Magyarországon nyugdíjat, amit aztán keveselt.

  Az Alkotmánybíróság igazat adott neki az állammal szemben. B. Varga Judit, az énpénzem.hu pénzügyi portál főszerkesztője szerint ez sokaknál azért verheti ki a biztosítékot, mert a magyar állam a saját állampolgáraival ezzel szemben nem törődik, utalt a rokkantnyugdíjakra, a befagyasztott minimálnyugdíjra továbbá arra, hogy ilyen fokú jogérzékenység nem tapasztalható a Kúria és az Alkotmánybíróság részéről más ügyekben.

  Az ügy, amiben döntöttek, még 2014 tavaszán indult. Egy Ukrajnából Magyarországra települt nyugdíjas kifogásolta a neki ítélt ellátás összegét. A vita abból indult, hogy a társadalombiztosítási szerv a nyugdíjat nem az utolsó aktív munkakörben keresett összeg, hanem a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött munkakör keresetének országos átlaga alapján kalkulálták. A felperes nyugdíjazása előtt vendéglátós egység vezetője volt, leghosszabb ideig viszont bolti eladóként tevékenykedett.


  Nem túlkapás vagy tévedés történt, a megállapítás során a hatályos jogszabályt vették alapul. A nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló rendelet előírása szerint ugyanis, ha nemzetközi egyezmény szakmai átlagkereset figyelembevételét írja elő, akkor ennek összegét a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött, szolgálati időként figyelembevételre kerülő munkakörben, ennek hiányában ahhoz hasonló munkakörben a nyugellátás megállapításának időpontja szerinti - a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által közölt - kereset országos átlaga alapján kell megállapítani. Az előbbi rendelkezés módosításként került a szabályokba, méghozzá úgy, hogy arról is rendelkeztek a jogalkotók: a 2015. január 1-jén hatályba lépett passzust az első fokon le nem zárt korábbi ügyekben is alkalmazni kell.

  Bekezdes

  71832_650477_1505413501_cropped_cover.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 15.

  1. setni
   setni
   Nem veri ki a biztosítékot, mert jönnek a migránsok ez már teljesen bekattintotta az embereket...
   tipasa kedveli ezt.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   Azt a szerződést legfeljebb egyoldalúan fel lehet rúgni. Kérdés az, hogy milyen következményekkel jár, és ki lépi meg?
   Az elmúlt évtizedekben valahogy egyik kormányt sem izgatta a probléma, pedig a migránsok csak az utóbbi 2-3 évben vonják el a figyelmet minden másról.
   setni kedveli ezt.
  3. orion-köd
   orion-köd
   Számomra az a legkülönösebb, hogy a magukat liberálisnak mondó magyar nyelven íródó híroldalak és blogok hallgatnak leginkább az ukrán kormány soviniszta nyelvtörvényéről, amellyel többek között az őshonos magyar közösséget is megpróbálják ellehetetleníteni a saját szülőföldjén. Persze, amikor Musztafa jogairól van szó, akkor mennek a cikkek orvérzésig.
  4. hombárfej
   hombárfej
   Fogjátok már fel, hogy a magyar állam alapfelállása a következő:
   1. A hatalom mindenáron.
   2. Minden pénzt a zsebünkbe.

