Undorító felirat fogadta a hozzátartozókat a kórházban – mindenhova kifüggesztették

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Augusztus 28.

Melitta - 2019 Augusztus 28, 06:12
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Emlékszem, hogy amikor az alkotmányunkat alaptörvényre cserélte az Orbán-rezsim, az egyik leginkább gyomorforgató passzusnak azt a részt tartottam, amely egy odahányt jogi passzussal akar megoldani egy átfogó szociális problémát.


  „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.

  Azon túl, hogy ez az egyik legképmutatóbb mondat, amit valaha olvashattunk egy – hangsúlyozom – jogi szövegben, még undorítóbb, hogy azt az Uzsoki kórházban tették ki a kórtermekbe, kinyomtatott formában. Az esetről a HVG értesült.

  Miként is tudná megoldani a törvényhozás egymással kapcsolatot nem tartó szülő és gyermek viszonyát, vagy éppen a külföldre kényszerült, már családos anyuka-apukaként élő egykori gyermek “kötelezését” arra, hogy részt vegyen a szülők gondozásában?

  Egy kórházba került idős ember egész életében fizette a járulékokat azért, hogy tisztességes ellátásban részesüljön. Miért kell a gyermeke arcába dörgölni ezt a “törvényt?”

  A HVG ennek is utánajárt, ugyanis a hozzátartozó, aki a szóban forgó idézetről a képet elküldte a portálnak, többször találta ellátatlanul idős, beteg rokonát.

  Az ápolási igazgató szerint:

  “nyilvánvalóan és félreértelmezhetetlenül semmiképpen sem utal az intézmény fekvőbeteg ellátási tevékenységével kapcsolatos hozzátartozói többletfeladatra.”

  Sokkal inkább felhívja a figyelmet arra a valós, és sajnálatosan többször tapasztalt helyzetre, amikor idős és gondozásra szoruló (abban a periódusban még kórházi ellátást nem igénylő) családtagokat hagynak egyesek teljesen magukra.”

  Az ápolási igazgató hosszas magyarázkodásba kezd, de vajon a sokak által vitatott alaptörvényi passzus lenne a legmegfelelőbb családtagok motiválására? Tényleg azt kell kifüggeszteni, mintegy szemrehányásként azoknak, akik akár három műszak mellett is bent töltik a szabadidejüket a kórházban?

  A pelenka nincs kicserélve, de az Alaptörvény megvéd mindenkit. Megvédi a beteget az ellátástól, hiszen kimondja, hogy a szülő kötelessége, megvédi a kezüket mosó dolgozókat, akik olykor éhbérért, hivatástudatból güriznek, és ha már nincs módjuk rá, hogy mindent precízen csináljanak, még mindig nyúlhatnak ehhez a Szent Íráshoz a falon!

  Ez a megoldás. Olyan magyar módra…

  Jabronka Richárd

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Augusztus 28.