   3. Mindenki más le van tudva.
   4. Ez a vége, fuss el véle. Avagy nesze semmi, fogd meg jól.
   Ad 1. A hatalom arra kell, hogy a Nagy Vezető ne legyen büntethető. Ezzel persze együtt jár az is, hogy a támogatók se legyenek büntethetők.
   Ad 2. Ha a pénz forog, akkor más is lehet nálam ügyesebb és elviheti a vagyont. Forgatni csak a tulaj forgathatja, lehetőleg 1000%-os haszonnal. Így törvényes. Akinek nem tetszik, akassza fel magát, valamint gondoskodjon arról, hogy előtte ássa meg a saját sírját és vigye ki magát a sírba és hantolja el. Nehogy már az állam ilyesmire költse a jól megérdemelt lopott pénzét!
   Tehát az ukrán nyugdíjak kifizetése a mi nyugdíjunk terhére valami módon sok-sok pénzt fial. Nem látható át, hogy miért, de csak ez lehet a titok nyitja. Kb. olyan, mint a baltás gyilkos hazaküldése. Mint sokkal később kiderült, hogy az a felháborító ténykedés több millió dollárt ért az arra érdemeseknek.
   Valami ilyesmi lehet az ukrán nyugdíjak körül is - no nem egy baltás gyilkos, hanem valami pénzmosás.
   Ad 4. Olvassatok sok magyar népmesét, hátha attól felvidultok. Két bors ökröcske végül csak rendet tesz ...
  5. kein
   kein
   Érdekességként, Magyarországon 2 milliónál is többen részesülnek öregségi nyugdíjban és kb. 1200 ukrajnából áttelepült nyugdíjasról van szó. Csakhogy legyen viszonyítási alapod, hogy mekkora a tét, a nyugdíjasok hány ezrelékéről van szó.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 15
  6. hombárfej
   hombárfej
   Tudod, a kétmillió magyar nyugdíjasnak legalább a fele 100.000 Ft, vagy az alatt kap nyugdíjat. Ismerek olyat, aki 50.000 alatt kap.
   A pártunk és kormányunk most már lassan 7-8 éve folyamatosan szívatja a nyugdíjasokat. 2-3%-okat emelget, közben az infláció 4-5% körül van. Tehát a nyugdíjak reálértéke egyre csökken.
   Erre jön egy ukrán nyugdíjas és felveszi a magyar nyugdíját, amire egy kanyit nem tett be a magyar államkasszába. De nem elég neki, neki több kell! És a magyar állam megítéli neki, ezzel példát mutat a többi harácsolónak.
   Tudod, a tét mennyisége nem sok. Egy stadionon többet lopnak, mint a kifizetett ukrán-magyar nyugdíj 10 éves összege kamatostul.
   Hanem az, hogy az itthon lakosokkal nem törődnek, az elesetteket ezen felül semmibe veszik és elveszik azt a keveset is, amit eddig kapnak, de a külföldieket viszont támogatják ..... ........ ..... hát tudod, EZ a felháborító. Ha csak tíz ukránt így támogatnak, már az is kritikán aluli. Egyébként az ukrán nyugdíjasoknak nem kell áttelepülni, mint azt a korábbi híradásokban már szerepelt. Megkapják ők otthon, Ukrajnában. Ez a nő azért jött át, mert a perhez magyar állandó lakcím kell. Megérte neki, nem?
   No meg azért jönnek át, hogy a debreceni klinikákon kezeljék őket. Mi csak TB kártyával mehetünk kórházba, nekik elég az útlevél és a magyar igazolvány. Mi 8 ágyas kórterembe férünk be, neki jár a kétágyas. Hát persze. A kolléganőm szemét kezelték Debrecenben, ott látta az állapotokat.
   Én személy szerint utaztam egy szlovák atyámfiával. Vonaton ment Bécsbe. Kérdeztem miért erre jön, nem egyszerúbb a Kassa-Bratislava-Bécs útvonal? Hát nem, mert így lejön a magyar határig vonattal, amit fizet. Onnan az osztrák határig ingyen utazik az IC-n, csak a magyar igazolványt kell bemutatni, aztán tovább Ausztriában megint pénzért. Mondjuk nem nevettem a talpraesettségén.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 15
   setni és Kovipisti kedveli ezt.
  7. Ernoe
   Ernoe
   -
   Kedves orion-köd, én öszintén mondva nem tudtam, hogy egy ukránnak elég a családfáját az asztalra tenni, hogy nyugdijat kapjon, látom a nyugaton élö magyarországi migránsokat, hogy milyen nehéz nekik egy pár forintot kicsikarni a magyar állambol holott sokan évtizedeket fizettek be a magyar nyugdijkasszába.
   -
   Nincs bennem irigység, kapjon nyugdijat mindenki akinek a dédnagyszülei a Kaiser alatvaloja volt, söt visszamenöleg az elmult 100 esztendöre. Biztos sokat szenvedtek a magyar nyelv használata nélkül.
   -
   En sem beszélhetek a munkahelyemen, a péknél magyarul mert nem értik. Fel is fogom jelenteni az országot az EU-nál miért nem tanulnak meg magyarul, szörnyü itt a diasporába egyedül.
   -
   De ha már a menekülteket szobahoztad, miért akarod a két csoportott kijátszani egymással szemben? Nem a fiatal letelepültek lennének azok akik a pénzt megtudnák keresni ahoz, hogy az ukránok nyugdijat tudjanak kapni a magyar kormánytol?
   -
   Hogy van ez, ezek a magyar nyugdijat élvezök nem kapnak Ukrajnátol támogatást? Hova fizetik az adot az Etelközben maradt rokonaink?
   -
   Azt is érdekes lenne megtudni, hogy az Ukrajnában lako magyarnyelvü cigányokra is érvényes a törvény vagy nem?
   -
   Meg se merem kérdezni mi lesz ha Mo. kilép az EU-bol és Ukraina pedig belép?
   Nem lesz az a Munkácsi magyaroknak egy ujabb tragédia? Akkor majd a Debreceniek mennek nyugdijért Munkácsra? :)
  8. kein
   kein
   vettem a fáradságot és utánanéztem mi a helyzet, az országos nyugdíjbiztosíto oldalám www.onyf.hu megtalálható:
   "Lakóhely alatt azt a helyet kell érteni - a tartózkodási hellyel ellentétben - ahol a kérelmező az illetékes hatóság engedélyével letelepedett és életvitelszerűen tartózkodik.
   Mivel az Egyezmény 9. cikke jogosultsági feltételként rögzíti a nyugellátást megállapító és folyósító országban történő letelepedést és életvitelszerű tartózkodást, az ellátások magyarországi megállapítása és folyósítása során szükséges a letelepedés/életvitelszerű magyarországi tartózkodás folyamatos fennállásának vizsgálata."