  1. setni
   setni
   Elég baj hogy ezt le kell írni.
   Az meg felháborító hogy valakik a munkájukat átpasszolják másokra.
  2. johannsebastian
   johannsebastian
   Sajnálatos, hogy jogilag kell kikényszeríteni azt, ami egyébként - bizonyos feltételek mellett - természetes morális kötelesség kellene legyen. De a jognak ezt fel kell vállalnia. Miként van gyerektartási, úgy - bizonyos feltételek mellett - lehet szülőtartási kötelezettség is. Innen nézve nem értem a problémát. A kórház a betegek érdekeit kell védje, s nagyon helyesen teszi, ha a betegjogokról, s részint a gyermekek, az idősek, a szülők jogairól is tájékoztató anyagokat helyez el a kórházban. Feltehetően a vonatkozó esetben a kellő kontextus hiánya szerencsétlen félreértésekre adott okot. Az ellátóintézményeknek elvileg biztosítaniuk kellene a kórházi benntartózkodáshoz szükséges alapfeltételeket. A személyesebb, nem egészségügyi igények kielégítéséről pedig a betegeknek és hozzátartozóiknak kell gondoskodniuk. A gyakorlat persze olykor egészen más. Vegyünk egy példát! A toalett papír nézetem szerint a kórházi benntartózkodáshoz szükséges alapfeltétel kellene legyen, de hosszú ideje már ezt a betegeknek kell megoldani. Ettől függetlenül a kórháznak kell legyen forrása arra, hogy vis maior esetekben ilyen formában is gondoskodjon a betegeiről. A források azonban végesek, és ilyen esetben mit tegyen az ellátóintézmény felelős vezetője. Azt hiszem én magam is minden lehetséges eszközt megragadtam volna a betegeim érdekében. Akinek meg nem inge - mint mondani szokás -, ne vegye magára. Persze lehet azon puffogni, hogy a rendszer így meg úgy, de az adott betegnek itt és most van szüksége a forrásokra.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 28
  3. johannsebastian
   johannsebastian
   Nehéz társadalmi problémák ezek. Mert az is tény, hogy a vannak olyan felnőttek, akik bár gondoskodhatnának, mégsem gondoskodnak az őket felnevelő idős szüleikről, kvázi "átpasszolják" a kötelességeiket másokra, jelesül az ellátórendszerekre. Az egészségügy forrásai pedig végesek. (Persze nem mintha minden rendben lenne a kórházi benntartózkodás alapszükségleteinek biztosítása terén.) Szóval én azért az orvosokat is értem.
  4. CasaLoma
   CasaLoma
   Elvileg. De csak ELVILEG!
   Gyakorlatilag a hozzátartozó ül ott egész nap, és eteti, itatja, tornáztatja, ülteti ki az ágy szélére stb. a beteg hozzátartozót. És igen. Viszi a toalettpapírt, a szappant, a kézfertőtlenítőt, a papír kéztörlőt (hogy csak a mellékhelyiségnél maradjunk). És még sorolhatnám, hogy mi mindent.
  5. vandorcsillag
   vandorcsillag
   johannsebastian
   Igen,puffogok a rendszer miatt,mert nem ilyen öregkort érdemelnek azok az idős emberek akik felépítették az országot a háború után.
   Az az ember, aki már ápolt,gondozott a nap 24 órájában idős,beteg hozzátartozót,az nem ír ilyeneket,mint amit te leírtál.
   Nagyon sokan kénytelenek voltak elhagyni az országot egy jobb megélhetés miatt,de még akik itthon maradtak is , nem azért nem ápolnak mert nem akarnak,hanem kénytelenek túlórákat vállalni,hogy el tudják tartani a családot .
   Remélem neked sikerül gond nélkül ápolni,gondozni a hozzátartozókat.
   További szép és kellemes napokat.
  6. mechi
  7. Melitta
   Melitta
   Az az idos szulo igazan nem tehet arrol hogy a gyereket az elet merre visszi a munkaja a lehetosege.
   Az az idos szulo akinek a gyerekei dolgoznak napi 10-12 orat keptelen egesznapos apolast megtenni meg ha a szandeka meg is van, es otthon el.
   Az apolas is igen sok retu hisz egy korhazi latogatas is sokat jelent neki , de ha naponta tisztaba kell tenni, forgatni emelgetni furdetni ellatni bizony szakkepzett ember kell aki tudja hogy kell kivenni az agybol egy idos beteg embert, hogy nagyobb baj ne legyen a mar meglevok melle.
   NEm lehet egy apolasra szorulo idos embert egesznap magara hagyni.
   Mindenki fizette a Tb ano ami kell hogy fedezze a basic ellatast.
   En magam is apoltam anyukamat 24 oran keresztul probaltam minden kivansagat teljesiteni.
   de
   keptelen voltam fizikailag kivenni a agybol mert mindene fajt es ereje szinte semmi nem volt. Meg az etetese se volt egyszeru nekem nemet mondott a novernel meg szepen megette a kajat.
   Kozel 2szer voltam 8 honapot otthon mert egyszem gyerek leven nekem kellett helyt allnom.
   NEm olyan egyszeru innen se haza menni apolni a szuloket hisz veges a szabadag , elveszted a munkad , a hiteled nincs mibol fizetni gyerekeket kire bizad , sokan voltunk hasonlo szitukba.
   Ano konyorogtem anyamnak jojjon ki , hallani se akart rola, mire belement volna addigra nagyon beteg lett, es mar nem lehetet kihozni sehogy , nem ulhetet repulore es a masik nagy gond itt mar semmilyen egeszsegugyi biztositast nem lehetet ra kotni.
   McMelikszi, setni és vandorcsillag kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Gondoskodhatnának? Ezt ki dönti el??
   Ha te a beteg hozzátartozódtól 100 km vagy akkor hogy oldod meg?
   Vagy elég ha 10 km is...dolgozol több műszakban mikor ápolod és a családoddal mi lesz??
   Sajnálom hogy a politikát belerángatom de, stadiont milliárdost azt kell építeni .....Látszik hogy mi a fontos a rendszer számára.
   A kórházak meg ott vannak ápolók nélkül, kevés orvossal.
   ˝átpasszolják˝????
   Ilyet hogy írhatsz le??
  9. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Ez a tábla éppen olyan gusztustalan mint „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.
   tornando és setni kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   Az a gyanúm ez a Pándy Kálmán.
   Valóban megöbbentett
   És a hivatkozási alap: a betegek érdekében,
   vandorcsillag kedveli ezt.
  11. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Setni kedves,csak azért ír ilyeneket johannsebastian mert nem ismeri a szó jelentését,betegápolás,idősgondozás.Ha még meg is tapasztalta volna a fizikai oldalát ,nagyon gyorsan megváltozna a véleménye.A faluban ilyenkor azt mondják,könnyen beszél az ,aki nem dadog.
   CasaLoma és setni kedveli ezt.
  12. tornando
   tornando
   Én erről beszélek jó ideje.
   Vannak nehéz társadalmi problémák.
   És kísérlet sem történik következetes megoldásukra.
   A következetes alatt nem egy gyors rendelet meghozását értem.
   Abból van sok.Nem is céljuk megoldani a nagy problémákat.
   Ahhoz politikai bátorság és szorgos munka kell.
   Esetleg átmeneti népszerűtlenség.