   kb. egymillió határon kívülre szakadt magyar van aki visszaigényelte és visszakapta az állampolgárságot, de úgy tudom ezzel nem jár például ingyenes kórházi kezelés. Viszont elképzelhetőnek tartom, hogy más EU-s tagország államplgárai magyarországon veszik igénybe a szolgáltatásokat, vagy az se kizárt, hogy fizetik a kezelést.

   a magyarigazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár is fizet az utazásért
   "A magyarigazolvánnyal és magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező határon túliak minden évben négy alkalommal 90%-os kedvezményben részesülnek, amennyiben Magyarország területén tömegközlekedési eszközökkel utaznak."
  9. kein
   kein
   A poén, hogy nem kell magyar állampolgár legyen, hogy megkapja ezt a nyugdíjat.
   udvarfy kedveli ezt.
  10. Ernoe
   Ernoe
   Melyik nyugdijra gondolsz? Ha egy kitelepitett magyar gyereke, idöközben öreg ember nem kap No.-ban nyugdijat csak megélhetési pénzt mert hippy-volt, a világot járta, Nepálban élt... nem fizetett a nyugdijkasszába, az a nyelvi tudására hivatkozva Mo.-on egy jopofa nyugdijat igényelhet magának? - vagy miröl beszélünk?
   -
   Talán még fontosabb lenne a kérdés: hol lehet abbol a nyugdijbol megélni? Megtud belölle egy ápolásra szorult ember élni?
   -
   Vagy csak egy alibi pénz, a választási mandátumokat biztositani akaro kenöpénz? ;)
   -
  11. hombárfej
   hombárfej
   Mondd, hol élsz?
   setni kedveli ezt.
  12. kein
   kein
   Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége közötti, 1963 -as egyezmény szerinti nyugdíjakra.
  13. kein
   kein
   Mi a baj az állításaimmal? Mutass néhány példát, jogszabályt, hogy a határon kívül élő magyar állampolgároknak legálisan és ingyenesen járnak azok a szolgáltatások amikért a magyarországon lakó magyar állampolgárok fizetni kénytelenek.
  14. hombárfej
   hombárfej
   Mialatt te azon töröd a fejed, hogy Magyarország polgár-, emberbarát és törvénytisztelő ország, beszélgettem az anyósommal, aki már havonta egyszer kénytelen bemenni egy injekció kúrára. Ő mesélte, hogy az ő szobájában volt egy romániai magyar cigány nő. Reggel felkelt, felöltözött és elment, este meg visszajött. Beszélgettek vele és ő azt mondta, hogy dolga van Pesten, tehát átjött elintézni. De csak nem fogja a magyar nyugdíját szállásra költeni, így bejelentkezett a kórházba kezelésre. Ott lakott. Persze a kórház megcsinálta vele az alapvizsgálatokat és kiderült, hogy teljesen egészséges. Felkérték a távozásra. Nem ment, mert neki joga van ott lenni! Erre fogták és szó szerint kidobták. Illetve mégsem, mert a karjánál fogva kikísérték az ajtón. Állt a kapun kívül és fel volt háborodva, hogy ővele hogy bántak.
   Kérdésem, van olyan magyar ember, aki ezt meg meri csinálni? Elfoglalni más elől a kórházi ágyat, mert nem akar szállásra költeni az ajándékba kapott pénzéből. Mit meg meri-e, egyáltalán az eszébe jut-e?
   Más országokban először behajtották volna rajta a vizsgálatok és a helyfoglalás árát. Mi udvariasak vagyunk és erre nem került sor; pedig de jó lett volna!
   setni kedveli ezt.
  15. kein
   kein
   ez már valóban horrorisztikus...már az öregségi nyugdíjat kapó cigány is ritkaságszámba megy...az már csak hab a tortán, hogy a vizsgálatokhoz beutaló nem szükséges.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 15
  16. hombárfej
   hombárfej
   Ahhoz nem is, de befeküdt a belosztályra. Hogy milyen indokkal, azt senki nem tudja, csak az orvosa.
  17. mechi
   mechi
   Adatok:
   Beadott új (Ukrán) nyugdíjigénylések száma:
   867(2008), 851(2009), 981(2010), 1242(2011), 1210(2012), 1125(2013), 1579(2014), 2283(2015)
   Megállapított új (Ukrán) nyugdíjak száma:
   428(2008), 416(2009), 418(2010), 467(2011), 444(2012), 548(2013), 817(2014), 1167(2015)
   December havi kifizetés a szovjet-magyar egyezmény alapján (Milió Ft):
   587(2008), 630(2009), 683(2010), 734(2011), 809(2012), 893(2013), 990(2014), 1117(2015)
   setni és CasaLoma kedveli ezt.
  18. kein
   kein
   2015-ben a nyugdíjakra és egyéb ellátásokra fordított kiadások 3502 milliárd forintot tettek ki (írhatnám milliókban kifejezve a hatás kedvéért :))
   Még szerencse, hogy vagy ötven évig nem zavart senkit a magyarországra átköltözött ukránoknak kifizetett összegek.
   Tulajdonképpen ha már átköltöztek a polgárháború sújtotta Ukrajnából tekinthetjük akár menekülteknek is őket.
   udvarfy és cdurmol kedveli ezt.
  19. hombárfej
   hombárfej
   A rendszerváltás előtt sok cigány bizony dolgozni járt. Rengeteg kőműves és építőipari szakmunkás van köztük. Ismertem gépésztechnikust, építőmérnököt. Dolgoztattam cigányokat és ha hiszed, ha nem, de dolgos-munkás emberek voltak.
   Csak aztán jött a rendszerváltás és a cigányokból bűnbak lett. Kirúgták őket a munkahelyekről, munkát, ha keresnek, se kapnak.
   Szóval van Mo-n egy csomó öregségi nyugdíjat kapó cigány. Bár én az előbb román cigányról írtam ....

Megosztás