   Pont erről is beszélek ide csak egy rendeletet hoztak.
   Holott a valós társadalmi probléma pont ez hogy gondoskodni az idős emberekről.
   És ez társadalmi.Vagyis meg kell oldani a kormánynak.
   Mert társadalmi gond.
   Az állam mit tett ebben is?
   Hátat fordít: nem az én gondom, ki kié.
   Ordít hogy ellátó rendszert kell működtetni rá!!
   A neve régtől fogva:
   szegényház, szociális otthon, idősek otthona.
   Az világos hogy valós társadalmi gond.
   És az is világos kényszerűségből kerülnek kórházi ellátásba ott neve sok volt de lényegében elfekvő más más névvel.
   És rosszabb mint a szociális otthon, hálózat.
   Újra kell építeni és adni rá pénzt.
   És itt is kettős rendszer kell, az öngondoskodás és állami kettős.
   Az világos és egyértelmű nekem is, ez nem a kórházak az egészség ügyi ágazat feladat köre.
   Ez szociális ellátórendszer feladata.
   No ezt építette le Orbán.
   Mert senkit nem hagyunk az út szélén.
   Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 28
   McMelikszi, sidavoq és CasaLoma kedveli ezt.
  13. esztinagy
   esztinagy
   Egy rövid időre had legyek az "ördög" ügyvédje!
   A félreértés abból adódik, hogy sokan összekeverik az egészségügyet a szociális ellátó intézményekkel. Ez a tábla azért kerülhetett ki, mert sok esetben az ápolásra szoruló (és itt kifejezetten azokra az idősekre gondolok aki orvosi ellátást nem igényelnek) beteg egy aktív ágyat foglal el, mert a hozzátartozó (gyermek) nem tudja otthonában ápolni a szülőjét.
   Amennyiben ez így van (és ez így van) akkor a hozzátartozó kezdeményezzen a kórházi szociális munkásnál, szociális otthoni ellátást. Az osztály, ahol a táblát kitették egy kis befogadóképességű AKTÍV osztály.
   A Kórház a BETEGEK-ről gondoskodik. A szociális intézmények pedig az idős esetleg magatehetetlen emberekről.
   Abban az esetben, ha az aktív ágyakon szociálisan rászoruló ápoltat ápolnak akkor elveszik, - akár fiatal, akár idős - az aktív beteg elől a helyet. Magyarul bedugul az osztály és akkor tényleg sírhatunk, hogy a mentő 100 km-re visz minket egy gyomorvérzéssel.

   Próbáljunk meg nem rögtön az első cikk után felháborodni, hanem egy kicsit utánanézni akár az EÜ finanszírozásnak, akár annak, hogy milyen ellátórendszerek vannak Magyarországon.
   johannsebastian és sidavoq kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Igen ez benne van a cikkben is.
   De, akkor kinek a kötelessége helyet találni a hozzátartozónak?
   Vagy kinek kellene?
   Nem hinném hogy ez a kiírás változtatni fog a dolgokon.
   Az egészségügynek kellene valahogy kooperálni a dolgokat hisz ők vannak abban a helyzetben hogy látják kell-e orvosi , kórházi ellátás az ápoltnak. Én mint hozzátartozó annyit látok hogy nem tud mozogni, nem ismer fel...Számomra beteg és orvosi segítségre szorul.
   sidavoq, vandorcsillag és CasaLoma kedveli ezt.
  15. CasaLoma
   CasaLoma
   Ne haragudj, de az én értelmezésem szerint az, hogy bekötjük az infúziót napi 24 órában, bepelenkázzuk, majd napi 2x tisztába tesszük a beteget, ez minden, csak nem gondoskodás!!! Elég egy laza kis húgyúti fertőzés, ami kórházi ellátást igényel, és az addig mozgásképes, viszonylag jó fizikai állapotban lévő idős emberből egy magatehetetlen ember lesz két hét alatt. Két hét alatt, amíg az infúzió mozdulatlan fekvésre kényszeríti, annyira leépül, hogy nem képes felállni, járni, de még enni, inni sem egyedül!
   tornando, setni és vandorcsillag kedveli ezt.
  16. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Pontosan ez történik most nálunk az egyik rokonnal,így ahogy leírtad.Voltam olyan kórházban betegként ahol a kórterembe beosztott nővérek folyamatosan jöttek ellenőrizni az állapotomat.
   Persze ők nem a kifutóhoz öltöztek,smink ,ékszer nélkül ,ujbegyig levágott festetlen köröm és 2 részes ruha,nadrág és felsőrész,edzőcipő még a legnagyobb melegben is.Talán az "ördög ügyvédje" ez irányban is közbenjárhatna,nemcsak az actív ágyak felszabadítása az idős emberektől.
   battuta, tornando, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  17. CasaLoma
   CasaLoma
   Az eset sajnos megtörtént, pontosan úgy, ahogy leírtam, nem kitalált történet.
   vandorcsillag kedveli ezt.
  18. esztinagy
   esztinagy
   Továbbra is azt gondolom, hogy az kerüljön kórházba akinek orvosi ellátásra van szüksége.
   Abban mindenkinek igaza van, hogy sem az egészségügyi rendszer mint olyan, sem a szociális ellátás nincs a helyzet magaslatán. Sőt...
   A gondot még mindig abban látom, hogy az alábbi sorrendet nem ismerik az emberek, vagy nem akarják elfogadni.

   Egészségügy:
   Aktív osztály
   Rehabilitációs osztály
   Krónikus belgyógyászati osztály
   Ápolási osztály
   Otthoni szakápolás

   Szociális terület:
   Családsegítő (szociális gondozóval)
   Intézményesített ellátás (idősek otthona 24 órás orvosi és ápolói felügyelettel)

   ... és igen. Harcolok az aktív ágyak felszabadításáért, de ez nem ellenetek szól, hanem a tehetetlen rendszer alkotóinak.
   Harcolok, mert szeretném hinni, hogy ha igazán beteg leszek/betegek lesztek akkor lesz MEGFELELŐ hely és személyzet az ellátásomra/ellátásunkra.

   Megoldás véleményem szerint az otthoni ápolás megfelelő finanszírozása. (Ápolási díj 24 órás munkabérnek megfelelő összeggel, és folyamatos kapcsolat a háziorvossal és nővérrel.)

   Így csökkenne az intézményesített ellátásban részesülők száma, felszabadulna hely azoknak akik csak ezt tudják igénybe venni, és ebben az esetben a bedugult krónikus ágyakról is hamarabb jutnának a rászorulók az otthonokba.
   Ez egy folyamat amit el kellene indítani, de ahogy látom ezt az elmúlt x nehány évben nem sikerült elérni.

   Hogy milyen a szakszemélyzet. Olyan amilyen. Ebben is igazatok van. Van jobb hely és kevésbé jó hely. Ahogy van jobb áruház és kevésbé. Igaz az utóbbit meg lehet választani.

   (még mindig az "ördög ügyvédje)
  19. CasaLoma
   CasaLoma
   Szerintem azzal a gyerekkel, akinek nincs Magyarországon állandó bejelentett lakcíme, vagyona, jövedelme, nem sok mindent tudnak kezdeni.
   A gyerek fizet önként az a szülő után, akihez ragaszkodik, aki hozzá is ragaszkodott.
   A másik meg becsókolhat.

Megosztás